Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Höyrynsulun korjaus / uusiminen

Kylpyhuone ja sauna

Kysytty: 21.11.2012 klo:13:03

Talo on rakennettu 60-luvun puolivälissä ja teemme parhaillaan kylpyhuoneremonttia (4m2). Seinärakenne ulkoa sisälle päin on; vaakalauta, pystylauta, tervapaperi, villa, kipsilevy. Sisäväliseinät on kipsilevyä ja kipsi/lastulevy yhdistelmää.. Nyt seinät levytetään kaikilta sivuilta EK-kipisillä ja päälle tulee nykyaikaiset vesieristeet. Ilmanvaihto on talossa painovoimainen.

Meitä askarruttaa katon höyrynsulku. Tilasta on tällä hetkellä johdettu ilmanvaihtokanava katolle erillisellä lautasventtiilillä. Venttiilin tilalle on tarkoitus asentaa sähkökäyttöinen kanavapuhallin kosteuden tunnistuksella tehostamaan ilmanvaihtoa. Tilassa on lisäksi läpivienti viemärin tuuletukselle yläpohjanläpi katolle.Tilassa on myös yksi vanha reikä/läpivienti yläpohjanläpi vintille, jossa tukkeena on käytetty villaa (ilm. alkup. viemärin tuuletus).

Kattoon oli lyöty vaakalaudoitukseen päälle lastulevy, josta löytyi vanhoja kosteusmerkkejä. Vintillä oli jätetty irrallinen muovi suojaamaan peltikaton mahdollisia kondenssivesien tippumista villalle ja huomasin että muovi oli osaltaan kostea (alapinnaltaan) eli jostain kosteus on noussut ja tiivistynyt remontin aikana (viemärin tuuletus putki on ollut irti n. 1vk).
Epäilen että kosteuden nousu johtuu kreppipaperin tiiviyden puutteesta läpivientien kohdalla ja siitä että vanhaa läpivinetireikää ei oltu tukittu muulla kuin villalla? Vanha viemärin tuuletusputki oli koteloitu vain n.1m matkalta ja loppuosa oli auki kylpyhuoneen kaappiin. Uudessa mallissa viemärin tuuletusputki on tarkoitus olla koteloituna okomatkalta lattiasta kattoon. Koteloon tulee kylppärin puolelle myös vesieristys ja laatat.

Kattorakenne on nyt vaakalaudoitus, kreppipaperi, villa/sahajauho
sekoitus. Voiko rakenteen korjata laittamalla kylppärin puolelle bitumipaperin
vaakalaudoituksen alapintaan (+teipata vesieristettyihin seiniin), jonka päälle tulisi koolaus panelointia varten. Vintillä kreppipaperin korjaus on vaikeampaa, koska kattotuolien alaosat ovat osana vaakalaudoitusta. Riittäisikö tiivistykseksi reiän ja viemärin läpiviennin
osalta vain uretaani?


Virallinen vastaus
Kattoon pitää saada kunnollinen höyrynsulku ja läpiviennit pitää eristää ilmatiiviiksi. Kun läpiviennit nyt ovat olleet täysin auki, niiden läpi on mennyt erittäin paljon sisäilman kosteutta ylös ullakon tuuletustilaan. Jos yläpohjassa on höyrysulkuna hyvä muovi, aukot kannattaa korjata uretaanivaahdolla. Se on täysin höyrytiivis rakenne ja vanhat rakenteet kannattaa liittää siihen alumiiniteipillä.

Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Höyrynsulun korjaus / uusiminen":