Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

noen haju

Ilmanvaihto, täysin koneellinen

Kysytty: 28.12.2012 klo:22:13
Moi!
Tänä vuonna valmistuneesen talooni tulee aina noenhaju kun käytän liesituuletinta tai keskuspölyimuria. Tämä ilmenee vaikka takkaa ei ole lämmitetty pariin päivään ja siinä kaikki ilma-aukot kiinni. savupelti määräysten mukainen, eli aina vähän auki. Talossa koneellinen ilmanvaihto joka just säädetty. Haju leviää takan ympärille ja siitä pikkuhiljaa isomalle alueelle.
Onko syy korvausilman puutteesta? Talossa ei ole minkaalaista venttiiliä korvausilmalle. Mikä neuvoksi? Jos ehdotatte kovausilmaventtiilin asentamista, niin mihin kohti taloa ja minkalainen/montako?


Awerel Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 3 kplVirallinen vastaus
Ilmanvaihdon säädössä ei ole huomioitu liesituulettimen ja keskuspölynimurin lisäilman tarvetta. Ratkaisu on käytävä läpi ilmanvaihtosuunnittelijan kanssa. Hän löytää korvausilmalle oikean ratkaisun.

Arvostele vastaus kysymykseen "Ilmanvaihto, täysin koneellinen / noen haju":
Jäsenen antama (29.12.2012 klo:10:14) kommentti

Onkos talossa yhtään tuuletusikkunaa? Semmoisen voisi laittaa raolleen.

Jäsenen antama (29.12.2012 klo:11:02) kommentti

Jos kyseessä on koneellinen poisto (eikä LTO) niin reikä seinään (korvausilmavettiili) takkahuoneessa poistaa savunhajun."Talossa ei ole minkaalaista venttiiliä korvausilmalle."Tuo kyllä viittaa LTO-laitteeseen. Silloin säätö auttaa.

Jäsenen antama (29.12.2012 klo:11:53) kommentti

Eihän se noin yksiviivaista voi olla kumpikaan väite!

1)"Talossa ei ole minkaalaista venttiiliä korvausilmalle."

2) "Tuo kyllä viittaa LTO-laitteeseen."

Kysyjä: älä missään tapauksessa korvausilman saamiseksi availe jatkuvasti ikkunaa. Se on saatava muulla tavalla kuntoon.

Jäsenen antama (29.12.2012 klo:12:37) kommentti

JR:lle. Mikäs vika tuuletusikkunoissa on jos niitä ei voi käyttää. Koneellisella ilmanvaihdolla (LTO) taloon tulee ja menee tietty ilmamäärä. Tuuletusikkunan avaaminen ei sotke ilmanvaihtoa. Meillä on talossa kymmenkunta tuuletusikkunaa ja muutama niistä on aina raollaan. Voipi imuroida tai poltella tulia uunissa aina kun huvittaa.

Jäsenen antama (29.12.2012 klo:14:37) kommentti

Pm:lle: Jos noin on, niin systeemi on huonosti toteutettu. Kunnon LTO toimii ikkunoita avaamatta ja usein talossa on tilanne, että ei ole yhtään avattavaa ikkunaa muutoin kuin karmit irti rungosta. Mites sitten?Muuten avattavat ikkunat oikeastaan sotkevat LTO:ta. Käytäpä arkijärkeä ja ajattele mihin perustuu LTO-systeemi!En lähde kinaamaan, sillä kullakin on tapansa tehdä myös huono LTO!

Jäsenen antama (29.12.2012 klo:16:19) kommentti

Mä suunnittelen ja teen työkseni huonoja LTO systeemejä. Siinä ei tarvita arkijärkeä.

Jäsenen antama (29.12.2012 klo:16:32) kommentti

Valloxin näytöllä " jäte " vaihtelee 01 ja 09 :n välillä. Onko säädöissä tai koneessa vikaa? Noki ei haise, mutta puuta palaa päivittäin.

Jäsenen antama (29.12.2012 klo:16:42) kommentti

Kaikki on mahdollista eli noen haju voi tulla jostain muualta.

Jäsenen antama (29.12.2012 klo:17:43) kommentti

Säädössä huomioitiin kpi ja liesituuletin, mutta ongelma ei poistunut. LTO on ja tuuletusikkunat. Ikkunoita ei miellään pitäisi auki näillä pakkasilla ja energian hinnoilla. Miten tuo korvausilmaventtiili, mitä haittaa siitä olisi?

Jäsenen antama (29.12.2012 klo:18:52) kommentti

Karmiventtiilin voi helposti asentaa takkahuoneen ikkunakarmin rakoon. Jos sillä terveydelle haitallinen savunhaju poistuu, niin silloin se kannattaa tehdä. Eipä siitä kai mitään haittaa ole, päinvastoin sisäilma paranee. Rakoventtiiliä voi säätää tarpeen mukaan.

Jäsenen antama (30.12.2012 klo:2:40) kommentti

Vertaa avattavat ikkunat eli haittaa on paljon ts. sehän on sama kuin sinulla olisi ikkuna aina auki, silloin LTO menettää suurelta osin merkitystään. Tulo- eli korvausilmaputkessa vika!"Savupelti määräysten mukainen, eli aina vähän auki." ???????????????Käskeekö määräykset "aina vähän auki"?

Jäsenen antama (30.12.2012 klo:9:41) kommentti

Tässä täytyy nyt hieman selittää pitemmän kaavan mukaan. "Savupelti aina vähän auki" tarkoittaa sitä, että ohjeiden mukaan savupellissä pitää olla joko reikä tai kulma pois jotta lämmityksen jälkeen syntyvä mahdollinen häkä pääsisi poistumaan mikäli pellit suljettaisiin liian aikaisin.Tuuletusikkunoita ei ole tarkoitus pitää kokonaan auki vaan hieman raollaan. Tällöin niistä tulee "korvausilmaa" tarvittaessa. Ei siis mene merkittävästi ilmaa ulospäin. Tällöin kaikki ilma poistuu LTO:n kautta ja lämpö otetaan talteen. LTO ei siis "menetä merkitystään". Eri asia on läpivetotuuletus, jossa lämpöä menee harakoille.Koneellinen ilmanvaihto säädetään niin, että ulos menevä ilmamäärä on hieman suurempi kuin sisään tuleva ilmamäärä. Pienellä alipaineella on tarkoitus estää hallitsematon ilmavuoto rakenteiden läpi sisältä ulospäin. Tämä aiheuttaisi teoriassa kosteusvaurioita. Alipaine on kuitenkin niin pieni, että ikkunan tai oven avaaminen ei juurikaan vaikuta ilmavirtoihin eli IV-koneen tuottama poistoilmamäärä ja tuloilmamäärä pysyy samana. Se, että ikkunoiden avaaminen sekottaisi koneellisen ilmanvaihdon on citylegenda, joka pätee vain Pasilan virastotalossa.

Jäsenen antama (30.12.2012 klo:9:41) kommentti

Rakoventtiili auki on 10 cm2 aukko ulos. Ikkuna auki on 3000 cm2 aukko ulos. Paljonko tuossa haaskaantuu energiaa? Savupellissä on todennäköisesti "aina auki reikä" mikä lisää ongelmaa.

Suunnittelija ei ole osannut rakentaa systeemiä. Tuloventtiili pitäisi saada uunin kohdalle ja ilmamäärien pitäisi olla suuremmat, mikä tarkoittaisi nyt isoa remonttia. Ja energianhukkaa myös.

Ja onko tuo iso vaiva hakea kaupasta 20 euron rakoventtiili, poistaa ikkunalista ja asentaa venttiili paikalleen. Kokeilemalla selviää.

Jäsenen antama (30.12.2012 klo:10:49) kommentti

Halpakorjaus ei nyt osaa lukea. Toistan: TUULETUSIKKUNAA PIDETÄÄN HIEMAN RAOLLAAN. Ei haaskaannu energiaa. Ainahan sen rakoventtiilin voi laittaa. Ei siinä mitään.

Jäsenen antama (30.12.2012 klo:11:07) kommentti

Eikä Pm osaa ymmärtää. Tuolla edellisessä jutussani halusin tietää, mitä kysyjä tarkoitti sanonnallaan:

"Savupelti määräysten mukainen, eli aina vähän auki."

Siis miten "aina vähän auki"?

Tässäkin, kuten useimmin muissakin kysymyksissä kyselijä häipyy sen silian tien, joten avun saanti on silloin heikkoa. Herää kysymys: miksi kysytään, kun kuitenkin häivytään vähin äänin areenalta?

Muuten LTO on tehtävä omatoimiseksi eli ikkunat kiinni "aina ja iankaikkisesti" aa...n!, muutoin se ei ole LTO, vaan "LTO":n haaskaukseen.

Kun itsellä on su..huono, niin ei pidä sitä henkeen ja vereen puolustella eli selittely ei ole hyvästä selittelijällekään, vaan neuvoa miten ei kannata ainakaan tehdä. Kullakin on tapansa , joten olkoon.

Jäsenen antama (30.12.2012 klo:16:12) kommentti

Pm ja halpakorjaus puhuvat asiaa. Kysyjä ei ole poistunut keskustelusta, tais vain nimimerkki vaihtua alkuperäisen kyssärin jälkeeen. Siis Awerel eli minä olen alkuperäinen kysyjä ja uusi täällä. Taidan kokeilla tuota rakoventtiiliä ja sen maksaa talon tehnyt urakoisija jos ei keksi muuta ratkaisua asiaan, maksaa toki senkin. Kiitos kaikille kommentoineille. Yritetäänkö pysyä asia linjalla ettei mene väittelyksi, niin kuin on jo käynyt.

Jäsenen antama (30.12.2012 klo:16:30) kommentti

Savupelti on nykyään tehty niin, että se on jää etuosastaan vähän auki. Eli kulmat pyöristetty ja etuosasta puuttuu noin sentin siivu, ei sulje hormia kokonaan. Jostain olen lukenut, että oltava rakenteeltaan sellainen, että jää aina auki min 3%.

Jäsenen antama (30.12.2012 klo:16:35) kommentti

  E3  Suomen rakentamismääräyskokoelma

2.5 Sulkupelti
Savupiippu on yleensä varustettava vähintään
yhdellä sulkupellillä. Sulkupeltejä ei käytetä
savupiipuissa, joihin on  liitetty kaasutulisija tai
tulisija, jossa on jatkuva polttoaineen syöttö.
Sulkupellin käyttöiän tulee vastata savupiippua
tai sulkupelti tulee olla vaihdettavissa. Tulisijassa
syntyvien häkäkaasujen on päästävä poistumaan
savupiipun kautta ulkoilmaan myös tilanteessa,
jossa sulkupelti on suljettu.
Ohje 
Sulkupellit suunnitellaan helppokäyttöisiksi, varmatoimisiksi ja niissä käytettävät materiaalit yhteensopiviksi savupiipussa käytettyjen rakennusaineiden
kanssa. Hormissa oleva kääntyvä tai suora sulkupelti
suunnitellaan ja toteutetaan niin, ettei se haittaa
hormin puhdistusta normaalein työvälinein. Savukaasujen poistuminen ulkoilmaan sulkupellin ollessa
suljettuna varmistetaan aukolla, jonka koko on noin
3 % hormin aukon pinta-alasta. Sijoitettaessa tulisija
huoneistoon, jossa on alipainetta synnyttävä
koneellinen ilmanpoisto, huolehditaan siitä, ettei savuhormi toimi tuloilmareittinä.

Jäsenen antama (30.12.2012 klo:17:13) kommentti

Pm ja halpakorjaus puhuvat asiaa."Valitettavasti eivät puhu, jos kyseessä on LTO, mutta jos on susisysteemi, niin silloin toinen juttu.
Jäsenen antama (30.12.2012 klo:17:24) kommentti

Mikä tässä nyt JR...:llä mättää? Tässä vaiheessa mä jo haluaisin tietää, jotta missä mä en puhu asiaa?

Jäsenen antama (30.12.2012 klo:18:05) kommentti

http://tvarjola.blogspot.fi/2011/02/tiivis-talo-ilmanvaihto-ja-takka.html

Yleinen ongelma (ja terveyshaitta) tuo savunhaju koneellisessa ilmanvaihdossa. Ongelmaa eivät ole LVI-suunnittelijat osanneet ratkaista. Parhaiten toimii tuo esittämäni rakoventtiili. Sitä säädetään tarpeen (hajujen) mukaan.

Jäsenen antama (30.12.2012 klo:20:21) kommentti

Monen näköstä tietoa tulee. Ketä uskoa?

Jäsenen antama (30.12.2012 klo:21:04) kommentti

Valitettavan yleinen tuntuu olevan ko. ongelma. Yleensä on vain niin että savua puskee sisälle kun tulisijaa käytetään... Ettei vaan olis siinä sääjössä jääny tuloilma hieman liika pienelle suhteessa poistoon? ootko nähny mittään kovaa faktaa aiheeseen liittyen? eli ollu paikalla ja nähny mittaustulokset tai onko esitetty pätevästi paperilla että miten on tilanne.. Putkarikaveri haasto joskus että nykysin säätävät lähes nollille tuon tulon ja poiston eron, ilmeisesti osittain näidenkin ongelmien takia. Toinen minkä tsekkaisin on tuo savupelti. Vois olla liika paljo "auki" kiinni ollessaankin ja näin toimis liian helppona korvausilman reittinä sisälle kun helpointa väylää se ilmaki kait tuppaa sisälle tulemaan.
Itsellä on onneks vanhankansan täysin kiinni menevät pellit ja häkävarotin+ylivarovaisuutta peltien kiinnilaitossa niin ei tarvii tuskailla ko.ongelman kanssa!

Onkos tuossa iv-koneessa takkakytkintä tms. jos on niin kokeilisin sen käyttöö myöskin kun nuo ongelman aiheuttavat laitteethan poistaa ilmaa ulos ja lisää alipainetta niin eikös takkakytkin vois kompensoida ongelmaa myöskin kun se kait vähentää poiston määrää alaspainettuna..

Jäsenen antama (30.12.2012 klo:22:50) kommentti

Takkakytikin on, mutta jotenki tuntuu hullulta kytkeä se aina päälle siivotessa ja imuroitaessa. Takka vetää hyvin, sen kanssa ei ongelmia. Pidän takkaa polttaessani ilmastoinnin ykkösellä ja aluksi raotan ikkunaa sytytys vaiheessa. Muuten ilamstointi asennossa 2 tai 3. Tupakeittiössä missä tuo takka on, arvot ovat seuraavat. Keittiön tulo +8, poisto -8, tuvanpuolen tulo +8.Lisäksi mh 1, tulo +8, mh2 tulo +6, mh 3 tulo +6, khh poisto -8,pesuh poisto -10, tulo -10, sauna tulo +6, poisto -6 ja wc poisto -8. Mittausyksikkö tulkintani mukaan l/s. Nämä faktat mittauspöytäkirjsta. Itse olin mukana seuraamassa säätöä.

Osaako joku sanoa, onko päin prinkkalaa nämä säädöt?


Jäsenen antama (30.12.2012 klo:22:54) kommentti

tuli virhe tuohon edelliseen, pesuhuoneessa ei tuloa!


Jäsenen antama (30.12.2012 klo:23:08) kommentti

No ainakin sillä takkakytkimellä voisit kokeilla korjautuuko ongelma.. nuihin säätöihin saa ottaa kantaa joku jolla on tietämystä enempi!

Jäsenen antama (31.12.2012 klo:0:42) kommentti

Pm:lle Minulla ei mättä mikään, mutta Sinulla on systeemi huono tai keskentekoinen tai käytät LTO-systeemiä väärin, sillä ilma taloon on tultava hallitusti yhdestä putkesta ja mentävä hallitusti toisest ulos.
Kun ikkunoita availlaan, niin se LTO menettää merkitystään.

Jäsenen antama (31.12.2012 klo:8:01) kommentti

"Monen näköstä tietoa tulee. Ketä uskoa?"

Nenä haistaa savun hajun, samoin silmät vuotavat vettä ja yskittää. Upo uudessa talossa eletään kuin savupirtissä.

"Sinulla on systeemi huono tai keskentekoinen tai käytät LTO-systeemiä väärin, sillä ilma taloon on tultava hallitusti yhdestä putkesta ja mentävä hallitusti toisest ulos."

Mikäs putki se savupiippu sitten on? Sitä ei voi tiiviisti sulkea.


Ja se rakoventtiili pitäisi saada lähinnä takkaa olevan ikkunan yläpuolelle. Virtaukset ja niiden suunta on saatava tasapainoon niin ettei savu tule sisälle. Se voi olla hyvin pienestä kiinni. Ikkunan raollaan pito voi auttaa, mutta sitä pitää siis pitää auki koko ajan ja säätö on vaikeaa, niin ettei synny vetoa ja lämpöhukkaa. 

Ilmanvaihdon säätökin voi auttaa, mutta silloin ei mennä ammattilaisen ja LVI-suunnittelijan opeilla, vaan kokeilemalla ja säätö voi mennä silloin täysin pieleen.

Jäsenen antama (31.12.2012 klo:11:08) kommentti

Tuolla toisessa ketjussa oli samantyylistä ongelmaa, kai sen olette lukeneet? Eikös se tässäkin tuo moottorilla ohjattu tuloilmaventtiili olisi jotakin? Sittenhän on savukaasuimureita joilla kyllä saadaan takat vetämään! Nämä kaksi värkkiä sopivassa yhteistyössä...? Vaikuttaa vähän ihmeelliseltä että vielä nykytekniikan aikana pitää asua "savupirtissä"!

Jäsenen antama (31.12.2012 klo:12:28) kommentti

Se on täysin amatöörien puuhastelua ja kun se pihiys on huipussaan. Niinhän siinä käy, kun karvalakki päässä toimitaan.Oikein asennettu ja säädetty LTO-systeemi toimii moitteetta olipa takkoja, liesituulettimia ja pölyimureitakin. Ne pitää "jengata" yhteensopiviksi.

Jäsenen antama (31.12.2012 klo:14:19) kommentti

"Oikein asennettu ja säädetty LTO systeemi toimii moitteetta..."

Siinäpä se, mutta kun vaikuttaa siltä että ei osata säätää...? ja mitäs se maksaa kun se säätäjä ja mittaaja juoksee siellä jatkuvasti, ja silti ei hyvä tule! Sehän ei tietysti ole saituutta...? Jos nyt muutaman kympin investoinnilla voi ongelman poistaa, niin ei se mielestäni ole saituutta, vaan taloudellisuutta!

Jäsenen antama (31.12.2012 klo:14:21) kommentti

Kun laskee noista kysyjän kertomista ilmamääristä ja olettaa, että +merkkiset tarkoittavat sisäänpuhallusta, sisääntulevaa on 42(yksikköä). Se on 2 (yksikköä) enemmän, kuin ulosmenevä määrä. Talo olisi siis hiukan ylipaineinen. Kaipa joku ei-amatööri voi päätellä, onko säätö näin kohdallaan. Noen hajua sen ei pitäisi mielestäni aiheuttaa.

Jäsenen antama (31.12.2012 klo:14:52) kommentti

"Oikein asennettu ja säädetty LTO systeemi toimii moitteetta..."Näin se on, sillä ne tulo- ja poistoputkien paikoillakin elisijainti on asennuksen onnistumiseen nähden sanansa sanottavana."Siinäpä se, mutta kun vaikuttaa siltä että ei osata säätää...? "Näin se on, kun ei systeemi toimi!"ja mitäs se maksaa kun se säätäjä ja mittaaja juoksee siellä jatkuvasti, ja silti ei hyvä tule! Sehän ei tietysti ole saituutta...?"Asennusliikkeen eli asentajan on säädöt suoritettava edellyttäen että suunnitelmat ovat OK!"Jos nyt muutaman kympin investoinnilla voi ongelman poistaa, niin ei se mielestäni ole saituutta,"Kuka niin on väittänyt?"...vaan taloudellisuutta!"Sitähän se on.

Jäsenen antama (31.12.2012 klo:16:21) kommentti

Kun sotapojan pää on kuuman kaminan kyljessä ja jalat pakkasessa teltan oviaukossa, niin keskimäärin kaikki on silloin OK.Tämmöistä se on näiden säätöjenkin kanssa. Ja jos sunnittelijan antamien arvojen mukaan tehdystä säädöstä huolimatta tulee savua, niin silloin pitää suunnitella uudestaan ja rakentaa systeemi uudelleen paremmin.Sehän ei ole mitään halpaa!

Jäsenen antama (31.12.2012 klo:18:53) kommentti


>Takkakytikin on, mutta jotenki tuntuu hullulta kytkeä se aina päälle siivotessa ja imuroitaessa<   

Jäsenen antama (31.12.2012 klo:19:29) kommentti

"Talven alettua tosin totesin, että tuo takkatila on aika huono viritys, koska poistopuhaltimen sammuttaminen aiheuttaa lähinnä sen, että IV-koneen tulopuhallin puskee sisälle LTO-kennon läpi kylmää ilmaa, joka menee sitten ulos savupiipusta täydellä teholla. Tämä aiheuttaa LTO-kennon ja koko IV-koneen viilentymisen kun lämmintä huoneilmaa ei virtaa poistokanavista koneeseen. Ja koska tuota tilaa ei saa mitenkään pois päältä (paitsi odottamalla), en ole enää takkatilaa käyttänyt."

"
Meillä IV-suunnittelija ehdotti seinään reikää takan korvausilmalle. "

http://tvarjola.blogspot.fi/2011/02/tiivis-talo-ilmanvaihto-ja-takka.html

Jäsenen antama (1.1.2013 klo:16:52) kommentti

Tämähän on oikia akkojenkerho. Maristaan ja mäkätetään. Muutama pysyny asiassa, toiset taas ei.

Jäsenen antama (1.1.2013 klo:22:52) kommentti

Tiiviisti rakennettua taloa ei voi ilman noenhajua säätää alipaineiseksi, jos hormissa ei ole "laitonta" umpinaista peltiä.

Takka tarvitsee myös aina oman korvausilmakanavansa, muutamilla suurimmilla valmistajilla on hyviä keksintöjä sen toteuttamiseen.

Keskuspölynimurin käytön voi pelata takkakytkimellä, tai vaihtoehtoisesti hienommalla automaattisella ohjauksella.

Jäsenen antama (1.1.2013 klo:23:00) kommentti

"Tiiviisti rakennettua taloa ei voi ilman noenhajua säätää alipaineiseksi, jos hormissa ei ole "laitonta" umpinaista peltiä."Kyllä voi!

Jäsenen antama (1.1.2013 klo:23:08) kommentti

kerro toki kuinka?, onko sinulla perhospelti hormissa? ALIPAINE oikeasti TIIVIISSÄ talossa repii ilman sieltä pellinkulmasta vaikka kuinka säätäisit, siinävaiheessa kun ilma ei kulje ei ole alipainettakaan.

Jäsenen antama (2.1.2013 klo:12:47) kommentti

Taitaa mennä lopputalvi tuuletusikkunoilla ja takkakytkimellä pelatessa Keväällä vois suunnitella karmiventtiiliä tai korvausventtiviliä seinään. Tai jos laittas vanhanaikasen savupellin. Sen verran on tullu tulisijojen kanssa nuohottua, ettei häkäkuoleman vaaraa ole. Maalaisjärellä pelti sitten vasta kiinni kun sen aika on.

Jäsenen antama (2.1.2013 klo:14:53) kommentti

Täältä ääni häkävarottimelle ja vanhanliiton savupelille ;)

Jäsenen antama (2.1.2013 klo:21:29) kommentti

vaikka ilmastoinni säätäisi miten hyvin tahansa niin ilman lisäkytkentöjä sieltä ei tule korvausilmaa riittävästi liesituulettimelle ja takka rupeaa haisemaan.

Jos takka ei haise kun laittaa liesituulettimen päälle niin talo on ku vanhapiika eli horo

Jäsenen antama (3.1.2013 klo:0:04) kommentti

Vaikka pelti ei olisi 100% tiivis, niin takan luukkuja löytyy myös mallia "tiivis", eli eristeellä varustettuja. Vuotavat huomattavasti vähemmän kuin ilman tiivistettä olevat "basic" luukut.

Jäsenen antama (3.1.2013 klo:13:31) kommentti

"vaikka ilmastoinni säätäisi miten hyvin tahansa niin ilman lisäkytkentöjä sieltä ei tule korvausilmaa riittävästi liesituulettimelle ja takka rupeaa haisemaan.

Jos takka ei haise kun laittaa liesituulettimen päälle niin talo on ku vanhapiika eli horo"Mistäs tiedät? Ei yhden talon rakentelulla/puuhastelulla kannata aivan päättömiä puhua. Noihin muihin horoissa käynteihin/tietoihin en ota kanta.

Jäsenen antama (3.1.2013 klo:14:40) kommentti

"Mistäs tiedät...", niin mistäs sen tietää,eihän sitä kokemuksiaan voi pahemmin yleistää, jos ei ole kun yhtä "konetta" räplännyt! Mutta ei mennä vannomaan; voihan kyseessä olla puoliammattilainen, tiedä vaikka on saanut naapurillekkin säätää...! Kyllähän se hormin pitäisi olla jotakuinkin tiivis, ettei poistoilma haise...?


Jäsenen antama (8.1.2013 klo:18:30) kommentti

Mitä jos ottas takkaa lähimpien tuuletusikkunoiden yläpuun tiivisteestä 10cm pätkän pois, auttaisko asiaan? Tuleeko tuosta vedon tunnetta sisälle,tuleeko riittävästi korvausilmaa? Jostain luin, että näinkin on toimittu.

Jäsenen antama (8.1.2013 klo:18:40) kommentti

Ennenkuin alat repimään tiivistettä pois tuuletusikkunasta, kokeileppa tiivistää takanluukkuja ja muita aukkoja (tuhkaluukut tms). (karmin) Asennusväliin tunge tiukkaan palovillaa tai vastaavaa täytettä, ulkopintaan voi harkita joustavaa palomassaa.Itsellä auttoi kun tiivisti takan luukun karmit paremmin, ennen sitä tuli polton yhteydessä (iv käydessä minimiteholla) pientä ilmavuotoa joka aiheutti savun hajua. Eipä tuo karmin tiivistys kovin "tiivis" ollut muurarin jäljiltä. Lisäksi säädin iv:n tulopuhallinta hieman pienemmälle mitä oli vakiona säädön jäljiltä, alipainetta kyllä riittää vieläkin. Lisäksi yhdessä tilassa on tuloilmaikkuna, sen kautta saa polton aikanakin riittävästi ilmaa ettei savu tule sisään.

Jäsenen antama (8.1.2013 klo:20:27) kommentti

Kiitos vinkistä. Takkaluukut tiivistin viikko sitten joustavalla massalla, muurarin jäljiltä tiivistetty villalla ja lisäksi takkaluukussa itsessään tiivistenauha. Ei ratkaissut ongelmaa. Vielä saattas kokeilla savupellin etulevyn tiivistämistä villalla.

Jäsenen antama (8.1.2013 klo:21:07) kommentti

Korvausilman puute vaikuttaa olevan kova! Tuhkaluukusta voi tiukan paikan tullen pölläyttää karkeampaakin tavaraa...!

Jäsenen antama (8.1.2013 klo:21:14) kommentti

Perskeles näitä nykyajan taloja. Vanhassa kotitalossa ku pisti leivariin tulet, ei tarvinu aukasta mittää räppänää, no tieten pellit. Isä tilikitti kesät ikkunoita ja muutenki yritti tehä talosta visun. Ei palellu ikinä. Aamulla kun heräs ja aukas verhot, ikkuna oli umpijäässä alapuolelta. Nyt koitetaan, ettiä kovausilimaa ja samalla säästää energiaa. Seuraavan talon minkä teen, huolehin, että ilimaa piisaa.

Jäsenen antama (8.1.2013 klo:21:28) kommentti

Eläpähä teekkään, sillä siittähän tullee emäsus.

Jäsenen antama (8.1.2013 klo:21:39) kommentti

Siinäpä se! Vanhassa vara parempi! Korvausilma tuli mistä tuli ja poistoilma meni sieltä mistä pitikin, kun pisti hellaan tulet!Enempi tietysti meni tuota enerkiaa, mutta useimmiten tuli halvalla omasta metsästä; ja joskus aivan ilmaseksi naapurin palstalta... heh..heh..!

Jäsenen   antama (12.10.2015 klo:8:44) kommentti

Monia kertoja olen yrittänyt googlettaa apua tähän samaiseen ongelmaan eli ilmanpoiston aiheuttamaan noenhajuun. Nyt löysin ja kiitos siitä. Karmiventtiiliä kyselin jo rautakaupasta, totesin sen järkevimmin kirjoittaneen keskustelijan ratkaisuksi.Jäsenen   antama (12.2.2017 klo:1:10) kommentti

Eikö se kuitenklin fyysiikan lakien mukaan ole niin,että jos talossa alipaine, korvausilma tulee sieltä mistä se helpoimmin pääsee. Jos se helpoin tie on takan hormi, niin talo haisee savulle/takalle.
Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Ilmanvaihdon säätö tarpeen?

Lämmitin monen kuukauden jälkeen eräänä iltana takkaa ja seuraavana päivänä kotiin tullessani pisti nokkaan noen haju. Epäilen, että onkohan talomme ilmanvaihto liiankin...

Ilmastoinnin lämpöeristäminen

Yläpohjan päällä olevat ilmastointikanavat pitää lämpöeristää, se on selvä se. Kanavat on yhdistetty läpivientikappaleeseen, hormiin, joka menee katolle ja jonka päällä o...

Huippuimuri ja koneellinen lämmön talteenotto

Talo on vuonna -86 rakennettu Jukka talo. Talossa oli alkuperäinen elexi ventin lämmöntalteenotto järjestelmä, jossa keittiön hellan päällä olevasta kuupasta meni myös ru...

80-luvun kiertoilmatakka

Minulla on mökillä tiilimuurattu Dovre merkkinen, ilmeisesti kiertoilma toiminen avotakka. Sen alaosassa on korvausilma ritilä ja takkasydämen pä...

Noen haju?

Meillä on tiilerin takka leivinuuni, joka on muurattu n.vuosi sitten. Uuni toimii moitteettomasti ja se ei haise silloin kun on lämmin. Hajuhaitat alkavat kun uuni jäähty...

Korvausilma tulee väärästä paikasta

Terve! Meillä on 2002 valmistunut yksikerroksinen omakotitalo, jossa on koneellinen ilmanvaihto lämmöntalteenotolla. Olemme asuneet talossa 1,5 vuotta ja...

takan purku

vanha avotakka on purettu ja jäljelle jäi nokinen tiiliseinä.saako noen jotenkin pois vai voiko noen päälle vetää tiilitasoitteen? muurataanko hormi umpeen sekä ylhäältä...

vesipadan hormin nuohous

suunnittelin laittavani vesipadan vanhaan hormiin, jossa on ollut aiemminkin vesipata. Pitääkö hormille olla nuohousluukku jossain vai puhdistetaanko nuohouksen noki ott...

Takka ja koneellinen poistoilmanvaihto

Koneellisen poistoilmanvaihdon aiheuttama alipaine vetää korvausilmaa myös takan hormin kautta asuntoon, vaikka kaikki korvausilmaventtiilit ovat auki ja ilmanvaihto sääd...

Alipaineongelma ?

Minulla on lämmitys/ilmanvaihtojärjestelmänä Nilan EC9 poistoilmalämpöpumppu. Ohjeiden mukaisilla asetuksilla poisto- ja tuloilma pitäisi olla balanssissa. Tulo ja poisto...

Koneellisen ilmanvaihdon alipaine

Kuinka suuren alipaineen (Pascaleina) esim. 5 % alipaineiseksi säädetty koneellinen ilmanvaihto (+LTO) kehittää. Onko mahdollista, että alipaine on niin suuri että hormis...

Onko se sittenkin hometta?

Ostimme viime kesäkuussa kesämökin, jossa on ilmentynyt ikävä haju haitta. Mökki on rakennettu 1983 ja se on tehty tuulettavalle alapohjalle, maan alkuperäistä pintaa rik...

Liuskekivitakan purku

Hei! Ongelmana ruma, harmaa, olohuoneen nurkkaan muurattu liuskekivitakka. Tässä muutama tyhmä kysymys aiheesta: Onko mahdollista sitä purkaa ja korvata toisella mallilla...

Ilmanvaihto sähkö/takkalämmitteisessä asunnossa

Hei Asumme rivitalossa jossa on huippuimuri katolla. Lisäksi meillä on varaava takka. Ongelmana on se että liesituulettimessa ei ole on/off kytkintä, jolloin kun se on...

Takan haju ja poistoilmaventtiilin paikka

-81 rakennettu talo, jossa ilmalämmitys (FläktWoodsin kone) - eli käytännössä koneellinen ilmastointi lämmön talteenotolla. Puhdistin koneessa olevan poistoilman suodatti...

Kiuassyvennyksen maalaaminen?

Hei! Mökilläni on puukiuassyvennyksessä punainen tiiliseinä, jonka värin haluan muuttaa. Löysin ilmeisen toimivan vaalennusohjeen ( http://www.mtv3.fi/ohjelmat/sivusto200...

Vanhan ajan betonimassa seos

Vuonna 1929 rakennetussa kerrostalo huoneistossa olisi tarkoitus purkaa n. 1 m pätkä betoniseinää (ei kantava) ja toinen saman pituinen pätkä betoniseinää kunnostaa ja ma...

Mökin sisäkatossa oleva muovi askarruttaa

Kesämökin katto on vuotanut piipun vierestä ja olen purkanut rakenteita sisäpuolelta. Uusi peltikatto asennetaan muutaman viikon kuluttua. Pyör&o...

Sähköpatterista outo

Mökillämme on kolme sähköpatteria, jotka on poissaolessamme säädetty siten että lämpö olisi kutakuinkin 10 astetta. viimeksi kun menimme mökille huomasimme, että mökissä...

vintin haju

Meillä on 58 rakennettu omakotiltalo. Kakkoskerroksen vessa on alkanut haista vintille vaikka vintin hajua on vain ollut ennen noilla kahdella seinustalla olevissa vintei...

Haju kylpyhuoneessa

Mistä mahtaa olla kyse, kun kylpyhuoneeseen tulee erikoinen haju suihkussa/saunassa käymisen jälkeen? Asumme -03 rakennetussa omakotitalossa, jossa on koneellinen ilmanva...

Viemäri haisee ilmoista riippuen

Asumme 2002 valmistuneessa omakotitalossa jossa oli oma pullokaivo ja harmaille vesille oma saostusjärjestelmä, nyt kuitenkin 2003 liityimme vesiosuuskuntaan ja kaivot po...

Haju mökissä

Mikä voi haista vuoden mökissä haju on imelän tuntuista ja tuntuu ,kun on lämmintä sisällä voiko olla kuollut hiiri tai jokin muu haju tuntuu lattian rajassa....

Keittiön lavuaarista tulee man haju

Mistä voi johtua maan haju keiitiön lavuaareista. Ylivuotoputki on pesty ja hajulukko putsattu, haju jatkuu....

Hajuongelma

Asun 2000-luvun alussa rakennetussa 2krs rivitalossa(pääty asunto). Neljä viikkoa sitten eteisessä alkoi haisemaan hyvin pistävä, voimakas,...