Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Ongelmiako vai käyttäjän osaamattomuutta?

Ilmanvaihto, täysin koneellinen

Kysytty: 22.9.2015 klo:15:50
Hei! Olemme keväällä 2015 muuttaneet asumaan vielä osittain rakenteilla olevaan puuelementeistä rakennettuun ok-taloomme, yläkerta eli asuinkerros (147 kerrosneliötä) on kutakuinkin valmis mutta alakerta/kellarikerros (65 kerrosneliötä) keskeneräinen. Meillä on vesikiertoinen lattialämmitys (puukattila) ja koneellinen ilmanvaihto. Olemme huomanneet että sisäilma on usein tunkkaista, monesti joudumme pitämään tavallisena päivänä ilmanvaihtoa kolmosella tai jopa nelosella (asukkaita on vain 3 hlöä). Varsinkin pyykkiä kuivatessa tulee tunne että kosteus jää kuivatustiloihin (khh+kph) jylläämään, kuivattamisen aikana ko huoneissa on tunkkainen ja raskas ilma. Saunan lämmityksen ajaksi (puulämmitteinen) iv on pakko vääntää ykköselle koska muuten savut tuppaa sisälle olohuoneen takan hormin kautta, ja saunomisen jälkeen iv käännetään koko yöksi neloselle. Nyt syksyn tullen viileiden öiden myötä huomasimme uuden seikan: aamuisin ikkunoiden välit ovat alhaalta usein ylös asti huurun peitossa. Talomme on suomalaisen hyvämaineiset talopakettiketjun pakettitalo ja rakentamista on valvonut laillinen myyjä, kaikki rakentamisen vaiheet on normien mukaan tarkastettu, ja hyväksytty kaupungin rakennusvalvojan toimesta. Onko nämä ongelmat käyttäjän tottumattomuutta/osaamattomuutta, vai onko tapahtunut jokin vielä mahdollisesti korjattavissa oleva virhe? Kiitos vastauksesta jo etukäteen!Virallinen vastaus
Ilmanvaihtolaitteet kannattaa tarkastaa ja venttiilien säädöt asettaa suunnitelmien tasolle. Jos ilmastointi on säädetty, niin siitä on pitänyt jättää sinulle pöytäkirja, joka tarvitaan rakennuksen loppukatselmuksessa. Rakennuksen keskeneräisyydestä päätellen pöytäkirjaa ei ilmeisesti ole.
Vaikuttaa siltä, että huonetiloissa on liikaa kosteutta, joka on rakennuskosteutta ja asumisesta/ pyykinkuivauksesta tulevaa kosteutta, joka tiivistyy kylmiin ikkunapintoihin huuruksi.
Tarkastaisin myös ulkoilman sisääntuloaukon ja sieltä ilmastointikoneelle johtavan putken, josko siellä on jotain estettä raittiin ilman saamiseksi ilmastointikoneelle.                                                                                                                                                                                 Ilmastointiurakoitsija tai talopaketin toimittaja on velvollinen antamaan sinulle käytön opastamisen ja kirjalliset ohjeet. Rakennusvalvonta edellyttää myös, että rakennuksen huoltokirja on annettu sinulle lopputarkastukseen mennessä.

Arvostele vastaus kysymykseen "Ilmanvaihto, täysin koneellinen / Ongelmiako vai käyttäjän osaamattomuutta?":
profiilikuva
PN
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

lämpöässän maalämpö

Osaisitteko neuvoa/kertoa että kuuluukos maalämmön ominaisuuksiin kesäisin lämmittää taloa vaikka ulkona 27 astetta lämmintä ja sisällä samanverran ja lattialämmitys vesi...