Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Keittiön yläkaappien kiinnitys

Keittiö ja kalusteet

Kysytty: 2.10.2011 klo:16:23
Uusimme keittiön kaapit ja kaappien asentaja teki sen verran paskaa jälkeä että hän tulee tekemään ns. korjauskäynnin.

Ajattelin että kysyn ns. puolueettoman arvion siitä että onko nykyään tapana kiinniittää yläkaapit vain kahdella ruuvilla seinään kiinni. Eli pelkästään kaapin yläreunasta. Kaapin alareuna makaa kylläkin laattojen päällä joten kai siitä pieni kannatusapu tulee.


Sitten toinen kysymys että onko nykyään tapana kiinniittää kaappi tavallaan pelkän kaapin takavanerin varaan.

Eli ruuvit on vedetty seinään vain ohuen takavanerin läpi. Vanhassa kaapissa oli sentäs kaapin sisällä puu rima jonka läpi sitten ruuvi oli kiinnitetty betoniseinään.Jacky Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 14 kplVirallinen vastaus
Laattojen päälle ei kaapiston kantavuutta voi laskea. Kiinnitysruuvien määrä katsotaan kaapin koon m...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Keittiö ja kalusteet / Keittiön yläkaappien kiinnitys":
Jäsenen antama (3.10.2011 klo:7:59) kommentti

Kyllä siellä kaapin yläosaas on normaalitapauksessa sellainen puurima vahvike jonka läpi kiinnitys ruuvit menevät. Jos kaappi on pelkästään sen takalevyn varassa,on suuri vaara että se kaappi irtoaa ja se pelkkä levy jää seinään.

Jäsenen antama (3.10.2011 klo:20:08) kommentti

tosiaan siellä kaapissa pitäis olla yläreunassa semmonen n.50mm leveä kiinnitysrima, joka on tukevasti kaapin rungossa kiinni. sen läpi kahdella ruuvilla pysyy ihan hyvin aina jopa 800mm yläkaappiin asti. olettaen, että ruuvit ovat sopivan pitkiä ja paksuja esim joku 5*60-70mm..ainakin oon itse näin laitellu ja ei ole alas koskaan tullut.

Jäsenen antama (3.10.2011 klo:22:58) kommentti

Eipä tosiaan tarvita mitään poikkirimoja. Se on vanhanaikaista. Nykyisin sen voi huitaista sivulevyistä roikkumaan kahdella ruuvilla takalevyn läpi. Sitten voi juosta hakemaan naapurista passin, jolla ainakin tarkistaa kaapin asennon. Jos ei silmällä saanut passiin, niin sen voi sitten aivan helposti vääntää oikoseen. Ja se on siinä. Kyllä Ingmar osaa ja keksii.

Jäsenen antama (4.10.2011 klo:8:22) kommentti

Kohta ne kaapit pannaan kiinni seinään sinitarralla.

Jäsenen antama (4.10.2011 klo:8:28) kommentti

Tuo tarrahan on vanhanaikaista eli jo viime vuosituhannelta. Nyt eletään tätä tuhatlukua, joten ei kannata palata vanhaan. Uudet "vaatteet" ja uudet aatteet!

Jäsenen antama (4.10.2011 klo:8:32) kommentti

Oletteko jo kokeillut kaksipuolista teippiä?

Jäsenen antama (4.10.2011 klo:8:36) kommentti

Jos "ratoiv" viittaa Ingmarilla Ikeaan ja tarkoitus on sen keittiökaappeja kritisoida, niin ampuu kyllä ohi. Ikean kaapeissa kiinnityskohdat ovat tosiaan vain nurkissa (ei sidelistaa). Mutta ei se kaappi takalevystään roiku, koska siihen tulee metallikulmat tueksi. Tämän kiinnityspisteasian kun huomioi seinän pohjatöissä, niin mitään ongelmia ei ole. Kaapit ovat tukevia ja ne saa kyllä tukevasti myös seinään kiinni. Huolellisuutta se toki vaatii niin kuin minkä tahansa muunkin valmistajan seinäkaappien kiinnitys.

Jäsenen antama (4.10.2011 klo:13:30) kommentti

Vai niin! Arvoisa Tapanila! Kun ei ymmärrä lukemaansa, niin on syytä lukea ainakin toiseen kertaan, jos ei sittenkään ymmärrä ja ei viitsi lukea niin monta kertaa, että ymmärtää oikein, niin silloin on syytä olla hiljaa.

"(En mainosta) kaapeissa kiinnityskohdat ovat tosiaan vain nurkissa (ei sidelistaa)."

Väärä väite! 

"Mutta ei se kaappi takalevystään roiku,.."
 
Kuka niin on väittänyt?

"Tämän kiinnityspisteasian kun huomioi seinän pohjatöissä, niin mitään ongelmia ei ole."
 
Amatöörimäinen väite!

"Huolellisuutta se toki vaatii niin kuin minkä tahansa muunkin valmistajan seinäkaappien kiinnitys."

Ainahan on oltava huolellinen, vaikka tekee vain sinne päin, mutta tarkkuutta vain lopuksi - ei ainakaan aluksi, kunhan silmässä (sihdatessahan toinen silmä on kiinni) ei ole pahasti ohranjyviä. Lopussahan voi passata naapurin passilla ja on helppoa kuin heinänteko kesäkuumalla.

Jäsenen antama (4.10.2011 klo:13:42) kommentti

No jos sinusta tuntuu, että asia on noin, niin mikäpä minä olen kantaasi kiistämään.

Jäsenen antama (4.10.2011 klo:14:56) kommentti

Ai! Kuin puhtaasta Amulehden anteeksipyynnöstö Liposelta. Tapa(nila)han se on sekin, että mitään ei myönnetä, vaikka väärää väitetty. Kumarassa taitaa olla selkä, kun tieto/taito loppuu?

Jäsenen antama (4.10.2011 klo:15:18) kommentti

No jos nyt ihan välttämättä haluat taas jatkaa nokkelaa sanailuasi sieltä nahkurin orsilta, niin todistanet vääräksi nämä väitteet, jotka tuomitsit vääriksi/amatöörimäisiksi millään lailla perustelematta:

1) Ikean seinäkaapit kiinnitetään ylänurkkiin asennettavien metallikulmien avulla, koska kaapin yläreunassa ei ole sidelistaa, jonka läpi ruuvin voisi vetäistä vaikka kaapin keskikohtaan, jos seinän runkotolppa sattuu olemaan siinä.

2) Jos kaappien tulevat kiinnityspisteet on huomioitu seinän runkoa tehtäessä tai seinän tukipuita on tätä silmälläpitäen lisätty, ei kaappien tukeva kiinnittäminen ole ongelma.

Jäsenen antama (4.10.2011 klo:21:50) kommentti

Pyynnöstäsi vielä kerran arvoisa Tapanila.”…tuomitsit vääriksi/amatöörimäisiksi millään lailla perustelematta..”Vähänkin osaavalle ei tarvitse perustella. Hän tietää, mistä on kysymys."1) (Mainos-nimen) seinäkaapit kiinnitetään ylänurkkiin asennettavien metallikulmien avulla, koska kaapin yläreunassa ei ole sidelistaa,..."Näin kirjoitin:” Eipä tosiaan tarvita mitään poikkirimoja. Se on vanhanaikaista. Nykyisin sen voi huitaista sivulevyistä roikkumaan kahdella ruuvilla takalevyn läpi. Sitten voi juosta hakemaan naapurista passin, jolla ainakin tarkistaa kaapin asennon. Jos ei silmällä saanut passiin, niin sen voi sitten aivan helposti vääntää oikoseen. Ja se on siinä. Kyllä Ingmar osaa ja keksii.”Mitähän tuossa edellä seisoo! Sopii miettiä tarkennettuna: ”sivulevyistä kahdella ruuvilla takalevyn läpi”, sillä osaava ja vähänkin ammattilainen tajuaa miten se on tehty/tehdään. Kyllä Ingmar osaa ja keksii.”Tarkkaanottaen siinä on juju, joka sallii, että”… sen voi sitten aivan helposti vääntää oikoseen”.Kaiken lisäksi: Mitähän tarkoittaa” Eipä tosiaan tarvita mitään poikkirimoja. Se on vanhanaikaista. …..Kyllä Ingmar osaa ja keksii.””2) Jos kaappien tulevat kiinnityspisteet on huomioitu seinän runkoa tehtäessä tai seinän tukipuita on tätä silmälläpitäen lisätty, ei kaappien tukeva kiinnittäminen ole ongelma.”Näinhän se on amatöörejä varten, mutta ammattilainen saa kaapit pysymään seinällä, vaikka ne ” kaappien tulevat kiinnityspisteet on” jäänyt huomioimatta, siis ammattilaiselle se ei ole ongelma.Tottahan toki ne kiinnityspisteet kannattaa huomioida, mutta usein ne amatöörit tekevät sen seinän, johon kaapit on sitten ripustettava, mutta niitä kaappien kiinnityspisteitä ei ole mitenkään huomioitu tai ne ovat sitten päin prinkkalassa paikassa.


Jäsenen antama (4.10.2011 klo:23:29) kommentti

Eräiden valmistajien kaapeissa se ylärima (ja ala) on sen pohjalevyn takana jemmassa, eli kaapistapäin katottuna näyttää siltä että kaappi on vaan pohjalevystä kiinni. Katso yläpuolelta jos mahdollista.Keittiön levyseinät kannattaa toteuttaa tuplalevytyksellä, alemman levyn vaan korvaa vanerilla. kiinnitystuet menee kumminkin enemmän ja vähemmän persiilleen tekovaiheessa, eikä tuenta vastaa silti sitä mitä kokonainen rangoissa kiinni oleva levy tarjoaa. jos ette halua kasvattaa seinän paksuutta, ohentakaa runkotolppia sen vanerin verta kapeammiksi. Suosittelen myös olkkariin.

offtopik

ruuvit ja roppaus on muuten vanhanaikaisia, naapurimaan ammattilaisten olen nähnyt toteuttavan eräässä kohteessa kiinnityksiä ihan vaan kiilamalla, ainakin alakattojen runkoja..
Jäsenen antama (5.10.2011 klo:1:17) kommentti

"Keittiön levyseinät kannattaa toteuttaa tuplalevytyksellä, alemman levyn vaan korvaa vanerilla....ohentakaa runkotolppia sen vanerin verta kapeammiksi. "

Eipä! Vaan peltilevyllä tai vanerin voi laittaa ohentamatta/kaventamatta tolppia tai laudan/lankun pätkillä kulloisenkin tilanteen mukaan tolppien väliin.

Jäsenen antama (26.10.2011 klo:11:17) kommentti

"Eipä! Vaan peltilevyllä tai vanerin voi laittaa ohentamatta/kaventamatta tolppia tai laudan/lankun pätkillä kulloisenkin tilanteen mukaan tolppien väliin."Mitenkäs olisi paras toimia kun pitäisi saada juuri tuon Ingvarin kaapit seinälle ja väliseinät tehnyt jehu ei ollut laittanut tolppien väleihin hankkimiani vanereita?

Onnistuuko niin, että kiinnitän laudan kipsilevyseinän päälle runkotolppiin ja siihen lautaan ruuvaan kaapit kiinni?

Jäsenen antama (26.10.2011 klo:12:03) kommentti

Onnistuu, jos ei haittaa, että kaapit tulevat vähän irti seinästä. Kannattaa tietty laittaa toinen lauta vähän alemmas, jotta kaappi tulee suoraan kuitenkin :) Yksi toinenkin kokemusperäinen vinkki Ikean yläkaapeista: kannattaa jättää pöytälevyn ja yläkaapin väliin vähintään 50cm. Ikean yläkaapit ovat normaalia syvempiä eli jos ne asentaa liian alas, on ainakin pitkähkön ihmisen vaikea työskennellä siinä pöytätasolla (esim. tiskata), koska yläkaappi peittää näkyvyyden.

Jäsenen antama (26.10.2011 klo:13:41) kommentti

Kiitos vastauksestasi Tapanila, ei ole ongelma, että kaapit tulevat noin 20mm ulommas kuin aiemmin ajateltu. Tietenkin viereisenkin seinän yläkaapit siirtyvät "sivuun" tuon saman noin 20mm mutta sekään ei ole murhe.


Jäsenen antama (20.1.2012 klo:10:46) kommentti

Mukava lukea kommentteja kun pysytään asialinjalla ja annetaan neuvoja pilkkaamatta. Itsekkin monesti kaappeja asentanu ja törmannyt vastaaviin kiinnitysongelmiin. Mutta ongelmathan on tehty poistettavaksi. Usein pystyy kiinnityslaudat kaapeille laittamaan jälkeenkinpäin. Gyprocseinissä sahataan kiinnityskohdalta tai sen alapuolelta levy auki, laitetaan laudat tolppien väliin tai vanerilevy hieman isompana kuin sahattu aukko, niin samalla saa aukollekin kiinnityspohjan.Vaneri ruuvataa levyyn kunnolla kiinni ja runkoo myös jos mahdollista. Gyproclevyllä on hyvä kannattavuus ja varmasti kaapit pysyvät paikoillaan.

Rakentamisen iloa kaikille

Jäsenen antama (13.4.2012 klo:8:10) kommentti

Arvoisat asiantuntijat,olisi mukavaa jos tällainen tavallinen "maallinen" voisi saada täältä asianmukaista apua esittämiinsä kysymyksiin ilman, että joutuu ns. tulituksen väliin. On ymmärrettävää, että on olemassa eri koulukuntia, mieltymyksiä ja omia kantoja MUTTA voisitteko ystävällisesti pysyä asialinjalla ja pitää kommenttinne asianmukaisina?

Ymmärrän, että jokaisella on oma tapansa tehdä ja "erimielisyyksiä" ratkottaessa voisitte tuoda julki oman ammattitaitonne esim. työvuosien määrällä tai jollain muulla vastaavalla tavalla.

Tällainen "juupas-eipäs" tai "mun naula on isompi kuin sun"-väittely-mollaaminen ei ainakaan nostata teidän asiantuntevuutta millään lailla, päinvastoin; toisen collegan mollaaminen ja epäasiallinen käyttäytyminen halventavat teidän asiantuntevuutta.

Tässä pieni muistutus mitä sivun yläossassa lukee (huomioikaa ensimmäinen lause):Kysy, niin vastaammePalstalla voit esittää rakentamisaiheisia kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset vastaavat.Joten pyytäisin nyt teitä kaikkia ryhdistaytymään sen verran, että me "maalliset" voisimme saada ALAN AMMATTILAISILTA asiantuntevaa apua arjen ongelmiimme.Teitä kaikkia kunnioittaen,Mirabella Wessman-Grönholm (tavallinen maallinen, jolla on paljon kysyttävää)

Jäsenen antama (13.4.2012 klo:23:30) kommentti

>Uusimme keittiön kaapit ja kaappien asentaja teki sen verran paskaa jälkeä että hän tulee tekemään ns. korjauskäynnin.<

Eikö "kaappiasentaja"  ollut ammattimies joka vastaa työstään?
Mitä asentaja teki mielestäsi väärin (paskaa jälkeä)?  

Jäsenen antama (14.4.2012 klo:14:34) kommentti

Jospa seinään on kiinnitetty "asennuslista" kannattamaan kaappia ja kaappi on vain ´lukittu` paikalleen kahdella ruuvilla.    


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Vaihto ehto laatoitukselle

Keittiö remontti alkamassa, kysyisin, onko olemassa laatoitukselle vaihtoehtoa keittiön ala ja yläkaappien väliseen tilaan. Esim: Onko saatavana ohutta laminaattipintaist...

kysymys

keittiön yläkaappien asennus...

kaapelikouru

keittiön pistorasioille ja kohdevalaisimille alumiinen kaapelikouru yläkaappien alle. etusivu on 45 asteen kulmassa.mistä tämmöisen voi hankkia?...

Keittiö kaappien kiinnittäminen.

Hei,Olen tällä hetkellä tekemässä keittiöremonttia ja yläkaappien kiinnitys olisi meneillään.Ongelmana olisi yhden seinän kaappien kiinnitys, koska betoniseinä mihinkä ka...

Kakkelli kaappien vålissa

Terve! Aloitan  asenta keittion kaappit .  Miten voida kiinnitta kaakkelli  giprokki seinaan ( erikoiskova levy) ala ja ylåkaappien valissa. Seinat on kiitattu ja pohjama...

kaappien kiinnitys

Onko keittiön yläkaappien kiinnityskorkeuteen olemassa jokin standardi? Olen nimittäin rakentamassa pitkähkön ajan puitteissa ja kaiketi gyprocin alla pitäisi olla oikeal...

keittiökaappien korkeus

Ostimme 50-luvulla rakennetun talon jonka keittiön katto on hiukan laskenut tiskikaappien toisesta päästä. Sekä kuntokartoituksen tekijän että rakennusmestarin mukaan k...

Kaapit seinään

Mitä kiinnitys tarvikkeita suosittelette yläkaappien kiinnitykseen petoniseinään...

Keittiön yläkaappien asennus

HeiUusimme kerrostaloasunnon keittiötä parhaillaan. Alakaappien kiinnitys seinään sujui hyvin menetelmällä: kaapit suoraan ja riviin sekä kiinni toisiinsa -> yläreunan si...

Keittiön välitilan laatoitus

Hei! Olemme laatoittamassa keittiön työtason ja yläkaappien välistä tilaa. Tilassa on ennestään hieman röpelöpintainen muovimatto ja muovi on todennäköisesti lastulevyn...

Pyöröhirsiseinän kaakelointi

Minun pitäisi kiinnittää pyöröhirsiseinään keittiön kaapistot sekä kaakeloida yläkaappien ja tiskipöydän välinen ala kaakeleilla. Olen kuullut, että sinne pitäisi asetta...

Jätekaapin tuuletus

Vuonna 1927 valmistuneen kerostalohuoneiston keittiöremontissa paljastui vanhojen alakaappien takaa vanha savuhormi. Aiomme tarkistuttaa ja kunnostaa se tuuletushormiksi....

keittiökaappien taustan väliseinän tolppien väli

Olen rakentanut keittiön kaappien takaisen väliseinän 600 mm jaolla ja nyt selvisikin, että olisi pitänyt olla ilmeisesti 400mm jaolla. Laitoin siksi vaakasuuntaisia tuki...

kattopaneelien eläminen.

Asensimme keittiön kattoon paneelit muutama viikko sitten. maalasimme ne kahteen kertaan. kiinnitys suoritettiin koolaamalla kakkoskakkoset kattoon, sen jälkeen naulasimm...

Keittiön kaappien kiinnitys hirsimökin väliseinään

Olen asentamassa keittiön kaappeja hirsimökilleni. Yläkaapit tulevat kiinni väliseinään. Minulla on kiinnitykseen kaksi vaihtoehtoa:1. Tukeva mökin poikki menevä tukihirs...

Keittiön yläkaappinen asennuksesta

vielä semmoinen juttu yläkaappien asennuksesta että tämä mestariasaentaja oli laittanut yhteen isoon lattialla seisovaan kaappiin yläriman (yläsidelista on ilmeisesti se...

Kaakeleiden päälle asennettava laminaatti- tai muovi

Uudistimme keittiön klinkeerilattian, jolloin keittiön ala- ja yläkaappien välissä olevat kaakelit näyttävät vääränvärisiltä. Emme haluaisi poistaa vanhoja kaakeleita, va...

vesieristyksestä

Mihin kohtaan tarkkaan ottaen keittiössä tulee vesieristys? Vain altaan ja yläkaappien väliseen tilaan laattojen alle? Entä tiskarin alle lattiaan, jääkaapin alle? Jos ti...

Huippuimuri ja liesituuletin + keittiöremontti

1988 rakennetussa rivitalossa pitäisi tehdä keittiöremontti.Talossa on huippuimuri joka hoitaa myös WC:n, vaatehuoneen ja kylpyhuoneen ilmanvaihdon liesituulettimen lisäk...

Keittiöremontin sähkötyöt

Suunnitteilla on keittiöremontti 80-luvun kerrostalo-osakkeessa. Tavoitteena on, että ammattilaiset tilataan tekemään ainoastaan sähkö- ja putkityöt, kaikki muu olisi tar...

Keittiön kosteuseristys

Keittiöremppa suunnitteilla osakehuoneistoon.Tarkoituksena on laittaa keittiöön siveltävä kosteussulku yläkaappien alareunasta alaspäin sille seinälle missä on tiskiallas...

Keittiöremppa

Mikä oikea järjestys? Ensin katto sitten lattia alakaapit yläkaapit valaistus. Onko oikein. Lattiaan korkki myös kaapistojen alle? Mikä yläkaappien oikea kiinnitystapa, s...

keittiökaappien kiinnitys

Remontin yhteydessä mutamme keittiön uuteen huoneeseen joka ei aiemmin ole ollut keittiönä. Seinät ovat sisäpinnaltaan lastulevyä,  lämpöeriste ja ulkovuoraus. Rungon py...

Väliseinien kiinnittäminen

Monet puhuvat väliseinien kiinnittämisestä uretaanilla. Onko tämä kuinka hyvä tapa toteuttaa ko kiinnitys esim keittiön seinässä, jossa kuitenkin on paljon kaappeja kiinn...

Liesituuletin

 Jatkokysymys eiliseen kysymykseeni 20 kg painavan liesituuletin kiinnittämisestä puupaneliseinälle (pystypanelointi, paksuus n 1 cm).  Totesitte että kiinnitys riippuu t...