Jäsenen P59 antama (2.7.2010 klo:15:48) kommentti Kiinteistön kaupassa myyjän vastuu vikojen osalta on 5 vuotta, joten myyjään kannattaa ottaa yhteys ja neuvotella korjaustyön teettämisestä myyjän kustantamana tai vaihtoehtoisesti neuvotella mahdollinen hinnanalennus. Myyjän vastuu kattaa mm. mahdolliset piiloviat, mitä ei ole voitu kohtuudella todentaa vastaanottotarkastuksessa. Tässä tapauksessa vika ei ole ollut edes piilovika, vaan selkeä laiminlyönti viedä rakennusurakka asianmukaisesti päätökseen. Nykyisin yleinen käytäntö rakennusvalvonnan ja rakennuttajan välisessä suhteessa on sellainen, että rakennusvalvonta haluaa nähdä ao. mittauspöytäkirjan, mutta rakennuttaja vastaa dokumentin tuottamisesta. Käytännössä rakennuttaja liittää ao. pöytäkirjan tuottamisen LVI puolen mestarin vastuisiin sopiessaan LVI urakasta. Asia muuttuu hankalammaksi, mikäli olette sopineet osana kauppakirjaa ostajan vastuisiin ottaa kontolleen koneellisen ilmanvaihdon tasapainotuksen mittauspöytäkirjan toimittamisen.
Jäsenen Betonitohtori antama (2.7.2010 klo:16:13) kommentti Empä lähtisi pahemmin pyytelemään mitään myyjältä, koska ostaja on tiennyt pöytäkirjapuutteen olevan olemassa. Silloin astuu voimaan ostajan selvilleottovelvollisuus ja vastuu mahdollisesta puutteesta / viasta siirttyy ostajalle.
Jäsenen J2964951511 antama (2.7.2010 klo:20:25) kommentti Mutta eikö se ole harhaanjohtavaa, jos puhutaan vain pöytäkirjan toimittamisesta? Ja se tulppahan on ihan moka mikä tarkoittaa, että ilmanvaihtoa ei ole ikinä tsekattu...
Jäsenen Betonitohtori antama (2.7.2010 klo:20:46) kommentti Niimpä niin...., mutta ostajan olisi pitänyt pyytää heti pöytäkirja nähtäville. Jos sitä ei olisi löytynyt ei kauppaa olisi kannattanut ehkä tehdä. Jos talo ostetaan riskeillä, eli joku asiakirja puuttuu, jää vastuu siitä ostajalle ja sen seurauksista, eli tässä tapauksessa IV-ei ollutkaan kunnossa.
Jäsenen P59 antama (3.7.2010 klo:8:28) kommentti Noinhan se menee, ostajan selvilleotto velvollisuus. Jos myyjä on ollut myös rakennuttaja, jotain mahiksia voi olla. Keskeinen kysymys onkin siinä, miten asian keskeneräisyys on esitelty ostajalle. Ainahan voi kysäistä, siinä ei menetä vielä mitään. Tosin kovin isoa riitaa ei kannata rakentaa koska jos puhutaan esim. normaalista yhden perheen OKT:sta, missä huipparit asennetaan katolle, ei huipparin vaihtaminen isompaan / tehokkaampaan tule erityisen kalliiksi sillä olettamalla, että putkisto talon sisällä on mitoitettu riittäväksi. Jos mitoitus on väärin silloin ollaankin jo käsitteen rakennusvirhe puolella.
Jäsenen Pm antama (3.7.2010 klo:8:44) kommentti Talossa on varmaan koneellinen ilmanvaihto lämmöntalteenotolla? Mikä kone ja paljonko on neliöitä? Siitä voi arvioda riittääkö ilmanvaihto.
Jäsenen FundeRaaja antama (3.7.2010 klo:14:53) kommentti Aloitustekstistä selviää, että talossa on tulopoistoilmanvaihtokone eikä huippuimuria. Nykyaikaisilla pienimmilläkin koneilla, Meptekin ILTO 270 tai Vallox 75,saavutetaan noin 60-70 l/s, joilla pärjää tavallisessa omakotitalossa. Venttiilien säätö vaan tulee antaa ammattilaisen hoidettavaksi ja virittää myös oikeat jännittet koneen muuntajalta (alhaisimmat mahdolliset jännitteet kullekin virtaamallateholle), jotta kone ei pyöri tarpeettoman suurilla kierroksilla ja aiheuta turhaa ääntä.
Lisää kommentti*