Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Kondenssivesi

Ilmanvaihto, täysin koneellinen

Kysytty: 22.5.2009 klo:2:05

Terve, vedin räystäältä välikaton kautta saunan kattoon, 60mm alumiini raitisilmaputken. Pitääkö se eristää jotenkin. Mielestäni eristystä ei tarvita koska välikatollahan on talvella yhtä kylmä kuin ulkona jolloin kondenssivettä ei kerry. Nyt putki kulkee puhallusvillan seassa n. 5 metrin matkan ja sitten muovista ja 2x kipsilevystä villojen läpi saunan kattoon.

Saunassa on koneellinen ilmanpoisto mutta raitista ilmaa ei tule mistään ilman tuota putkea. Systeemi toimii hyvin mutta nyt on alkanut kumminkin arveluttamaan tuo eristysjuttu. Mielellään en menisi tuonne pölistämään, eikä siellä hirveästi tilaa olekaan laittaa jotain 50mm eristeitä putken ympäri.
Virallinen vastaus
Arvostele vastaus kysymykseen "Ilmanvaihto, täysin koneellinen / Kondenssivesi":
Jäsenen antama (22.5.2009 klo:11:06) kommentti

Jos putki villan peitossa, silloinhan se on eristetty.

Jäsenen antama (23.5.2009 klo:8:48) kommentti

"Jos putki villan peitossa, silloinhan se on eristetty."niinpä niin, se vaan ei oikeasti riitä, että puhallusvillalla peitetään putket.Ja voihan sitä kondenssia syntyä, jos putkessa kulkee lämpimämpää ilmaa ja varsinkin saunomisen aikana.

Jäsenen antama (23.5.2009 klo:9:57) kommentti

Ulkoa tuleva raitisilmaputki on kylmässä vintissä lähes ulkoilman lämpötilassa. Eipä ole juurikaan vaaraa kondenssille. Kun putki menee lämpimämpiin osiin rakennusta, saattaa putken ulkopinnassa esiintyä kondenssia. Sisätiloissa putki pitää eristää ohjeen mukaan.

Jäsenen antama (23.5.2009 klo:10:48) kommentti

Täällähän ei saa vastata kuin vain kysymykseen, mutta siitä huolimatta kirjoitan taas puuta heinää, mutta Sinä kysyjä ratkaiset itse mitä teet.


1) "Pitääkö se eristää jotenkin."


Pitää: joko


1a) kuin rakentaja.fi neuvoo tai


1b) panemalla ympäriinsä mineraalivillaa vähintään 100mm, ei kuitenkaan keltaista, ja pinnalla folio, jolloin se voi olla myös ripustettuna/tuettuna myös sen "pölyn" yläpuolellakin


2) Tuon em. rakentamiseen Sinun kannattaa tehdä ensin sopivasti työsilta panemalla naulaten/ruuvaten kattoristikoiden sauvoihin poikittain "pölyn" yläpuolelle poikittain työsillalle niskat, jonka päälle sitten kakkosnelkut varsinaiseksi työsilaksi, jonka päällä sitten voit kävellä kumarassa/kyykyssä tai kontata tai edetä kuin usein armeijassa se "elin" mahdollisimman lähellä isänmaata, mutta nyt kuitenkin lähellä lankkuja. Tässä ei ole siis mitenkään tarkoitus menetellä köyhät kyykkyyn, vaan nyt se on pakkorako, muuten tulee, kun sutta lähtee pakoon, niin karhu tulee vastaan. Valitse itse.


3) Tuon sillan saat aivan sen putken viereen tai viereen, mutta yläpuolelle, kun poikkiniskat ylittävät kattotuolin sauvat jonkin verran sopivasti, jolloin pääset pääasiallisen sillan toisellekin puolen.


4) Kun hieman funtsit siellä työmaalla, niin sinä voit sen putken ensin koota sillä työsillalla kokonaan ja sitten pujottaa paikalleen, jolloin pölyytys/pölistäminen on minimaalista. Tilaa näyttää olevan aivan ruhtinaallisesti.


5) Oman yläpään tilaakin saa/kannattaa käyttää, vaikka sielläkään ei aina kovin paljon tilaa olekaan. Kyllä se siitä ja se on siinä.


6) Varmaankin sopivasti on sellaista aukkoa sinne yläpohjaan, että sitä lankkutarviketta sopivina pätkinä saat sinne yläpohjaan (onpahan jouduttu turvautumaan joskus köysiltaankin, mutta et liene sitä tarvitse).


7) Varoitus: Älä missään tapauksessa astu/konttaa/raahautu sen välipohjan "lattialla".


Jäsenen antama (23.5.2009 klo:14:33) kommentti

"Ulkoa tuleva raitisilmaputki on kylmässä vintissä lähes ulkoilman lämpötilassa. Eipä ole juurikaan vaaraa kondenssille"Eipä ole ei, jos tilanne on tämä. Mutta, mistäpä se ilma tietää joka kerta, että tässä putkessa on vain ulkoa-sisään -liikenne, eikä koskaan mene sisältä-ulos -hommiksi. Putkihan tulee saunan kattoon, jos siellä on kaksi putkea niin minkälaisia merkkejä näihin pitäisi laittaa, että joka kerta ilma osaa oikeaan putkeen.Kyllähän siinä se ilmastointi on, joka imee toisesta, mutta jos tämä uusi putki on vain heitetty sinne, eli ei ole mitenkään ilmankulkua estetty toiseen suuntaan, niin kyllähän sinne sitä lämmintä ilmaa joskus eksyy. Ja sitten on sitä kondenssia.

Jäsenen antama (23.5.2009 klo:14:42) kommentti

Tässä tapauksessa kondenssia on putken sisäpuolella. Oletetaan nyt, että putki on tiivis, joten kondenssivesi valuu siitä venttiilistä. Tästä putken asentanut nikkari voi vetää johtopäätökset ja ottaa poliittisen vastuun.

Jäsenen antama (23.5.2009 klo:20:39) kommentti

Joo kiitos vaan vastauksista kaikille. Tuosta putkesta tulee raitista ilmaa silloinkin kun kiukaalle heittää löylyä, on kokeiltu. Kaks viikkoa ollut käytössä ja joka kerta tuntuu selvä viileä puhallus. Oon todellakin sitä mieltä että jos kosteutta kertyy niin ainakin se on niin minimaalista että sillä ei ole mitään merkitystä varsinkin kun rakenteiden välissä ilma kiertää aivan selvästi. Nykyään vaan ihmiset saadaan pelottelemalla ostamaan kaikkia kalliita periaatteessa oikeita ja hyviä tuotteita vaikka käytännössä ei olis niin tarvettakaan. Esim. aluskate ym. Mutta kiitos kaikille vastauksista, tarkoituksena on seurata tilannetta. Yhtenä konstina on venttiilin ruuvaaminen kiinni joka kerta kun sauna ei ole käytössä. Silloinhan kylmä ilma ei kierrä putkessa joten putki lämpenee ympäröivän ilman lämpöiseksi. Ja osalle tiedoks että kosteus tiivistyy lämpimämmästä kylmempään ei päinvastoin.

Jäsenen antama (23.5.2009 klo:21:14) kommentti

"ihmiset saadaan pelottelemalla ostamaan kaikkia kalliita periaatteessa oikeita ja hyviä tuotteita vaikka käytännössä ei olis niin tarvettakaan. Esim. aluskate ym."Joo, ihan lisähuomautus vain, että aluskate on varsinainen VESIKATE, joten ei se taida ihan turha olla. Tosin eihän se IV-putkien villoituskaan kaikille niin tärkeetä ole, joten samapa tuo. Onpahan vaan työllistävä vaikutus ja voidaan syyttää porukalla nykyajan muovitaloja...

Jäsenen antama (23.5.2009 klo:23:17) kommentti

Voiko raitisilman tuoda katon kautta, minä, ole luullut, että vain poistot vedetään yläkautta.Voihan se olla poisto, olen varmaankin valo vuoden jäljessä.No mutta kaikki hyvin,niin kuin edelliset viestit osoittaa. (nou broblem)

Jäsenen antama (24.5.2009 klo:9:00) kommentti

Koneellisessa ilmanvaihdossa on aivan sama, mitä kautta tuloilma tuodaan. Painovoimaisessa ilmanvaihdossa ei raitisilman tuominen katon kautta tahdo onnistua. Kanavasta tulee herkästi poistoputki.

Jäsenen antama (24.5.2009 klo:9:40) kommentti

"Ja osalle tiedoks että kosteus tiivistyy lämpimämmästä kylmempään ei päinvastoin."Siis tarkoitat varmaan että kondenssivesi kertyy lämpimämmälle puolelle putken pintaa. Putken sisällä oleva saunan lämpö tässä tapauksessa kondensoituu putken sisälle, koska ulkopuolella on pakkasilmaa. Ulkopuoli ei kostu.

Jäsenen antama (24.5.2009 klo:19:54) kommentti

Joo tänään kävin katsomassa 26 vuotta vanhan kotitalon välikatolla. Ei aluskatetta...peltikatto...n. 20cm halkaisijaltaan oleva raitisilmaputki suoraan ulkoa sisään, yli 5m pitkä...ei minkäänlaista eristystä...villojen yläpuolella ja koneellinen ilmanvaihto. Eikä minkäänlaista kosteutta missään tai minkäänlaisia merkkejä minkäänlaisista vaurioista. Tämän oman projektin kanssa aion eristää putkesta sen kohdan mikä menee saunan katosta välipohjan "lattian läpi" puhallusvillaan asti. Siis n. metrin verran, koska se on sitä talon lämmintä osaa johon saattaa kondenssia kerääntyä putken ulkopintaan. Mutta loppuosa putkesta saa olla paljaana. Tuon putken halkaisija on siksi "vain" 60mm koska virtausnopeus on kapealla putkella selvästi suurempi kuin esim. jollain uimahallin 100mm putkella. Normaaliin pieneen 3 hengen saunaan riittää mainiosti, varsinkin kun poisto on hoidettu kahdella 100mm putkella. Tässä talossa on katolla huippuimuri joka on aina päällä koska muuten talvella se voi jäätyä. Eli tuossa putkessa on aina virtaus ulkoa sisään, eikä mikään saunan kosteus tiivisty vastavirtaan, siis putken sisälle.

Jäsenen antama (24.5.2009 klo:20:16) kommentti

Unohtu mainita että tuon putkenpään sijoituksen saunan kattoon olen katsonut suomelan sivuilta. Siellä myös neuvotaan laittamaan ilmanpoisto n. nilkkojen korkeudelle jolloin koneellinen poisto vetää lämmintä ilmaa myös jaloille niin että sähkökiukaallakin varustetussa saunassa ei tarvi nostaa jalkoja samalle tasolle jolla itse istuu. Vielä yks asia mikä tekee tuosta systeemistä toimivan, on se että kylmä ilma on lämmintä raskaampaa eli ilmaa tulee putkesta jo ihan painovoimankin vaikutuksesta sekoittuen kiukaasta nousevaan lämpimään ilmaan vaikka tietenkin koneellinen poistohan se suurin tekijä tässä on. Eli siis koneellinen poisto pyrkii luomaan tyhjiötä saunaan jolloin ilmanpaine työntää raitista ilmaa joka ikisestä reiästä mistä sitä vaan helpolla pääsee tulemaan.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Kondenssiveden kohtalo?

Kondenssivedestä puhutaan usein näissä kysymyksissä? Onko niin, että kondenssivesi on aina ns. luonnollinen ilmiö, on kattorakenne mikä tahansa. Eli sitä tulee ja se...

Veden valuminen liesituulettimesta pakkasella

Liittyen aiempaan kysymykseen "Liesituuletin ja kondenssivesi" (23.1.2007): Vettä tulee liesituulettimesta sitä käytettäessä pakkasten aikaan. Jos ongelmaa ei saada korja...

aluskatteen toimivuus vanhojen ruodelautojen päällä

tere.olen uusimassa peltikattoa.v.79 rakennetussa talossani ei ole alus katetta,joten ajettelin sen sinne samalla asentaa vanhojen ruoteitten päälle ja laittaa sen jälkee...

Viemärin tuuletus

Viemärin tuuletusputki on välipohjassa kallistettu alaspäin. Ts. ulos vesikatosta läpi menevän putken ja välipohjan suuntaisesti lähtevän putken liitosmutka on alempana,...

Veden kondensoituminen

Asumme vanhaa maataloa, jossa tehty -72 täysremontti ja silloin vedetty kaivosta vesijohdot sisälle. Nousu on wc-kylpyhuoneen lattiassa seinän vieressä. Ongelma on veden...

varaston lisäeristys

Minulla on pannuhuoneen vieressä iso lämmin varastohuone, missä on n. 6 metriä pitkäharkkoseinä ja jonka ulkopuolella on koko korkeudellaan maata. Seinää vasten on5 cm:n...

Katetun terassin oikea kattomateriaali

HeiMinulla on omakotitalo, jossa on tilava lasitettu terassi. Kysymys: Kattona oleva yksinkertainen 6mm:n lasi on sinänsä hyvä, mutta ongelmana on kondenssivesi, joka tip...

keittiön kaapistot

Vanha tiilitalo. Ulkoseinäpaksuus noin 500 - 600 mm. Pitäisi asentaa kylmää ulkoseinää vasten keittiön ylä- ja alakaapit. Pitääkö kaappien taakse jättää ilmarako, että vä...

Ilpin kondenssivesi

Käytämme ilmalämpöpumppua talon jäädyttämiseen. Kondenssivesi valuu nyt poistoputkesta maahan. Vieressä on salaojien tarkastuskaivo. Voinko johtaa kondenssiveden suoraan...

Lämminvesivaraajan kondenssiveden poisto saunan lauseiden alta

Lämminvesivaraaja lauteiden alla ja kondenssivesi valuu lattialle. Kerää veden saunan nurkkaan ja "hätäapuna" nyt letku poistoputkessa...

Puutalon yläpohjan kondenssiongelma

Puutalon vintti muutettiin alkuperäisestä asuintiloiksi jokunen vuosi sitten. Ongelmana on kondenssivesi joka pakkasen lauhtuessa  valuu tippuen sieltä sun täältä esim. k...

Peltikaton jyrinä

Tasakattoiseen omakotitaloomme tehtiin viime kesänä harjakatto. Katemateriaali on 0,6 mm:n konesaumattu pelti. Katto on osoittautunut häiritsevän äänekkäksi. Pienelläkin...

Märkätilojen seinä-lattialaatan saumaus

Olen törmännyt useissa kohteissa seinälaatan taakse keräytyneeseen veteen. Sama ongelma esiintyy myös lattialaatan alla lattialämmityksest&a...

WISA-kate aluskatteena muotopeltikaton alla ?

Saneerauskohde vapaa-ajan asunto, jossa n. 50 v vanha Varttikatto. Ruoteet ovat 2x4 pystyyn naulatut vaakasuuntaiset, johon Vartti-levyt on ruuvattu kiinni. Suunnitelmana...

Kondenssivesi ehtynyt

Hei, Olemme asuneet 1,5 vuotta 1,5 kerroksisessa omakotitalossa (20 vuotta vanha). Siinä on talonikäinen konellisen ilmastointi, mutta ohejieta Kotimaster- ilmastointii...

viemärin ilmastointi

kysymys 1: tarvitsenko katolle vietävää viemärin ilmastointia, jos minulla ei ole vesivessaa? Lavuaareilta tulee 50mm viemäriputket, jotka yhdistyvät kph:n lattiakaivolla...

Kuinka paljon kondenssivettä kertyy?

Puolitoistakerroksisen vanhan talon vesikaton toinen lape jouduttiin uusimaan. Toinen hyväkuntoinen lape jätettiin silleen: konesaumattu katto ja umpilauta alla. Yläkert...

Vielä yläpohjan eristeistä

Luin mielenkiinnolla eilisen kysymyksen ja vastauksen yläpohjan puhalluseristeistä. Vastauksessa todettiin, että kivivilla ottaa vähiten itseensä kosteutta, mikä pitää pa...

Tuloilmaventtiilien kondenssivesiongelma

Talomme on 1,5 vuotta vanha puutalo, jossa koneellinen ilmanvaihto. Tuloilma on hoidettu ikkunoiden ylälistan viereen asennetuilla tuloilmaventtiileillä. Ne ovat putkea m...

Lasitiilestä kattoikkuna

Hei Mistä mahtaisi saada työohjeet lasitiilisen kattoikkunan tekemiseen kellarihuoneeseen (3 kpl 40*80 cm itse tehtyjä lasitiilielementtejä)? Ikkuna "avautuu" kellaris...

Miten korjata

Pesuhuoneeseen tuleva vesijohdon suojaputki on salaojaputki jossa reikiä mikä tarkoittaa että kondenssivesi menee perustuksiin. Saunan ja pesuhuoneen sokkeli on täytetty...

Liesikupu yhdistettynä huippuimuriin

Hei! Olemme rakentamassa 2krs. omakotitaloa ja suunnitelleet että keittiössä(1krs) olisi liesikupu yhdistettynä huippuimuriin katolle. Jos huippuimuri/kupu ei ole koko aj...

Lattiakaivo kodinhoitohuoneessa

Tarvitaanko kodinhoitohuoneessa lattiakaivoa? Huoneen vesipisteet ovat pesuallas työtasossa, josta oma viemäriputki lattian läpi sekä huoneessa on poistoilmalämpöpumppu k...

Minne vesi menee aluskatteelta?

Kondenssivedenhän on tarkoitus tipahdella aluskatteen päälle, ja valua siitä sitten alas talon ulkopuolelle? Mutta minne siellä? Meille tulee ns. avoin räystäs, eli al...

Peltikatto huopapalakaton päälle

Nykyinen omakotitalomme huopapalakatto on 25 v. vanha ja suunnittelen RROY Tiilikainen peltikattoa tilalle. 1. Tarvitaanko aluskate tässä tapauksessa, kun huopakatto ei...