Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Tuuletusrako

Julkisivut

Kysytty: 19.1.2019 klo:9:07
1962 rakennettu talo tiiliverhoiltu/rapattu talo. Kannattaisiko porata tiilen läpi reikiä alareunaan Jotta tiilen taakse saataisiin tuuletusta? On toiminut kyllä ilmeisesti ilmankin Mutta onko haittaa jos nyt tekisi nämä tuuletusraot? Olettaen että tiilen takana on joku rako Ennen vinolaudoitusta
Virallinen vastaus

60-Luvun talo

En näe siihen mitään tarvetta.
Ko. rakenne on ns. läpihengittävä rakenne, joten tiilen yläosan ja räystään välisellä tuuletusraolla on ainoastaan merkitystä. ( sehän toimii)
Rakenteessa ei ole höyrynsulkumuovia ja siksi se hengittää lävitse kuten hirsirakenne.
Tällaisen talon peruskorjauksessa on oltava tarkka, ettei tee jollain tiiveillä ( hengittämättömillä) rakenteilla sellaista "kardinaalimunausta", että koko talo rupeaa homehtumaan.
Samoin koneellisen ilmastoinnin asentaminen ko. taloon on iso riski. Painovoimainen ja tarvittaessa märkätiloihin kanavapuhallin ovat turvallisimpia ratkaisuja.

Arvostele vastaus kysymykseen "Julkisivut / Tuuletusrako":
AM
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Jatko kysymys

Kysytty: 21.1.2019 klo:12:26
En ymmärrä mitä tarkoitat tiilen ja räystään välisellä raolla.. tällä hetkellä rapattu tiiliseinä menee ylös saakka. Pitäiskö siihen porata reikiä jotta saataisiin siihen tuuletusta.Toki yläPohja on tuulettuva Eli päissä on tuuletus reiät. 
Virallinen vastaus jatkokysymykseen

Tuuletus

Unohda asia, päätyjen tuuletus riittää ja toimii, koska on toiminut aiemminkin.
AM
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi