Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Keittiön vesieristys

Keittiö ja kalusteet

Kysytty: 24.6.2009 klo:10:52

Hei,

Meille valmistumassa ympärivuotuinen "kakkosasunto". Mitkä ovat uusimmat määräykset keittiön vesieristyksille (onko vaihtoehtoisia ratkaisuja). Keittiössä ei lattiakaivoa eikä se myöskään rajoitu märkätiloihin. Lattian pintavalu tehty (sähkölämmityskaapelit piilossa) ja gyprokit seinllä. Lattia tullaan laatoittaman. Keittiöön tulee perussetti (astianpesukone, jääkaappi/pakastin, tiskialas)

T JT


JuT
Kysymyksiä: 6 kplVirallinen vastaus
Pesukoneen alle tulee kaukalo. Muualle keittiössä ei tarvita vesieristystä.

Arvostele vastaus kysymykseen "Keittiö ja kalusteet / Keittiön vesieristys":
Jäsenen antama (24.6.2009 klo:13:12) kommentti

Keittiötä ei tarvitse määräysten mukaan vesieristää mistään. Vähintään kosteussulkusively kalusteväliin jos tulee laatta. Sitä massaa voi laittaa vaikka mihin jos haluaa tai jos joku väittää että tuohon sitä on pakko laittaa.

Jäsenen antama (24.6.2009 klo:15:42) kommentti

APK:n ja kylmälaitteiden alle, itse laittaisin turvakaukalon.

Jäsenen antama (24.6.2009 klo:16:43) kommentti

Suomen rakentamismääräyskokoelma C2 kohta 8.1.1.2 antaaohjeita. Huomattava on lisäksi, että tiskiallas on määräyksen tarkoittama laite. Tämä usein unohtuu. Mä vetäisin vedeneristyksen koko kaappirivistön alle ja 20 senttiä seinälle. Sitten laatoitus. Kaukaloita ei tällöin välttämättä tarvita.

Jäsenen antama (24.6.2009 klo:17:13) kommentti

Kylmälaitteiden ja APK:n alle tarkoitettu kaukalo ei ole vain vedeneristyksen korvike , vaan sen johdosta moni vesivahinko huomataan välittömästi.

Pitäisi olla pakollinen, kun se ei edes maksa paljon, on erittäin suositeltava.

Jäsenen antama (24.6.2009 klo:19:00) kommentti

Edelleen huomautan, että tiskikaapin alle tarvitaan vedeneristys Rakentamismääräysten mukaan. Sinne ei oikein kaukaloa tahdo saada. Vedeneristyksen tarkoituksena on estää vettä menemästä rakenteisiin sitten kun vahinko sattuu. On vähän makuasia, tuleeko vuoto kaukalosta lattialle vai suoraan lattialle. Tiskikoneelle mäkin laittaisin kaukalon.

Jäsenen antama (24.6.2009 klo:22:15) kommentti

tiskikaapista voi myös tehdä "kaukalon", jolloin mahdollinen vuoto tulee esiin. tuleva vesi pitää tulla kaappiin asti esim suojaputkessa tai hanakulmalta. Läpiviennit ja reunat silikonilla ja "kaukalo" valmis.

Jäsenen antama (25.6.2009 klo:7:20) kommentti

"Läpiviennit ja reunat silikonilla ja "kaukalo" valmis."

Niinhän sitä luulis. Luulo ei ole tiedon väärtti.

Jäsenen antama (25.6.2009 klo:7:27) kommentti

Temmin ehdotus ei ole luulo vaan tieto. Se ei varmaan ole täydellinen ratkaisu mutta se täyttää ainakin viranomaisten minimivaatimukset.


Jäsenen antama (25.6.2009 klo:9:16) kommentti

Tiskiallas ei ole laite, on jonkin hurmahenkisen rakennusvalvonnan tulkinta ko. asiasta. Kaukalo ei ole vesieriste. Tuo tiskialtaan teko kaukaloksi on myös rakennusvalvonnan tulkinta asiasta, jossain päin he vaativat näin tehtäväksi.Mutta ei sillä ole mitään tekemistä vesieristyksen kanssa.Aloittajalle: kysy sen paikkakunnan rakennusvalvonnasta, mitä mieltä he ovat asiasta, koska nämä käytännöt vaihtelevat eri kunnissa hyvinkin paljon toisistaan. Viranomaiset tulkisevat noita määräyksiä.

Jäsenen antama (25.6.2009 klo:10:02) kommentti

Silikoni ei ole "vapaana" aikojen saatossa vesitiivis, vaan ainoastaan silloin, kun se on "puristuksissa". Jos/kun viranomaiset hyväksyvät sen "vapaan silikonin", niin silloin niiden toiminta on samaa kuin "perävalot" häipyvät.Eihän vapaana olevat kanatkaan elä ikuisesti.Myös niillä on melko lyhyt elinkaari.

Jäsenen antama (25.6.2009 klo:10:43) kommentti

Taitaapa vesi valua kaapin ovesta lattialle, vaikkei se silikonisauma ikuisesti tiiviinä pysyisikään. Jos taas pysyy, tapahtuu aivan samalla tavalla.

Jäsenen antama (25.6.2009 klo:17:27) kommentti

sehän siinä "kaukalossa" ideana onkin että valuu näkösälle eikä rakenteisiin. Ei kaikista paras ratkaisu mutta sentään jotain. Jälkikäteenkin kohtuudella toteutettavissa, toisinkuin vesieristys lattian alle.

Jäsenen antama (25.6.2009 klo:22:32) kommentti

Vesieristekaukalon voi tehdä jälkikäteenkin tiskipöydän alle.

Esim ek kipsistä pohja, lovet titty viemärin ja vesputkien kohdalle.

Sivureunoille korotuslista ja miksei takaseinälle. Vedeneristys pintaan. Sitte tekele lattialle kaapin alle. Lisää vedeneristystä.

Viemärin ja putkien juuret sekä lovetut kohdat kumihanskalla useita kourallisia. Kestää toki kuivua tovin jos toisenkin. Etureunaan vaikka alumiiniteippi lattiapinnotteeseen kiinni. Ainakin Espoo totesi ratkaisun kelpaavan.

Jäsenen antama (26.6.2009 klo:2:01) kommentti

Hei haloo, kyseessä on keittiö !Jos vahinko sattuu, kaukalo tai muovimatto tai ms. saattaa veden näkyville, ja asiaan voidaan reakoida heti, mikäli ollaan kotosalla.Poissaollessa, vesi tekee enmmän vahinkoja jo määränsäkkin puolesta, ja laajemmalle alueelle. Pitäisikö siis koko huusholli eristää, ettei rakenteet kastu, jos keittiössä....

= ennalta arvaamaton tilannne, ja vakuutusyhtiö astuu kuvioihin.Toisille rakennuttajille riittää kaukalot, toiset vaatii koko kalusteryhmän alle eristeen jo ennen kalusteasennusta. ( nosto seinille 100 mm. hitsatuin saumoin ).
Jäsenen antama (26.6.2009 klo:10:19) kommentti

Kymmenien vuosien näkemyksellä tiskipöytä tai astipesukone aiheuttaa erittäin harvoin vesivahinkoja jos ne on määräysten mukaan asennettu. Tiskikaapin aluskaapissa olevat vesiputket voi/saa tarkistaa viikko-kuukausisiivouksen yhdeydessä.

Seitsemänkymmentä luvulta oleva suositus, että keittiön tiskipöydän/astiapesukoneen alle asennetaan valmiin lattian päälle muovimatto, nostettuna noin 10 cm seinille, on mielestäni oiva tapa nykyisinkin.

Astiapesukonehanahan avataan vain käytön ajaksi ja suljetaan käytön jälkeen tai poistuttaessa kotoa.

Jäsenen antama (26.6.2009 klo:14:16) kommentti

Tuo kaukalo on tärkeä, olkoon sitten miten tahansa rakennettu. Jokainen yli 10 vuotta vanha tiskikone on todellinen aikapommi -laukeaminen parin vuoden sisällä, ellei sitten ole lauennut jo ennen tuota 10 vuotta. kriittinen kohta on poistoputki.

Jäsenen antama (26.6.2009 klo:19:17) kommentti

On yhdentekevää mistä ja miten kaukalon teet,ja mitä rakennusviranomaiset sanovat/hyväksyvät,taikka laki ja asetus/hyvärakennustapa.Kaiken tärkein kun vahinko sattuu ja haet vakuutuskorvauksia,että on vakuutusyhtiön hyväksyntä ja mieluiten sen käyttämän "puolueettoman"kartoittajan raportti ja allekirjoitus.Muuten maksamasi vakuutusrahat menevät kuin kankkulan kaivoon.On yhtiöitä jotka keräävät asiakkaita edullisilla maksuilla,mutta korvausta haettaessa lykkäävät syytä myyjän niskaan virheestä 10 vuotta.jonka jälkeen tulee ikävähennykset/omavastuu,korvaus nollaantuu.Ja vakuutuksen ottaja on maksanut turhasta.Vakuutusyhtiöillä on omat tulkinnat ja asetukset rakennusmääräyksistä.Jos vaikka televisio syttyy ja koko talo palaa,jäljelle jää sulamattomat palotikkaat ja askelten väli ei ole oikea,on tapahtunut rakennusvirhe niin päätös on ettei korvata vahinkoa.Vakuutusyhtiön kartoittaja saa uusia toimeksiantoja,vahinkotarkastaja/päättäjä sulan hattuun.Vahigon kärsijä menettää hermonsa ja vaihtaa yhtiötä ja on päästy eroon tappiota tuottavasta asiakkaasta.Tämä ei ole pilaa eikä huumoria vaan raakaa tosiasiaa tänäpäivänä.(Netistä voi katsella kommentteja minkä yhtiön nimi näissä merkeissä eniten vilahtelee).Tärkeintä on kenen kanssa ja mitä ja mistä sovitaan.Ohjeet ja suositukset on paperia jotka heitetään kaminan pesään kun voima alkaa jyllään.Pitäisi muistaa vanha viisaus vakuutus on veli sitä tehdessä mutta muuttuu veljen pojaksi tapaturman sattuessa.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Keittiön välitilan vesieristäminen?

Hei!Pitääkö keittiön välitilaan tehdä vesieristys?...

Vesieristys molemmin puolin

Meillä alkaa piakkoin keittiöremontti. Meitä mietityttää vesieristykset remontin yhteydessä. Mikä on nykykäytäntö/suositus keittiön vesieristyksestä? Miten vesieristyksee...

Keittiön välitilan kosteus/vesieristys ja maalaus

Haluaisin maalata keittiön välitilan Tikkurilan Luja maalilla, kuten koko seinän. Lattia tulee parketista. Riittääkö kosteuseristys vai pitääkö olla vesieristys Luja-mene...

Koholaatan hiominen

Hei,olemme asentamassa keittiön välitilaan laminaattilevyjä. Alle jäävässä laatoituksessa on muutama kohokuviolaatta, joilla on muutaman millin ero vieruslaattoihin. Siet...

Keittiön laatat

Terve! Ostimme rivitaloasunnon ja teemme keittiön laattaremontin. Tällä hetkellä seinässä on cyproc-levyn päällä kaksi laattakerrosta. Tarkoitus oli pistää uudet laatat v...

Keittiön lattian remontointi

 Vuonna 1952 valmistuneen talomme keittiö on tarkoitus remontoida ja myös lattia avataan ja purut poistetaan mahdollisesti kokonaan tai osittain. Keittiön alapuolella on...

Välitilalaminaatin asennus

Hei,meillä on keittiön välitilassa laatat, joissa osassa kohokuviota. Haluaisimme laittaa välitilalaminaatin vanhojen laattojen päälle, mutta kuinka ratkaisemme kohokuvio...

Vesieristys?

Hei taas, jatkoa/täsmennyskysymys 18.8 esittämääni kysymykseen: Pitääkö lattian lisäksi möys olla vesieristys kaikissa siporex väliseinissä (ph-tuvan, s-tuvan, ph/s) myös...

Keittiön välitilan kosteuseristys/sulku

Hei,mitä uusimmat ohjeet, määräykset, suositukset tai nykyisen As Oy-lain mukainen hyvä rakennustapa edellyttää keittiön kosteussuluista/-eristyksestä (esim keittiön kaap...

Vesieristyksen uusiminen pelkkiin seiniin

Olemme remontoimassa 1983 rakennetun talon yhtenäistä pesuhuone-saunatilaa. Tilan lattia on uusittu 2000 ja siihen on laitettu silloin vesieristys ja seinän ja lattian ra...

Kaakelointi vanhojen laattojen päälle ja vesieristys

Olen suunnittelemassa kylpyhuoneremonttia peltielementtikylpyhuoneeseen ja suunnitelmissa on asian helpottamiseksi asennuttaa kaakelit vanhojen kaakelien päälle. Peltiele...

Poreammeen asennus korokkeelle

Suunnitelmissa olisi asentaa poreamme n. 12-15 cm korokkeelle kylpyhuoneeseen. Pohjana on betonilaatta, jossa vesikiertoinen lattialämmitys. Millaisella harkolla korotus...

Vesieristys ja lattialämmitys..

Hei,Olemme purkamassa vanhaa kylpyhuonetta jossa on tehty vesieristys lattiaan..Laatat on irroitettu, mutta niiden alle on jäänyt laastia ja alla ilmeisesti vanha vesieri...

kylpyhuoneen laatoitus vain oven yläreunaan asti ja loput maalattu. Mihin asti uusi laatoitus?

1970-luvulla rakennetun talon kph:n laatoituksen yläreuna on oven korkeudella ja n 40 cm on vain maalattu. Saako uuden laatoituksen tehdä samoin vai onko laatoitus tehtäv...

kipsilevyn saumaus kylpyhuoneessa

Kylpyhuoneeseen tulee vesieristys kauttaaltaan.Pitääkö minun saumata levyjen saumat vai riittääkö pelkkä vahvikekangas ja vesieristys sively.Seinät ovat ek gyproc levyä...

Kylpyhuonemontti ja vesieristys

Voiko kylpyhuoneen vanhojen laattojen päälle asentaa saneerauslämmityskaapelin ja siihen ohut valu ja uudet laatat. Vesieristys jäisi näin vanhoj...

Kylpyhuone ja vesieristys

Hei! Kylpyhuoneeseen tehdään lattialämmitysremontti. Laatat ja vanha vesieristys poistetaan. Asennetaan uusi saneerauslattialämmityskaapeli ja sen p&a...

Eristys sisäväliseinissä ja välipohjassa

Rintamamiestalon tarvepohjainen remontointi jatkuu.Nyt vuorossa on merkittävä vaihe kun koko keittiö uusitaan. Olen aiemmin joutunut ulkoseinien eristystä parantamaan pai...

Ilmanvaihdon muutostyö

Meillä on nyt 1990 MUH Ilmava 100 VKL LTO-laite, jota ohjaa Vallox-(säädin)liesikupu. Keittiön kärynpoisto kulkee myös iv-koneen kautta.Tämä askarruttaa minua ja olenkin...

Viemäreiden yhdistäminen keittiön siirtämiseksi, pesukoneen poistoletku

Hei1927 rakennetussa kerrostalossa kolmiossa minulla on muutaman vuoden vanha kylpyhuone. Haluaisin siirtää keittiön toiseen huoneeseen kylpyhuonetta vasten olevalle sein...

Välipohjien tuuletus

Asumme 50-luvulla rakennetussa siporex-talossa ja meitä on vaivannut tunkkainen haju joka tulee keittiön lattian alta. Home- ja kosteusmittaukset on tehty, kaikki on kuiv...

savuhormin suojaetäisyyksistä

Ostin vanhan talon josta on kaikki tulisijat piipun ympäriltä purettu.piippu on suhteellisen pitkä koska siinä on ainakin viisi hormia perätysten.piippu on keittiön ja o...

Ikkuna pois vai pienentäminen!

Hei. Meillä on 50-luvun rintamamiestalo. Nyt on kyse keittiön ikkunoista. Entinen omistaja on vaihtanut keittiön ikkunat ja nyt ne ovat kokoa 190 x 135 (etelän puoli) ja...

lattiarakenne sähkölattialämmityksessä

Remontoin kesämökin keittiön lattiaan säkölattialämmityksen siten, että viereisen tilan ja keittiön lattioiden korkeusero pysyy kohtuullisena. Viereinen rakenne ja korkeu...

Vesieristyksestä

Rivitalohuoneistossamme (n.5 v. vanha) havaittiin kylpyhuoneessa/kodinhoitohuoneessa lattian painauma, jonka seurauksena lattiassa oli halkeamia laatoituksen saumoissa us...