Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Kuinka usein kaukolämpöön liitetty lattialämmitys pitää huoltotarkistaa

Ilmanvaihto, täysin koneellinen

Kysytty: 11.9.2019 klo:7:52
osaketalossa  lattialämmitys kaukolämmöllä.. Olen 10v ajan ihmetellyt isoa sähkölaskua. Kun hän vuosi sitten oli 4kk pois ja vain IV-laite päällä,kului 125 kWh/kk sähköä .Huomasin IV-laitteen sähköllä toimivan jälkilämmitystermostaatin olevan  20C ja lhuone lt 17C.Koko ajan huonetta lämmitettiin osittain sähköllä. Isännöitsijä viis veisaa, kutsuin LVI-asentajan,joka tilasi uudet virtausmittarit ,koska 3 kpl 4:stä oli jumissa.

. Asunnossa ei ole koskaan tehty jakotukilla tarkastusta,

taloyhtiö ei suostu hyvitykseenkään,kun vetoaa,ettei kylmästä ole ilmoitettu. miten kylmän voi tuntea,kun sähkö toimii lämmittäjänä.  Kuinka usein taloyhtiön pitäisi tarkistaa,että lämmitys toimii ja kenen toimesta. Tuskin riittää ,että perheomisteisen taloyhtiön tietämätön"harrastelijapoika" käy katsomassa

Jäsenen antama (11.9.2019 klo:14:18) kommentti

Lattialämmityksen viat eivät ole aiheuttaneet sähkölaskuasi, vaan pelkästään turhan isolle säädetty tuloilman jälkilämmityspatterin asetus. IV kone on pyrkinyt puhaltamaan 20 C ilmaa huoneisiin, se mikä lämpötila jossain huoneesa on ollut ei vaikuta IV -koneen jälkilämmityspatteriin mitään. Jälkilämmityspatteria ei kannata säätää yli 17 C. 

Jäsenen antama (12.9.2019 klo:20:10) kommentti

Ihan fysiikan lämpöopin perusteella on aiheuttanut. Katsos,kun huoneen lt toimimattoman lattialämmityksen takia ei ole yli 17C, ja lämmön talteenottokenno ottaa siitä lämmön,jolla lämmittää tulevan ilman 20C:een,joutuu ottamaan sähkövastuksella lämpöä saavuttaakseen 20C. Vastus oli tulikuuma. On line palvelu sähkölaitokselta kertoo kaiken.  Pitäisi sen vesikiertoisen kaukolämmön antaa enemmän kuin 17C,kun termostaatit kaakossa
Virallinen vastaus
Lattialämmitysurakoitsija on tehnyt virtausmittaukset säätäessään lattailämmityksen uutena.  Sittä on talo...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.

Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.

Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Ilmanvaihto, täysin koneellinen / Kuinka usein kaukolämpöön liitetty lattialämmitys pitää huoltotarkistaa":
OH
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Jatko kysymys

Kysytty: 12.9.2019 klo:20:02
Tämän lämmitysjärjestelmän toimivuutta taloyhtiössä ei ole koko talon olemassaoloaikana kertaakaan  testannut  kukaan LVI-asiantuntija ennenkuin viime keväänä ,kun sähkön kulutuksesta sain viasta kiinni,niin soitin LVI-yrittäjän paikalle. Siitä on raportti,että virtausmittarit jumissa eikä eikä ne moottorit(vai mitkä lie),joihin tulee turkoosi kaulus,totelleet termostaattia.

Kuinka usein se pitäisi tarkistaa jakotukissa olevat toiminnat ja termostaatin toimivuus?

. Pitääkö tarkistaa joka syksy ennen lämmityskauden alkua?

ja pitääkö olla tarkistus käyttöönoton jälkeen tietyn ajan sisällä,jolloin mitataan huonekohtaiset lämpötilat?

Pitääkö niistä jäädä asuntoon tarkistuspöytäkirjat?

tarvitsen kipeästi nämä tiedot.
Virallinen vastaus jatkokysymykseen
Jos talossa on huoltokirja, niin siellä olevat huolto-ohjeet ja on raskauttavia taloyhiön kannalta.  Itse huoltokirjoja tehdessäni käytän yhtä vuotta.  Ei kuitenkaan ole yleistä, että jakotukit eivät toimisi, kun ne ovat lähteneet toimimaan. On iso virhe tälyhtiön johdolta, jos ne ovat päästäneet urakoitsijaan kymmenvuotivastuusta ja jakotukin venttiilit ovat jumissa. Kun tarkastuksia tehdään, pitää siitä jäädä kirjallinen tieto, mitä on tarkastettu ja huollettu, kuka on tarkastanut ja huoltanut, koska se on tapahtunut ja mikä on tarkastuksen tulos sekä mitkä ovat tehdyt huoltotoimenpiteet.  Jos tarkastus edellyttää jonkun kolmannen osapuolen jotain tekevän, niin myös tieto siitä.
OH
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi