Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Imeekö jälkiasennettu LV kone alapohjasta hajuja

Ilmanvaihto, täysin koneellinen

Kysytty: 6.4.2015 klo:22:10
Edellinen omistaja on asennuttanut koneellisen ilmanvaihdon LTOlla. Talossa on alipaine eli imulla on pykälää suurempi puhallinnopeus kuin tulolla.

Kysymykset:

- voiko alipaine imeä esim ontelolaattojen raoista, sähkökaapin pohjasta (reikä onteloihin) yms. rakenteiden "läpi" kellarin hajua?

- jos voi, kuinka estää?

- miksi pitää olla alipaine? Miksei sama paine tai ylipaine?

- kuinka suuri paine-eron tulisi olla (esim. prosentteina)?

- auttaisko jos laittaisi "räppänät" jolloin ulkoa tulisi raitista ilmaa helpommin kuin alapohjasta "rakenteiden läpi"?Kiitos taas ennakkoon kokeneempien rakentavista vastauksista.
Jäsenen antama (7.4.2015 klo:18:55) kommentti

Ei LTO-laitteistoon pidä ottaa "raakaa" ilmaa tuon takia. Ilmamäärät on tasapainotettava niin, että sisätiloissa vallitsee vain lievä alipaine. Jos rakoja rakenteissa on, ne on tiivistettävä. Rakennukselle voidaan tehdä tiiveyskoe, jonka yhteydessä vuotokohdat on löydettävissä jos eivät muuten löydy.


Virallinen vastaus
Koneellinen ilmanvaihto tulee säätää siten että huonetiloissa on lievä alipaine, tätä varten tulee lisäksi järjestää hallittu lisäkorvausilman saanti joko erillisillä venttiileillä tai muulla sopivalla tavalla uoraan ulkoa tuleva raitis ilma. Mikäli tätä ei ole järjestetty alipaine repii rakenteiden läpi korvausilman, joka ei yleensä ole puhdata.
Ylipäine huonetiloissa altistaa rakenteet kosteusvaurioille ilman virratessa rakenteiden läpi ulos.
Paine eron ei välttämättä tarvitse olla kovinkaan iso, kunhan se vain on alipaineinen. Mikäli haluat tarkemman tuloksen ota yhteyttä paikkakuntasi ilmanvaihto urakoitsijaan hän suorittaa tarpeelliset laskelmat ilmamäärille sekä säätää venttiilit tuottamaan laskelmien osoittamat ilmamäärät.

Arvostele vastaus kysymykseen "Ilmanvaihto, täysin koneellinen / Imeekö jälkiasennettu LV kone alapohjasta hajuja":
HS
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen antama (7.4.2015 klo:21:58) kommentti

Kiitos neuvoista. Anteeksi kun tuli vain yksi tähti arviointiin; moka kun luulin että niitä lisätään klikkaamalla yksikerrallaan lisää
Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Korvausilma väärästä paikasta - onko aiheutunut rakenteellista haittaa?

Ostimme vuonna 2002 rakennetun 2krs. omakotitalon. Nyt on tullut esiin, että koneellinen ilmanvaihto ei ota ollenkaan ulkoilmaa - ulkoilmaräppänän suulla ei tunnu minkään...

sähkösaatto komposiittiputkeen

Voiko tällaisen sähkösaaton eli sähkökaapelin laittaa komposiittiputken ympärille putken ja eristyksen väliin? Putkimies ehdotti käyttövesiputkiremontin yhteydessä LV-kie...

MITÄ TARKOITTAA LV-PIIRUSTUKSESSA MERKINTÄ 2000-900-2EF-V15/6.3

     MITÄ TARKOITTAA LV-PIIRUSTUKSESSA MERKINTÄ 2000-900-2EF-V15/6.3...

Vesieristys tilassa jossa on LV-varaaja

Myynnissä olevassa 80-luvun talossa oli tehty keittioremontti 2007. LV-varaaja on keittiön kaappirivistössä, lattiakaappimallinen 600mm leveä, al...