Jäsenen Halpakorjaus antama (11.1.2010 klo:14:26) kommentti Koneellinen ilmastointi? Mahdollisesti huippuimuri on pysähtynyt (putki eristämättä).
Jäsenen PasiL antama (11.1.2010 klo:14:44) kommentti Lämmin kostea sisäilma tiivistyy kanavan kylmään sisäpintaan ja valuu vetenä alas. Onhan siinä liesikuvussa perhospelti kunnossa? Sen voisi ensin tarkistaa, jos ei ole ennen tiputellut.
Jäsenen TKT antama (11.1.2010 klo:16:00) kommentti Kuten tuossa jo todettiin niin 100-varmasti poistoputki joko kokonaan eristämättä tai sitten asia on tehty huonosti, jolloin tuo keittämisestä tulva vesihoury tiivistyy putken sisäpinnalla vedeksi ja tulee kattilaan/liedelle takaisin.
Jäsenen PKI950 antama (16.1.2010 klo:19:13) kommentti Jos asunnossa on jokin muu ilmaa poistava laite(koneellinen ilmanvaihto tai tulisija) liesituulettimen (omalla puhaltimellaan varustettu) pysähtyessä sen kanavan kautta voi virrata kylmää ilmaa ulkoa sisälle. Se jäähdyttää kyseisen kanavan vaikka se olisi kuinka hyvin eristetty. Kun sitten liesikupu siirtaa lämmintä ilmaa ulos vettä tiivistyy ja valuu kanavaan. Eräässä ok-talossa oli takka, jolle ei oltu tuotu korvausilmaa. Tällöin takkaa käytetttäessä koneellinen ilmanvaihto piti pysäyttää, että takka veti. Vettä kertyi kanavaan. Se oli rakennettu sellaiseksi, ettei vesi päässyt valumaan näkösälle. Vian tullessa ilmi talossa oli huomattavasti rakenteita kastunut. Ilmasta vesi ei kondensoidu, ennen kuin kastepistelämpötilaa vastaava kylmä rakenne kohdataan (esim. huurre pakkasjakson jälkeen kivirakenteissa)
Jäsenen Monta antama (16.1.2010 klo:22:21) kommentti Valvojat herätkää! Tulihan se mainos sieltä, kun ei muualla pärjää, niin kalastellaan ilmaispalstoilla.
" putkiasentaja, LVI-teknikko, LVI-insinööri tietotekniikka Hommat hoidetaan kunnolla "
ja mainokset halvalla. Eikö työsi ole riittävä mainos?
"valuu kanavaan. "
Mihin kanavaan? Saimaan kanavaako tarkoitat? Tuosta jo näkee tieto/taitotason.
Jäsenen Vasarakeskelläkämmentä antama (17.1.2010 klo:16:06) kommentti Meillä tiputtaa myös mutta vasta siellä yli -20 pakkasessa. Mutta siihen on syynsäkin. Vartavasten otin selvää eristepaksuudesta kylmässä tilassa. Kaupungin tarkastaja sanoi että 50mm riittää liesituulettimen torveen. No, ite olin torvi ja tyydyin siihen. Ensi kesänä menee uusiksi se homma. Kyllä se sen 100mm vaatii näköjään.
Jäsenen konsultti antama (17.1.2010 klo:19:07) kommentti Itselläni vähän samantapaisia ongelmia kovalla pakkasella. IV-koneen puhaltimet on säädetty toimimaan valmistajan ohjeiden mukaan hieman eri nopeudella toimiviksi, eli talo on alipaineinen. Tästä johtuen liesituulettimen kautta taloon valuu kylmää ilmaa ja koska kastepiste tulee väärään kohtaan niin ilmassa oleva vesihöyry tiivistyy ja vesi valuu liesituulettimesta ulos. Omalla kohdallani estin tämän säätämällä tulo- ja poistopuhaltimet samalle nopeudelle. Kylmän virtaus loppui ja samalla lakksi vedentulo. IV asiantuntijat toivottovasti kommentoivat tätä.
Jäsenen REP antama (18.1.2010 klo:11:11) kommentti liesituulettimen kautta taloon valuu kylmää ilmaa ja koska kastepiste tulee väärään kohtaan niin ilmassa oleva vesihöyry tiivistyy ja vesi valuu liesituulettimesta ulos.... IV asiantuntijat toivottovasti kommentoivat tätä.
En ole IV-asiantuntija mutta haluaisin silti kommentoida.
Jos liesituulettimen poistoputken kautta sisään tulee kylmää ilmaa niin silloin ei voi tapahtua kondensoitumista koska ilmahan lämpenee putkessa. Jos ilma virtaa ulospäin tarpeeksi hitaasti ja eritys on puutteellista, niin kondensaatio tapahtuu. Nopeassa virtauksessa, siis silloin kun liesituuletin on päällä, ilma ei välttämättä ehdi jäähtyä niin paljon, että kondensaatiota tapahtuisi.
Jäsenen PKI950 antama (18.1.2010 klo:11:22) kommentti Kondensoituminen johtuu siitä, että kylmä ilma on jäähdyttänyt kanavan. Ei eriste kanavaa lämmitä. Tästä ilmiöstä on aiheutunut huomattava kosteusvaurio. Tämä jäähtyneen rakenteen ja kastepistelämpötilan aiheuttama ilmiö näkyy selvästi pakkasjakson jälkeen kiviseinissä. Rakenteen lämpötila alittaa ilman kastepistelämpötilan. Pakkasella ilmassa oleva vesihöyry härmistyy (aine muuttuu höyrystä kiinteäksi.
Jäsenen PKI950 antama (18.1.2010 klo:11:32) kommentti Hyvä Monta. Lainausmerkkeihin liittyvät asiat ovat kirjautuessa pyydettyjä tietoja ja oikeita. Kanava nimitys on taas virallinen nimitys, esimerkiksi SFS 3542 Ilmastointikanavat. Lujuus- ja tiiviystestaus. 1987. Kuten mainitsit se kuvaa tieto/taitotasoani. Joka väliin en tuota ilmastointi/ilmanvaihto- etu liitettä laittanut, kun en arvannut, että joku sen Saimaan kanavaan yhdistää. Tarkoititko mahdollisesti tuolla "tuosta jo näkee tieto/taitotasosi", että se on joltakin osin puutteellinen? Nyt oli mielestäni seikkaperäisesti selvittänyt ongelmaa, joka on vaatimuksestasi poistettu.
Jäsenen Monta antama (18.1.2010 klo:14:30) kommentti PKI950 hyvä!
Pyydän anteeksi sanomaani liian pilkun tarkasti: En missään muotoa epäillyt enkä epäile sinun ammatti-/koulutustermejäsi.
Pilkutin siinä, että vesi ei tipu käsittääkseni kanavaan, jos ei oteta taivaalta tippuvaa (tässähän ei ole kyse siitä) tai sitten vesi valuu kanavassa, vaan vesi tippuu kanavasta.
Jäsenen konsultti antama (19.1.2010 klo:11:32) kommentti Kysymys PK1950:lle. Iten mielestäsi kannattaa ilmastointi säätää eri tilanteissa ja eri materiaaleista rakennetussa talossa. Puutalo, kivitalo. Ilmastointi tasapainossa, ylipaineinen, alipaineinen. Miten talon ikä otetaan huomioon ilmastointia säädettäessä, koska uudessa talossa on tunnetusti paljon rakennuaikaista kosteutta. Itselläni oli hieman alipaineinen ja tästä johtuen korvausilmaa tuli liesituulettimen kautta aiheuttaen ko. ongelman. Ilmastointi oli säädetty iv-koneen valmistajan ohjeen mukaan. Koneeni on kahdeksan nopeuksinen ja kumpaakin puhallinta voidaan säätää erikseen. Toivottavasti pystyt vastaamaan ilman häirikkö Montan villuilua t-viivojen kanssa.
Jäsenen Härvelit antama (1.3.2010 klo:12:06) kommentti Meillä myös sama ongelma, että kylmää ilmaa tulee liesituulettimesta Pari kertaa talveen myös vesi tulee liedelle juurikin ilman lauhtumisen myötä (ainakin näin olen ollut huomaavinani). Meillä on erillinen huippuimuri, jota käytetään pesupäivinä ja pyykkipäivinä. (kuulen varmaan haukut tästä) Tuloilmaventtiileitä meillä on tupakeittiössä 2 kpl, molemmissa makuuhuoneissa, khh:ssa ja saunassa. Kun huippuimuri tai liesituuletin on päällä, tahtoo tuvassa olevasta liesi/leivinuunista tulla savun hajua, vaikka tulta ei niissä olisikaan. 1. Pitäisikö tuloilmaventtiilejä vielä lisätä? 2. Onkohan huippuimurin säädöt liian suurina? 3. Perhoset pitäisi tarkistaa liesituulettimesta? 4. Pitäisikö liesituuletinta käyttää enemmän/pidempään ruuanlaiton yhteydessä? Ei ole nimittäin joka kerta päällä. 5. Suunnitteilla on joka tapauksessa ilmalämpöpumpun hankinta. Auttaako se mitään edm. ongelmissa? 6. Jotain muuta? Kiitos jos joku auttaa edm. mietityttäneissä asioissa. Kun ei ole ammattilainen ollenkaan, eikä vissiin ollut lvi-firmakaan, jolta työt ihan oikeasti ostettiin....
Jäsenen vaihtoehtoja antama (2.3.2010 klo:0:07) kommentti Yksinkertaistettuna ajatus olisi, että ilmaa pitää tulla tupaan noiden tuloventtiilien kautta. Oviraot huomioitava (>20mm.). Huippuimuri oltava koko ajan päällä. Paljon porukkaa, ruoan laittoa, kylpemistä jne. = enemmän tehoa. Vähemmän em. = pienempi teho riittänee. Eli : Ilmaa pitää tulla, ja ilmaa pitää mennä. Oikea tasapaino (alipaineinen) pitää säätää mittareilla (asiansa osaavan henkilön tekemänä). Nuo asiat oikein tehtynä saataa se savun hajukin poistua, eikä kondenssivettäkään hellalle pitäisi tippua. Jokainen rakennus on oma yksilönsä.
Jäsenen mi201855KU antama (24.11.2022 klo:20:11) kommentti Jäsen miko
Meillä oli samaa ongelmaa liesituulettimen käytön
aikana jo -10 pakkasella ja kun enemmän oli pakkasta
niin sään lauhtuessa tiputteli jonkun aikaa hellalle.
Lisäsin liesituulettimen poistoputkeen toise perhos-
peltin. Senjälkeen ei ole tiputtanut,vielä ei ole kovin
kovia pakkasia ollut.Kerron lisää, kun pakkaset käy
jossain yli -20.
Lisää kommentti*