Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Lto :n lisääminen vanhaan taloon?Talo 2740m2

Ilmanvaihto, täysin koneellinen

Kysytty: 6.8.2012 klo:14:35
Talo 240m2 rakennettu -76, kaukolämpö. Nyt tuloilman esilämmitys kennolla jota kaukolämpö lämmittää. Olisiko mahdollista asentaa poisto puolen putkistoon myös kenno joka ottaisi lämmön poisto ilmasta talteen? Tulokennon ja poistoilma putken väli alle 5m , joten haaroitanko poisto puolen kennosta vain putket tolopuolen putkeen, ennen tulo puolen kennoa?Poisto puoli tarvitsee myös kiertovesi pumpun ? Minkä hintainen tuollainen kenno pelkästään on jossa vesi kiertää ja lämpenee poistoilman avulla? Kanava on noin 250mm neliökanavaaåVirallinen vastaus
Teoriassa ajatuksesi on hyvä, mutta hyötysuhde jää varsin alhaiseks...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.

Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.

Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Ilmanvaihto, täysin koneellinen / Lto :n lisääminen vanhaan taloon?Talo 2740m2":
Jäsenen antama (6.8.2012 klo:21:20) kommentti

Mutta eikös tuo onnistu myös ilman kiertovesipumppua. Eli Tulo puolen kennosta ohjaakin paluu putken poistopuolen meno puolen kennoon ja sieltä paluu putki takaisin tulopuolen paluu putkeen . Eli kaukolämpö vesi kiertää koko ajan molemmista kennoista ja lämmittää paluu vettä ennen kaukolämmön vaihdinta! Silloin tarvitsee vain kennon ja katkaista paluu putki tuloilma kennolta, olisi helppo toteuttaa jos löytäisi kennon jostain?

Jäsenen antama (6.8.2012 klo:22:48) kommentti

No...Tuohan oli selkeä kuin Esko Ahon poliittinen puhe aikanaan.   

Jäsenen antama (7.8.2012 klo:14:22) kommentti

Selkeähän tuo on jos piirrät sen paperille eli samassa kaukolämpö kierrossa molemmat vaihtimet ja poistoilma lämmittää paluun kaukolämpö vettä! Päädyimme kuitenkin uuten koneeseen ja systeemiin :) !

Jäsenen antama (7.8.2012 klo:16:02) kommentti

Kyllähän tuossa kävisi niin että tuo tulopuolen lämmityspatterilta palaava vesi (patterin jälkeenkin yli 30 asteista, ei muuten ole kaukolämpövettä vaan lämmityskierron vettä) lämmittäisi poistoilmaa ennen ulospuhallusta = lisää energianhukkaa.Tuo mistä ensin kai yritit kertoa on nimeltään glykoli LTO. Tuossa tarvittaisiin patteri virtaussuunnassa ennen tuota mainitsemaasi tuloilman lämmityspatteria ja toinen patteri poistopuolelle. Virtausaineena esim etyleeniglykoli 35% ja nestettä kierrättämään kiertovesipumppu. Lisäksi muita tarvittavia varusteita (mahd. paisunta-astia, täyttöventtiili, sulkuja, linjasäätöventtiili yms). Hyötysuhde noissa liikkuu tyypillisesti n. 35-45%:ssa.Todennäköisesti kuitenkin uusi kone ja osin uusi kanavisto tulee ainakin pitkässä juoksussa edullisemmaksi.

Jäsenen antama (7.8.2012 klo:19:22) kommentti

Aivan niin , siihen tuo minun viritys kaatuikin. Eli tulopuolelta lähtevä vesi on vielä liian kuumaa ohjattavaksi poistopuolen patteriin. No laitatetaan nyt uudet vehkeet asiantuntijalla ja säästöä syntyy sitten ihan oikeasti.