Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

liesikuvun poistoputken materiaali

Ilmanvaihto, täysin koneellinen

Kysytty: 16.1.2012 klo:13:30
Tewrvehdys!
Yritin katsella aikaisempia kysymyksiä ja vastauksia mutta enpä oikein löytänyt selventävää joten tässä tulee: keittiön katossa on liesituulettimen poistoputken pää. Siitä ylöspäin katolle saakka on paloeristettyä kierreputkea ja päässä huippari. Mutta minälainen putki pannaan liesikuvun ja katosta näkyvän putken väliin? Voikos olla sitä taipuisaa ja jos voi niin kelpaako alumiini vai teräs? Pitää nimittäin tehdä 50 siirtymä että saa kuvun lieden kohdalle eikä millään viitsis kierreputkesta harrastaa...

profiilikuva
Pohjannaula Käyttäjä on mies
Hyvin suunniteltu on kokonaan tekemättä.
Kysymyksiä: 1 kpl
Jäsenen   antama (17.1.2015 klo:20:53) kommentti

Kyllä on ylimielisiä " asiantuntijoita" tässä asiassa kun lukee näitä kommenteja.  Kun tehdään tällaisia ohjeita ja asetuksia pitää olla  suhteellisuuden taju asiassa ja kokemusta ja näkemystä. Kysyn montako keittiöpaloa on syntynyt pelkestään  alaumiiniputken takia.  Nyt tämän asian ohjeet on tehty ja aiheuttavat taas paljon turhia  kustennuksia rakentamiseen ja korjaamiseen, taitaa näissä asioissa olevan pukki kaalimaan vartijana eli ne tekevät ohjeita jotka hyötyvät. rat   Jäsenen antama (18.1.2015 klo:9:19) kommentti

Tässä kysyttiin ohjetta, ei mitä tahansa teeseitse-miehen vippaskonstia. Jos täällä joku antaa virallisen tiedon, ei sitä kannata heti ryhtyä vähättelemään. Vähintään 0,5 mm teräsputki on virallinen ohje. Jos käyttää tuota taipuisaa putkea, on syytä varmistua siitä, että sen paksuus on tuo mainittu. Rautakauppiaat tai varsinkaan Biltema ei ole taho, jota tulisi tällaisissä paloturvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä totella.


Virallinen vastaus
Parempi ratkaisu on viedä liesikuvun kohdalta teräsputki suoraan ullakolle...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Ilmanvaihto, täysin koneellinen / liesikuvun poistoputken materiaali":
Jäsenen antama (17.1.2012 klo:18:19) kommentti

kyseessä on uudistalo ja vintille ei enää mennä puhallusvillan sekaan muluamaan. Meinasin laittaa sitä hormeissa käytettävää taipuvaa teräsputkea, eiköhän tuo liesituulettimessa kestä kun se kerran hormissa kestää? Moniko talo on muuten palanut rasvapalossa liesituulettimen kautta, onko tietoa?

Jäsenen antama (17.1.2012 klo:18:29) kommentti

Sen alumiinisen harrasteluputken käyttö ei ole sallittua. Hormeissa käytettävä saneerausputki saattaisi soveltuakkin tarkoitukseen, mutta halvemmalla ja helpommalla saa tehtyä ihan oikeilla osilla. Jos ei osaa kannattaa kutsua ammattimies, eikä alkaa räpeltämään.

Jäsenen antama (24.3.2012 klo:7:31) kommentti

Niin yksinkertaisesti sanoen hormin seinämän paksuuden tulee olla vähintään 0,5 mm (Suomen rakentamismääräyskokoelma), joten alumiiniset tms. taipuisat ns. kurkkuputket eivät käy.

Jäsenen antama (24.3.2012 klo:22:49) kommentti

IV-kanavien nuohoojat ei suostu ottamaan mitään vastuuta näistä taipuisista alum. kanavista. Kyllä ne varmaan kanavat putsaavat, mutta vastuu jää teettäjälle.

Jäsenen antama (24.3.2012 klo:23:33) kommentti

Ainahan teettäjällä on se vastuu

Jäsenen antama (25.3.2012 klo:13:22) kommentti

Noita alumiinikurttuja käytettiin aika paljon -70- 90 luvulla, ainakin pientaloissa. Tietenkin nuohoustyötä tilatessa pitää asia mainita. Itse en muistanut tuota pätkää joka on liesituulettimen yläpuolella, eivät ruvenneet tuota osaa puhdistmaan.
Työ oli tilattu, kanavien nuohous, desifiointi, ventiilien pesu, uudelleen säätö ja mittauspöytäkirja. Tuon
pienen pätkän takia olisivat merkinneet huomautuksen mittauspöytäkirjaan, ettei tätä osaa voinut nuohota eikä
mitata.
Putsarit lähti syömään välillä, niin sillä aikaa kävin hakemassa osat läheisestä iv-liikkeestä ja asensin
ne paikalleen

Jäsenen antama (25.3.2012 klo:13:45) kommentti

Sehän kävi kuin elokuvissa ja remonttireiskalla! Eihän tuohon ole muuta lisättävää.

Jäsenen antama (25.3.2012 klo:13:52) kommentti

Otetaanpa Bilteman luettelo: Tuote 87-383 "Ilmanvaihtoletku. Alumiinia. Hyväksytty liitokseksi liesituulettimen ja keittiöhormin väliin". Liekö "tietovajetta" vai totta. Jos totta, niin sutarit saavat opetella sen nuohoamisen.

Jäsenen antama (25.3.2012 klo:14:13) kommentti

Ei ole hyväksytty tänä päivänä, eikä siis täysin totta.Kyseinen liike ei ole mielestäni rakennustuotteiden ostopaikka. Kohdalle kun sattuu, painan kaasua.

Jäsenen antama (25.3.2012 klo:14:34) kommentti

SS-EN 13180Bilteman putkella on tuo hyväksyntä eli Ruotsin rakennusmääräysten mukainen. Saa kelvata myös Suomessa, tuskinpa ne määräykset täällä ovat sen parempia. Putkessa ylimääräinen teräsvahvistus sisällä verrattuna vanhaan haitariputkeen, siis paloturvallisuus on toista luokkaa.

Jäsenen antama (25.3.2012 klo:18:42) kommentti

"Saa kelvata myös Suomessa,"

Kun ei täytä Suomen standardeja eikä määräyksiä, niin tuskimpa niitä halvalla annettuja lupiakaan tarvitaan, - ainakaan Suomessa.

Maassa maan tavalla.


Jäsenen antama (1.4.2012 klo:14:55) kommentti

Mutta kun Espoolaisessa rautakaupassa sanottiin, että taipuisa rosteriputki on hyväksytty

Jäsenen antama (1.4.2012 klo:17:18) kommentti

Saahan sitä sanoa. Toivottavasti kantaa myös vastuun sanomisistaan.Aiemmin se oli sallittu käyttää Suomessakin. Asiaan on tullut muutos, - parempaan.


Jäsenen antama (2.4.2012 klo:4:50) kommentti

Rautakauppiaiden rakennustietoon ei ihan hirveästi kannata luottaa.

Jäsenen antama (2.4.2012 klo:7:13) kommentti

"Aiemmin se oli sallittu käyttää Suomessakin."Huomattakoon nyt että kyseessä on aivan eri tuote, koska sisäpinnassa on erillinen teräsvahvike.

Jäsenen antama (2.4.2012 klo:10:32) kommentti

Kun niitä kanavia nuohotaan, niin aika kovantuntuinen harja siinä pyörii vaijerin päässä. Pariin kertaan rassasivat edestakaisin jokaisen kanavan.

Kyllä siinä melkoinen kolina ja suhina kävi. Ei tullut mieleen testata tuota vanhaa alumiinikurtun pätkää.

Olisi tietenkin hyvä, että rautakauppiaat antaisi asiakkaalle luotettavat tiedot ja ottaisivat vielä vastuun
siitä, jos jotain menee pieleen!!

Jäsenen antama (2.4.2012 klo:22:45) kommentti

Mikä pakottava tarve sitä surkeaa ruttuputkea on sinne tunkea? kerää rasvaa 10x enemmän sisäänsä kun tavallinen peltikanava. Jos on niin kädetön että ei saa liitettyä oikeilla osilla niin sitten on parempi jättää hommat ammattilaisille.

Jäsenen   antama (25.3.2017 klo:15:03) kommentti

Juu älkää nyt hyvät ihmiset käyttäkö ruttuputkea. Sitä ei saa ilveelläkään niin puhtaaksi kuin kunnon kanavaa ja todellakin jokainen ruttuputki pääsee palauteraporttiin joka isännöitsijälle lähetetään. EI sallittu!!

Jäsenen antama (25.3.2017 klo:15:54) kommentti

Eikö ne säännöt ole vieläkään muuttuneet? Jatkuva jankutus pätö asiasta ! Hyväksyttyä haitariputkea on olemassa, ja sen saa puhtaaksi jos haluaa , ja mitäs se haittaa vaikka sinne poimuihin vähän jääkin.Tuon kanavan nuohousintervallit on kai sielläkin omakotitalossa 4-5 vuotta, että kyllä sen HIRVITTÄVÄN rasvapalon saa muutenkin aikaiseksi ! Eikös se helpota sitä nuohousta kun sen pätkän siitä välistä saa kätevästi pois? Ennen näitten metallisten kurttuputkien ilmestymistä käytettiin täällä ainakin yleisesti pressukankaasta tehtyä "letkua", jossa harva terässpiraali sisällä , ja en usko että sen enempi on taloja palanut. Lopettakaa jankutus ja polttakaa ruutia parempiin tarkoituksiin !
Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Erillinen liesituuletin ilmalämmitystaloon

Asunnossamme(-82) Valmet-kotilämpö ilmalämmitys jossa lämmitys-/ poistoilmakoneisto eteisessä, ohjaus keittiöstä. Ongelmana on ruoan käryjen leviäminen keittöstä kaikkial...

ilmanvaihto

Kaukolämpötalo tarkemmin rivitalo koneellinen poistoilma ei lämmön talteenottoa asennetaan ilmälämpöpumppu aluksi oli tarkoitus pelkkä jäähdytys mutta hintero  lämmittävä...

liesikuvun asennus

Haluaisin asentaa liesikuvun (moottorilla+valo) puuhellan yläpuolelle. Mikä on hellan pinnasta oleva turvaetäisyys liesikuvun alareunaan? mikä olisi paras vaihtoehto käry...

Liesikupu Valmetkotilämpökoneeseen.

Soveltuuko  Wallox PTX säädinkupu korvaamaan alkuperäisen Vamet liesikuvun.Poikkeavatko sähkökytkennät?...

pesukoneen postoputki

Pesukoneen poistoputken liitäntä seinällä liian korkealla joten vesi ei poistu (koneen ohjekirjan mukaan liian korkella oleva poistoliitäntä). Voiko poistoputken liittää...

Keittiön ilmanvaihto, liesituuletin ja puuhella.

IV-Saneerauksessa vanha IV-kone sai väistyä uuden tieltä. Keittiössä tämä tarkoittaa liesituulettimen poiston viemistä omaan kanavaansa eikä enää LTO:n kautta.Aiemmin sam...

ilmanvaihdon suunnitelma

 Hei,kyseessä on 1982 rakennetun talon puuttuvasta iv-suunnitelmasta.Alkuperäinen suunnitelma oli painovoimainen ilmanvaihto , mutta lupahakemusten jälkeen suunnitelma nä...

Jäteilma ja radon

Voinko sijoittaa ilmanvaihdon poistoputken (jäteilma) ja radon-poistoputken (ryömintätilan tuuletus) katolla välittömästi vierekkäin (n. 40 cm välein) siten, että radon-p...

Keskuspölynimurin poistoputki

Voiko keskuspölynimurin poistoputken liittää LTOn jäteilmaputkeen Y-liitoksella ?...

Talotuulettimen poistoputki

Saako talotuulettimen poistoputken viedä vaakaasennossa välikaton kautta suoraan ulkoseinästä läpi?...

Liesikuvun sulkupelti puuttuu

Rivitalohuoneistossa on koneellinen ilmastointi jossa kaikki ilma mukaanlukien liesikuvun poistoilma kulkee kylpyhuoneessa sijaitsevan ilmastointikoneiston kautta. Liesik...

Liesituuletin

Voiko liesituulettimen poistoputken viedä talon päädystä läpi lieskarissa oma moottori ei aktiivihiilisuodatinta ja mitkä on määr&...

Poistoilmaputket

Onko määräyksissä liesituulettimen tai pesutilojen poistoputken sijainnista väliä, saako jäädä räystään alle? Talo on rakennettu 1980-luvun puolessa välissä....

poistoilma

voiko wc poistoilmaputkeen liittää vaatehuoneen poistoputken?wc on aivan vaatehuoneen vieressä.painovoimainen ilmastointi.tulisi harjalle vähemmä...

Pyykinpesukoneen sijoittaminen kuivaan tilaan

Hei!Haluaisin tietää, voiko pyykinpesukoneen sijoittaa kylpyhuoneen viereiseen komeroon järjestämällä sinne vesijohdon ja veden poistoputken?...

poistoputki vessaan

   Mitenkä voisi järkeillä vessan poistoputken ilmastoinille,kun ei ole koneellista ilmastointia ja sisältä on matkaa ulkokatolle vajaa metri?...

Perusvesikaivon jasiitä lähtevien poistoputkien eristäminen.

Millä eristän perusvesikaivon ja siitä lähtevän poistoputken ? Putki tulee menemään avo-ojaan....

Kondenssiveden poisto ilmanvaihtoputkistosta

Tiedustelen ratkaisutapaa ,jolla putkistoon mahdollisesti kertyvä kondenssiveden poisto järjestetään. Missä poistoputken tulisi sijaita?...

kellarin ilmanvaihto

Rakennus jossa lämmin kellari (harraste ja työtiloja). Päällä 1 1/2-kerroksinen.Koneellinen ilmanvaihto sekä huippari makkaran käryjä varten.En ole halukas yhdistämään k...

puuhellalle liesikupu

Voiko puuhellan päälle rakentaa maalaistyyppisen liesikuvun esimerkiksi levystä? Puuhella on keittiön nurkassa ja seinä näyttää nyt vähintäänkin orvolta. Mistä löytää mää...

Talotuuletin

Eli voiko talotuuletinta käyttää myös painovoimaisena ilmanvaihtona? Huippuimurissahan on jäätymisongelma, mutta talotuulettimessahan moottori on liesituulettimessa. Ja v...

Lämmöntalteenottolaitteet parantuneet?

 Onko lämmöntalteenottolaitteet kehittyneet vuodesta 1980 niin paljon, että rikkoutunut laite kannattaisi uusia. Minulla on Energiset lämmöntalteenottolaite liesikuvun yl...

Kanavapuhallin + liesikupu

Aiemmista kysymyksistä onkin tullut esille, että liesituulettimen poistoputki pitää eristää ullakolla. Miten tilanteessa, jossa talon kanavapuhallin imee muun talon lisäk...

Liesikuvun paloeristäminen

Olen eristänyt liesikuvulta huippuimurille menevän Ø100mm peltiputken yläpohjan ja vesikaton välillä raskaalla verkkovillalla ja päällä on vielä lämmöneristeenä tavallist...

Liesituulettimen hormiputken mutkat

Onko haittaa, jos liesituulettimen hormiputki tekee neljä 90 asteen kulmaa matkalla katolle? Ensimmäinen mutka tulisi heti liesikuvun päällä keittiön katon alaslaskussa.....