Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Puuvahaa keittiökalusteisiin?

Keittiö ja kalusteet

Kysytty: 31.3.2009 klo:15:09

Meillä on 13 vuotta vanha keittiö, joka on massiivipuuta (pyökkiä). Nyt ollaan tekemässä remonttia ja olen pähkäillyt ja yrittänyt ottaa selvää mm. siitä, että onnistuuko ko. keittiön ovien ja laatikostojen petsaus vaaleammaksi? Tai onnistuuko käsittely esim. osmo colorin läpikuultavalla puuvahalla? Jos, niin kumpi on parempi ja kestävämpi ratkaisu? Sellainen ratkaisu, ettei pinta ropise heti kahden vuoden jälkeen. Tiedän, että suurin kompastuskivi on varmaankin teollisen lakan hiominen pois omatoimisesti ... kaapistot ja ovet ovat hyväkuntoiset.

Kiitos jo etukäteen! =)
Virallinen vastaus
Arvostele vastaus kysymykseen "Keittiö ja kalusteet / Puuvahaa keittiökalusteisiin?":
Jäsenen antama (31.3.2009 klo:15:19) kommentti

Siinäpä sitä hommaa sinulle riittää, nimittäin että saat kaikki vanhan lakan pois niistä ovista. Osmocolor ei oikein tunkeudu lakan läpi.Pysyy kyllä kun on laitettu puhtaaseen puuhun, tarvitsee toki välillä huoltokäsittelyä.

Jäsenen antama (1.4.2009 klo:14:41) kommentti

Oletko ajatellut, että on mahdollista keittiökaapistojen ovet uusia ja jättää kaapistojen rungot entiselleen?.

Jäsenen antama (2.4.2009 klo:19:25) kommentti

Juu, hommaa varmasti piisaa hiomisessa... Uusia oviakin olen ajatellut, mutta tuntuu, jotenkin epäekologiselta "hävittää" massiivipuiset ovet, jotka ovat ihan hyvät, mutta haluaisin niitä vain vaaleammiksi. Ja mikäli haluaisi uudet massiivipuiset ovet, niin projektin hinta pömpsähtää ylihypäten verrattuna nyt aikomaani projektiin... Kaikkea täytyy tosin pohtia... =)

Jäsenen antama (2.4.2009 klo:21:40) kommentti

Maalaamalla saa vaaleaa, eikä pohjatyö ole kovin vaativaa... ei taida kelvata? Sitten on olemassa valkolakka, jonka voi itsekin sekoittaa alkydimaalista ja -lakasta. Itse en sen jäljestä kalusteissa pidä, mutta harkitse. Suht. vaaleaa pyökkiä vaalentavaa petsiä tiedossani ei ole.

Lakkaukseen ja petsaukseen tarvittavat pohjatyöt ovat melko työläitä, varsinkin jos pinnoissa on kolhuja ja naarmuja. Myöskin ne on saatava puupuhtaiksi, muuten näkyvät ilkeästi uuden pintakäsittelyn alta.

Tasaisilta pinnoilta lakka lähtee melko nopeasti siklaamalla, joskin tottumattoman peukalot ovat aika kovilla. Peilien ja koristeiden uurteet puolestaan ovat tarkkuutta ja hermoja kysyviä sillä kaikkinaiset kittaukset samoin kuin vanhat lakkajäämät korostuvat valmiissa pinnassa olipa se sitten lakka tai vaha. Keittiökalusteissa itse suosin lakkaa.

Ainahan voi kysyä hintaa kalustemaalareilta tai huonekaluentisöijiltä, jos itseä hirvittää. Niillä on temput ja vehkeet ja tottumus tuollaiseen. Säälihän se on ilmeisesti hyviä ovia pois heittää.

Jäsenen antama (3.4.2009 klo:10:04) kommentti

Osmo colorin läpikuultavalla vahalla saat kyllä "vaalennettua". Useamalla käsittelyllä vaaleampaa. Osmon peittävä vaha on toinen vaitoehto (puun luonnollinen kuvio jää räkyviin myös tällä). Noissa vahoissa on se hyväpuoli, että käsittely on helppoa ja aloittelijakin onnistuu varsin helposti saamaan hyvän pinnan. Lakat täytyy olla poistettu täydellisesti tai muuten ei tartu


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Öljytyn hirsipaneelin vaalennus?

Talomme hirsipaneeliseinät ja -katot on käsitelty n. 10v. sitten öljyllä (laadusta ei ole tietoa) ja paneeli on tietysti ajan myötä päivettynyt. Nyt haluaisimme pinnoista...