Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Jäteilmaputken eristämismääräykset

Ilmanvaihto, täysin koneellinen

Kysytty: 14.12.2009 klo:11:16

Milloin rakentamismääräyksissä on alettu vaatia sisätiloissa LTO:n jäteilmaputken eristämistä, ja onko höyrysulku tullut mukaan samaan aikaan? Katson vuonna 2002 rakennetun talon piirustuksia, josta jäteilmaputkiston eristetiedot puuttuvat kokonaan, ja valokuvienkin mukaan eristäminen on ilmeisesti jäänyt lämpimässä tilassa tekemättä kokonaan.


care
Kysymyksiä: 2 kpl



Virallinen vastaus
RIL -määräyksissä vaatimus on ollut jo pitkään. Vuoden 1976 ilmanvaihtoa koskevissa Rakentamismääräyksissä on er...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Ilmanvaihto, täysin koneellinen / Jäteilmaputken eristämismääräykset":
Jäsenen antama (14.12.2009 klo:17:09) kommentti

C2 1998



"Putket, kanavat ja laitteet on sijoitettava, eristettävä

tai varustettava siten, ettei vesi putkistoissa jäädy ja ettei

putkien, kanavien tai laitteiden pinnoille tiivisty haitallisesti vettä

tai tiivistyvä vesi on johdettavissa pois haittaa aiheuttamatta."

Jäteilma on lämmintä eikä sisätiloissa aiheuta kondenssia. Kylmällä ullakolla pitää ehkä eristää, vaikka kyllähän ulospuhallus pitää putken sisäpinnan kuivana. Kondenssiongelma tulee jos laite sammutetaan talvella.

Jäsenen antama (14.12.2009 klo:17:59) kommentti

Jos ja kun LTO toimii niin kuin pitäisi, on jäteilma kylmää verrattuna huoneen lämpöön.

Jäsenen antama (15.12.2009 klo:0:30) kommentti

Mutta lämpimämpää kuin kanavaa umpäröivä ilma kylmässä ullakossa. = hyvä eristää.

Jäsenen antama (15.12.2009 klo:7:48) kommentti

Kannattaisiko nyt kurkata putken pintaa, kun on kova pakkanen, kondensoituuko vettä putken pintaan lämpimässä tilassa. Uskallan epäillä, koska lämpötilaero ei ole riittävä, mutta jos pisaroita tippuu, niin silloin pitää ryhtyä eristämään. Korjataan ongelma jos sellainen havaitaan, mutta muuten vain tarkkaillaan.

Jäsenen antama (16.12.2009 klo:11:12) kommentti

Meillä oli ainakin määräys eristää jäteilmaputki kylmässä tilassa Armaflexillä. Pirullista tavaraa ainakin mutkissa... : /

Jäsenen antama (16.12.2009 klo:21:11) kommentti

Kyllä olen kolmeen taloon tehnyt iv ja eristykset ja aina jäteputki eristetty, kahteen tullut armaflex ja viimesimpään ihan villalla näin oli iv suunnitelmissa.

Jäsenen antama (16.12.2009 klo:23:21) kommentti

Voisiko erisys,olla riittämätön, jos ja kun tekstistä ymmärtää, että putket kulkee kylmässä tilassa eivät villa kerroksessa.

Jäsenen antama (16.12.2009 klo:23:53) kommentti

Jos jäteilmaputki on kylmässä, kattorakenteiden välitilassa eristämätön niin silloin tulee hankaluuksia. Ensinnäkin määräysten vastainen rakenne ja toiseksi villat kastuu. Ja kolmanneksi onkin sitten se home.

Jäsenen antama (17.12.2009 klo:13:12) kommentti

LTO:na on pyöriväkennoinen, joka oman ilmoituksensa mukaan puskee jäteilmaa -12C:nä eteenpäin näillä pakkasilla. Kondenssivettä tiivistyy nyt ilmeisesti lämpimässä tilassa eristämättömän putken pinnalle, josta se valuu ja tulee sisäkatosta alas. Kyseessä on siis todellakin homerakenne, joka nyt avataan ja korjataan. Kysymyksen tarkoitus oli lähinnä etsiä vastauksia vastuukysymyksiin.

Jäsenen antama (18.12.2009 klo:17:25) kommentti

Lämpimässä armaflex ja kylmässä vielä villaa lisäksi. Armaflex on hyvä aina kun estetään kondessia.

Pyöriväkennoisessa tämä on eritysen tärkeää kun jäteilma on kylmempää.

Näissä kondessivettä ei tarvi viemäröidä jos kone ei ole allastiloissa tai ei ole jäähdytystä. Usein saneerauskohteessa tärkeä pointti..

Jäsenen antama (4.2.2010 klo:14:46) kommentti

Loppukaneettina tähän, että rakenne on nyt korjattu. Kosteusongelmiin löytyi kaksi syyllistä. Putkiasentaja oli jättänyt viimeiset 30cm tuloilmaputkesta eristämättä, joten se veti itsensä pakkasilla jäähän. Jäteilmaputki oli kokonaan eristämättä, ja sen pintaan kondensoitui vettä ensimmäisen metrin matkalla ja myöhemmin uudelleen putken nousussa. Tämä vesi tippui sitten alas kattopaneelien päälle.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Jäteilma

Voiko jäteilmaputken tuoda katolle avoimella putkella hatulliseen piippuun vai täytyykö olla sellainen oma läpivientitötterö (Vilpe yms.)?...

Poistoilmalämpöpumppu vanhaan taloon

Onko mahdotonta ajatella laittavansa poistoilmalämpöpumpun vanhaan (80-luvulla tehty) taloon lähinnä iv-putkien eristysten takia. Vanhoja putkia saisi hyödynnettyä, mutta...

Maakellarin jäteilman etäisyys pesuhuoneen ikkunasta?

Voiko maakellarin painovoimaisen ilmanvaihdon jäteilmaputken pää olla 1 metrin päässä pesuhuoneen tuuletusikkunasta? Putken saa tarvittaessa vedettyä ikkunan tason yläpuo...

Jäte- ja tuloilmaputkien eristys

Rakenteilla olevassa 2-krs talossa ei LVI-asentajan mukaan tarvitse eristää muuta kuin radon- ja jäteilmaputki (+ tietty liesituulettimen poistoputki), jotka nousevat väl...