Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Hirsirakenteisen rantasaunan kosteusvaurioita

Kylpyhuone ja sauna

Kysytty: 6.4.2012 klo:10:41
Saunatilassa suihku/vesipiste, joka lahoittanut(tummunut) suihkun takana olevalta osalta hirsipaneliseinän alaosaa ja lattia laudoitusta. Miten korjaus tulisi tehdä.

Köysi Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 3 kplVirallinen vastaus
Todennäköisesti puu on vain tummunut eikä kokonaan lahonnut. Hirsiseinä kannattaa hioa...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.

Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.

Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Hirsirakenteisen rantasaunan kosteusvaurioita":
Jäsenen antama (6.4.2012 klo:18:48) kommentti

jätetäänkö latti ilman jalkalistaa tuulettumisen varmistamiseksi?Saunassa on RAKOLATTIA.

Jäsenen antama (6.4.2012 klo:20:38) kommentti

Hirsiseinät ja puulattia suihkutilassa on todella huono yhtälö, - kuten huomaat vaurioista."Miten korjaus tulisi tehdä."Kannattaa tehdä hyvin ja huolella. Aloita vaikka pyytämällä suunnittelija ensin paikan päälle.Asiasta pitää ymmärtää muutakin kuin että pinta on tummunut, ja jotain pitäisi....joo, - lakkaa tukevasti pintaan.Etätehtävänä annetut ohjeet menevät varmasti, - ainakin joltain radikaalilta osin, metsään, - että raikaa.


Jäsenen antama (7.4.2012 klo:11:22) kommentti

"Hirsiseinä kannattaa hioa puhtaaksi ja lakata sen jälkeen Unicalla useaan kertaan, jolloin seinästä tulee lähes vesitiivis."

Älä missään tapauksessa käsittele sitä "Unicalla" (sehän on toisaalta Sinun asiasi, ei minun), sillä silloin se edistää eli nopeuttaa lahoamista, koska "seinästä tulee lähes vesitiivis."

Tuossa on vaarallinen eli turmiollinen/lahottava yhdistelmä "puu ja lähes vesitiivis".

Katsopa käsittelemättömiä vanhoja hirsi-/paneeliseiniä ulkoapäin, niin huomannet kuinka ne ovat säilyneet lahoamiselta. Ne ovat kestäneet "tuulet ja tuiskut", koska ovat päässeet mahdollisimman nopeasti kuivumaan kastumisensa jälkeen. Ainoastaan aurinko on niiden pintaa muuttanut, eri seinustoilla erilailla. Tietenkin ne alaosahirret ovat joissakin tapauksissa lahonneet, koska ne ovat päästetty kapillaarisuudelle alttiiksi ja siten olemaan kosteana jatkuvasti. Tuossakaan tilanteessa mitkään ”Unicat” ja muut vastaavat aineet eivät lahoamista olisi estäneet, vaan päinvastoin edistäneet.

Ajan patina on (valitettavasti) se, joka pintaa muuttaa, mutta ei sitä itse puuta. Sama ilmiö ei valitettavasti ole kaikessa, mitä enemmän panet pintaan sisäisesti käytettävää "talia ja talkkunaa”, niin sitä nopeammin rapistuu. (Katsopa ympärillesi ja vertaa muutaman vuoden takaiseen (valokuvaan)!).

Summasummarum: Jos haluat nopeuttaa lahoamista, niin lakkaa ”useaan kertaan Unicalla”. Minulla ei ole ”Unicaa” ja muita vastaavia aineita vastaan mitään, sillä saattaahan olla hyväkin aine, mutta ei ainakaan tapauksessasi. Muistapa vielä, että kauppias suosittelee usein (sopimatontakin) ainetta, kun hänellä ei ole tietoa, mutta mistä se kauppias parhaiten ”saa”. En tietenkään tarkoita juuri tätä tapausta.

Jalkalistat kannattaa tietenkin laittaa siten, että roiskevedelle on hankala pääsy sinne rakenteisiin, mutta ei estä tuulettumista, joka on oltava kunnossa koko ”konsernissa” kaiken aikaa ts. tuuletus ja sopiva lämpötila on paras hoito. Huomaapa vielä, että pakkanenkin kuivattaa (pyykkejäkin).

Siitä voi tehdä yksinketaisen kokeen pastesäiliössakin esim. tuoreella leivällä. Jos panee sen vielä tiiviiseen muovipussiin, niin näkee tuloksen välittömästi silmilläänkin, jolloin punnituskokeitakaan ei tarvita. Miksihän muuten ruokatarvikkeet on syytä pakata tiiviiseen rasiaan pakaste säiliöön pantaessa ja myös jääkaappiinkin? Ei kylläkään ainoastaan niiden ruokatarvikkeille aiheuttamien hajuhaittojen vuoksi. Siis miksi? (Taisipa mennä yli kysymyksen! Menköön saman tien, kun on alamäki!)

Ajattele ensin ennen kuin teet!

Jäsenen antama (7.4.2012 klo:14:33) kommentti

saunan ja saunakamarin väliseinä (hirsipaneli) on tummunut tod.vähän ja aivan lattian rajasta.Suurempi ongelma onkin saunatilan ponttilattia, jonka uusin.Miten tämän lattian pinnan käsittely.Kaato keskellä ns rakolattia(n. 2neliötä).

Jäsenen antama (7.4.2012 klo:15:25) kommentti

Eiköhän tuolla edellä ole ohjetta/mielipidettä siihenkin, kun seinä muutetaan/ajatellaan lattiana. Tervaa voisi suositella, mutta saunamökki ei ole mikään vene, joten tervakaan ei siten ole hyväksi. Siis kuivatus hyvällä tuuletuksella. Kunpa sen laudan alapuolikin tuulettuisi ja ei keräisi vettä ja edes seisovaa kosteutta eli sekin tuulettuisi erinomaisesti. 

Jäsenen antama (10.4.2012 klo:23:33) kommentti

lattia rakolaudoitukseen "tippanokat" alapuolelle. Näin vesi tippuu reunasta, eikä pisarat kulkeudu sinne keskellä lautaa (ja jää sinne sitä kostuttamaan).

Jäsenen antama (11.4.2012 klo:0:53) kommentti

Tuohon ohjeeseen on syytä saada selitelmää.

Jäsenen antama (11.4.2012 klo:10:41) kommentti

Rakolattialla tarkoitan saunan lattiaa, joka on "katkaistu keskeltä poikki". Suihkutilan puoleinen osa "kaatuu n.10 astetta valumakouruun,jota pitkin vesi juoksee kivisilmään.Lautojen päät ovat lahonneet. Ilmeisesti päät tulisi käsitellä esim unica lakalla useaan kertaan jota ei läpäisisi kosteutta.Mutta lattian pinta, jota ei olisi sitten taas liukas?

Jäsenen antama (11.4.2012 klo:13:35) kommentti

Valitettavasti kumpaankaan ei ole sopivaa "lääkettä". Tottahan toki voit elämäsi "helpottamiseksi" käsitellä ne, mutta se on aivan turhaa. No eihän se nyta toisaalta aivan turhaakaan ole, sillä kuluuhan siinä aikaa, vaivaa ja rahaa.

Jos/kun hifistellään, niin ne käsittelyt pahentavat sitä tilannetta, jota päin vastaisessa mielessä tavoittelet.