Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Lavuaarin ylimeno

Keittiö ja kalusteet

Kysytty: 30.10.2012 klo:6:23
Olemme asuneet kaksi päivää talossa. Keittiön tiskialtaassa kerran huuhdeltu astioita. Illalla huomasin, että altaan edessä lattialla laminaatin saumoista tuli vettä kun käveli.
Tutkin asiaa ja huomasin, että tiskialtaan ylimenosta puuttui täysin letku ja altaaseen tuleva osa johon letku laitetaan kiinni. Letku oli näpsäkästi nippusiteella laitettu vesiputkeen kiinni niin ettei irtaallaan olevaa putken päätä näy.
Kaikki vesi mikä ylimenosta on mennyt on valunut suoraan kaappeja myöten lattialle ja laminaatin alle.
Allasta tarkemmin tutkiessa huomaa että altaan sisäpuolella on ollut joskus teippi aukon päällä.
Hentoisesti näkyvissä teipin rajat ja liimaa.
Onko myyjällä vastuuta asiasta, kun ei ole kerrottu tuleville asukkaille ja talon omistajille?

kayttaha Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 1 kplVirallinen vastaus
Ylivuotoputken puuttuminen on vaikea huomata. Kyse on asuntoyhtiömuotoisesta rivitaloasunnosta. Ensimmäiseksi pitää ottaa yhteys isännöitsijään, jonka tehtäväkenttään kuuluu selvittää vesivahingon laajuus. taloyhtiö kuivaa vesivahingon ja vaatii korvauksen edelliseltä omistajalta. Voit myös itse tiedustella osakkeen myyjältä, kuka työn on tehnyt ja millainen sopimus työstä on olemassa.

Arvostele vastaus kysymykseen "Keittiö ja kalusteet / Lavuaarin ylimeno":
Jäsenen antama (30.10.2012 klo:8:55) kommentti

On! Et kerro onko "talo" talo vai asoy, mutta enpä lähtisi tuota ajamaan maakaaren enkä myöskään muun "kaaren" avulla, vaan petoksena/vahingon tuottamisena. Viisaammat hoitakoon infon.

Jäsenen antama (30.10.2012 klo:9:44) kommentti

Jospa edellinen omistaja (joka mahdollisesti ei olekaan virheasennusta tehnyt) ei ole paljon tiskannut, niin ei ole välttämättä edes huomannut asiaa. Nyt vedellä lotrattiin enemmän ja vika paljastui. Teipin on voinut laittaa joku muukin paikalleen.Mutta jos on huomannut että vesi lainehtii lattialla, niin toki silloin olisi pitänyt asiasta kertoa. Nyt pitää saada tunnustus myyjältä, jotta asia etenee. Myyjä mahdollisesti maksaa kuivatuksen+uuden laminaatin.

Jäsenen antama (30.10.2012 klo:10:44) kommentti

Lisättäköön vielä, että kai otit kuvat virityksistä. Vastuu siirtyy ketjussa myyjältä myyjälle taaksepäin ketjutettuna ja päätepisteenä on rakentaja, mutta kuitenkin viimeisenä on se viimeinen "pystyssä" oleva.

Jäsenen antama (30.10.2012 klo:12:43) kommentti

Kannattaa kysyä myyjältä, mitä muita mahdollisia virityksiä talosta löytyy. Muuten voi tulla lisää vahinkoja.

Jäsenen antama (31.10.2012 klo:7:06) kommentti

Myyjä myöntää sähköpostissaan tienneen asiasta ja pitäneensä teippiä ylimenon reiän päällä. Kertoi unohtaneensa kertoa meille. On kuulema uuden käyttäjän vika vahinko. Tarkastus tehty eli on kuvat ja dokumentoitu. Onneksi vettä mennyt vain laminaatin alle. Kalusteiden alla ja seinälle pääsi katsotaan kalusteita särkemättä. Noin 4 neliötä laminaatti menee onneksi vain uusiksi. Ylimenoon on nyt putki paikalleen ja osa mikä siihen kuuluukin. Meni pari minuuttia aikaa hommaan. Aika välinpitämöttömyyttä entiseltä omistajalta.

Jäsenen antama (31.10.2012 klo:7:52) kommentti

Kyseessä omakotitalo.

Jäsenen antama (31.10.2012 klo:9:20) kommentti

On myyjän korvattava ja myyjän ongelma maksaa. Se on toinen asia kuinka suureen "tappeluun" kannattaa lähteä, joten nyt kannattaa silmäillä mahd. muitakin virityksiä, kuten edelläkin todetaan.Jos ei myyjä suosiolla maksa, niin "kannattanee" vihjaista poliisin käyttämistä tutkintaan, kuten tuokin edellä vihjaistaan. Tämä säikäyttänee myyjän.Toisaalta on tietenkin hyvä olla edelleen ystävä myyjän kanssa, koska silloin mahd. myöh. tarvittava yhteistyö pelaa. Pienistä ei kannata lähteä taistelemaan.

Jäsenen antama (31.10.2012 klo:9:39) kommentti

Menee nyt niin että isännöitsijän kanssa sovitaan, kuinka korjataan. Hommaako isännöitsijä korjaajan vai uusi omistaja? Taloyhtiö maksaa joka tapauksessa ja yrittää periä laskun myyjältä..

Jäsenen antama (31.10.2012 klo:10:28) kommentti

Kustannuksiksi jää nyt tuo noin 4 neliötä laminaattia ja tarkatusmaksu. Kyseessä ei siis ole loppujen lopuksi rahallisesti iso summa, mutta kuitenkin kyllä myyjän pitäisi ottaa vastuunta. Ei kuitenkaan tuon summan takia kehtaisi lähteä asiaa eteenpäin viemään. Viisainta varmasti yrittää päästä myyjän kanssa sopuun asiasta. Tiedän itsenkin myyjän vastuun edellisen talon myytyäni.

Tarkoitus oliskin nyt alkaa syynätä paikat vielä kerran kunnolla läpi, että mahdollisia muita teippi/purukumiviritelmiä löytyisi.

Jäsenen antama (31.10.2012 klo:10:40) kommentti

Taloyhtiön putkistossa oli vikaa, jolloin taloyhtiö korjaa tilan kuntoon (rakenteiden kuivatus+pinnat perustasoon mitä laminaatti luultavasti vastaakin). Uuden as.oy-lain mukaan myös hajulukko kuuluu taloyhtiön vastuulle. Tarkastusmaksukin menee taloyhtiön maksettavaksi, tämän kuten korjauskulutkin taloyhtiö perii myyjältä.

Jäsenen antama (31.10.2012 klo:10:58) kommentti

Mistä ihmeestä vastaaja on löytänyt maininnan (Alkuperäinen kysymys) että kyseessä on as.oy muotoinen rivitaloyhtiö. Mistä se taloyhtiö tähän tulee. Saa kivittää,jos tyhmyyksissäni en ole huomannut asiaa.

Jäsenen antama (31.10.2012 klo:11:11) kommentti

Niin tuohan osoittaa täysin halpakorjaajien  ja muiden halvalla toimivien osaamis- ja ymmärrystason. Tässä on muiden tietenkin käsitettävä, että taloyhtiö on myyjä ja nykyinen omistaja on sitten isännöitsijä. Ainahan tulkinta ei ole näin helppo, kun on noita halpalaisia.

Jäsenen antama (31.10.2012 klo:11:27) kommentti

Tuonne kyllä väliin mainitsin että omakotitalo kyseessä, että antaa yhtiömuodon olla. Mistähän tuonne vastaukseen tuli että rivitalo...

Jäsenen antama (31.10.2012 klo:11:59) kommentti

Halvalla korjaavat ja neuvojat, joten jätä ne oman onnensa nojaan.

Jäsenen antama (31.10.2012 klo:15:12) kommentti

Tässä luotin viralliseen vastaajaan, jolla oli vastauksessaan tieto että on rivitalo. Lisätietoihin kysymystä vastaajalle kirjoittaessaan on kysyjällä mahdollisuus ilmoittaa tietoja, jotka eivät näy kaikille.Viisainta luottaa viralliseen vastaajaan, koska on ilmennyt tapauksia että useilla nimimerkeillä esiinnytään häirikköinä, vaikka tässä ei nyt sitten todennäköisesti niin ollutkaan. Mutta koskaanhan ei tiedä.

Jäsenen antama (31.10.2012 klo:21:33) kommentti

Hirvittävää sekoilua!!!

Jäsenen antama (3.11.2012 klo:12:44) kommentti

Tuolla aikaisemmin pisti korvaan muutama kommentti, joiden henki oli, että "taloyhtiö maksaa". Kivaahan se on yhtiömuotoisen omakotitalon osakkalle, ettei tarvi itse maksaa.

Jäsenen antama (6.11.2012 klo:8:33) kommentti

No kivaahan se on. Mutta onko järkevää olla muuttamatta sellaista yhtiöjärjestystä, jossa paritalon molemmat osakkaat korjauttavat pesuhuoneensa taloyhtiön päätöksenteon kautta niin kuin as.oy-laki määrittelee.Paljon yksinkertaisempaa olisi että siirretään vedeneristeet yhtiöjärjestyksen muutoksella osakkaan vastuulle, jolloin kumpikin paritalon osakas huolehtisi itse omilla rahoillaan pesuhuoneensa kunnosta. Silloin nämä asukkaat saisivat kotitalousvähennyksenkin pesutilansa korjauksesta.

Jäsenen antama (6.11.2012 klo:9:39) kommentti

Halvat edelleen ulalla!

Jäsenen antama (6.11.2012 klo:10:52) kommentti

Monta nimimerkkiä taas häiriköimässä!

Jäsenen antama (6.11.2012 klo:11:02) kommentti

Jaakko Laukka ei ole aikoihin sanonut mitään?

Jäsenen antama (6.11.2012 klo:11:05) kommentti

No, tämä varmaan riittää tästä aiheesta....


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Harmaa ylimenovesi

Joskus näkee joissian selostuksissa harmaa ylimeno-vesi. Mitä kyesien termi tarkoittaa...

kylpyamme

Olemme suunnitelleet kylpyhuoneeseemme ammeen hankkimista. Tarkoituksena olisi laittaa amme nykyisen lavuaarin paikalle, jota ei juuri käytetä. Mietimme kuitenkin, miten...

Viemäreiden yhdistäminen keittiön siirtämiseksi, pesukoneen poistoletku

Hei1927 rakennetussa kerrostalossa kolmiossa minulla on muutaman vuoden vanha kylpyhuone. Haluaisin siirtää keittiön toiseen huoneeseen kylpyhuonetta vasten olevalle sein...

Vessanpöntön ja lavuaarin minimietäisyys?

HeiOnko vessanpöntön ja sitä suoraan vastapäätä olevan lavuaarin välisestä etäisyydestä jossain virallisissa määräyksissä pakottavia sääntöjä?Olen kuullut että suositus o...

Likakaivoista viemäriverkostoon..

Ok talo rakennettu 79.Pihalla on kaksi kaivoa joihin jätevesi virtaa.Kaivot on tehty betonirenkaista,4 päällekkäin per kaivo.Kaivojen välissä on putki ja toisesta kaivost...

vesivahinko!!!!

Asumme noin 1.5 vuotta vanhassa erillistalossa.Toissa päivänä huomasimme,että wc:n käsisuihkun johto vuotaa lavuaarin päästä ja vettä on päässyt lavuaarin alla olevaan ka...

viemärin tuuletusputki

vuonna 1975 rakennettu yksikerroksinen talo, jossa muoviset viemäriputket. Kysymys voiko kylpyhuoneenlattian nurkasta tulevaanja katon läpi nousevaan viemärin tuuletusput...

wc:n gybroc-lattiaan kaakelit

Moro!Miten teen yläkerran wc-lattian pinnan, jotta saan siihen kaakelit.Millä kannattaa lattian ja seinän välinen liitos (rako) saumata?Pitääkö olla lavuaarin kaivoon kaa...

lavuaarin korkeus

mikä pitää olla lavuaarin korkeus vessassa yleensä ?...

Lavuaarin naarmut

Onko mitään keinoa "hioa" pintapuoliset naarmut pois lavuaarin pinnasta?...

Haiseva lavuaari

Vessassamme on pitkään ollut paha haju, jonka paikallistin lavuaariin laittamalla tulpan siihen ja teippaamalla ylijuoksureiän ilmastointiteipillä, mitkä toimet lopettiva...

Pesukone lavuaarin alle

Minkälaisen lavuaarin alle saisin sijoitettua pienen pesukoneen esim. LG F1222ND?...

Pistorasian etäisyys katollisesta suihkukaapista

Mikä etäisyys pistorasialla pitää olla katollisesta suihkukaapista ja lavuaarin hanasta? Kyseessä vanha putkiremontoitava kerrostalo....

Vesieristys ja lattialämmitys vanhan kaakelin päälle.

Jos tila on pelkkä wc mutta siinä on pyykinpesukone (poistoputki yhdistettynä lavuaarin poistoputkeen), niin pitääkö lattia vesieristä&...

Lavuaarin kiinnittäminen

  Hei, haluaisin tietää millainen tukirakenne tulee olla lavuaarin takana ja millaista käyttöä lavuaarin ja sen kannattimien sekä takana olevan seinän ja seinämateriaal...

pintamittaus näyttää kohonnutta kosteutta

Hei,2005 valmistuneessa huoneistossamme tehtiin ostajaehdokkaan toimesta pintamittaus. Kylpyhuoneen seinästä löyty kohonnut kosteusarvo yhden 25*15 cm kokoisen laatan alu...

Pintamittaus näyttää kohonnutta kosteutta

Hei,2005 valmistuneessa huoneistossamme tehtiin ostajaehdokkaan toimesta pintamittaus. Kylpyhuoneen seinästä löyty kohonnut kosteusarvo yhden 25*15 cm kokoisen laatan alu...

Pesukoneen siirto pesuhuoneesta vessaan

Vessassa ei ole lattiakaivoa, vain lavuaarin viemäri. Joudunko tekemään lattiakaivon pesukoneen takia, vai voinko vain liittää poistoputken lavuariin poistoon ? Jos latti...

Vuosikorjaus, erimielisyys lattiakaivosta

Asumme kaksikerroksisessa useamman asunnon paritaloyhtiössä. Asunnon yläkerrassa on sauna ja suihkutila, joka kytkeytyy avoimen ja ovettoman oviaukon sekä yhtenäisen laat...

laattoja lasikuitutapetin päälle

Tarkoituksenamme on laittaa laattoja pienelle osalle seinää lavuaarin taakse ja sivulle. Seinässä on uusi maalattu lasikuitutapetti hyvin senässä kiinni. Tarvitaanko jota...

Likaa varisevat putket

Keittiöni (valm. 1970) lavuaarin alaiset vesiputket, jotka sijaitsevat näkyvillä roskakaapissa, varistavat tummaa rakeista pienempää ja suurempaa likaa kaapin hyllyille....

Paha haju kylpyhuoneessa

Voiko ällö haju kylpyhuoneessa johtua lattian laatoistusmokasta? Laatat verkossa kiinni olevaa pientä mosaiikkilaattaa, jonka alla paikoittain liian paksi kerros kiinnity...

viemäri haisee

talossani on kaksi identtistä vessaa jossa lavuaarin vesi menee lattiakaivon kautta pois. toisessa vessassa on sellainen ilmaputki katolle ja juuri tässä vessassa pölläht...

Kosteuseristyksen pohja

Ajattelimme laittaa vessan lavuaarin taakse kiillon kosteussulkua. Seinät laatoitetaan. Miten kipsilevyn saumat ja ruuvit pitäisi pohjustaa? Laitetaanko saumanauha tai ta...

Puolipanelointi WC:hen

Meillä on tarkoituksena laittaa kuivaan vessaan ( siis WC:ssä ei ole lattiakaivoa) puolipanelointi ja seinän yläosa olisi lasikuitutapettia. Tarkoituksena on maalata pane...