Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Ilmanvaihtokone erillisellä ohjausyksiköllä ja liesituuletin

Ilmanvaihto, täysin koneellinen

Kysytty: 2.10.2011 klo:12:56
Hei,

Kysymys koskee alle vuoden vanhaa rivitaloasuntoa jossa on asuntokohtainen ilmanvaihto.

Asunnossamme on erillisellä kytkimellä varustettu Vallox 95 ilmanvaihtokone sekä Vallox XLite liesituuletin. Kysymys liittyy tähän että jos asunnossa on koneellisesti hoidettu ilmanvaihto niin tarvitseeko liesituuletinta pitää päällä muuten kuin ruuanlaiton yhteydessä tms.

Meitä on ohjeistettu että (etenkin kylmillä ilmoilla) liesituuletinta pitäisi pitää 1 asennolla koko ajan. Tämä sen vuoksi että rasvasuodattimen jälkeen oleva pelti liesituulettimessa on n. 1/4 avoinna ja stopparilla varutettu jotta ei mene ihan kiinni. Kun asunto alipaineistetaan ilmanvaihtokoneella niin jos liesituuletin ei ole päällä tuosta aukosta liesituulettimessa tulee kylmää ilmaa sisään liedelle ja keittiöön. Eli siis jos pidetään liestituuletin talvella 1 asennossa niin kuluu sähköenergiaa sekä menetetään lämpöenergiaa = ei kuulosta kovin energiatehokkaalta ratkaisulta kun niihin nykyään pyritään.

Lisäksi asunto alipaineistuu entisestään jonka huomaa esim. siten että ulko-oven avaaminen on talvella "raskaampaa" kuin kesällä jolloin tuosta liesituulettimesta ei tarvitse lämmityksen kannalta olla huolissaan. Lisäksi liesituulettimen omissa ohjeissa ei puhuta mitään tästä 1 asennolla pitämisestä koko ajan.

Eli minun mielestäni tässä tapauksessa on asuntoomme valittu vääränlainen liestituuletin jos sen täytyy olla koko ajan päällä.

Ymmärtäisin jos samasta kytkimestä ohjattaisiin myös ilmanvaihtokonetta kuten ainakin joissakin kerrostaloasunoissa olen nähnyt tai talossamme olisi ns. painovoimainen ilmanvaihto jolloin olisi liesituulettimen yhteydessä huippuimuri ilmanvaihdon tehostamiseksi. Muissa asunnoissa kuuleman mukaan jos on valittu erilainen kuin ns. perusmallin liesituuletin niin vastaavaa "ongelmaa" ei ole.Virallinen vastaus
Pitäisi nähdä ilmanvaihdon suunnitelmat. Liesituulettimen läpi virtaava ilmamäärä on hyvin pieni. Se pitää kuitenkin tuulettimen putken kuivana. J...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.

Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.

Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Ilmanvaihto, täysin koneellinen / Ilmanvaihtokone erillisellä ohjausyksiköllä ja liesituuletin":