Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Onko tietoa ilmastointi määräyksistä v.2001?

Ilmanvaihto, täysin koneellinen

Kysytty: 4.8.2009 klo:20:37

Hei

Meillä on todella isoja ongelmia talon sisäilman kanssa. Emme ole voineet asua huhtikuun

jälkeen talossa. Talossa voi olla useita eri ongelmia joista ongelma johtuu. Hankimme talon viimevuoden syksyllä ja terveystarkastajaa käytimme joulukuussa ensi kerran jolloin ei hometta ja sädesientä löytynyt. Talomme on kolmessa tasossa neliöitä 165/250 ilmanvaihtokone on Muh ilmava 100 ? Putket ovat peltisiä ja kulkevat kylmässätilassa kattoristikoiden välissä päällään noin 3-5cm puhallusvillaa, muuta eristettä ei ole? Vaihdoimme talvella ääni loukut villattomiin kun jotain mujua tuli jatkuvasti sisälle. Silloin huomasimme nuo putkien vähäiset eristeet. Oireita asuessamme talossa olivat verta vuotavat nenät lapsilla ja meillä, henki ei kulkenut kunnolla, verestävät silmät, lopuksi henki ei kulkenut enään tytöllä ja eukolla jolloin lähdettiin pois. Viime syksynä huomasin jossain vaiheessa että ilmastoinnin ääni oli jotenkin kova jolloin huomasin että korvaus ilmaa ei tule ollenkaan, tarkastin ilmanotto ritilän jossa oli hyttysverkko paikallaan ja täysin tukossa. Ilmamäärät säädettiin ja putket nuohottiin. Ei auttanut. Olisiko putket pitänyt eristää jo 2001 muulla tavalla vai riittikö niiden veto kylmään tilaan noin??


Apuu
Kysymyksiä: 2 kplVirallinen vastaus
En löytänyt vanhoja ilmanvaihdon määräyksiä. Ympäristöministeriö on antanut 18 päivänä helmikuuta 1987 päätöksen rakennusten sisäilmastosta ja ilmanvaihdosta. Ne ovat olleet voimassa 2001. Niissä on määritetty putkiston eristykset. Normaali määräys on, että putken ympärillä pitää olla 50 mm eriste putkeen kiinnitettynä. Eristeen puuttuminen ei kuitenkaan saa aikaan kuvailemiasi ongelmia. Jos ongelma olisi, talosta olisi löytynyt sädesieniä. ilmastointikone varmaan nuohottiin ja vaihdettiin. Lämmönvaihdonkenno myös pestiin. Mielestäni ongelma ei ole ilmastoinnissa.

Arvostele vastaus kysymykseen "Ilmanvaihto, täysin koneellinen / Onko tietoa ilmastointi määräyksistä v.2001?":
Jäsenen antama (5.8.2009 klo:8:45) kommentti

Olisiko tuo ilmanottoputki ollut koko ajan tukossa? Onko ollut laite pois päältä pitkiä aikoja, esim. melun vuoksi? Tällöin huono sisäilma, ilmanvaihdon puuttuminen kokonaan voisi aiheuttaa ongelmia. Tuo ritilä olisi pitänyt asukkaan kuitenkin puhdistaa

Jäsenen antama (5.8.2009 klo:9:52) kommentti

OTTAKAA HYVÄT IHMISET TUO HYTTYSVERKKO POIS! Ei sitä kukaan muista puhdistaa. Tein itsellä tietoisen testin ja vuodessa verkko oli ihan tukossa ja talo alipaineinen.

Kysyjälle vastaisin että puhdistetut kanavat tomivat kyllä varrmasti, mutta huonosti eristetyt kanavat ovat saattaneet aiheuttaa kosteusvaurioita ja ovat energiataloudellisesti surkeat.

Laita paksusti, väh 200mm lisää puhallusvillaa koko vinttiin. Koita ensin tiivistää tiivistelaipoilla ja yläkautta nuo höyrysulun läpimenot. Ulkoilmakanava tulee olla kondessi eristetty lämpimässätilassa ja jos ei ole niin hikoilee taatusti rakenteisiin. Katon läpivienneille menevät jäte- ja liesipoisto tulee olla väh 100mm eristeellä. Tarkasta myös nuo.

Jäsenen antama (5.8.2009 klo:13:24) kommentti

Ei talon alipaineistus aiheuta ongelmia, ellei se ole liian suuri.


Jäsenen antama (5.8.2009 klo:14:07) kommentti

Alipaineistuksesta voi olla ja jopa todennäköinenkin seuraamus, että tällöin nimenomaan korvausilman hallitsematomuudesta johtuen mm. alapohjalaatan liittymäraoista yms. ajautuu/ohjautuu huoneilmaan terveyshaittaa aiheutuvia epäpuhtauksia maaperästä, piilevästä kosteusvauriosta jne.... .

Jäsenen antama (5.8.2009 klo:15:12) kommentti

Kyllä, jos alipaineistus on liian iso, yli 10Pa.

Jäsenen antama (5.8.2009 klo:18:48) kommentti

Talo on tottakai alipaineinen, mutta jos tuo säleikkö on tukossa vetää iv-kone korvausilman aivan väärästä paikasta. Tuo suhde on tehtaalla laitettu kohdalleen ja jos kanavointi on tehty oikein hommma pelaa.

Jäsenen antama (7.8.2009 klo:12:05) kommentti

oisit ottanut myyjään ja kiinteistövälittäjään yhteyttä ennen kun rupesit korjaamaan selviä virheitä talossa, myyjä vastuussa!

käänny asian tuntioiden juttusille, esim, kauppakamarin valtuuttaman tarkastajan

Jäsenen antama (8.8.2009 klo:1:25) kommentti

"Ei sitä kukaan muista puhdistaa. Tein itsellä tietoisen testin ja vuodessa verkko oli ihan tukossa ja talo alipaineinen."Voi ristus.... VUODESSA...???

Kyllä normaaliinkin toimintaan kuulu talon huolto mikäli siitä meinaa olla iloa myös jälkipolville saatika myyntiarvoa. No, tosin jos kyseessä on Älvsby tai joku muu vastaava....Mulla on kerran kuussa tolonhuoltopäivä. Yleensä viikonloppusin. Sillon putsataan iv-kone, keskuspölkkäri, putsataan tuhkat pesästä, testataan palovaroittimet, katotaan maalämpöpumpun toiminta ja asetukset sekä nestepinnat, käydään välikatolla tarkastamassa ettei nyt sentään kissaa isommat ole siellä peuhanneet, rasvaan ovien saranat yms yms yms.Ei mikään ole ikuista enkä minä ole mikään pilkunnussija vaan pidän kerran kuukaudessa ns. puuhapäivän eikä ongelmia ole. Simple!

Jäsenen antama (8.8.2009 klo:8:15) kommentti

Olet hammeri poikkeustapaus. Uskallan väittää että yli puolessa paikoista joissa tuo verkko on, ei asukas edes ymmärrä että siellä on sellainen ja se pitää vielä puhdistaa suodattimienvaihdon yhteydessä. Suodattimetkin vaihdetaan miten sattuu. Näin ainakin meilläpäin on kokemukset.

Jäsenen antama (8.8.2009 klo:8:43) kommentti

Hammeri oikeassa.

OK-talo on loppujen lopuksi kallis kapine. Kyllä sitä pitää huoltaa ja tarkkailla jatkuvasti. Muutoin omaisuus rapistuu ja sen arvo laskee huimasti jos sitä ei pidetä kunnossa. Olen seurannut asuntokauppaa parikymmentä vuotta ja nyt 2000-luvulla on se selvästi havaittu, ettei huonokuntoisilla taloilla ole juuri myyntiarvoa, odotuksia kylläkin ja usein on ja myyjälle tulee pettymys.

Sen sijaan peltilehmiä puunataan ja kiilloitetaan, jopa rakennetaan lämpimiä talleja. Muutaman kymppitonnin peltiromuja joiden arvo laskee kahdessa vuodessa puoleen puunasi tai ei. Joutavat olemaan ulkosalla.

Jäsenen antama (8.8.2009 klo:10:16) kommentti

Niinhän se on, että anna arvo äijälle, muttei liikaa ylistystä, joten kannattaa myös siinä puuhastelun yhteydessä mietiskellä ja tutkailla miten jatkuvaa huoltoa voi vähentää ja harventaa. Kannattanee myös laittaa siten, että ne kissaa suurempien ja pienempienkin eliöiden pääsy peuhapaikalle estyy. Kun esim. sen tekee kerran, niin onpahan yksi taas vähempänä.