Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Kosteuden poisto kesällä ?

Ilmanvaihto, täysin koneellinen

Kysytty: 7.7.2010 klo:9:14
Meneekö ilmalämpöpumpulla, talvella saavutettu säästö hukkaan jos pidän laitetta päällä muutaman tunnin päivittäin, poistaakseni kosteutta 120 neliöisestä omakotitalosta ?
Mikä alkaa olla liiallinen kosteus-% sisätiloissa, jolloin rakenteisiin kertyy / imeytyy kosteutta ?

eetu68 Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 65 kplVirallinen vastaus
Sisäilman kosteus tuskin nousee kesälläkään yli 60 RH:n paitsi joskus sateella. Ilmanvaihto on huono, jos kosteus nousee ylemmäksi. Vaikka kosteus nousee korkeaksi, se ei...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.

Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.

Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Ilmanvaihto, täysin koneellinen / Kosteuden poisto kesällä ?":
Jäsenen antama (20.10.2010 klo:13:12) kommentti

Eikös syksyisin ulkoilman kosteus ole merkittävästi sisäkosteutta suurempi (3 kk). Sama 3 kk toisinpäin kesällä. Pitäisikö siis ulko- ja sisävaippojen olla hengittäviä molempiin suuntiin?

Jäsenen antama (20.10.2010 klo:16:14) kommentti

"Pitäisikö siis ulko- ja sisävaippojen olla hengittäviä molempiin suuntiin?"
Jos on, niin silloin se on
sinä/ukkosi/akkasi/muksusi/kummisi/kaimasi/tuttavasi tai joku muu itse korkeimmassa persoonassaan, mutta ei mikään talosi osa. Nekin hengittävät tietämäni mukaan suun/nokan kautta, mutta ei minkään vaipan läpi.

Jäsenen antama (21.10.2010 klo:11:26) kommentti

Kummasti tämä ikuisuuskysymys ilmalämpöpumpun säästöjen syömisestä kesällä aina silloin tällöin pompsahtaa esille. Jos muutama tunti päivässä kesäaikaan söisi ne säästöt niin sillon niitä säästöjä ei olisi kertynyt kuin muutaman kilowatin verran (tietysti laitteen tehosta riippuen) ja silloin olisi jotain aika pahasti vialla!
Onhan toki tapauksia että pumppu lämmityskäytössä on lisänny sähkönkulutusta, mutta silloinkin on jotain pahasti vialla!
Eli ens kesän helteitä (ja miellyttävää, kohtuullista jäähdytystä) odotellessa... ...mutta lämmitellään nyt torppaa siihen asti... 91 neliötä lämpiää -20 asteeseen asti pelkällä pumpulla. (siis itelläni).

Jäsenen antama (21.10.2010 klo:11:42) kommentti

Jos/kun joku pelkää, että talven säästöt menevät kesällä tähän/tuohon jäähdytykseen, niin sehän ei ole sen ilmalämpöpumpun syy, vaan siinä hölmöydessä, että sitä käytetään siihen jäähdytykseen.

Onhan tietenkin selvää, että se ilmalämpöpumppu ollessaan tyhjän panttina kesällä, niin tarkoillehan sekin on kustannuserä ja tappio. Siitähän taas pääsee siten, että purkaa sen kesäksi pois ja vie kierrätyskeskukseen ja syksyllä taas laittaa uuden ja entistä ehomman.

Jäsenen antama (23.10.2010 klo:8:14) kommentti

Kesällä rakentet kuivuvat itsestään jos vesikatto on kunnossa. Talvella kertyy kosteutta rakenteisiin ei kesällä.

Jäsenen antama (23.10.2010 klo:9:52) kommentti

"Kesällä rakentet kuivuvat itsestään jos vesikatto on kunnossa. "

Non nii! Siinähän se on ratkaisu ja vika noihin hometaloihinkin . Vesikatto on kaikkeen syyllinen. Siis pitäkää ihmeessä se vesikatto kunnossa. Kyllä nigerialaiset tietävät täällä Suomessakin ja hallitsevat rakentamisen ja sen fysiikan.

Jäsenen antama (23.10.2010 klo:10:07) kommentti

Ikuisuuskysymys ilmalämpöpumpun säästöjen syömisestä kesällä ei koske meitä. Niin lämmintä ei tulekkaan, että käyttäisin ilmalämpöpumppua jäähdyttämiseen.

Jäsenen antama (23.10.2010 klo:15:10) kommentti

Alä Monta myrkytä suotta ilmapiiriä pastalla. Jos sulla on pahaolo älä pura sitä muihin kanssaihmisiin. Mene vaikka hoitoon jos ei muu auta.

Jäsenen antama (24.10.2010 klo:8:55) kommentti

Veljet, asiaan...

Jäsenen antama (24.10.2010 klo:10:59) kommentti

Hyvä PM, oikein toimittu.

Jäsenen antama (25.10.2010 klo:20:15) kommentti

Jos ja kun hommaan itselleni ilmalämpöpumpun, niin tottakai on mukavaa jos sillä säästää kustannuksissa, mutta ei paljoa paina jos kesä helteillä talven säästöt menee jäähdyttämiseen. Meikäläiselle on kuitenkin tärkeintä asumismukavuus. Ja tietenkin siedettävien kulujen rajoissa.

Jäsenen antama (25.10.2010 klo:22:50) kommentti

Viime kesänä oli pumppu jäähdytyksellä pudottamassa sisälämpöä muutaman asteen, niin kulutus oli karkeasti 100-150 kWh luokkaa kuussa, tuo tulee viikossa takaisin talvella. Täysin pötyä tuo ihmisten suusta aina pääsevä väite "säästöjen syömisestä". Talvella lämmöntarve on kesän viilennykseen verraten noin kymmenkertainen, ulkolämpötilan ero on nytkin 20 astetta, pakkasilla jopa 40, miten muutama aste toiseen suuntaan voisi sitten kuluttaa energiaa päättömästi? Lisäksi jäähdytyksellä COP on erittäin hyvä koko ajan, joten kulutus on likipitäen naurettavaa luokkaa.

Jäsenen antama (26.10.2010 klo:10:06) kommentti

Ilmalämpöpumppu kesällä otettu käyttöön kesäkuun sähkökulutus 544kw, ei ollut pumppua. Heinäkuun kulutus 587kw pumppu käytössä jäähdytyksellä. Elokuu kulutus 575kw pumppu käytössä jäähdytyksellä. Voiko tässä puhua,että ei kannata jäähdyttää, jos on tarvetta ei ainakaan näy sähkön kulutuksessa. Huoneisto pinta-ala n.95 neliötä.