Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Mikä liesituuletinmalli kävisi?

Keittiö ja kalusteet

Kysytty: 30.6.2009 klo:8:07

Olemme muuttamassa v.89 rakennettuun omakotitaloon johon pääsemme muuttamaan piakkoin. Aiomme vaihtaa keittiöön uudempiaikaisen liesituulettimen, mutta olemme epävarmoja sopivasta tuuletintyypistä. Myyjältä saamiemme tietojen mukaan ilmanvaihtojärjestelmään kuuluu lämmöntalteenottokenno, tuloilman putki on keittiön ulkoseinässä ja poistoilmalle hormi katolla. Talon ilmastointia ohjataan liesituulettimesta, mutta siinä ei ole säätöä märkätiloille. Talossa ei ole myöskään huippuimuria. Mikä malli olisi käypä tuollaiseen järjestelmään ja tarvitseeko tuulettimeen asentaa lisäksi erillinen säätöventtiili? Oma tietämys asiasta on minimaalinen.
Virallinen vastaus
Arvostele vastaus kysymykseen "Keittiö ja kalusteet / Mikä liesituuletinmalli kävisi?":
Jäsenen antama (30.6.2009 klo:8:54) kommentti

Kuvussa on todennäköisesti väännin jolla lämpökennon voi ohittaa ja näin päästää käryt ulos suoraan (liesituuletin-asento). Tätä ei kannata pitää auki koko aikaa vaan ainoastaan tarvittaessa. Puhaltimen nopeutta voi säätää, esim. saunomisen jälkeen voi pitää jonkin aikaa 3-asennossa, normaalisti 1 tai 2-asento riittää ilmanvaihtoon. Kuvussa on kaiketi tällainen 3-4-asentoinen säätöpainike? Huippuimuria ei tarvita koska puhallin on ilmanvaihtokoneessa (joka yleensä lieden kuvun yläpuolella?)

Jäsenen antama (30.6.2009 klo:15:16) kommentti

Nykyisessä kuvussa tosiaan on säätöpainike joka ohjaa samalla kertaa koko talon ilmastointia sekä ilmeisestikin myös väännin jolla saa ohitettua kennon ruokaa laitettaessa. Liesituuletin on vaan jo sen verran aikansa eläneen näköinen (lisäksi siitä kuuluu aika kova melu) että haluaisimme vaihtaa sen uudempaan, mutta malleja on vaan niin montaa erilaista ettei ole tietämystä mikä kävisi juuri tuohon järjestelmään.

Jäsenen antama (30.6.2009 klo:19:46) kommentti

http://www.vallox.com//tr_automaattiset_saadettavat_matalaenergia_ilmanvaihtokoneet

Tuossa on sopivia laitteita. Voisi olettaa että vanha koneen päälle on tuotu tarvittavat ilmavaihtoputket. Tarvitaan vain sopivat sovitinkappaleet, jotta putket saadaan asettumaan uuteen koneeseen. Putkia on yleensä 4 kpl.

Jäsenen antama (1.7.2009 klo:8:14) kommentti

Kiitos vastauksista! Onkohan tuohon järjestelmään saatavilla rst- tai vastaavaa design-liesikupua? On sen verta kalliita koneita että taitaa pelkkä kuvun vaito riittää toistaiseksi, edellinen ilmanvaihtokone(Kair) kun toimii vaikkakin pitää ääntä.

Jäsenen antama (1.7.2009 klo:9:07) kommentti

Mahdollista on myös uusia vain puhaltimet. Tosin ääni voi johtua myös siitä että äänenvaimentimia ei ole asennettu tai mahdollisesti on käytetty liian pientä putkikokoa (110 mm).

Jäsenen antama (1.7.2009 klo:9:43) kommentti

Ok, pitää tarkastaa melun syy kunhan päästään muuttamaan. Edelleen kaivattaisiin tietoa järjestelmään sopivista design-kuvuista, yksi vaihtoehto taitaa olla Franken Kartano-kupu, ja Franken malleista ilmeisesti B4:t ovat yhteensopivia. Kokemuksia/vaihtoehtoja kaivataan.

Jäsenen antama (5.1.2010 klo:12:05) kommentti

Kaipaisin myös tietoa eri vaihtoehdoista koskien liesikupuja, jotka voidaan liittää LTO-koneeseen eli samaa tyyppiä kuin Franken B4 kuvut. Eli onko muita vaihtoehtoja?