Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Julkisivulaudoitus ja perustukset

Julkisivut

Kysytty: 24.11.2018 klo:19:12
Asumme parhaillaan vuonna 2017 valmistuneessa rivitalossa.  Varsinkin pihan asfaltoimisen jälkeen maallikossa on herättänyt ihmetystä se, kuinka matalalta julkisivun lautaverhoilu alkaa. Paikoitellen lauta on aivan kiinni asfaltissa ja käsittääkseni puu on orgaanista ainesta, joka ei pidä jatkuvasta kosteudesta. Sitä en tiedä, mitä perustuksista jne. pitäisi sanoa. Kovin erikoiselta tämä näyttää silmään - onko siis kyseessä rakennusvirhe?Jäsenen   antama (1.2.2019 klo:17:48) kommentti

Kyselytekstistä ja kuvista on "sokkeli" erittäin matala. Muistaakseni ohjeen mukaan julkisivulaudoituksen alareunan tulisi olla irti ulkopuolen tasosta irti vähintään 400 mm. Näillä perustiedoilla on vaikea antaa tarkempia ohjeita.

Jäsenen antama (20.2.2019 klo:21:33) kommentti

Erittäin suuri ja kohtalokas virhe. Ihmetellä täytyy, että Suomen leveysasteille ei ole opittu. Itse en ole suostunut suunnittelemaan 0,5 m matalampaa sokkelia.
Virallinen vastaus
Lattian pinnasta sokkelin vierustan maanpintaan pitää olla 400 mm. vähäisissä erikoiskohdissa 300 mm.  Kokemus on osoittanut, että tämäkin on liian vähän tilanteissa, missä lumi on pudonnut katolta ja paakkuuntunut talon viereen. Samaan aikaan vesikaton kourut ovat tietenkin jäässä ja sadevesi valuu yli. Lumipaakku ohjaa veden päin rakennusta pohjalaatan ja seinän alapään saumasta ja totaalivesivahinko on valmis.  Vakuutus ei korvaa, koska vahingon aiheutanut vesi ei ole putkistovettä. 

Arvostele vastaus kysymykseen "Julkisivut / Julkisivulaudoitus ja perustukset":
OH
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen antama (25.11.2018 klo:11:58) kommentti

Tämä vastaus on selkeä ja tavalliselle taaplaajalle ymmärrettävä. Erittäin hyödyllistä tietoa!

Jäsenen antama (27.11.2018 klo:23:13) kommentti

Kysymys oli ulkolaudoituksen alareunan korkeudesta maahan eikä mistään lattian pinnasta. Ehkä vastaukseen oli tullut vain väärä sana. Toivotaan niin.

Jäsenen antama (3.12.2018 klo:20:31) kommentti

Ja varmasti löytyy muutakin kun on kyse "isännöitsijästä". Paatpas merkille ei sau kuin vuoden ja sen jälkeen laaitetaan vahinko kiertämään (myydään pois) ja ja taas rakennetaan uutta ja säästytään veroilta. Paas kattoen näin käy.

Isännöitsijällä ei ole okein kaikkia rakentamiseen liittyvät asiat tiedossa ja tekee omasta päästä ja vähästä puusta (kuvien perusteella)

Jäsenen antama (3.12.2018 klo:20:33) kommentti

Korjaan edellistä kommenttia ja vaihdan isännöitsijän hallituksen puheenjohtajaan.


Jatko kysymys

Kysytty: 25.11.2018 klo:11:50
Jatkokysymykseni koskee taloyhtiön toimia tämän virheen korjaamiseksi. Asunnot ovat siis valmistuneet vuonna 2017. Rakentaja on taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja. Me omistamme osakkeen, mutta emme ole taloyhtiön hallituksessa. Rakentaja on merkittävä toimija täällä pienellä paikkakunnalla. Hän on myös suuri asiakas isännöintiä hoitavalle firmalle. Mitenkä pystyisimme saamaan jonkin puolueettoman tahon arvioimaan tilannetta ja tarvittavia toimenpiteitä?
Virallinen vastaus jatkokysymykseen
Ota yhteyttä johonkin lähikaupungin esimerkiksi Raksystems Oy:hyn tai johonkin rakennusalan asiantuntijaan.  Voit myös ottaa yhteyttä johonkin asianajajaan, jolloin asia saa virallisen luonteen ja etenee niin, ettei sinun juurikaan tarvitse puuttua asiaan. Voit myös muiden osakkaiden kanssa yhdessä toimia yhtiökokouksessa.
OH
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi