Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Koneellisen ilmanvaihdon määräykset?

Ilmanvaihto, täysin koneellinen

Kysytty: 24.12.2009 klo:10:45

Hei. Olemme muuttaneet syyskuun alussa juuri valmistuneeseen omakotitaloon. Tein talon itse pitkästä tavarasta ja muutenkin tein lähes kaikki hommat itse. Ilmanvaihdon annoin "ammattilaisen" hoidettavaksi koska itsellä ei siitä ollut mitään tietoa. Ongelmana on nyt ilmanvaihdon kova meteli tulopuolella, tulossa ja poistossa on 900mm pitkät pyöreät vaimentimet. Kone on Enervent Pingvin 120ECC ja kone on säädetty täyttämään määräykset 2 asennolla jota sitäkin on nostettu ohjainkortilta. Mielestäni kone huutaa kokoajan tarpeettoman kovaa mistä kertoo ehkä sekin ettei sauna ei lämpene 20 asteen pakkasilla(Sähkökiuas 9kw ja saunassa kuutioita 8). Saunassa on tulo kiukaan yläpuolella ja poisto toisessa katon nurkassa ja saunakanava lattiarajasta 50cm korkeudella seinässä. Kattopoistoa pidän aina kiinni paitsi saunaa kuivattaessa, eikös se näin kuulu ollakin? Jos ilmanvaihdon laskee 1 asennolle sauna lämpeää normaalisti ja tulopuolikin hiljenee aika paljon mutta silloin ilmanvaihto on niin pienellä ettei vessanpaperi pysy poistoventtiilin suulla? Lasketaanko ilmanvaihto neliöiden vai kuutioiden mukaan? Talossa on huoneistoalaa 138,5 neliötä ja kuutioita 375. IV suunnitelmassa on tuloa 80l/s ja poistoa 83l/s johon kone on säädetty. Jos kuutioista laskee niin 52l poistoa pitäis täyttää määräykset?? rakennuslupa on myönnetty 07/2008. IV suunnittelija väittää litramäärien olevan kohdallaan? Auttakaa!!


wiltzu81 Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 3 kplVirallinen vastaus
Yleensä ulkoilmavirta tulee olla vähintään 0,35 (dm3/s)/m2, joka vastaa ilmanvaihtokerrointa 0,5 1/h huoneessa, jonka vapaa korkeus on 2,5 m. Talosi tilavuuden mukaan l...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Ilmanvaihto, täysin koneellinen / Koneellisen ilmanvaihdon määräykset?":
Jäsenen antama (24.12.2009 klo:14:24) kommentti

Pidä koko ajan 1-asennossa. Sulje se saunan tulo venttiili ja raota vähän poistoa (aina auki) Jos ilma tuntuu hyvältä (ei tunkkaiselta), silloinhan on kaikki hyvin.

Jäsenen antama (24.12.2009 klo:14:54) kommentti

Saunan oven alla kuuluu olla tietenkin n. 10 cm rako, mistä löylyssä olevat saavat ilmaa.

Jäsenen antama (24.12.2009 klo:19:42) kommentti

Ja mistäs se tuloilma sinne suihkuhuoneen puolelle sitten tulee? Siitä suihkuhuoneen POISTOventtiilistäkö?Saunassa katon poistoventtiili kiinni ja tuloventtiili auki, kuten olet itse tehnytkin. Kone ykköselle - 83 l/s on aivan älytön ilmanvaihtomäärä, etenkin talvella. Ehkäpä suunnittelija on laskenut talon kokonaistilavuuden mukaisesti ilmamäärät?

Jäsenen antama (24.12.2009 klo:23:46) kommentti

Ilmamäärät tulee säätää huonekohtaisesti. Ne arvot/määrät pitäisi selvitä IV-suunnitelmista. Kun joka huoneen tulopuolet lasketaan yhteen, saadaan kokonaismäärä. Samoin poistopuolella.

Vaikuttaisi siltä, että säätöjä ei ole tehty, tai on tehty / suunniteltu virheellisesti.

Jäsenen antama (25.12.2009 klo:13:01) kommentti

Siis kyllä sauna on kaikinpuolin oikein tehty, oven alla on rakoa riittävästi ja suihkuhuoneessa on omat tulo ja poisto venttiilit. Sauna nyt oli vaan esimerkkinä ilmanvaihdon toimimattomuudesta. Ja kone käy liian pienellä ykkösellä koska wcpaperi ei pysy poistoventtiilin suulla joten siitä ykkösasennosta ei ole mitään hyötyä. Ilmamäärät on säädetty asian mukaisin laittein huonekohtaisesti, tosin mittauspöytäkirjaa en ole vielä saanut näiden ongelmien vuoksi. Ilmamäärät selviää kyllä suunnitelmasta joka huone erikseen mutta mielestäni ne arvot ovat todella yläkantissa. Vai miltä kuulostaa 3neliön wc ja poistoa 17l/s? Haluaisin vain tietää miten ilmamäärät lasketaan niin että määräykset täyttyy koska suunnitelmat arvot ovat mielestäni turhan suuret. Talon pohjapinta-ala on 153 neliötä joten silläkään laskettuna en pääse suunnitelman arvoihin mitenkään. Äänet johtuu mielestäni liian isolle säädetyistä arvoista tai pienestä ÄV:stä, tai molemmista. Suunnittelija/valvoja on sitä mieltä että koneessa on vikaa ja onkin pyytänyt jonkun huoltomiehen sitä katsomaan, jos vika ei ole siinä vaihdetaan ÄV isompaan kantikkaaseen suunnittelijan mielestä. Mutta vaikka nämä toimenpiteet poistaisivatkin äänet niin silti kone pyörii liian kovaa mielestäni ja suunnitelman arvot ovat liian suuret.

Jäsenen antama (25.12.2009 klo:14:12) kommentti

Ei kai niitä poistoventtiilejä ole wc-paperitelineiksi tarkoitettu? Tarkoittaen sitä, ettei tuo liene ihan tarkoituksenmukainen tarkastusmenetelmä.

Jäsenen antama (25.12.2009 klo:14:15) kommentti

Kannattaisiko säätää niin tulo kuin poistoventtiilit suuremmalle ja pitää laitteisto 1-asennossa? Asiantuntija on laitteiston tarkistanut eikä siinä muka ollut mitään vikaa. Kun asiantuntijan keinot eivät tepsi, kannattaa ryhtyä omiin kokeiluihin.

Jäsenen antama (25.12.2009 klo:14:33) kommentti

Heh, no ei ole paperitelineitä ei mutta eikös perus säätö pitäs olla että imua on sen verran että se paperi pysyy venttiilissa. Eikä nuo säädöt kyllä itse kokeilemalla parane, menee vaan lopullisesti sekaisin. Koitin jo muutella koneen arvoja ohjainkortilta ja sain aikaiseksi vain isomman alipaineen. Asiantuntija ei nimenomaan ole tarkastanut laitteita vaan väittää että kuvien arvot on oikein. Olen koittanut saada jotain muutakin tahoa katsomaan konetta/säätöjä mutta ketään ei tunnu kiinnostavan. Tarvii varmaan ostaa omat säätölaitteet.

Jäsenen antama (25.12.2009 klo:18:51) kommentti

Niinhän se on, että nykyaikana ei ilmaiseksi mitään saa ja toisaalta halvalle ei hyvääkään. Ohjeethan ovat selviä, että suositellaan ilman vaihtuvan kerran kahdessa tunnissa ja poistoa hitusen enemmän kuin tuloa, jolloin jako ja kertolaskulla siitä selviää ja ei kun sitten säätämään, ei kylläkään vessapaperilla. Koneethan toimivat niin kuin ne on säädetty, jonka jälkeen niihin ei kannata kovin herkästi kajota.


Jäsenen antama (25.12.2009 klo:20:19) kommentti

Mitenhän tuon Montan kommetti liittyi alkuperäiseen kysymykseen? En ole ottanut halpaa ja hyvää systeemiä. IV kone oli ainoa johon osasin vaikuttaa ja otin hyvän peruskoneen eli ei mitään ylimääräistä digitekniikkaa. Ja ajattelin tämän suunnittelijani olevan pätevä koska on ollut alalla yli 30v ja hän on mm. isälleni suunnitellut ilmanvaihdon jonka kanssa ei ole ollut ongelmia. Mulla kävi vissiin vaan huono tuuri kun luotin sokeasti "ammattilaiseen" koska mulla ei ollut mitään tietoa ilmanvaihdosta, kaikesta muusta kylläkin. Mutta nyt tiedän miten teen seuraavan taloni ilmanvaihdon ja ketä en palkkaa suunnittelijaksi. Enkä ole väittänyt että pelit säädetään vessanpaperilla, se nyt on vain yleinen ohje. Jos ohjeet on nykyaikana niin selviä niin miksi suunnittelijani väittää että itse laskemani 52l ei riitä taloni ilmanvaihtoon? Itselläni on takana yli 10vuoden kokemus rakennusalalta josta 5vuotta timpurina, hommia siltamuoteista listoituksiin. Joten jätetään viisastelut muualle.

Jäsenen antama (25.12.2009 klo:22:06) kommentti

Mielestäni olet tehnyt energiataloudellisesti viisaan IV-konevalinnan. Tarkistuta, että koneessa on kaikki teknisesti ok. Ei ole tavatonta, että esim. koneen ohjauskortti on viallinen jolloin esim. lämmönsiirrin ei pyöri jne.

Minusta ei ole normaalia, jos ykkösteholla ilmanvaihto ei pelaa ja kakkosella kone meinaa lähteä käsistä.. Jonkun IV-ammattilaisen pitää tehdä tulo- ja poistoilmaventtiilien säätö asianmukaisella laitteistolla, jolloin homma on siltä puolin niin kohdillaan kuin mahdollista.

Ilmanvaihtoa pitää olla tietääkseni normaalisti jo mainittu talon tilavuus kahdessa tunnissa, tehostusvaraksi suositellaan +30% normaali-ilmanvaihdon päälle. Ymmärtääkseni kertomasi äänenvaimennus on se "perussetti". Onhan ne varmasti oikeissa kanavissa, siis tulo- ja poistoilmakanavissa lähellä konetta? Ymmärtääkseni keskellä suoraa pitkää kanavaa vaimennusteho jää vaatimattomammaksi.

Jäsenen antama (25.12.2009 klo:23:20) kommentti

Eipä tässä ole viisasteltu, joten väännetään sitten rautalankaa, jos ei rivien välistä mennyt perille:

Ensikseen: Täältä et ratkaisua saa ongelmiisi eli ilmaisella ja halvalla ja näkemättä, joten palkkaa ammattilainen tarkistamaan juttusi aivan paikan päällä konkreettisesti. Ei ainoastaan paperilla olevat, vaan myös miten se koko juttu on toteutettu. Saattaahan olla, että paperilla hommat ovat aivan oikein, mutta se toteus onkin toinen juttu.

Toisekseen: Ota siihen tarkastukseen aivan toinen taatusti ammattilainen. Siinäkään ei riitä pelkästään oleskelu alalla vaikkapa vaan jo kolkyt vuotta, sillä pitää myös osata. Oleminen ei riitä.
Eipä riitä myöskään oleminen telinetimpurinakaan, vaikkapa on listojakin värkännyt. On osattava sisäistää ja ennen kaikkea oivaltaa myös asioita yhdistellen ja vetää niistä johtopäätöksiä.
Omia virheitähän ei huomaa. Lue: ei haluta huomata ja varsinkaan myöntää, joten siitä syystä se harrylaim ja toinen mies, jolle joutuu maksamaan.

Totuus on usein julmaa, jota ei haluta kohdata ja aiheuttaa ainakaan itselleen, vaikka se on usein paras ja helpoin ja vapauttavin vaihtoehto varsinkin rakentamisessa.


Jäsenen antama (26.12.2009 klo:0:00) kommentti

Vaimentimet ovat oikeissa paikoissa, kuvasin putkistot ennenkuin villoitin yläpohjan. Tulopuolella ääni ei muutu mitenkään vaikka kuuntelee vaimentimen jälkeen ensimmäistä venttiiliä saatikka siiten 15m pitkän kanaviston viimeistä venttiiliä. Suunnittelija on hommannut jonkun huoltomiehen katsomaan konetta, en vain tiedä koska se tapahtuu. Konetta olen itse tutkinut sen verran että puhaltimet tuntuis olevan kunnossa ja lämmönsiirrin toimii eikä pidä mielestäni ylimääräisiä ääniä. Konee täyttäisi määräykset jo ykkös asennolla jos se 52l riittää, tosin se kannattaa kai säätää arvoihin kakkosella että löytyy vielä "kotoa pois" asento. Tai kakkosella ne määrät on kyllä säädetty mutta tehoja on kortilta muutettu niin ettei 2 ja 3 asennolla ole mainittavaa eroa. Olen myös itse ollut yhteydessä Enerventtiin asian tiimoilta mutta langan päästä on vaikea tutkia asiaa eivätkä ole innostuneita lähteä 250km päähän konetta ihmettelemään.Montalle:Ensikseen en ole täältä ratkaisua etsimässä, kysy vastaamme palstalla halusin vain varmistuksen ilmamäärän laskentatavasta koska suunnittelija oli kanssani eri mieltä. Nyt on näyttää toinenkin minua puoltava mielipide. Tämä keskustelu vain syntyi kysymykseni seurauksena, olisi kai pitänyt jättää nettipätemiset muille. Ja tosiaan olen katsellut putkistoa ja koko järjestelmää ihan riittävän läheltä koska olen itse taloni tehnyt.Toisekseen olen yrittänyt saada jotain toista tahoa konetta katsomaan mutta ketään ei tunnu kiinnostavan tai sitten on vain kiiruista, tämänkin olen kirtjoittanut jo aiemmin jos et ole huomannut. Täälläpäin mittalalaitteita omaavia firmoja ei ole joka nurkalla. Tämä firma joka on homman toteuttanut on isohko alan ammattilainen, ei mikään yhden miehen yritys.En tiedä mitä paskaa oikein koitat jauhaa, vaikea tässä on omia virheitä myöntää koska annoin koko homman isohkon alan ammattilaisen hoidettavaksi juuri siksi koska itsellä ei siitä ollut kokemusta. Tietty jos luet sen virheeksi niin olkoon niin.Tuntuu nyt että sinä et tässä osaa tehdä johtopäätöksiä ja oivalla/sisäistä ongelman ydintä.

Jäsenen antama (26.12.2009 klo:1:47) kommentti

Laske mitä lasket, ei isokaan yritys ilmaiseksi tee. Eipä ilmeisesti ole sellaista kaupallista yritystä, joka ei rahan voimalla ole kiinnostunut. Ehkäpä olen tapauksessasi väärässä.


"langan päästä on vaikea tutkia asiaa eivätkä ole innostuneita lähteä 250km päähän konetta ihmettelemään."


Säksätä sitten mitä säksätät! Kai sitten kuvittelet, että netin päässä hommat ratkeaa. vielä muuten kuvaamalla ei homma korjaannu eikä siitä näe kaikkia mahdollisia virheitä.


"Konee täyttäisi määräykset jo ykkös asennolla jos se 52l riittää".


"Ja tosiaan olen katsellut putkistoa ja koko järjestelmää ihan riittävän läheltä koska olen itse taloni tehnyt."


Eipä sitten se katsominenkaan riittävän läheltä ole sitten riittänyt? Vai?


Vaikka olet laskenut, niin edelleen puhut "jos se 52l riittää". Miksi et pane sitten sitä 52l riittämään?


" Tämä firma joka on homman toteuttanut on isohko alan ammattilainen, ei mikään yhden miehen yritys."


Joskuspa se "yhden miehen yritys" on parempi kuin se "isohko alan ammattilainen" ainakin "liikkeelle lähdössä" töppäyksiensä korjauksissakin.


Jäsenen antama (26.12.2009 klo:9:36) kommentti

Voi voi, ehkäpä sun pitäis palata takaisin sinne hiekkalaatikolle. Vastaillaan nyt kun luppoaikaakin on.Montako kertaa sulle pitää selittää ja rautalangasta vääntää että olen koittanut saada muitakin tahoja konetta katsomaan, ihan oikean rahan voimalla. Raha sanaa en ole ennen maininnut täällä koska luulin että kaikki ymmärtää sen että en koita ketään ilmaiseksi tänne raahata, sinä et näköjään ymmärtänyt. Lue nyt toi lause ihan ajatuksen kanssa.No kerroppa sitten miten ne kanavistot pitää tarkistaa jos ei omalla silmällä vieressä kontaten? Meinaatko että puran kanviston osiin ja pyörittelen kaikki osat erikseen ympäri käsissäni? Enkä ole väittänyt että kuvaamalla hommat korjataan, mainitsin vain että dokumentteja asennuksesta löytyy niin ettei tarvi heti mennä villoja pöyhimään. Tämänkin lauseen voisit lukea ajatuksella.Niinkuin mainitsin jo tuossa aiempaa että "panisin" sen 52l riittämään jos mulla olis itsellä säätö ja mittalaitteet. Muitakin keinoja olen koittanut esim puhua suunnittelijalle ja yrittänyt saada toista tahoa konetta säätämään(ties kuinka monta kertaa olen tämänkin maininnut). Niin joo, nyt tietty sanot ettei se puhuminen auta vaan taas on heilutettava setelinippua. Jos tuo homman tehnyt firma asian korjaa niin siitä en todellekaan maksa mitään, olenhan ostanut uuden valmiiksi oikein säädetyn laitteiston.Niinkuin JO AIEMMIN sanoin, jos luet sen virheeksi että otin homman toteutukseen isohkon alan ammattilaisen olkoon sitten niin. Täälläpäin näitä ilmanvaihtoon erikoistuneita firmoja ei joka nurkalla ole joten valinnanvarakin jää pieneksi. En voinut mitenkään tietää että tässä käy näin tämän homman tehneen firman kanssa, jos olisin tiennyt en olisi hommaa heille antanut.En ole meedio mutta onneksi sinä taidat olla.

Jäsenen antama (26.12.2009 klo:10:32) kommentti

"Vastaillaan nyt kun luppoaikaakin on."
Niinpä! Rakentelepa noita siltoja ja tarvittaesa rimoittaen niille osaaville tahoille luppoajoillasi. Käytä siltojen kansina niitä tietyllä tavalla kuvioituja lappuja. Kyllä se siitä.


"jos mulla olis itsellä säätö ja mittalaitteet."


Rahallahan nuokin saa, mutta oispa vielä pianokin ja osaispa soittaa!


Jäsenen antama (26.12.2009 klo:10:47) kommentti

En tunne kyseistä konetta enkä paljonko siinä on pyörimisnopeuden vaihtoehtoja,mutta olisikohan mahdollista että tehonsäädön osoitin ja moottorin kierrosluku ei pidä yhtä?Olisiko mahdollista tarkistaa moottorien kierrosnopeudet,koska tekevälle voi sattua kaikenlaista.

Jäsenen antama (26.12.2009 klo:11:20) kommentti

No nyt Montalle ei jäänyt muuta kommentoitavaa kuin luppoaikani ja mittalaitteisiin tarvittava raha. Ei se rahasta ole kiinni mutta ennenkuin sellaisia alan hankkimaan yritän saada virheet korjautetuksi työn tehneellä firmalla ja vieläpä ilmaiseksi koska se on minun oikeuteni.

Tämä oli viimeinen vastaus sulle, tästä eteenpäin sivuutan kommenttisi.Sähkötesterille: Koneessa on neljä nopeusasentoa joita kaikkia voidaan ohjainkortilta jonkun verran tehostaa/pienentää. Lisäksi kortilta pystyy tulopuhaltimen kytkeä käymään 1 asennon verran pienemmällä kuin poistopuhaltimen. Koitin tätä kytkentää mutta talo muuttui kovasti alipaineiseksi, tietenkin. Mutta tällä säädöllä äänikin katosi lähes kokonaan. Lisäksi koitin muutella noita nopeusasentoja kortilta ja sain käyttöpaneelin (1,2,3,4) asennot toimimaan järkevillä "välityksillä". Mutta ilmamäärät menee tietty näin sekaisin ja ne pitäisi säätää uudelleen jota olen koittanut suunnittelijalle sanoa. Palautin koneen säädöt takaisin siihen miten säätäjä oli ne laittanut jos se suunnittelija pitää sanansa ja saa jonkun huoltomiehen konetta katsomaan. Enempää en osaa koneen sähköpuolta tarkistella kun ei ole sähkärin pätevyyttä :)

Jäsenen antama (26.12.2009 klo:12:23) kommentti

olethan huomioinut painehäviön? suunnittelijasi on ilmeisesti laskenut sen esim.50Pa. häviöllä ja saanut eri arvon kuin sinä...

jos kone paperilla on esim. 100l kone, niin ei se valmiissa kanavistosta sitä liikuta kuin 75-85 litran verran riippuen kanaviston koosta, muodosta, haaroista, rakentajasta, ym...

juuri tästä syystä monesti laitetaan alitehoisia koneita, koska asennetaan juurikin se mitä on suunniteltu tarvittavan(minimi)... Sinun kohdallasi suunittelija osannut hommansa, jos osannut huomioida moisen painehäviön kanssa...

Jäsenen antama (26.12.2009 klo:13:11) kommentti

Niin minä en tiedä mitään noista painehäviö laskuista tai muista siihen liittyvästä asioista koska olen vain tyhmä timpuri. Enerventin sivuilla lukee koneesta näin:Maksimi-ilmavirta: -95 / +87 l/s (poisto/tuloilmavirta)

Huoneistotilavuus: ~ 0 - 526 m³Ja tuon minun koneen puhaltimet on -95 / +87 l/s koska 120 kone kyseessä.Siihen asti osasin laskea että kuutioita on 375 ja ilmaksi riittäis se 52l.Tuosta säädöstä vielä sen verran että ihmetyttää olkkarin seinätuloventtiilit. Niissä oli mukana sellaiset tarrat joilla kai säädetään niissä oikea ilmamäärä reikiä tukkimalla mutta säätäjä ei liimannut yhtäkään tarraa niihin. Voiko olla vaan sattumaa että ilmaa tulee juuri se mitä suunnitelmassa on suunniteltu, ilman "säätöä"?

Jäsenen antama (26.12.2009 klo:14:33) kommentti

Tarkistuta ehdottomasti,että koneesi ohjauspaneeli on kytketty oikein korttiin. Minulla on Enerventin kone ja sähkömies kytki koneen säätöpaneelin tyhmyyttään paine-ero anturin liittimiin. Konehan ei toiminut normaalisti tämän virheellisen kytkennän johdosta. Sähkäri väitti minulle vielä tarkastuksenkin jälkeen kytkeneensä paneelin oikein, mutta kunoli tumpelo niin ei huomannut tehneensä virhettä.

Atrolta lainattua.

"Tarkistuta, että koneessa on kaikki teknisesti ok. Ei ole tavatonta, että esim. koneen ohjauskortti on viallinen jolloin esim. lämmönsiirrin ei pyöri jne.

Minusta ei ole normaalia, jos ykkösteholla ilmanvaihto ei pelaa ja kakkosella kone meinaa lähteä käsistä.. Jonkun IV-ammattilaisen pitää tehdä tulo- ja poistoilmaventtiilien säätö asianmukaisella laitteistolla, jolloin homma on siltä puolin niin kohdillaan kuin mahdollista."

Katso säätöpaneelin kytkentä ja ohjauskortin toimivuus ennenkuin lähdet tekemään mitään rakenteellisia muutoksia putkistoon.


Jäsenen antama (26.12.2009 klo:16:00) kommentti

siitä venttiilistä... on mahdollista ettei sitä tarvitse säätää ja siihen on vain kolme syytä (säätämättömyyteen)...paine ei riitä, jolloin ei saavuta oikeata ilmamäärääpaine oikein = ilmamäärä oikein = ihanteellinen tilanne = vähiten ääntä ym....painetta liikaa, eikä silti säädetty = väärin säädetty

(jos säädetään (kuristetaan) niin ääni lisääntyy)sitten on tietysti se neljäs ja samalla huonoin vaihtoehto = ei ole lainkaan mitattu ja pöytäkirjat on tehty baarissa...jos kyseessä STH/STQA, niin poikkea: http://www.flaktwoods.fi/tuotteet/paatelaitteet/tuloilmaventtiilit/


Jäsenen antama (26.12.2009 klo:18:13) kommentti

Kytkin itse lisäpanelin koneen ohjainkorttiin, sehän oli vain sellainen nettipistokkeen tyylinen liitin joka tökättiin koneen oman ohjauspanelin liittimen alapuolelle. Tosin kytkin panelin säädön jälkeen eikä se muuttanut mitään ääniä tai säätöjä koneesta(tässäkin muuten suunnittelijani väitti ettei koneeseen saa lisäohjauspaneeleita, no soitin enerventille ja sieltä lähettivät mulle sellaisen. Ja kyllä ihan oikeaa rahaa se maksoi).Mutta tosiaan jonkun pitäisi olla tulossa konetta katsomaan ennenkuin aletaan mitään muita muutoksia tekemään.Joo seinäventtiili on juuri tuollainen STQA. Ja kyllä ilmamäärät on ihan mitattu asianmukaisella laitteistolla, olin itse paikalla silloin. Ja jotain tarkistusmittauksiakin tehtiin kun reklamoin tulopuolen äänistä. Silloiset mittaajat vaan totesivat ettei todella ole normaali ääni eivätkä olleet sellaista ennen kuulleet.Mittauspöytäkirjoja en ole vielä tosiaan saanut näiden ongelmien vuoksi.

Jäsenen antama (26.12.2009 klo:19:50) kommentti

Kannattaako asiaa enenpää pohtia ja räplätä jos on vaikka takuut voimassa ennen kuin laitteen edustaja on käynyt toteamassa oikeat toiminnot,menettää vielä ne jos tekee vääriä korjauksia.

Jäsenen antama (27.12.2009 klo:10:25) kommentti

Juu edustajaa tässä nyt odotellaan, minusta on vain kohtuutonta että olen saanut ongelmista valittaa 3kk.Ja vaikka koneessa olisi joku vika mistä äänet tulevat niin se ei muuta sitä asiaa että taloni ilmamäärät on väärin laskettu, jota siis alkuperäinen kysymykseni koski. Tuskin sitä edustajaa kiinnostaa taloni ilmamäärät.Energiataloudellisestikin noi ilmamäärät on ihan perseestä.

Jäsenen antama (27.12.2009 klo:20:44) kommentti

ei olisi ensimmäinen kerta kun käyttöohjeet "lepattavat" koneen sisällä... tai joitakin kuljetuksen aikaisia tukia... kannattaa tarkistaa, jos et ole jo tarkistanut... kuinka ääni muuttuu nopeutta vaihdettaessa?... vai muuttuuko?


Jäsenen antama (27.12.2009 klo:21:10) kommentti

Kyllä avasin koneen ennenkuin se päälle kytkettiin. Ohjekirja ei ollut siellä sisällä vaan koneen päällä siinä pahvilaatikossa. Mutta olen kanssa kuullut noita tarinoita että koneen sisälle lepattaa kaikennäköistä tavaraa, siksi tarkistin ennenkuin sen päälle laitoin. Mutta koneen sisällä ei tosiaan ollut mitään romuja, ainakaan sellaisia jotka olisi omaan silmään osunut.Ääni ei muutu nopeutta nostaessa muutakuin kovemmaksi. Ei kuulosta miltään resonanssilta eikä kanavan suulla myöskään vihellä. Ääni on lähinnä sellaista "kohinaa". Ja ääni ei muutu miksikään vaikka ottaa koko venttiilin runkoineen pois putken päästä.

Jäsenen antama (27.12.2009 klo:22:40) kommentti

Tarkoitatko ulkoa tulevan putken päätä? ettei se venttiili ole ahdas.

Jäsenen antama (28.12.2009 klo:10:46) kommentti

En tarkoita raitisilmatulo ulkona. Siellä on sellainen normaali vaakarivoitettu ritilä ilman sitä hyttysverkkoa. Siellä ei pitäis ahdistaa koska seinästä tulee pari metriä ensin 200mm putkella joka sitten supistetaan 160mm koska koneen lähtö on 160mm.Tarkoitin sisällä talossa raitisilma tuloventtiilejä.

Jäsenen antama (28.12.2009 klo:20:55) kommentti

"kuulostaa" kyllä aika oudolta... tosin pitäähän sen koneen ääntäkin pitää jos meinaa sitä ilmaakin liikuttaa... ja kyllä nuo 900mm pitkät äänärit on ainakin tähän asti riittänyt suuremmillekin virtauksille(huomioiden myös paineen)vaikka niitä joku jo edellä epäilikin, oliko sitten moisten kauppamies?...

tosihan on myös se että jos ja kun poiston ja tulopuolen puhaltimet pyörivät samalla nopeudella, niin eipä sieltä poistokanavasta juuri mitään kuulu, kun se ääni kulkee "vastakarvaan" suht huonosti...


sauna ei lämpiä?... mikä onkaan saunan tilavuus ja säädetty/suunniteltu poistoilmamäärä?


Jäsenen antama (29.12.2009 klo:9:07) kommentti

Juu kyllähän tulo pitää varmasti enemmän ääntä kuin poisto koska ilma liikkuu eri suuntaan. Mutta ei sen tulopuolen pitäis tv:n katselua häiritä olohuoneessa. Olen koko ikäni asunut talossa jossa on ollut koneellinen IV joten en oleta ettei mitään ääniä kuuluisi, mutta jossakin kai raja kulkee.Saunan speksit oli tuolla alkup. kysymuksessä. Kuutioita +8 ja 9kw kiuas. Ilmamäärät on suunnitelmassa tulo kiukaan yllä 8l/s, poisto katossa 8l/s ja poisto lauteiden alla 8l/s. Mittauspöytäkirjaa minulla ei edelleenkään ole jonka olen maininnut jo monta kertaa, joten en tiedä mitattuja ilmoja. Niin ja tuota yläventtiiliä pidän auki vai saunan kuivattamisessa eli saunottaessa/lämmitettäessä on tuloa ja poistoa 8l/s, papereissa siis.Sauna oli silloin +20 pakkasilla yli tunnin päällä ja lämpötila nousi +30 asteeseen, ilmanvaihto oli tällöin 2 asennolla jossa pitäisi olla ne 80l/83l ilmat säädettynä. Kaikki vastukset oli kyllä punaisena.Seuraavana päivänä samoilla pakkasilla kokeilin lämmittää saunaa uudelleen mutta tiputin ilmanvaihdon ykköselle, näin sauna lämpesi kolmessa vartissa +65 aseteeseen. Niinkuin se nollakekeilläkin lämpesi.Ja ratkaisu ongelmiin ei ole koneen nopeuden tiputus ohjainpanelista koska silloin ei ilma vaihdu mitenkään järkevästi.

Jäsenen antama (29.12.2009 klo:10:44) kommentti

Kyllähän se lämmöntalteenotto näyttää nimensä mukaisesti toimivan kun se saunasta imee lämmöt tuloilman lämmitykseen.Kyllä painovoimaisesti ilmastoidussa saunassa sen tehoisen kiukaan niihin kuutiomääriin pitäisi riittää vaikka olisi vähän kiviseinääkin saunassa.

Jäsenen antama (29.12.2009 klo:14:12) kommentti

tosin saunoissa ei yleensä noilla kuutioilla pelata kuin arvoilla 4- 6 l/s...


litroissahan tuo ero ei ole paljoa, mutta prosentteina jo tosi paljon...


Jäsenen antama (29.12.2009 klo:16:57) kommentti

Pelataan saunassa millä pelataan,mutta kyllä kolmekymmentä asteinen sauna on tavalliselle taatelin tallaajalle kylmä.Vai onko joku erimieltä?

Jäsenen antama (29.12.2009 klo:20:11) kommentti

Olenko ihan "pihalla", jos väitän, että ilmamäärät on poskellaan ?8l/s = 0.48m3/min.

Kyseessä 8m3 sauna, joten koko tilavuutta vastaava ilmamäärä vaihtuu kerran joka 16.66 min. välein. (tilalle tuodaan n.+20 asteista).Kyllä varmasti kiuas huutaa punaisena (vastukset), mutta saunan lämpeäminen taitaa jäädä haaveeksi, kuten "wiltzu81" on todennut.Itsellä säädetty -6 ltr. poisto (tulo "vapaavirtaus") tehostetulla asennolla. Saunoessa käytän puoliteholla, ja ihan on löylyt makuuni.

Jäsenen antama (29.12.2009 klo:20:52) kommentti

Et ole "pihalla", koko kämpän ilmamäärät on ihan persellään. Täällä kun tuntuu olevan päteviä laskijoita niin paljonko pitäis olla poistoa wc:ssä jonka tilavuus on 7,8m3? Mulla on 17l/s joka on aika paljon mielestäni?

Jäsenen antama (29.12.2009 klo:21:45) kommentti

Wc:ssä 7-10 l/s olisi sopiva ja riittävä. Itse wc:n koko melko merkityksetön. Ympäristöministeriön sivuilta löytyy RakMK:n osa D2 (http://www.ymparisto.fi/rakentamismaaraykset), jossa ohjeelliset ilmavirrat asuintiloihin.

Itse vaatisin suunnittelijalta perusteluja, miksi nuo ilmavirrat ovat niin suuret, ja ehkä jopa helpommalla pääsisit, jos etsit toisen suunnittelijan laskemaan ilmamäärät uudelleen.Periaatteessa voit vaatia äänitasomittauksen, jolloin suunnittelijankin on oikeasti otettava kantaa suunnitelmiinsa. Eipä taida mennä noilla ilmamäärillä läpi äänitasomittauksesta.

Jäsenen antama (29.12.2009 klo:22:39) kommentti

Joo kyllähän mä jo "vaadein" perusteluja ilmamäärille ja sain vain naurut päälleni koska en kuulemma osaa niitä laskea ja 52l ei missään nimessä kuulemma ole riittävä määrä talooni.Mutta nyt mulla on enemmän tietoa seuraavaa kohtaamista varten. Olen myös tuota D2:sta lukenut kuin piru raamattua, jotenkin ei vaan aukea mulle. Yhtä puuduttavaa kuin joku lakiteksti, tai no sellaistahan se kai on.Helpommalla pääsis juu kun pyytäis jonkun muun laskemaan ilmat, mutta ihan periaatteesta painan päälle niin kauan että asiaan saadaan joku järki.

Jäsenen antama (30.12.2009 klo:2:00) kommentti

Suunnitelmat uusiksi, ja säädöt sen jälkeen uudestaan tasapainoon. Uskoisin, että db:t putoaa samalla, ja ilma vaihtuu oikein.Ps. Itsellä oli edellisen asukkaan jäljeltä poistoventtiilit "ruuvailtu" miten sattuu,- mu-tu pohjalta.

Puoliteholla: saunassa, suihkussa, ja KHH:ssa ei ollut "erkkikään", -oli sellainen humina ja jyrinä.Säädätin ilmamäärät kohdalleen ja tasapainoon koko kämpässä, ja kas kummaa, huomasin hiljaisuuden ja raikkaan ilman.

Että näin.

Jäsenen antama (30.12.2009 klo:10:49) kommentti

D2 antaisi WC:n poistoilma määräksi 7l/s.

Jäsenen antama (30.12.2009 klo:11:40) kommentti

ottakaa huomioon että nuo on rakentamismääräyksissä olevat arvot ovat suosituksia...
Lähtisin että tärkeintä on laittaa huoneisto/talo käyttötarkoituksen mukaiseen säätöön... huomioiden kaikkien tilojen luonnollisesti tapahtuva huuhdeltavuus ja sitä kautta ilman vaihtuvuus... ei siis ns. väkisin siirrellä sitä ilmaa, jolloin saadaan juurikin vetoa, ääntä, ym. eli ongelmia...


Oli vessa sitten kuinka pieni tahansa, niin laitaisin sen 10 l/s... on sinne sitten sen seuraavan kivampi mennä, oli siellä sitten ollut täysistunto tai hajuvesiläträys... huom. tuo siis oviraollisessa tapauksessa, jolloin huuhtelua tapahtuu muualtakin samalla...

saunaan noilla kuutioilla korkeintaan 5 l/s(saunahan on pyhä paikka eli siellä ei piereskellä!), niin ei tartte koneen nopeuksia miettiä saunoessa... sullahan saattaa se vieressäoleva? kylpyhuonekin olla ilmamääriltään persiillään jolloin se imee liika myös saunasta?...

jos innostaa ja kiinnostaa niin pistä kuvias privana, niin voin vilkaista... on noita tullut reippaasti muutama sata taloa taiteen sääntöjen mukaan suunniteltua, asennettua, säädeltyä... eikä yksikään ole persiilleen jäänyt!


Jäsenen antama (30.12.2009 klo:14:12) kommentti

10l/s olisi mielestäni myös hyvä kompromissi WC:ssä. Ja tosiaan oviraollinen tapaus on mulla.Kylpyhuone on joo saunan vieressä. En tullut muuten ajatelleeksi että saunan ilma poistuu senkin kautta tehokkaasti koska KH on aika alipaineinen? tulo 10l/s poisto 23l/s. Saunan oven alla siis rakoa 20cm. Lasiovi, yksi 6x6 ikkuna ja kaikki rakenteet puuta.Muualla talossa on oviraolliset kynnykset mutta kylpyhuoneen oveen laitoin normi huulletun kynnyksen koska siellä on tulo ja poisto, teinkö väärin?Saunoessa/suihkussa ollessani olen nostanut iv-koneen 2nopeudelle jolloin noi 80/83 ilmat toimis käyttöajan tehosteena. Mutta sauna tuppaa kyllä jäähtymään helposti ellei paisko löylyä riittävästi. Vai paljonko käyttöajan tehostus tulisi suurinpiirtein olla?Tonttiilmantaloo laitoin privaa.

Jäsenen antama (30.12.2009 klo:18:19) kommentti

Asenna pesuhuoneesseen hygrostatti niin se säätelee tehot automaattisesti.

Jäsenen antama (30.12.2009 klo:23:07) kommentti

Tekniikka on tietty tullut jäädäkseen ja monta kertaa siitä onkin hyötyä(kiitos insinörien)...

Mielipiteeni on kuitenkin että jos ilmamäärät ja niiden kulku talossa ovat oikein suunniteltu ja toteutettu, niin moiset kosteusanturit saa unohtaa... onpa vähemmän rikkoutuvia osia...

Normaalissa huoneistossa/ok-talossa voi kosteuden poistumisen todeta silmämääräisesti... jos peilin pinnasta ei näe kuvaansa(höyrystynyt kosteus pilaa?/vääristää kuvaa) viimeistään 10 minuutin kuluttua suihkun sulkemisesta, niin ilmastoinnissa on vikaa tai ilma ei kierrä oikein(edellyttää että testiä on tekemässä näkevä yksilö)... jos peili taasen ei höyrysty lainkaan suihkun aiheuttamasta kosteudesta, niin
tod.näk. ilma kiertää suht. reippaasti, elikkäs liikaa... tämäkin tosin jossain määrin makuasia...

ps. parempaa tulevaa vuotta kaikille!


pss. wiltzu81 otappa se digikuva...


Jäsenen antama (31.12.2009 klo:10:14) kommentti

En tarvitse automatiikka, niinkuin tuossa yllä mainittiin on vähemmän hajoavia osia ja on sitä ennenkin ilman sellaista tultu toimeen. IV koneen käyttöpaneeli on ihan suihkuhuoneen oven vieressä ja siitä on helppo nostaa nopeutta suihkuun mennessä.

Jäsenen antama (31.12.2009 klo:10:22) kommentti

Se on totta mitä vähemmän osia ja tekniikkaa sen vähemmän korjattavaa ja huollettavaa,mutta tekniikalla saadaan laitteisto jolloin käyttäjän ei tarvitse huolehtia mistään muusta kuin maksuposteista,järjestelmään voidaan kytkeä hälytysjärjestelmä joka kännykällä kutsuu huoltajan paikalle jos jotain normaalista poikkeavaa järjestelmässä ilmenee.Koko koneellinen ilmastointi järjestelmä vertailtuna painovoimaiseen(ei tietääkseni vielä kukaan ole hapen puutteeseen ja paskan hajuun kuollut)milloin alkaa syntyä säästöjä.Koneellisessa ilmat menevät ristiin,lämpöiseen aikaan ei mitään tallennettavaa.Kun huomioidaan järjestelmän rakentaminen ja sen pääomakulut,moottorien ja esilämmittimien sähkön kulutus,huolto ym,kulut.Eikä se kone maailman tappiin kestä.Milloinka näiden järjestelmien talouskäyrät leikkaavat toisensa ja milloinka niitä senttiä alkaa tulemaan ja kuinka lujaa?

Jäsenen antama (1.1.2010 klo:18:31) kommentti

edelliseen???... ja kylläpä tuota porukkaa on noihin kakkikaivoihin kuukahtanut, tiedä sitten kumpi on vaikuttanut enemmän ne ammoniakkihöyryt vai sen hapenpuute... puhumattakaan kaikista "urheilusukeltajista" joita esim. joka juhannus jää pohjaan...

olisihan sillä ns. työllistävä vaikutus jos kaikki laitteet ilmoittaisivat aina korjausmiehelle apua tervitessaan... tosin vain ne ilmoituksetkin saattavat olla ja ovatkin monesti laitevikoja joista sitten maksellaan kovat(tai hyvät riippuen katsontakannasta) rahat sille joka tulee kuittaamaan laitteen nappia painamalla... kukin tietty tyylillään, mutta ihminen nyt vain on utelias ja osa haluaa tehdä itse esim. suodattimien vaihdot... joita tuommoiset iv-koneet nyt normaalisti tarvitsevat silloin tälöin... tervettä järkeä saa ja tuleekin käyttää ja ymmärtää missä vaihessa omat legot ei riitä ja on kutsuttava se ammattilainen apuun... eikä siis tässätapauksessa vain nappia painamaan...


ja useinhan noihin laitteisiin ei elinkaarensa aikana tarvitse käytännössä vaihtaa (suodattimien lisäksi) kuin puhaltimien- tai säätöpeltien moottoreita... nekin ovat nykyään lähes kaikkien tee se itse-mie... siis TSI-henkilöiden ulottuvilla, kiitos useiden laitevalmistajien ja pikaliittimien... tämä tietysti maksaa osan ja vaivan, mutta jääpähän jotain sitten säästöönkin, verrattuna kova(hyvä)palkkaiseen ammattilaiseen...


Jäsenen antama (2.1.2010 klo:10:16) kommentti

Valitettavan usein käy kodinkoneiden ym vastaavien laitteiden kanssa niin kun joitakin kuluvia osia olisi tarvis vaihtaa.Saa vastauksen että kyseinen laite ei ole enään valmistusohjelmassamme ja eilen lähetimme viimeisen kyseisen varaosan.Mutta meillä on uusi paranettu malli vastaavasta laitteesta jota suosittelemme.

Jäsenen antama (2.1.2010 klo:11:37) kommentti

Tuosta ilmanvaihdosta vielä sen verran että kuuluuko IV-koneesta vetää kondenssiputki kaivolle? Suunnittelijan mielestä ei koska ei ole jäähdytystä? Ongelmana on saunomisen jälkeisenä päivänä ikkunat huurussa/vesihelmillä alareunoista, sisäpuolelta siis. Eli IV-kone imee kosteuden saunasta ja puhaltaa sen takaisin huoneisiin?

Jäsenen antama (2.1.2010 klo:12:09) kommentti

..."kuuluuko IV-koneesta vetää kondenssiputki kaivolle?"Mielestäni kuuluu. Itse ainakin vetäisin."Ongelmana on saunomisen jälkeisenä päivänä ikkunat huurussa/vesihelmillä alareunoista, sisäpuolelta siis."1.) Viittaa puutteelliseen ikkunoiden tiivistykseen. 2.) Myös puutteelliseen ilmanvaihtoon."Eli IV-kone imee kosteuden saunasta ja puhaltaa sen takaisin huoneisiin?"Näinhän se IV-kone ei tee.

Jäsenen antama (2.1.2010 klo:16:56) kommentti

ehdottomasti kuuluu vetää se kondenssivesiputki ulos koneesta... se että mihin sen sitten johtaa.. on taas makuasia...tuo ikkunoiden höyrystyminen viittaa useimmiten juurikin korvausilman puutteeseen... normaalin iv-laitteiston ei kuulu tuoda kosteutta millään muotoa takaisin torppaan...noista vaihdettavista osista sen verran, että laadukkaat merkit/valmistajat ovat sitoutuneet toimittamaan tuotteisiinsa varaosia vielä vuosia senkin jälkeen kun ko. malli on poistunut tuotannosta...iv-laite rintamalla kärki viisikon(oma lista) laitteisin ei juurikaan ole sisäkalut vaihtuneet parin viime vuosikymmenen aikana vaikkakin mallit ovat saaneet muotoja ja värejä sekä muuta tilpehööriä mukaansa... on tietty muutoksia tullut, mutta järkevästi, eli siten että esim. uudempi moottori sopii samaan asennusjalkaan jne...ps. koitan keritä piirustuksesi kimppuun wiltzu81... vaikutti kyllä pikaisestikin vilkaistunakin pikkaisen erikoiselta...

Jäsenen antama (2.1.2010 klo:18:11) kommentti

No niimpä tietysti kuuluu putki vetää, iv-kone on sopivasti varaajan yläpuolella ja välissä on rakoa n.5cm. Ja kondenssi putki liitäntä on tietenkin iv-koneen takaosassa johon ei ainakaan meikäläisen kädet mahdu...Mielestäni ikkunoiden höyrystyminen ei johdu niiden tiivistyksestä koska ongelma on yleensä aina vain saunapäivän jälkeen. Ilmanvaihdosta se voi johtua, siitä kun tuntuu johtuvan moni muukin asia.Tonttiilmantaloo: Eli taisit saada jotain selvää kuvasta? Koitin saada siihen sen taulukonkin jossa on lueteltu huoneet/ilmamäärät erikseen mutta ei oikein onnistunut. Tosin näkee ne ilmamäärät siitä kuvastakin kai?

Jäsenen antama (3.1.2010 klo:14:46) kommentti

välttämättä tuossa tapauksessa kyseessä ei ole ikkunan tiiveys, vaan nimenomaan sen ilmastoinnin virheellisyys... esim. (olut)pullo on hyvinkin tiivis ennen korkkausta... mutta kun se nostetaan jääkaapista pöydälle, niin ympäröivän tilan suhteellinen kosteus tiivistyy pullon ulkopintaan... (se ei siis ole sitä olutta) mitä isompi lämpöero, sitä enemmän "huurretta" pinnassa(vrt. huurteinen)... eli jos huoneistossa on lämmöt päällä ja lasi kylmä(esim. talvella... toivottavasti ei kesällä...), eikä ilmastointi huuhtele ja poista kosteutta oikeaoppisesti, niin silloinpa se kosteus näkyy juurikin ikkunapinnoilla ja kaikkein huonommissa tapauksissa muillakin "kiiltävillä pinnoilla"...

ps. koitan keritä vastaamaan privana...

Jäsenen antama (4.1.2010 klo:15:31) kommentti

Ettei olisi kuitenkin tulppa kanavan sisällä...

Tuloventtiilit täysin auki,k ohinaa tulopuolella, nämä puoltaisivat veikkaustani.

Pääseekö tutkimaan ulkosäleiköltä koneelle? Ja koneelta eteenpäin huoneisiin päin?

Jäsenen antama (4.1.2010 klo:23:08) kommentti

Yksi mahdollinen vika tuli mieleen. Jos konessasi on ac-puhaltimet, niiden nopeutta ohjataan 4-6 ohjausjohtimen jännitteillä, noin 85 Vac... 230 Vac. Jos 2-asennon puhallus on suhteettoman voimakas ja / tai nopeussäätö ei tunnu lineaariselta, tarkista iv-koneen ja ohjauspanelin välisen kaapelin kytkentä, väri väriltä ja nasta nastalta jos puhaltimien nopeusasettelu toteutettu em. jännitejaolla. Jos sähkäri on tässä tehnyt kytkentävirheen voisi 2 asennon kova puhallus johtua ylisuuresta jännitteestä. Kytkennän oikeellisuuden voi päätellä myös kuuntelemalla, eli jos kohina kasvaa tasaisesti 1--4 asetuksilla, em kytkentä lienee kunnossa.


Jäsenen antama (5.1.2010 klo:10:46) kommentti

PasiL: En ole tutkinut tulppateoriaa. Raittiinilmantulon putkenpäästä näkee jonkun matkaa mutta sitten kanava kurvaa koneelle jota ei enään näe. Putkistossa on kyllä nuohousluukkuja mutta niistä ei näe kyllä mitään. Joku kamerakuvaus voisi olla ratkaisu jos putkistoon tarvis katsella. Itse en oikeen usko tuohon tulppahommaan koska ääni ei muutu koneen jälkeen ekan venttiilin ja kanaviston loppupään venttiilin välillä mitenkään.tunavik: Kone on ilmeisiesti AC puhaltimilla kun sieltä pystyy nostamaan/laskemaan jännitteitä. Itsekin noita koitin muutella niinkuin tuolla aiemmin kerroin, ääni väheni mutta taloon tuli kova alipaine. Ja koneen ilmakartan mukaan korotetulla 2asennolla saavutetaan noin 80l/s johon se on myös säädetty säätäjän toimesta. Ja ykkösasentoa on tiputettu vastaavasti koska valitin niistä äänistä mutta nyt ykkösellä ilma ei vaihdu riittävästi. Nyt siis 1 ja 2 asennon ero on todella iso ja 2-3 asennon väli vastaavasti todella pieni. Sähkäri ei ole koneeseen kajonnut kertaakaan, asensin itse sen lisäohjauspanelin. Kaapeli on sellaisilla nettipiuhan tyyppisillä liittimillä eikä sitä voinut kytkeä väärin. Ja ongelma oli olemassa jo ennenkuin tämän paneelin asensin.Jos noita ilmamääriä tiputettaisiin alemmas mihin ne kuuluukin saataisiin normaalilla 2 nopeudella laitteisto säätöihin. Ja kun ykkösnopeuden nostais takaisin alkuperäiseen asentoon olisi 1,2,3,4 asentojen nopeuserot järkevät. Mutta epäilen ettei se ilmamäärien laskeminenkaan poista ääniä koska tällä hetkellä alennetulla ykkösnopeudellakin äänen kuulee melko selvästi. Joskaan tämä nykyinen ääni ei nyt haittaa elämistä mutta ilmanvaihtuvuus on liian pieni.

Jäsenen antama (5.1.2010 klo:12:06) kommentti

Uskoisin, että kun ilmamäärät on säädetty oikeisiin arvoihin (uusi suunnitelma) ja koko huoneisto tasapainoon, tuo ääniongelmakin alkaa poistumaaan.Nythän ne säädöt/määrät on poskellaan, - siitähän on lähdettävä - ongelmaa purkamaan.

Jäsenen antama (6.1.2010 klo:11:23) kommentti

Juu säädöistähän olisi lähdettävä jota ehdotin valvojalle. Mutta tämän mielestä ne on oikein ja korjausjärjestys on tämä: Ensin joku Enerventilta tarkistaa koneen toiminnan, jos ei vikaa niin sitten vaihdetaan tuloäv isompaan kantikkaaseen ja sen jälkeen säädetään ilmamäärät uuden vaimentimen vuoksi.

Jäsenen antama (7.1.2010 klo:0:47) kommentti

Vaihtoehto se on tuokin.

Jäsenen antama (7.1.2010 klo:9:57) kommentti

Itselläni on Enerventin Pingvin eco EDE joka vastaa pääperiaatteeltaan 120 EC konetta.Enerventin mukaan Pingvin ei tarvitse kondenssiveden poistoputkea kuin erityisoloissa kuten uimahallitilat. Itselläni on putki asennettu, mutta se lienee turha, koska saunakeleillä ja -20C pakkasella kondenssivettä oli kertynyt vain muutama tippa koneen alatilassa olevaan kaukaloon (kennon alle). Eli se ei ole pakollinen katsoisin itse onko sille tarvetta.

"Mikäli laitetta käytetään uima-allastilan ilmanvaihtoon tai se on varustettu jäähdytyksellä on se ehdottomasti viemäröitävä. Laitteen pohjassa on 1 kpl kondenssivesiliitäntä (1/4” sisäkierre). Liitäntä toimitetaan tulpattuna." (lähde: http://www.enervent.fi/data/fi/manuals/EDA_2009_3_fi.pdf)Enerventin koneet tosiaan tuovat kosteuden takaisin sisätiloihin. Itsellä alkoi vesi tiivistymään ikkunoihin todella runsaasti. Ohjauspaneelista katselin kosteusprosentin -20C pakkasilla huitelevan 48% runsaan saunomisen ja ruan laiton takia. Toimenpiteet: 1. Säädin ilmastoinnin ilmavirrat 2. Löysin ilmastointikoneelta kosteuden poisto automatiikan joka kytkee koneen 70% teholle jos kosteus ylittää 40% rajan. Näin melutaso laski ja ilmanlaatu parantui huomattavasti. Olen myös huomannut, että meillä on helppo hengittää pakkaskeleillä, koska huoneilmamme kosteus pysyy kovilla pakkasillakin pääsääntöisesti 27% tuntumassa.Ota puhelu Enerventille ja kysele mikä voisi olla vialla. Saat "ilmaisia" ohjeita.

http://www.enervent.fi/contact_factory.asp?menuid=80000&langid=1&countryid=100

Jäsenen antama (7.1.2010 klo:10:33) kommentti

Kiitos infosta jerrypa! Ei ole mulla jäähdytystä, uima-allasta tai muutakaan erikoista. Olen kanssa kattellut koneen sisään ja tosiaan niitä tippoja kertyy sen kennon alapintaa, joskus on ollut kaukalossakin vähän vettä.Olen myös huomannut että jos konetta pyörittää lujempaa ei kondensiovettä tule niin paljon, näillä pakkasilla vain kämppä jäähtyy aika nopeasti isommalla puhalluksella. En ole mitannut tuloilman lämpötilaa mutta aika viileälle se tuntuu kämmeneen. LTO:n remmi on ehjä ja kiekko pyörii kyllä, tosin viimeaikoina on lto:n remmi alkanut pitää ärsyttävää narinaa? Missäs kohtaa toi tulopuhallin pitäis pysätä/jäätyä pakkasen vuoksi? Täällä ollut parhaillaan 25 asetetta pakkasta ja kertaakaan ei ole tulopuoli jäätynyt/pysähtynyt. Kuuluuko sen pysätä jos on liian kylmä?Sitten vielä tuosta jälkilämmityksestä, mulla se ei ole ollut kertaakaan päällä. Saako sen käytöstä jotain hyötyä muuta kuin kasvaneen sähkönkulutuksen?Olen myös kosteuksia mittaillut. Suomen Lämpömittarit Oy mekaanisella mittarilla kosteus pyörii näillä keleillä siinä 50-55% tuntumassa(mittari kalibroitu kostealla pyyheellä). Sitten taas tuo langaton sääasema näyttää 22-32% lukemia. Huonelämpö on 20-21 astetta. Tiedä sitten kumpi mittari on lähempäna totuutta.Mulla ei nyt toi ilmanvaihdon nopeuden nosto oikeen houkuta kosteuden pienentämiseksi koska sitä meteliä ei kuutele ketään. Mitä tarkoitit kun "säädit ilmastoinnin ilmavirrat"?Enerventille olen soitellut jo aika paljon eikä siellä osattu auttaa ongelmiini juurikaan. Paha se on tietysti luurin toisesta päästä kuunnella ilmanvaihdon ääniä.

Jäsenen antama (7.1.2010 klo:12:28) kommentti

"Mitä tarkoitit kun "säädit ilmastoinnin ilmavirrat"?"Käytännössä lainasin ilmamäärämittarin LVI-liikkeestä ja kaivoin k-kertoimet venttiilien valmistajien kotisvuilta. Syötin kulloinkin oikean k-kertoimen mittariin, mittasin ja säädin venttiiliä tarvittaessa. Lopuksi käytin perusinsinöörin taitojani ja mittasin yläkerran ja ulkoilman välisen paine-eron ja säädin poistoilmapuhaltimen suhdetta tuloilmapuhaltimeen, niin että sain asuntoon -10 Pa alipaineen. Tiedä häntä onko se riittävä.Siis konetta pyöritetään suuremmalla teholla vain silloin kun kosteus on yli 40% ja kone palaa säädettyyn arvoon kun kosteus laskee alle 40%. Niin ja mielestäni kosteutta on talvisin vasta silloin liikaa kun se kondensoituu ikkunoihin. Tarkoitus onkin säätää tuo tehostus tarkemmin kokemuspohjaisen kokemuksen perusteella.Siis EDA ohjauspaneelilla on mahdollisuus tehdä erilaisia säätöjä mikä ei ole EC malleissa mahdollista.

Jäsenen antama (7.1.2010 klo:13:05) kommentti

Menee pahasti harhateille (pahoitteluni siitä), mutta pakko kysäsistä jerrypa:lta...- Mittasitko tuon puhaltimien säädön jälkeen venttiilikohtaisesti uudelleen? Tai pystyitkö muuten määrittämään ilmanvaihdon tulo/poisto kokonaissuhdetta? Paljonko oli?

- Millainen oli keli ulkona, kun tuon -10Pa mittasit?Nimittäin:

- Kaksikerroksisessa talossa on pakkaskeleillä aika raju tuo lämpötilaeroista johtuva paine-ero alakerran lattiatason ja yläkerran kattotason välillä. Jollei talo ole erittäin tiiviiksi rakennettu, niin sitä on melko mahdotonta kompensoida ilmanvaihdon 'alipaineisuudella' (tai sitten tulo/poistosuhde on sitä luokkaa, että ollaan jo lähempänä pelkkää koneellista poistoa). Meidän insinöörienkin on vain hyväksyttävä, että yläkertaan yleensä syntyy pakkasilla pieni ylipaine ulkoilmaan nähden, vaikka optimitilanteessa pitäisikin päästä lievään alipaineeseen.

- Tuulen patopainevaikutus voi sotkea helposti ulko/sisä paine-eromittauksen. Jo 3m/s tuuli (joka luokitellaan heikoksi) aiheuttaa noin 5Pa verran patopainetta. Tuo 10Pa syntyy noin 4m/s tuulesta...

Jäsenen antama (7.1.2010 klo:16:44) kommentti

"Siis EDA ohjauspaneelilla on mahdollisuus tehdä erilaisia säätöjä mikä ei ole EC malleissa mahdollista."Juu ymmärsin kyllä että sulla on automatiikka mitä mulla ei ole ja itsellä ei mahdollisuutta monipuolisiin säätöihin. Halusin juuri koneen ilman mitään automatiikkaa. Ihmettelin vain tuota että säädit ilmastoinnin.Normijampalla kuten mulla ei ole mahdollisuutta saada mittareita lainaksi ja en tiedä riittäisikö järkikään säätöhommaan, toki yrittäisin kyllä jos jostain mittarit sais lainaksi :)


Jäsenen antama (7.1.2010 klo:17:08) kommentti

"- Mittasitko tuon puhaltimien säädön jälkeen venttiilikohtaisesti
uudelleen? Tai pystyitkö muuten määrittämään ilmanvaihdon tulo/poisto
kokonaissuhdetta? Paljonko oli?"
Periaatteessa kyllä tai siis periaatteessa olisi pitänyt, mutta aika loppui kesken, niin teen sen toiste. Täytyy tosin muistaa, että säädin poistoilmapuhallinta suuremmalle joten virhe on ns. hyvään suuntaan ja mitä muutamasta pisteestä mittasin, niin arvot pysyivät kohtuullisina (-10,0l/s->-10,5l/s).
" Jo 3m/s tuuli aiheuttaa noin 5Pa verran patopainetta. Tuo 10Pa
syntyy noin 4m/s tuulesta...
"


Ok. Hyvä tietäää. Tosiaan mittasin tyynellä pakkaskelillä ja mittapää oli ovenkahvan reiän sisällä (koukkumallinen mittauspää)."Meidän insinöörienkin on vain
hyväksyttävä, että yläkertaan yleensä syntyy pakkasilla pieni ylipaine
ulkoilmaan nähden, vaikka optimitilanteessa pitäisikin päästä lievään
alipaineeseen.
"
Tää oli hyvä ;) :). Mutta ihan vakavasti onko tämä taas sellainen asia, että teoriassa ja suunnitelmien mukaan pitäisi tehdä näin, mutta se on käytännössä mahdotonta.
Jäsenen antama (8.1.2010 klo:14:21) kommentti

Sanotaanko nyt vaikka niin, että ei ole mahdotonta, mutta käytännössä aika haastavaa pitää painesuhteet yläkerrassa pakkasella haluttuun suuntaan. Alla hieman laskentaa (teorisoinnille allergiset lopettakoot lukemisen tähän).

- Ilman tiheys NTP tilassa 1293g/m3
- Sisälämpö 20 astetta (293K), ilman tiheys 1,205kg/m3
- Ulkolämpö -25 astetta (248K), ilman tiheys 1,423kg/m3
- Tiheysero 0,218kg/m3

- Sisätilan korkeus (alakerran lattiasta yläkerran kattoon) 5,5m.
- Paine-ero: 5.5m * 9.81m/s2 * 0,218kg/m3 =~ 12 Pa

Tämä paine-ero vallitsee siis alakerran lattian ja yläkerran katon välillä (painovoimainen 'hormiefekti'). Jos nyt halutaan ettei yläkerta pakkasella menisi ylipaineiseksi ulkoilmaan nähden, niin ilmanvaihdolla pitäisi saada taloon aikaiseksi ulkoilmaan verrattuna keskimäärin noin 6Pa alipaine (jolloin seurauksena alakerran lattiatasolla paine on -12Pa ulkoilmaan verrattuna ja yläkerran katon korkeudella 0Pa)

6Pa suuruusluokka alkaa hahmottumaan verratessa sitä 50Pa tiiveyskokeeseen. Oletetaan tavanomaisen harva talo, ilmanvuotoluku 4, eli 50Pa alipaineella ilma vaihtuu neljästi tunnissa. Ilmanvuoto voidaan yksinkertaistetusti olettaa suoraan verrannolliseksi alipaineeseen. Tällöin 6Pa alipaineella ilma vaihtuisi noin kerran kahdessa tunnissa... Kuulostaako tutulta? Kyllä, sehän on määräysten mukainen ilmanvaihtomäärä! Eli kaksikerroksisessa talossa ilmanvuotoluvulla 4 saadaan yläkerta pysymään juuri ja juuri alipaineisena, kun tehdään pelkkä koneellinen poisto ilman korvausilmaventtiileitä, eli kaikki tuloilma tulee vuotoilmana. En suosittele :)

Vastaavasti ilmanvuotoluvulla 2 tulo/poistosuhteen pitäisi olla noin 50% ja ilmanvuotoluvulla 1 noin 75%. Tavanomaisesti tulo mitoitetaan kuitenkin noin 90%:iin poistosta. Jos ko. suhteella halutaan yläkerran pysyvän pakkasellakin alipaineisena, niin ilmanvuotoluku saisi olla vain luokkaa 0,4. Taitaa näin tiiviit talot olla vielä kohtuullisen harvinaisia. (Ja lisäksi monet mieluusti pitävät pakkasilla ilmanvaihdon pienemmällä kuin mitoitusarvossa 0.5/h, jolloin talon pitäisi olla vieläkin tiiviimpi alipaineisuuden takaamiseksi.)


Jäsenen antama (11.1.2010 klo:15:33) kommentti

Tänään kävi säätäjä uusien ilmamäärien kanssa säätämässä laitteet kohdalleen. Tulot ja poistot yhteensä 55/57 l/s. Nyt arvot on suht sellaiset kuin kuuluukin, tarvis saada suunnittelija vielä myöntämään virheensä.Mutta niinkuin arvelin ääniin tuo muutos ei vaikuttanut oikeastaan mitään. Taas jäädään odottelemaan mikä on seuraava taika mitä yritetään.

Jäsenen antama (11.1.2010 klo:20:14) kommentti

Paljonko muuten säätö suunnilleen maksaa?

Jäsenen antama (11.1.2010 klo:21:32) kommentti

Jos multa kysyit niin en tiedä koska kaikki ylimääräiset ruuvaukset menee työn tehneen firman piikkiin. Eka säätö kuului myös tietenkin urakkaan mutta siitä mulla ei ole kuin urakan kokonaishinta.

Jäsenen antama (13.1.2010 klo:11:52) kommentti

No nyt loppui äänet. Tulopuolelle vaihdettiin 900mm pyöreän vaimentimen tilalle 900mm neliskanttinen(300x300) vaimennin jonka nielu on keskikohdasta kapeampi kuin päistä. Vaikka kone on täysillä(4) ääntä on vähemmän kuin vanhalla vaimentajalla ykkösellä.Tietty venttiilien säätö suoritettiin jälleen uudelleen vaimentimen vaihdon vuoksi.Aika show mutta ompahan nyt kunnossa ja sellainen kuin pitää.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Ilmanvaihdon ilmamäärän laskukaava

Terve.Mikä on koneellisen ilmanvaihdon ilmamäärän laskukaava jolla saadaan huonekohtaiset ilmamäärät laskettua henkilöiden ja tilavuuden mukaan poisto- ja tulo ilmalle l/...

Äänenvaimentimien lukumäärä?

Onko yleistä, että koneellisen ilmanvaihdon yhteydessä joutuu tuloilmapuolelle laittamaan useampia äänenvaimentimia?...

Hyötysuhteista

Jos asennutan koneellisen ilmanvaihdon lämmöntalteenotolla ,onko lämmöntalteenotton hyötysuhde verrattavissa poistoilmapumpun/ilmälämpöpumpun kanssa?...

WC viemäri haisee uuden sakokaivon asennuksen jälkeen

Ongelmani on seuraavanlainen: Uusin kiinteistöviemäröinnin eli vanhat betonirengaskaivot korvattiin 2:lla sakokaivolla ja pumppukaivolla. Asennuksen jälkeen rupesi wc:ssä...

IV tulokanavan huurtuminen

Miksi koneellisen ilmanvaihdon raitisilamkanava huurtuu ja kondensoituu jos se on eristetty? Poistokanavanhan pitää olla eristetty....

Koneellinen ilmanvaihto ja huippuimuri

Rakentaja on asentanut koneellisen ilmanvaihdon (Enervent tulo+poistoilma lämmöntalteenotolla) lisäksi liesituulettimen, jossa huippuimuri Vilpe . Mitä ratkaisuja on pitä...

Teknisen tilan ilmanvaihto

Teknisen tilan ilmanvaihto pitäisi järjestää. Kyseiseen tilaan on pääsy vain ulkokautta ja tilassa on maalämpöpumppu, vesimittari, ryhmäkeskus ja ilmanvaihtokone. Voisiko...

Saunan ilmanvaihtoa

Kyseessä on vanhan talon peruskorjaus. Talossa ei ole ilmanvaihtoa. Ajattelimme tehdä RT 91-10480 (kuva 5)mukaisen ilmanvaihdon, jossa korvausilma sähkökiukaan päälle. Vo...

Kuivauskaapin poisto?

Miten kannattaa kuivauskaapin poisto hoitaa? Koneellisen ilmanvaihdon poistoilmaventtiili ei ole vielä laitettu kodinhoitohuoneeseen. Suoraan ilmanvaihtoon (erilliseen ka...

saunan ilmanvaihto

Päivää!Toteutanko sähkösaunan ilmanvaihdon oikein, jos asennan korvausilmaventtiilin keskelle kattoa ja kiukaasta katsottuna kauimpaan nurkkaan lauteitten alle alas konee...

kaksoislaatta rakenne

olen kiinnostunut 60 luvulla rakennetusta talosta jossa on kaksoislaatta. Laatan rakenne on maanvastainen betonilaatta joka korotettu noin 30cm puulla ja parketti päällä,...

Korvausilmaventtiili

Pitääkö olla erillinen korvausilmaventtiili (venttiilejä) kun on koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto lämmöntalteenotolla?. Nykyisin mahdollinen korvausilma tulee jos t...

Ilmanvaihtokanavasta tippuu vettä ...

Mistä mahtaa johtua, että koneellisen ilmanvaihdon kanavista (niistä katossa olevista pyörylöistä) tippuu vettä parissa-kolmessa huoneessa, ml. kylpyhuone. LTO-kone, puhd...

Koneellinen ilmanvaihto äänieristys

Ajattelin lisätä makuuhuoneiden tuloilmaventtiileihin äänenvaimentimet. Muistan lukeneeni, että markkinoilla on äänieristettyjä venttiilejä tai, että tavallisten venttiil...

Koneellinen ilmanvaihto pois päältä?

Tuleeko koneellisen ilmanvaihdon olla koko ajan päällä? Esim kesällä kun on ikkunat ja ovet auki, niin ei varmaan kannata antaa imurin moottorin pyöriä?! Voisiko normaali...

Uudiskohteen ilmanvaihto

Onko mahdollista järjestää ilmanvaihto uudiskohteeseen muulla tavalla kuin koneellisella ilmanvaihdolla? Jos on niin mitkä ovat vaihtoehdot? Koneellisen ilmanvaihdon edut...

muh 2793 liesikupuun integroidun ohjainyksikön korvaaminen

Suunnittelen MUH liesituuletimen korvaamista omalla moottorilla ja erillisellä puhallushormilla varustetulla liesituulettimella paistokäryjen vähentämiseksi. Koska uusi l...

Huoneen ilmanvaihto

Miten järjestän ullakkohuoneen ei koneellisen ilmanvaihdon. Huoneessa on tuuletusluukku ikkunassa ja tulisijan vapaa hormi. Voiko näitä hyödyntää eli mihin ilmanvaihtoauk...

Rintamiestaloon koneellinen ilmanvaihto

Ajattelin koneellisen ilmanvaihdon laittoa mutta toimiiko tuollainen purueristeisen talon kanssa? Vaatiiko kosteussulun (muovin/paperin) seiniin? Onko vaarana että alipai...

Ilmanvaihdon säätö

Voiko koneellisen ilmanvaihdon säädön" maallikko" suorittaa itse jollakin apuvälineillä, vai onko järkevintä antaa se jonkun ao.firman tehtäväksi? Mikä on noin hinta täll...

vuotavat ikkunat?

Talvella kovilla pakkasilla ikkunoitten sisäpintaan alalaitaan muodostuu kosteutta/jäätä.Misä vika.Ikkunat ovat 3 kerroksiset.Vain sisemmässä ikkunassa tiivisteet.Keskim...

Ilmanvaihto ennen koneen asennusta

Remppaamme vanhaa puutaloa (yläk. + kellari rakennetaan) perusteellisesti ja asennamme koneellisen ilmanvaihdon. Vasta keskikerros valmis, yläkertaa rakennetaan juuri ja...

Painovoimaisen ilmanvaihdon palauttaminen

Hei, rintamamiestalossa (rv. 1952) on alunperin ollut painovoimainen ilmanvaihto. Edellinen asukas on vaihtanut taloon koneellisen tulo/poisto ilmanvaihtolaitteen vuosia...

Höyrynsulku

Hei, kitos. Tarkoitin Ekovilla X5 ilmansulkupaperia. Eli tätä voin käyttää koneellisen ilmanvaihdon kanssa? saumat teipattuna....

IV-putkien veto?

TerveVoiko koneellisen ilmanvaihdon putkistoa vetää uusiksi sisätilojen kautta? Vanhat putkethan kulkevat meilläkin välikatolla, villan seassa ja ovat ilmeisesti toteutet...