Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Mistä lisätietoa

Julkisivut

Kysytty: 21.11.2008 klo:9:53

Kysyin jo aiemmin ulkoverhouksen takana olevan ilmaraon puuttumisesta. Nyt tilanne on ajautunut raastupa-asteelle. Kiinteistössä suoritettiin 19.12.-08 käräjäoikeuden katselmus, jossa vastaaja puolen asiantuntija vakuutteli käräjätuomarille että 1-4mm tuuletusrako on riittävä. Rakennusmääräyksissä ei mainita mitään millimetri tietoja ja minua kiinnostaisi onko esimerkiksi VTT:n tutkimaa faktatietoa olemassa tueksi 2.12.-08 olevaan pääkäsittelyyn tai muuta riittävän raskauttavaa faktatietoa.
Mm. vinyyliverhouksen yläpäässä on umpinainen J-lista johon vinyyliprofiilien yläpää törmää, vastaajan asiantuntija löysi tästäkohdasta 1-2mm rakoja, jotka hänen mielestään riittävät tuuletukseen. Samoin seinän keskellä olevan T-listan alla oleva koolausrima on vain yhdestä kohtaa korotettu ja ilmarako tässä 4-5mm. Muualta avatuissa kohteissa kó koolaus on tiiviisti vanhassa seinärakenteessa kiinni.
Olen siirtänyt joitakin kuvia profiiliini.

Oikeudenistunnossa saisimme painoarvoa puolueettomasta tutkimuksesta. Oman asiantuntijamme ja itseni mielestä havaitut ilmaraot ovat yhtä kuin nolla mutta vastapuoli nojautuu siihen että rakennusmääräsykokoelma C2 ei anna mitään vähimmäismäärä tietoa.

Profiilissani myös kuvia siitä miten maanalaisen öljysäiliön ilmaputki oli sijoitettu seinän sisään.

Terv. tapio teliranta
Virallinen vastaus
Ensimmäiseksi kannattaa tutustua ja ottaa esimerkiksi vinyyliverhouksen asennusohjeen kuvat, joissa suoraan näkee, miten tuuletus pitää materiaalin alla tehdä. Kuvissa näkyy suoraan ristikoolaus, ja koolauksen vahvuus on kuvista päätelleen vähintään 22 mm. Tarkoituksena on, että tuuletusrako on auki verhouksessa ylös asti. RunkoRYL 2000 on yleisesti hyväksytty rakentamisen oikean tavan julkaisu. Siinä todetaan tuuletuksesta useassa paikassa. Rakentamismääräyskokoelman osassa C4, Lämmöneristys, ohjeet, kohdassa 5.2 Ilmakerroksen lämmönvastus, todetaan kohdassa 5.2.2, että ilmakerros, jonka ulkopuolisessa rakenteen osassa ei ole lämmöneristystä ja johon johtaa ulkopuolelta pieniä aukkoja, voidaan lämmönvastukseltaan ottaa huomioon kuten tuulettumaton ilmakerros. Kuvien perusteella raot vastaavat juuri tätä kohtaa, joten pienet välit eivät ole sellaisia tuuletusrakoja, joita vinyylin asennuksessa on edellytetty. Rakentamismääräyskokoelman C2 kohdan 4.2 Ulkoverhous, 4.2.1 mukaan seinärakenne on suunniteltava ja rakennettava niin, ettei ulkoverhouksen taakse joudu vettä tai ulkoverhous on suunniteltava siten, että ulkoverhouksen taakse tunkeutuva vesi ja kosteus pääsevät poistumaan rakenteita vahingoittamatta. Ulkoverhouksen tausta on tuuletettava ellei kosteus pääse muutoin poistumaan. Nimenomaan vinyyli on sellainen rakenteena, että se ei päästä läpi mitään kosteutta, ja kaikki kosteus on tuuletettava riittävää tuuletusrakoa pitkin rakenteesta pois. Tuo edellyttää tuotteen mainoskuvissa esitettyä tuuletusrakoa alhaalta ylös asti. Saman asiakirjan kohdassa 4.2.1.1 on edellytetty tiilen taakse 30 mm tuuletusrakoa. Kohdassa 4.2.1.2 on edellytetty puu ja levyverhouksen taakse yhtenäistä tuuletusrakoa. Koska vinyyli on rakenteeltaan tiiviimpi kuin tiili, tuuletusvälin pitää täyttää minimissään tiilen tuletusraon vaatimukset, ellei varmistaja pysty näyttämään mitään muuta tarkempaa määritettä. Kannattaa käyttää asiantuntijaa asioiden selvittelyyn. Hyökkäys on paras puolustus.

Arvostele vastaus kysymykseen "Julkisivut / Mistä lisätietoa ":
Jäsenen antama (21.11.2008 klo:10:20) kommentti

Siinäpä ei ole muuta vaihtoehtoa kun käydä hakemassa sieltä käräjänoikeudesta se päätös kuinka paljon ilmarakoa pitää olla. Tuo on suuri puute,että mikään määräys ei ota siihen kantaa. Kaikki muut ovatkin pelkkiä suosituksia.oikeuden istunnon jälkeen on sitten selvää tarviiko ilmarakoa vai ei.

Jäsenen antama (21.11.2008 klo:11:10) kommentti

"Siinäpä ei ole muuta vaihtoehtoa kun käydä hakemassa sieltä käräjänoikeudesta se päätös kuinka paljon ilmarakoa pitää olla."Käräjäoikeus on aivan väärä paikka sanomaan "kuinka paljon ilmarakoa pitää olla".

Se on sille "rosikselle" osoitettava ja tässä tapauksessa se on ehkäpä ainoana sanomassa virallinen ja hyväksytty tavarantarkstaja. Kummankin osapuolen asiantuntijoita kyllä ainakin "kohteliaasti" kuunnellaan, mutta tavarantarkastajan lausumalla on suurin painoarvo.Että kiireesti asiaa ko. tavarantarkastajalle, joka tulee sitten sinne "rosikseen" myös kertomaan sen asian. Myös kirjallinen lausuma olisi hyvä olla siihen mennessä.

Jäsenen antama (21.11.2008 klo:12:11) kommentti

Lainaus RakMK C2"4.2.1.1

Tiilistä muuratun ulkoverhouksen

taakse joutuva haihtuva kosteus tuuletetaan

vähintään 30 mm paksun tuuletusvälin

kautta ulkoilmaan ja valuva

vesi ohjataan hallitusti ulkopuolelle.

Puurunko erotetaan ilmavälistä tuulensuojalla

tai rungon ulkopuolisella lämmöneristyksellä.

Tiilisen ulkoverhouksen

taakse joutuva vesi johdetaan ulos

tiiliseinän alareunan, ikkuna- ja oviaukkojen

sekä tarvittaessa myös välipohjien

kohdalla esim. bitumikermikaistan

ja avosaumojen avulla tai

muulla vastaavalla tavalla niin, ettei

seinärakenteen alareunan kuivuminen

tuuletusväliin esty."Onko nyt sitten järjen käyttö kokonaan hävinnyt.

Tällä palstalla purnataan usein kun on määräyksiä ja hölmöjä määräyksiä jne, jne..., pitää tehdä sitä sun tätä, ei tuu mitään....Jos on määräyksiä ei tunnu käyvän. Jos ei ole määräyksiä ei osata soveltaa, mihin rakentaminen on oikein menossa?Ulkoverhouksen ja varsinaisen U-arvoseinän välissä pitää olla reilu ilmarako, Mitkään millit eivät riitä. verrataan vaikka em. tiiliverhoukseen. Sama pätee myös muihinkin verhousmateriaaleihin.

Kuten Monta ansiokkaasti edellä mainitsi, ei kärärjäoikeus määrittele ilmarakoja eikä muitakaan rakenteita. Ne määritellään jos määritellään, niin ympäristöministeriössä.

Jäsenen antama (21.11.2008 klo:12:28) kommentti

Mainittu RakMK c2 kohta 4.2.1.1 on vastaaja osapuolen mielestä vain suositus ei määräys.Otettuani yhteyttä tavarantarkastajaan hän mainitsi että ensisijaisesti asennuksessa on noudatettava rakennusmääräyksiä ja asennusohjeita. Tavarantoimittaja on poistanut sivuiltaan varsinaiset seikkaperäiset asennusohjeet.


Jäsenen antama (21.11.2008 klo:12:35) kommentti

Pitää paikkansa, velvoittava teksti on lehden vasemmassa laidassa.

Ohje on aukiluettu miten hyvän rakennustavan mukainen rakenne toimii em tapauksessa. Jos tätä ei osata lukea oikein niin sille en mahda mitään, eikä kukaan muukaan, mutta tämän lähempää määräystä olevaa tekstiä ei ole olemassa ja tätä käytännön rakentamisessa sovelletaan.


Eihän vesieristeidenkään paksuuksia määrä kokoelmassa vaan ne määritellää sertifikaateissa.


Äly hoi järki älä jätä....


Jäsenen antama (21.11.2008 klo:13:03) kommentti

Minulle tämä keskustelupalsta on hivenen oudompi juttu mutta jos olen oikein toiminut löytyy profiilistani kuvia kyseisestä ulkoverhouksen asennustyöstä.

Jäsenen antama (21.11.2008 klo:16:52) kommentti

Onko tuuletusraon puutteesta ollut jotakin haittaa rakenteille?

Jäsenen antama (21.11.2008 klo:17:05) kommentti

Seinästä on purettuna n. 2% ja näillä alueilla ei ole silmämääräisesti havaittavaa kosteusvauroita. Minkäänlaisia mittauksia ei ole suoritettu.


Lueskelin tänään materiaalin toimittajan kotisivuja ja sieltä oli poistettu täydelliset asennusohjeet mutta monessa kohdin korostettiin tuuletusrakojen merkitystä ja annettiin jopa suosituksena 20-25mm. Mainittakoon että myyjä puolen asiantuntijana toimiin kyseiselle firmalle suunnitelutyötä tekevä DI, jonka mielestä tapauksessani riittää 1-3mm ilmarako mutta päämiehensä ohjeet kuitenkin ihan muuta.


Jäsenen antama (21.11.2008 klo:22:00) kommentti

Kiitos vastauksesta.Edellisen kommettini jälkeen tutustuin vielä kertaalleen kó yrityksen nettisivuilla olleisiin lausuntoihin ja löysin vielä lausunnon, jossa mainittii tuo 22-25.. yhtenäinen tuuletuskanava alhaalta ylös ja lausunnon allekirjoittajana sama asiantuntija, kuin Hän joka väitti että 1-3mm rako on riittävä.

Jäsenen antama (21.11.2008 klo:22:12) kommentti

Jos kaiken sen ja puolueettoman tavarantarkastajan lausonnon jälkeen vielä voi käydä niin että kustannan itse tämän asennusvirheen korjaustyöt uskoni suomalaiseen oikeuskäytäntöön horjuu todenteolla. Kiitän kaikkia keskusteluun osallistuneita tukenne asiassa on ollut merkittävä. Olen saannut lisää varmistusta uskolleni että olen oikeassa ja että jonkun muun tehtävä on kustantaa vaadittava korjausoperaatio. Mikäli lähtisin nyt myymään kiinteistöä joutuisin kertomaan ostajalle kiinteistössä olevasta virheestä, joka pudottaisi kiinteistön arvoa merkittävästi tai vaihtoehtoisesti minun on korjattava kyseinen virhe.

Kiitos kaikille tuesta ja hyvää joulun odotusta

Jäsenen antama (22.11.2008 klo:9:09) kommentti

Kyllä minun mielestäni Rakentamismääräyskokoelman pitäisi olla lakiin ja asetuksiin verrattavissa oleva asiakirja ainakin määräysten osalta. Jos ei ole niin kipi kapi raastupaan selvittämään asia. Jos vaikka saataisiin päätös, jonka mukaan tiiliverhous tarvitsee 30 millin ilmaraon mutta hengittävälle vinyylille riittää pari milliä.

Jäsenen antama (22.11.2008 klo:10:09) kommentti

" Edellisen kommettini jälkeen tutustuin vielä kertaalleen kó yrityksen nettisivuilla olleisiin lausuntoihin ja löysin vielä lausunnon, jossa mainittii tuo 22-25.. yhtenäinen tuuletuskanava alhaalta ylös ja lausunnon allekirjoittajana sama asiantuntija, kuin Hän joka väitti että 1-3mm rako on riittävä."


Näin se valitettavan yleisesti on eli "sen lauluja laulat kenen leipää syöt". Olipa kyse sitten minkälaisesta lausunnonantajasta tahansa. Tämä tarkoittaa sitä, että lausunnon tilaaja on aina "etulyöntiasemassa" eli lausunnonantaja on "kallellaan" tilaajaan ja/tai maksajaan. Ihminen on inhimillinen olento eli ihminen ja sillehän ei voida mitään.


Harvoin näkee tylyä, täysin puolueetonta, tekstiä tilaajaa ja/tai maksajaa vastaan, jos se ei ole "koneella saatu/tehty", sillä siellä on usein niitä "särmiä" (koneellakinsatuja) loivennettu tavalla ja toisella.


Jäsenen antama (22.11.2008 klo:11:43) kommentti

Korjaan "(koneellakinsatuja)" pitää tietenkin olla (koneellakin saatuja)

Jäsenen antama (22.11.2008 klo:21:24) kommentti

Montalle on pakko sanoa....Olen rakentajaurani aikana antanut tuhansia lausuntoja rakennuksista, rakenteista ja homeistakin, mutta yhteenkään ei ole vaikuttanut se, että kuka sen maksaa. Lausun rakenteista yms, mitä niissä ilmenee oli sitten maksaja kuka tahansa. eihän maksaja muuta rakenteita miksikään. Toivon Monta, että lopetat tuon yelistämisen näissä asioissa vai oletko sitten sinäkin näitä "laulajia".

Jäsenen antama (22.11.2008 klo:23:31) kommentti

En yleistä ollenkaan, sillä heinäsuovastakin löytyy ehkä se neula. En osaa laulaa enkä runoilla.


Päteeköhän tässäkin: se koira älähtää johon kalikka kalahtaa ja omaa toimintaa kehuessaan on ehkä sitenkin syytä jäävätä itsensä ja toisekseen käsittääkseni täällä mainostaminen on kielletty, mutta jollekin valvojalle se tuntuu olevan itseselvyys. Niitä jatkuvia mainoksiaan hän ei poista.


"eihän maksaja muuta rakenteita miksikään. "


Pitää täysin paikkansa, mutta se laulaja.


Kuinkahan kauan tämä juttu saa olla paikallaan ennen kuin valvoja poistaa sen.


Jäsenen antama (23.11.2008 klo:12:41) kommentti

Minua on ihmetyttänyt jatkuvasti kyseisen tavarantoimittajan motiivit puollustautua tässä asiassa, sillä missään vaiheessa en ole heitä syyttänyt tai vaatinut mitään. Kó remontin on kiinteistön entinen omistaja teettänyt talkoilla. Ja sitten materiaalien toimittaja pistää parhaan miehensä likoon. Tarvin laajennus- ja korotettuihin osiin samaista materiaalia ja ei kauheasti kiinnostaisi asioida kyseisen yrityksen kanssa mutta eipä taida kó materiaalia muualta saada.


jk. Myyjä osapuoli muuten yrittää vetäytyä vastuustaan sillä, että kiinteistön omistaja ei tiennyt että asennus oli tehty asennusohjeiden vastaisesti, koska veljet tekivät sen talkoilla. Jos tällä voi vetäytyä vastuusta, niin minäkin olen teettänyt kaiken talkoilla enkä ole tiennyt mitä pojat on tehneet.


Jäsenen antama (23.11.2008 klo:13:44) kommentti

"Myyjä osapuoli muuten yrittää vetäytyä vastuustaan sillä, että kiinteistön omistaja ei tiennyt että asennus oli tehty asennusohjeiden vastaisesti, koska veljet tekivät sen talkoilla."


Noilla perusteilla se on "kelvoton yritys". Teepä vastapainoksi tutkintapyyntö (ei rikosilmoitusta) poliisille, onko harrastettu pimeitä töitä, sillä harvoin nykyaikana veljet "veljistä" puhumattakaan tekevät talkoota. Kiusa se on vastapainona pienikin. Aiheuttaako myyjän puolella säpinää, jää nähtäväksi? Joskus se aiheutta ihmeellistä sopimushalua.


Jäsenen antama (21.9.2009 klo:13:05) kommentti

No nyt ollaan siinä vaiheessa että huomena edessä hovioikeuden istunto. Käräjäoikeudessa em. kanteemme hylättiin, vaikka johtopäätöksissä kaikki esittämämme todettiin paikkansapitäväksi. "Myyjän olisi tullut tietää ja olisu tullut kertoa virheestä". Kyseessä siis tuottamuksellinen virhe. "Varmuudella ei voida esittää etteikö kosteusvaurioita olisi jo syntynyt". Lisäksi tuomiossa todettiin useassa kohtaa että tässä kohdin 1-2mm rako tai ei rakoa lainkaan tai että tuuletus ei tässä kohdin toimi.

Vastaajan asiantuntija toi käräjäoikeuteen korjaussuunnitelman joka on täysi torso ja vajaavainen eikä toteutettavissa. Kó asiantuntija kertoi että vastaavaa korjausmenetelmää ei ole ennen käytetty mutta ei myöskään luvannut takuuta suunnitelmalleen.

No huominen näyttää vapauttaako talkoomiesten muonittaminen omistajan vastuusta ja riittääkö vinyyliverhouksen takana 1-2mm tuuletusrako.

Jäsenen antama (21.10.2009 klo:18:43) kommentti

No joo, tänän tuli hovioikeuden päätös ja mikään ei muuttunut, eli jatkossa tuuletusrakoja ei tarviva ulkoverhouksen takana ja vastuusta vapautuu jos teettää remontin talkoilla veljillään ja on itse tietämätön mistään. Näin se vaan on että älkää missään nimessä tunnustako tehneenne itse mitään vaan sysätkää rakennusvirheet talkoomiesten harteille ja ne tuuletusraot tai kanavat on ihan turhia määräyksiä tai suosituksia rakennusmääräyksissä, sillä onhan finyyliverhous hengittävä materiaali. t. home- ja kosteushaitoista aiheutuvien sairauksien altistama yksinhuoltajaisä.

Jäsenen antama (21.10.2009 klo:19:45) kommentti

Hovioikeus oi ohjaa rakentamista vaan ympäristöministeriö. Se on aivan sama mitä hovioikeus päättää, tuuletusraot on joka tapauksessa tehtävä, koska RakMk niin määrää. Se on varmaankin todistelujuttu tarvitaanko ilmarakoa vai ei. Hovioikeuden päätös ei kumoa Ympäristöministeriön ohjeita ja määräyksiä.

Jäsenen antama (21.10.2009 klo:22:39) kommentti

Tuosta edellä on kai pääteltävä, että ei niitä määräyksiä hovi kumoa tietenkään, mutta niitä määräyksiä ei sitten kuitenkaan tarvi noudattaa.


No kuitenkin se huolellinen ja vastuunsa tunteva rakentaja järjestää sen tuuletusraon, niin eipähän tarvitse sitten hovista hakea lupaa sen puuttumiseen. Eihän sitä koskaan tiedä minkä lottorivin ne seuraavalla kerralla arpovat. Tämä sama koskee myös viimeaikojen tavan mukaan korkeita oikeuttakin.


Jäsenen antama (4.3.2010 klo:15:20) kommentti

Olemme itse harkitsemassa finyyliverhousta 1910 rakennettuun hirsitaloon. Nyt yllä mainitun luettuani,alan epäröimään uskallammeko laittaa sitä sittenkään jos yrityksen ei tarvitse kantaa virhettään verhouksen laittamisessa. Eihän tässä tiedä kehen uskaltaa luottaa kun ei kuitenkaan itsellä ole ammattitaitoa laittaa sitä tai katso että se on oikein tehty. Lisäksi pelottaa tuleeko kosteus/home-ongelmia helpommin hirsitaloon.Sisällä on osasa huoneista lasikuitutapettia ja osassa paneli verhous, Vaikuttaako sisäverhous talon hengittämiseen?

Jäsenen antama (5.3.2010 klo:19:57) kommentti

No älkää nyt herran ihmeessä menkö millään vinyylillä peittelemään sata(100!!) vuotiasta taloa...

Sehän on jo kulttuuririkos.

Palkkaatte nyt jonkun perinne mestarin ja kysytte neuvoa. Hän tietänee teille lopputuloksen josta voitte olla ylpeitä ja asua talon vaatimalla arvokkuudella.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Pannuhuoneen turvamääräykset

Suunnittelemme vanhan kylmiön muuttamista tekniseksi tilaksi. Mitä lupia tarvitaan? Asumme haja-asutusalueella. Haluaisimme muuttaa sinne öljylämmityksen. Miten seinät ja...

poikkeusluvan hakeminen

Mikäli kunta ei myönnä omakotitalotontille rakennuslupaa, mistä poikkeuslupaa haetaan? Miten käytännössä tulee edetä? Millaisia kustannuksia tulee? Kauanko kestää? Kunnan...

Laudemateriaali

Olin valitsemassa lämpökäsitellyn haavan laudemateriaaliksi, mutta sain kuulla, että ko materiaali ei kestä paria vuotta kauempaa lauteena. Pitääkö paikansa? Mikä laudepu...

yhteisen tontin hallintajako

Mitä muita mahdollisuuksia kuin AsOy on jakaa tontti, jota ei voi lohkoa, kolmelle perheelle? Mitä etuja ja haittoja? Olisiko ehdottaa jotain linkkiä, mistä saan lisätiet...

hirsitalon kompensaatiolaskelma

moi, olen suunnittelemassa 1,5 kerroksista massiivipuista hirsitaloa. Mistä löytäisin esimerkin siitä, kuinka K-arvojen kompensaatiolaskelmat pitäisi laatia. Onko kompens...

Puurunkoisen talon rappausvaihtoehtoja?

Olemme rakentamssa puurakenteista taloa ja kaavailleet sen julkisivuksi osittain laudoitettua ja osittain rapattua pintaa. Onko puurakenteisen talon julkisivun rappauksel...

Lämpöpatteri lattialle??

Teen kodinhoitohuoneeseen täysrempan. Taloni on kaukölämmössä joten ajatuksena olisi vaihtaa seinäpatteri lattiakiertoiseksi. Onko tämä kannattava juttu vai laitanko sähk...

Kiinteistön rasitteet

Hankkimamme omakotitalon rekisteriotteessa on merkintä "Rekisteriyksikön hyväksi perustettuja: Tieoikeus (ja rekisterinumero)". Mistä kannattaa kysyä lisätietoa? Onko tei...

Saunan yhdistelmäkiukaat

Onko olemassa saunan ns. yhdistelmäkiukaita joita voi lämmittää valinnaisesti joko sähköllä tai puuklapeilla? Saunaan en halua kahta kiuasta -mistä löydän lisätietoa? Ol...

Betonissa halkeama

Kaksi vuotta vanhan betonilaatan kylkeen on tullut noin kaksi metriä pitkä halkeama. Halkeamasta pääsee vesi juoksemaan alakertaan. Remonttimiehemme ehdotti korjaustavaks...

Tenniskenttä

Olen ajatellut rakentaa mökille tenniskentän.Minkälaisen pohjatyön se vaatii, mitä materiaaleja tarvitaan ja minkälaiset ovat kustannukset noin sunnilleen. Mistä voisi s...

Kaksirunkoisen hirsitalon eristys

Olen aikeissa rakentaa pyöröhirrestä kaksirunkoisen hirsitalon. Käykö seuraava eristysratakaisu? Jos ei käy, niin mitä suosittelette. Eli lähtien ulkoseinästä: HIRSI/TERV...

Erillistalo vs. paritalo / omakotitalo

Moi, Mikas ero nailla asumismuodoilla on ja mista saa lisatietoa ? Mitka on vastuut ja velvollisuudet ?...

Betonitiilinavetan julkisivun kunnostus

Hei, Olen kunnostamassa 40-luvulla rakennettua betonitiilinavettaa. Kysymykseni kuuluvat: Mitä materiaalia tulisi käyttää 1. Kluneiden laastisaumojen paikkaamiseen, 2...

Poikkeuslupahakemus

Olen tekemässä poikkeuslupahakemusta vapaa-ajan muuttamisesta ympärivuotuiseksi asunnoksi ja toivoisin lisätietoa mitkä asiat ovat erityisen tärkeitä huomioita ja tietoa...

Keittön välitilan paneloinnista kysymys!

Hei! Löysinkin, jo yhden kysymyksen aiheesta ja sieltä sain vastauksen, että paneelin voi liimata ja kosteussuojauksee voi käyttää venelakkaa. Niihin liittyen haluaisin v...

Sähköpatterin tyyppi ?

Olemme uusimassa sähköpattereita 50-luvun omakotitaloon. Vanhat patterit ovat yli 20v. vanhat, suljettua tyyppiä olevat Noböt. Perheessämme on jonkin verran allergiaa....

Koti-optimissa pihan kustannukset?

Haluaisin tietää näin rakennusprojektin suunnitteluvaiheessa olevana, sisältääkö Koti-optimi (ja pikakustannusarvio) pihan suunnittelu- ja tekokustannukset? Sisältyvätkö...

PIHAsuunnitelma

Onko maanrakennustöiden yhteydessä tehtävä ensi vuoden alusta kiinteistöön erillinen pihasuunnitelma? Ja jos on niin mitä sen pitää sisältää...? Mistä saisi asiasta l...

Kaappien asentaminen leivinuunin tilalle

Vanha leivinuuni olisi tarkoitus purkaa pois tänä kesänä huonon kuntonsa ja vähäisen käytön vuoksi. Tilalle tulisi lisää kaivattuja kaappeja keittiöön, mutta millä taval...

Savea sokkelin viereen/lisäkysymys

Haluaisin lisätietoa mitä haittaa savesta on , jos sen laittaa patolevyä päin, eikä jätä siihen sitä kapeaa hiekkakerrosta (rikkooko routa esim sokkelin harkkoja)? Ajatte...

Höylähirsi

Hirsitaloni on maalattu Pajutex:n valmistamalla pihkatex:llä ja tarkoitus olisi värin vaihto uusinta maalauksella.Alkuperäisen tuotteen hinta on kaksinkertainen verrattu...

Ilmaeristys

Kuulin, että tuossa naapurissa on talo joka on rakennettu 50-luvulla ja eristeenä toimii pelkkä ilma. Seinien sisällä ei todellakaan ole mitään villaa tai purua! Tästä on...

Vaihtoehto savupiipulle? - Lisätietoa

Asiantuntijat kaipasivat lisätietoa perinteisen savuhormin ja -piipun sijasta käytettävästä öljykattilan savukaasut läpi ulkoseinän johtavasta poistoputkesta. Aihetta...

Mistä aloitan..?

Olemme suunnitelleet talon maalausta ensi kesänä, minkälainen/"minkä niminen", lupa täytyy hakea koska olemme vaihtamassa talon väriä?? Löytyisikö näitä hakemuksia / lis...