Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Kerrostalon ulkoseinän muuraus

Julkisivut

Kysytty: 2.2.2018 klo:17:18
Kerrostalossamme (muurattu talvi-kevät 2013) on yhdellä sivulla erivärisiä muurausalueita. Tiilet ovat punaisia mutta siellä täällä on tummemman punaisia alueita, toiset isompia ja toiset pienempiä. Tummaa on sekä tiilet että laasti. Alueet erottuvat erittäin hyvin. Muurauslaasti on väriltään muuten vaalean harmaa.

Muurauksessa on käytetty kuulemma "pakkaslaastia" ja värieron pitäisi tasaantua kuulemma 2-3 vuoden aikana.

Mutta:

Muurauksesta on nyt kulunut 5v ja seinä on edelleen kirjava (kolme muuta seinää ok).

Mistä moinen värivaihtelu johtuu?

Voiko "pakkaslaasti" olla syynä moiseen värivaihteluun?

Tiilet ovat OK.

Muurauslaastin laadusta ei ole tietoa.

Onko tehtävissä jotain, jotta seinästä saataisiin tasavärinen?Reklamaatio on tehty 2015. Virallinen vastaus
Tiili tummenee kun se kostenee.  Tummalla alueella jostain syystä seniä pysyy märkänä. Koska tilanne on kestänyt näin kauan, niin voidaan unohtaa pakkaslaastit ja muut talvimuurausaineet. Niissä on kysymys siitä, että laastiin lisätään suolaa.  Ottaessaan kosteutta ympäristöstään suolat muodostavat lämpöä ja koska suolainen vesi ei jäädy teräsjääksi, niin muuraus pysyy kasassa pakkassäästä huolimatta. Sadevesien myötä vuodessa - kahdessa suolat yleensä häipyvät ja seinästä tulee tasainen.

Arvaukseni on, että tummissa kohdissa on kysymyksessä lämpövuoto. Lämpövuodosta lämmennyt ilma pitää sisällään enemmän kosteutta kuin kylmempi ilma. Tummissa kohdissa lämpimämmän ilman kosteus tiivistyy
ulkokylmän tiilen takapintaan ja siirtyy kapilarisesti julkisivupinnalle värjäten tiilen tummemmaksi.

Asia kuluu 10-vuotistakuun piiriin ja rakennusvirhevakuutuksen piiriin.  Taloyhtiön kannattaa ottaa asiantuntija töihin selvittämään asiaa.

Arvostele vastaus kysymykseen "Julkisivut / Kerrostalon ulkoseinän muuraus":
OH
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Jatko kysymys

Kysytty: 6.2.2018 klo:16:13
Kiitos vastauksestanne. 
Voiko kyse olla muurauksen laadusta eli onko muurattu niin että seinän ja tiilen ilmarako on laastia täynnä, joten ilma ei pääse kiertämään js kuivaamaan rakennetta ao. kohdissa? Ongelma on uaeammassa talossa mutta ei niin suuria alueita.
 
Virallinen vastaus jatkokysymykseen
Jos värimuutoksia on myös naapuritaloissa ja ne asettuvat samaan suuntaan, niin silloin voidaan ajatella "vaakasateen" menevän tiiliseinän läpi ja vesi valuu tiiliseinän sisäpintaa pitkin alas ja jos esteeksi tulee takapuolen pursolaasti, niin seinä kastuu tietysti läpi asti. Moduuli-kokoisista muurattu seinä on niin harva, että yllä esitetty tapahtumaketju on hyvinkin mahdollinen.

Aikaisemmassa vastauksessani puhuessani lämpövuodoista ajattelin tiiliseinän kiinnitystä talon runkoon.  kiinnikkeitä kiinnitettäessä ja väännellessä, muurait toimivat usein hyvin "krouvisti", eikä ole harvinaista, että päällimmäinen levy, tuulensuojalevy särkyy. Nämä kaikki ovat tietenkin spekulointia, mutta olen varma, että kyseessä on kosteus, mikä aiheuttaa värihaitat.
OH
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi