Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Korvausilma pakkasilla?

Ilmanvaihto, täysin koneellinen

Kysytty: 11.8.2011 klo:13:57
Rivitalossamme on koneellinen ilmanvaihto ja lto toteutettu huoneistokohtaisesti Vallox 95:lla. Kennon jäätymiseneston takia talviaikaan -7C:ssa, se alkaa ns. pätkimään eli se automaattisesti pysäyttää ilmaa sisään tuovan pumpun, ja ulos puhallettava ilma tällöin lämmittää kennoa. Siinä ei ole esilämmitintä. Luonnollisesti tämä aiheuttaa sisälle alipaineen, ja korvausilma tulee mistä sattuu. Pakkasilla alipaineen aiheuttaman ilmavirran tuntee jopa aikaisemalla keskuspölynimuriputken kansi. putki menee ulkovarastoon (ei imuria, pelkkä putki).

Mistä korvausilman olisi parasta tulla? Tällä hetkellä joissakin huoneistoissa korvausilma tulee nurkista lattianrajan tasolta (niitä yritetään korjata/tukkia). Lämmitys on toteutettu vesikiertoisella lattialämmityksellä. Olisiko parasta leikata ikkunoiden yläreunan tiivistettä ja jättää ikkunan salpa siitä kohti auki? Jostainhan sen ilman on kuitenkin tultava, eikö?

Virallinen vastaus
Arvostele vastaus kysymykseen "Ilmanvaihto, täysin koneellinen / Korvausilma pakkasilla?":
Jäsenen antama (11.8.2011 klo:15:31) kommentti

Koje toimii silloin oikein.Korvausilma tulee siitä kojeesta.

Jäsenen antama (11.8.2011 klo:23:13) kommentti

En ihan ymmärrä. Ilmeisesti minulle pitää vääntää rautalangasta.

Tarkoitatko, että pakkasilla tuloilmapuhaltimen pysähdyttyä, ilmavirran pitäisi tulla samaa reittiä asuntoon kuin normaalistikin? Venttiileistä ilma ei ainakaan tule, mutta alkaa heti tulemaan kun tuloilmapuhallin menee päälle.

Jäsenen antama (12.8.2011 klo:8:27) kommentti

Niin, koje toimii kuten sen pitääkin. Ei sinne huoneistoon hapenpuutteeseen menehdy, eikä se koje ole pitkiä aikoja pois päältä.Vaihtoehtona on vaihtaa sellainen koje,missä puhallin ei pysähdy.

Jäsenen antama (12.8.2011 klo:9:53) kommentti

Esilämmityskenno auttanee myös, ei jäädy niin helposti. Mutta joka tapauksessa, tuon tyyppinen kenno jäätyy väkisinkin sopivissa olosuhteissa ja siksi koneen pitää se sulattaa.Ilma tulee mistä parhaiten taitaa, valitettavaa, muttei sille oikein minkään voi. Jos puhallin sammuksissakin kaikki ilma tulisi ventiileistä, ei kone sulaisi ollenkaan.

Jäsenen antama (12.8.2011 klo:9:59) kommentti

Ilmastointikone toimii kuten pitääkin, eikä hapen puutteesta ole kysymys.

Palaten takaisin alkuperäiseen kysymykseen, mistä korvausilman olisi parasta tulla? Kannattaako ikkunoiden tiivisteitä lähteä leikkaamaan suuremmaksi? Nyt tiivisteessä on muistaakseni noin 5-10cm kolo. Ilmahan tulee mistä vain helpoiten pääsee, nyt se vaan on löytänyt helpoimman tien tulla lattianrajasta. Myös ovien karmien välistä hieman puhaltaa. Onko siitä haittaa jos karmit tai nurkat ovat kylmästä ilmavirrasta johtuen noin 0C lämpötilassa?Eihän se pitkiä aikoja ole kerralla pois päältä, mutta viime helmikuun pakkasjaksolla (pakkasta pari viikkoa 20-30 astetta), se taisi olla enemmän pois päältä kuin päällä.
Jäsenen antama (12.8.2011 klo:15:18) kommentti

www.lampopumput.info        

Jäsenen antama (22.10.2014 klo:17:38) kommentti

" Luonnollisesti tämä aiheuttaa sisälle alipaineen, ja korvausilma tulee mistä sattuu."Ja jos huoneistossa sattuu olemaan takka, niin savut tulee ainakin sisälle.