Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Huovasta haittaa

Kattotarvikkeet

Kysytty: 1.4.2009 klo:13:06

Vanha huopakatto on 80-luvulla saanut talomme edellisten omistajien toimesta profiilipellin päällensä, huopa on jäänyt aluskatteen virkaa hoitamaan. Siihen on tullut reikä, puiset kattorakenteet paikallisesti pahoin lahonneet parin neliön alalta. Olemme ymmärtäneet (vaiko markkinamiesten mainospuheita?) ettei paikkakorjausta pysty tekemään varmasti vedenpitäväksi ja tästä syystä koko katon vaihto olisi edessä. Kattofirmasta korjattaisiin tämä paikallinen lahovaurio, laitettaisiin Divoroll aluskatteeksi koko kattoon ja uusi profiilipelti päälle. Kysyisinkin onko merkitystä että muualle kattoon jätettäisiin vanha huopa silti paikoilleen?


profiilikuva
tipe Käyttäjä on nainen
kotiäiti
remontti, akvaariot, käsityöt, puutarhanhoito
Kysymyksiä: 4 kplVirallinen vastaus
Jos koko katto on vaihdettava, kannattaa samalla vaihtaa myös koko aluskate. Tuossa kohtaa ei kannata säästää. Vanhan huovan kestävyys on kyseenalainen, kun päältä revitään vanha vesikate pois. Todennäköisesti huopaan syntyy reikiä.

Arvostele vastaus kysymykseen "Kattotarvikkeet / Huovasta haittaa":
Jäsenen antama (2.4.2009 klo:8:19) kommentti

Äh, aina tuntuu ettei kysymyksiäni ymmärretä... uusi aluskate eli Divoroll tulee koko kattoon, mutta onko siitä haittaa että jättää MYÖS vanhan, rikkinäisen huovan paikoilleen?

Jäsenen antama (2.4.2009 klo:8:42) kommentti

Äh, mutta onko niin, että Sinä et itse ymmärrä/halua ymmärtää saamiasi vastauksia. Olisiko syytä katsoa peiliin. Rakentaja.fi:n vastaus on selvittävä ja hyvä.

Toisaalta ihminenhän ei halua ymmärtää, kun vastaus on hänen unelmiensa vastainen. Unelmat eivät valitettavasti aina toteudu, vaan tosiasiat toteutuvat aina. Tosiasioitten kautta kyllä joskus päästään unelmiin.

Vielä: Ei ole mitään hyötyä jättää sitä vanhaa aluskatetta sinne paikoilleen, vaan valitettavasti tarkkaanottaen haittaa ja mahdollisesti siten vahinkoakin. Jättäessäsi sen vanhan sinne paikoilleeen, et säästä mitään, vaan säästät menoja tulevaisuuteen. Mieti! Kannattaako! Asia on sinun (ongelmasi)!

Jäsenen antama (2.4.2009 klo:9:40) kommentti

Eipä se tainnut Montakaan ymmärtää..Vastaus: Jos koko katto on vaihdettava, kannattaa samalla vaihtaa myös koko aluskate. Tuossa kohtaa ei kannata säästää. Vanhan huovan kestävyys on kyseenalainen, kun päältä revitään vanha vesikate pois. Todennäköisesti huopaan syntyy reikiä.Jos koko alueelle laitetaan uusi aluskate, ei huopaan syntyneillä reillä ole mitään merkitystä. Vastaaja oli selvästi kuvitellut, että vain vaurioitunut osa huopaa, korvattaisiin aluskatteella.Mutta itse asiaan, varmempaa olisi poistaa se vanha huopa.

Jäsenen antama (2.4.2009 klo:10:02) kommentti

"Mutta itse asiaan, varmempaa olisi poistaa se vanha huopa."


Hauku ensin ja ole sitten samaa mieltä. Rakentavaa keskustelua! Sehän on sitä trendikkkyyttä! Rakentaja.fi oli ymmärtänyt aivan oikein ja antoi siihen lyhyen, mutta hyvän ohjeen. Olen edelleen Rakentaja.fi kanssa täsmälleen samaa mieltä. Rakentaja.fi vastaus oli ainakin tällä kertaa hyvä ja täysin ymmärrettävä, kun käyttää hieman omiakin solukkoja.


Mutta vielä: rakentaja.fi vastauksessa oli toisaalta hyvää se, että siinä sanottiin aivan itsestään selvyys " Todennäköisesti huopaan syntyy reikiä.", jotta kysyjä varmasti ymmärtää poistaa sen vanhan huovan. Tuohan on aivan varma, että syntyy niitä reikiä, sillä oikeammin on, että siellä on jo reikiä ja paljon, mutta se on toisaalta sivuseikka.


Pääasia on, että kysyjä ymmärtää, mutta tekee sitten kuitenkin "ymmärryksensä" vastaisesti, niin mitähän se on?


Jäsenen antama (2.4.2009 klo:11:01) kommentti

Jos alkaa poistaa koko katon alueelta huovan niin se paljastaa yleensä lisää,esim.irroituksessa syntyveet viat, korjattavaa kun vanhaa puretaan. Itse jättäisin vanhan aluskatteen lisävarmistukseksi jos sen alusrakenteessa ei ole korjattavaa.

Jäsenen antama (2.4.2009 klo:11:20) kommentti

Jos alkaa poistaa koko katon alueelta huovan niin se paljastaa yleensä lisää,esim.irroituksessa syntyveet viat, korjattavaa kun vanhaa puretaan. "


Onko oikeaa ajattelutapaa? Jättää piiloon eikä "paljastaa yleensä lisää? Mitä? Irroituksessa ei synny uusia vikoja kun se tehdään ammattitaitoisesti.


"Itse jättäisin vanhan aluskatteen lisävarmistukseksi jos sen alusrakenteessa ei ole korjattavaa. "


Onhan se ajattelu-/tekotapa sekin. Miksi jättää haittaa?


Jäsenen antama (2.4.2009 klo:12:51) kommentti

Se oli minun oma ajattelutapa asiaan etten korjaa kuin vain vaan sen mikä on tarpeen. Mutta kukin saa tahollaan, tehdä mitä haluaa rahoillaan.

Mitä haittaa on jättää kunnossa oleva rakenne,aluskate, paikalleen?

Jäsenen antama (2.4.2009 klo:12:57) kommentti

Palataampa hivenen lähtökohtiin "syntyihin syviin": luulempa, että aikaisempi omistaja on laittanut pellin vesikatteeksi siitä syystä, että huopakatto on kirjaimellisesti vuotanut ja vielä jonkin aikaa jättäen huopakaton umpialuslaudoituksineen aluskateeksi (käyttetty toimintapa eikä huono sellainen), mutta ei ole korjannut vuotovahinkoa aluslaudoituksessa yms.. Tosaalta oli aluskatetta tai ei niin kyllä vesikatteen täytyy hoitaa pääasiallinen tehtävä eli senkin on täytynyt vuotaa ja pahoin, jos vauriot ovat syntyneet peltikaton asentamisen jälkeen; eli kyllä umpilaudoituskin (huovan alla) ajaa yksin aluskateen "normaalia virkaa".

Eli katon perusteelinen korjaus "rakentaja.fi" mukaisesti edessä, mutta se ei tule nyt eteen pelkästään siitä syystä, että huovassa on reikä.
Jäsenen antama (2.4.2009 klo:13:19) kommentti

No joo, voihan se näin olla. Mutta ajattelin vain, että kuinka paljon työtä ja rahaa kannattaa laittaa elinkaaren loppupuolella olevaan puutalon kattoon.

Jäsenen antama (2.4.2009 klo:14:26) kommentti

Rakennuksen ulkovaipan eritoten vesikaton sade- yms. vesitiiveys on rakennuksen yksi tärkeimmistä osa-alueista.

Jäsenen antama (10.4.2009 klo:16:21) kommentti

Blondi ei vieläkään ymmärrä mitä haittaa vanha, rikkinäinen (vähintään naulanjäljet ja se yksi kunnon reikä) huopakate aiheuttaa Divorollin alla. Viistoja sisäkatonosia eristäessämme olemme nähneet ettei muualla katossa ole kosteusvaurioita. Vääntäisikö joku rautalangasta?

Jäsenen antama (10.4.2009 klo:17:15) kommentti

Kun ei kosteusvaurioita ole en näe mitään haittaa siinä, että vanha huopakate jää uuden aluskatteen alle.

Jäsenen antama (10.4.2009 klo:23:17) kommentti

Väännetään nyt yksi rautalanka oikoseksi. Kun olette eristelleet niitä vinoja kattoja, niin oletteko saaneet järjestettyä kunnollisen tuuletuksen eristeen ja vanhan huovanaluslaudoituksen väliin?Jos vintillä on vähänkin pulaa korkeudesta, niin uusi aluskate koolattuna sen 50-75mm irti vanhasta huovanaluslaudoituksesta antaa mahdollisuuden eristää värkinvälit täyteen ja mahdollistaa toimivan tuuletuksen toteuttamisen aluskatteen ja eristyksen väliin. Mutta huopa täytyy tällöin poistaa.Jos taas "kattofirma" olisi vetänyt uuden aluskatteen ilman korotusta suoraan vanhan huovan päälle, niin katsele parempia tekijöitä.

Jäsenen antama (12.4.2009 klo:10:21) kommentti

Olemme jättäneet 50mm tuuletusvälit laudoituksen ja eristeiden väliin. Tuuletuksen pitäisi olla kunnossa, räystäältä harjalle:-)


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Yläkatto umpeen

Mikähän lienee järjestys, kun muurataan samanaikaisesti piippua ja yläkattoa laudoitetaan. Piipullehan jätetään reikä, mutta muurauksen ajaksi kattoon täytynee kuitenkin...

vesikatteen uusimisen luvanvaraisuus

Täytyykö vesikatteen uusimiseen olla lupa, mikäli kaava-alueella asuessaan vaihtaa katteen huovasta peltiin? Entä mikäli vaihtaa katteen värin tiilenpunaisesta mustaan -...

Peltikate huopakaton päälle

Olemme laajentamassa mökkiämme ja samalla on aikomus laittaa myös vanhan osan päälle uusi peltikate. Vanhan osan katossa on tällä hetkellä huopakate, joka on ollut ainaki...

piipun läpivienti

Osaatko neuvoa millä lailla tiili piipun läpivienti kannattaa tehdä, jos siis vielä tässä vaiheessa välttäisin peltisepän tilaamista. On nimittäin kolminkertaistunut hinn...

Kesäkeittiön eristäminen

Terve. Suunnittelen piharakennuksen / kesäkeittiön eristämistä tarkoituksena jatkaa tilan käyttökelpoisuutta jopa alkutalveen asti. Lämmitykseen tulisi kamiina tai vastaa...

Vesikaton uusiminen

Talossani on varttikate ( mineriitti ). Talo on rakennettu 1977 ja kate on alkuperäinen ja ilman aluskatetta, josta on tullut ongelma kun tiivisteet ovat kuivuneet ja tip...

ilmanvaihto

Tuli vahingossa ruuvattua pesuhuoneen katossa olevan poistoilmaventiilin keskiötä. Nyt se taitaa olla pienemmällä kuin ennen,sitähän ei saisi pidellä.Kyse on 61m2 kaksios...

Reikiä höyrysulussa

Yläpohjan höyrysulussa on hiiren tekemiä reikiä. Onko tästä suurta haittaa?Talon edellinen omistaja on myrkyttänyt hiiriä myrkyllä. Nyt hiiren luurankoja on siellä täällä...

Vesi nousee kellariin

Eli kiikarissa olisi vanha 1907 rakennettu puurunkoinen talo, talossa on kaikki perusasiat kunnossa, mutta keväisin talon kellariin nousee vettä n.10-20cm. Kyseinen kella...

Onko rimojen leventämisestä haittaa?

Olen tekemässä 50-luvulla rakennettuun rintamamiestaloon ulkolaudoituksen uusimista ja maalaamista. Onko järkevää poistaa vanhat rimat (leveys 25mm) ja laittaa tilalle es...

asbestiset ulkoseinälevyt talossa

olen ostattelemassa taloa jossa on asbestilevystä ulkovuoraus. Nyt kysyisinkin mitä toimenpiteitä levyt aiheuttaa jos haluaisin laittaa taloon lautavuorauksen. Onko haitt...

eristämisestä...

Onko haittaa jos viimeisen villakerroksen ja ilmansulkupaperin johonkin väliin jää rakoja.Kohta on viistokaton ja tasakaton yhtymä johon ei tapauksessani saa järkevästi v...

Kylpyhuoneen kaakelit

Kylpyhuoneessamme on pintarikkoisia seinäkaakeleita lattiaremontin jälkeen. Onko tästä haittaa pitemmällä aika välillä? Laattojen lasitepinta on mennyt rikki lattialaatto...

sadevedet 65 salaojaputkeen

voiko sadevedet johtaa rännikaivosta 65 salaoja putkella kaivoon josta ne johdettaisiin 100 salaojaputkella tontin reunassa olevaan avo-ojaan?salaojat kuivattaisivat sama...

Lattianrajan tiivistys

Kuntotarkastaja on neuvonut tiivistämään lattianrajan, siis listan alta, perustan ja seinän rajan sikafleksillä estämään korvausilman saantia sitä kautta. Mitä mieltä ole...

Tuuletus aukot tiiliverhoukseen

-72 valmistunut tiiliverhoiltu omakotitalo, kannattaako vielä tehdä tuuletusaukkoja tiiliverhouksen alalaitaan, onko hyötyä vai haittaa...

Köynnöskasvit

Onko haittaa talon salaojitukselle, kivijalalle ja rapatulle julkisivulle, kun talonkivijalkaan on istutettu villiviinin tapaisia köynnöskasveja?...

Kattopaneloinnin jatkokset kosteissa tiloissa

Onko rakenteellisesti haittaa, jos pesuhuoneen katon kuusipanelointi tehdään jatkoksista, elikkä jos paneelit eivät yletä seinästä seinään?...

Mitä finnfoamin pintaan

Yläkerran katon sisäpintaan tuli 50mm finnfoam,onko mitään hyötyä laittaa alumiinipaperia pintaan,Onko haittaa?,...

Muovi kivijalan styroxin päällä.

Kysyisin onko haittaa laittaa kivijalkaa ympäröivän styroxin päälle muovia....

Halkeama wc pytyssä

Eli tuostako ei ole muuta kuin esteettistä haittaa?.....

Tuulensuojalevyn päällä toinen tuulensuojalevy

Talossamme on laitettu myös osin vanhan tuulensuojalevyn päälle toinen 50mm tuulensuojalevy, onko tästä haittaa mielestänne?...

aluskate

Onko haittaa mielestänne aluskatteessa olevista tummentumista?Aluskate on pahvityyppinen ja jossa on täpliä ja hieman tummentumia....

Ekovillan käyttö?

Onko ekovillalle paikkaa eristämisessä? Milloin ekovillaa voisi käyttää? - etua / haittaa?...

tuulettuva alapohja

Mitä mieltä olette tuulettuvan alapohjan tuulensuojalevyn tummentumista? Onko haittaa ja mitä niille pitäis tehdä?...