Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

hörynsulku ylpyhuoneessa

Kylpyhuone ja sauna

Kysytty: 20.2.2016 klo:19:11
Asumme vuonna 1903 rakennetussa kerrostalossa. Olemme vaihtamassa kylpyhuoneen kattopanelit ja huomasimme että katossa ei ole höyrynsulkua.  Onko normaalia että höyrynsulku jätetään tekemättä putkiremontin yhteydessä? Katto on alaslaskettu noin puoli metriä ja kaakelit on laitettu alaslasketun katon korkeuteen. Onko höyrynsulku nykyään pakollinen? Haluaisimme asentaa uuteen panelikattoon spotteja mutta nyt emme tiedä miten edetä.
Virallinen vastaus
Tietämättä missä vaiheessa  putkiremontti on tehty, montako vuotta sitten,  on vaikea mennä sanomaan olisiko tapauksessasi  tullut käyttää höyryn sulkua, sekä koska ei myöskään ole tietoa välipohjarakenteesta.
Oletan kysymyksessä olevan kerrostalon lämpimän huoneiston alapuolella olevasta  huoneistosta , jossa kaikki tilat ovat lämpimiä, jolloin ei rakenteisiin aiheudu olennaista ilman kosteuden siirtymistä, ja näin ollen ei höyryn sulun tarpeellisuuskaan ole olennainen tekijä.
Jos todella olet purkanut vanhat paneelit kuvassa näkyvistä koolauksista, voit mielestäni asentaa uudet katto paneelit samoihin koolauksiin ja asentaa valaisin  spotit suunnittelemiisi paikkoihin, edellyttää kuitenkin asianomaisen luvan omaavaa sähköasentajaa.
 

Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / hörynsulku ylpyhuoneessa":
profiilikuva
HS Käyttäjä on mies
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen   antama (20.8.2017 klo:10:22) kommentti

Kokemusperäinen arvio. Ei tuolla katossa höyrynsulun puuttuminen katastrofi ole. Ajatelkaa itse. Jos tuolla kosteus alkaa olemaan ongelma, niin aivan varmasti lahoaa myös alaslaskettu katto. Pääsia, jotta tilassa on muuten hyvä ilmanvaihto ja paikat kuivuu.Itse olen asenut muutamassa 1980-2005 kerrostaloissa. Ei niissä mitään kosteuseristustä laattojen yläpuolella ollut, kun uteliaisuuttani kurkistelin luukuista.Voi ajatella myös niin, jotta on jopa hyvä, jotta katossa ei ole vesieristystä. Yläpuolen betonilaatta pääsee kuivumaan alaspäin, jos laattaa tulisi jonkin takia kosteutta.Keskittykää isompiin asioihin ja nauttikaa asumisesta ilman tuon asin murehtimista.Jäsenen antama (21.8.2017 klo:9:17) kommentti

Kyllä on semmoinen käärmeenpesä, että pitäisi kokonaisuudessaan suunnitella ja toteuttaa järkevämmin ennenkuin piilotetaan ! 
Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

hörynsulku

rintamamiestalon lisäeristys menossa pitääkö höyrynsulku vetää väliseinien läpi vieriseen huoneeseen? entä pitääkö lattian hörynsulku viedä sinne myös väliseinän alta kok...

Alapohjaliittymä

Minulla on rakenteilla omakotitalo, jossa 150 mm:n kantava puurunko ja koolattu sisäpuolelta vaakaan 50x50 puulla, jossa 50 mm:n villa. Höyrynsulku on asennettu pystyrung...

Huurre

Moi,2013 huhtikkuusa aloitettu autotalliprojekti 45m2. Harkkoperustus (5 harkkoa), lattialämmitys (ei vielä käytössä), 15cm valu, jonka alla 200mm EPS, routaeristeenä ulk...