Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Uuden talon ikkunat huurtuvat sisäpuolelta

Ikkunat ja ovet

Kysytty: 12.1.2010 klo:8:08

Uuden talon ikkunat huurtuvat sisäpuolelta

Asumme vuonna 2008 rakennetussa omakotitalossa, jonka kaikki lasit huurtuvat sisäpinnoilta pakkasen ylittäessä viisitoista astetta. Huurretta kertyy ikkunoiden alareunaan ja se nousee myös jonkin verran ikkunoiden sivuja pitkin. Kovimmilla pakkasilla ovien lasit ovat selkeästi jäässä ja myös ikkunoiden silikonisaumoissa on havaittavissa jäätymistä. ikkunoiden U-arvon on ostovaiheessa kerrottu olevan 1,0 ja ne olivat valmiiksi elementteihin asennettuina.

Ilmastointi on varmistettu ja säädetty oikein. Lämpötilamittarilla mitattuna ikkunoiden pintalämpötilat ovat melko matalat: ulkoilman ollessa -25 on sisälasin lämpötila reunoilta noin 2,5-6 astetta, nurkista vain 1 aste, huonelämpötilan ollessa n. 20-21 astetta. Huonekosteutta ei missään vaiheessa ole ollut yli 38%Rh, joten kosteuttakaan ei talossa ole.

Mistä voisi olla kyse? Mitä on tehtävissä? Keneen asiasta voi olla yhteydessä?
Virallinen vastaus
Elementtivalmistajan pitää tulla tarkastamaan, onko ikkunoiden tilkitseminen tehty oikein. Vaikuttaa siltä, että tilkkeet ovat kokonaan pois.

Arvostele vastaus kysymykseen "Ikkunat ja ovet / Uuden talon ikkunat huurtuvat sisäpuolelta":
Jäsenen antama (29.1.2010 klo:19:05) kommentti

Meillä sama ongelma 2005 rakennetussa talossa. Joku sanoi johtuvan riittämättömästä ilmanvaihdosta. Itse en usko ikkunoiden tilkitsemisongelmaan. Ehkä lattialämmitys meillä ei kierrätä ilmaa tarpeeksi ja kun talvella ilmanvaihtoakin monesti pienennetään, niin yhteisvaikutus on ikkunoiden huurtuminen. Vai olisiko jollain parempia vaihtoehtoja.

Jäsenen antama (29.1.2010 klo:21:52) kommentti

Ilmastointi tulee olla säädetty hieman alipaineiseksi jotta kosteus poistuisi talosta. IV asiantuntija voi kertoa alipaineen suuruuden ja säätää venttiilit sen mukaan.

Jäsenen antama (30.1.2010 klo:0:15) kommentti

Melko varmasti syy löytyy virheellisestä tiivistyksestä, tai sen puutteesta.

Jäsenen antama (30.1.2010 klo:8:57) kommentti

Ja nimen omaan siitä, mitä vaihtoehtoja sanoo! Eiköhän se iv-asiantuntija ole jo sanonut, koska kysyjän mukaan ilmastointi on kunnossa ja säädetty, mitä siitä enää jankuttaa. No neuvohan se on sekin, jotta pääsee "neuvomaan".


Jäsenen antama (31.1.2010 klo:22:20) kommentti

mutta kun niitä iv-asiantuntijoitakin on monenlaisia... toiset uskoo mittareita ja toiset... mutta jos onkin niin että on tehty kerrankin oikeanlaiset tiivistykset ja nyt ei sitten tuloilma riitä... eli on jo suunnittelija pistänyt arvot vituralleen...

Jäsenen antama (1.2.2010 klo:9:57) kommentti

Meillä hieman vastaava. kyseessä domuksen kiinteät ikkunat U arvolla hieman alle 1.

Kiinteä ikkuna on "syvennyksessä" seinän sisällä ja pakkesen mennessä alle -22c alkaa kosteutta kertyä alanurkkiin.

asia korjaantuu laittamalla ilmakiertoa (LTO) isommalle.

muissa huoneissa avattavat MSE ikkunat hieman huonommalla u arvolla ja niissä ei esiinny mitään ongelmaa. (paitsi joskun kun koko perhesaunoo ja lapset jättää suihkun ja kodinhoitohuoneen auki)


Jäsenen antama (1.2.2010 klo:11:29) kommentti

Sama homma täällä. Ei ole tilkitsemisestä kiinni (itse käyty rakentamisvaiheessa jokainen aukko läpi sisä- ja ulkopuolelta). Huurtumista esiintyy juurikin kiinteissä ikkunoissa, avattavissa ei lainkaan. Huoneen ilmavirta ei pääse kiertämään lasipinnan alareunaan saakka varsinkin harkkoseinässä jossa lasipinta on huomattavasti seinän sisällä. Sitä voi sitten itse jokainen miettiä kannattaako pyyhkiä ikkunat kerran päivässä kuivaksi vai pistääkö IV-kone puhaltamaan täysillä ja saattaa lämmin ilma sisältä pihalle kanavia pitkin.

Jäsenen antama (1.2.2010 klo:19:05) kommentti

Onko talon materiaalilla vaikutusta asiaan?Tiedän tapauksen jossa vaahtoharkko-talo pääsi pahasti kastumaan kovan sadekesän vuoksi ja ongelmat ovat olleet samankaltaisia. En tiedä kuinka monta vuotta tollanen kestää kuivua mutta kaikenlaista harmia siitä on ollut mm halkeamisen muodossa.

Jäsenen antama (1.2.2010 klo:21:22) kommentti

Joo kosteutta siellä on jos ikkunat kastuu

Jäsenen antama (2.2.2010 klo:8:42) kommentti

jos ikkunan lämpötila syystä tai toisesta on alhainen, sisäilman kosteus ei tarvitse olla kovin kummoinen.

Jäsenen antama (2.2.2010 klo:11:50) kommentti

"Säheltäjä" on oikeassa; yksi syy voi olla myös tuo hänen mainitsemansa ja pitäisikin selvittää myös onko näin ja jos on, niin miksi ikkunalasin sisäpinta on alhainen.

Jäsenen antama (2.2.2010 klo:13:50) kommentti

Jos ikkunan lähellä on ilmanvaihdon tuloilmaventtiili voi venttiilin puhallusta koittaa suunnata kohti ikkunaa.

Jäsenen antama (3.2.2010 klo:13:08) kommentti

..ja sotkea silloin koko huoneen huuhteluvaikutus ja jäähdyttää ikkunaa entisestään virtauksella... ei ehkä kannata...

Jäsenen antama (3.2.2010 klo:14:48) kommentti

No nimenomaan olisi hyvä saada sinne puhallusta, ei sillä mitään "koko huoneen huuhteluvaikutusta" estetä. Ja ei se ainakaan lisää sitä ilmaa jäähdytä, päinvastoin.

Jäsenen antama (3.2.2010 klo:16:04) kommentti

tietääkseni suihkuturbini on ainoa jossa ilma kuumenee virtauksen kasvaessa, tosin kerosiinin tms. avulla...

kyllä noista tuloventtiileistä tahtoo normaalisti tulla vallitsevaa huoneilmaa viileämpää ilmaa... siis mitä suurempi virtaus, niin sitä viileämpää... ja jos/kun huoneilmassa on ylimääräistä kosteutta, niin ei sitä kannata siihen ikkunaan "ampua", vaan pyrkiä juurikin ohjaamaan virtaukset siten että huonekohtainen huuhtelu toteutuu oikein ja kuljettaa sen kosteuden kohti poistoja...
Jäsenen antama (3.2.2010 klo:20:30) kommentti

Tuota.. Ilman ohjaaminen ei lisää sen määrää.. Eli ei se sen puoleen huonetta viilennä. Myöskin, pakkasella ulkoa tuleva on melkoisen kuivaa, joten kosteata sisäilmaa ei ammuta siihen ikkunaan, vaan kuivaa tuloilmaan. Viileämpää se toki on, mutta kuivaa.Mutta kysymys, minkä tyyppinen ikkuna on kyseessä, nämä huurtuvat siis.Esim. ovenlasi (mainittiin jossain välissä) oli se sitten kolme tai kuusikerroksinen, ei suinkaan ole se heikoin kohta siinä ovessa eristyksen kannalta. Sitä huonompi on se kehys siinä lasin ympärillä, eli oven runko. umpiolasipaketit on melko ohkaisia ja siinä lasin reunalla on juurikin sen verta tavaraa, joka jäähtyy hyvinkin tehokkaasti.Eikö lasin reunassakaan kiertävä alumiini/mikälie ole yhtä teholas eristeenä kuin lasien välissä oleva kaasu.


Jäsenen antama (3.2.2010 klo:21:10) kommentti

"tietääkseni suihkuturbini on ainoa jossa ilma kuumenee virtauksen kasvaessa"


Ilma lämpenee aina, kun sen painetta kasvatetaan ja paine yleensä lisääntyy, kun virtausta kasvatetaan(ei liity aiheeseen)
Ja kuten tuossa mainittiin, niin tuuletus on hyväksi, ei pahaksi huurtumisen suhteen.


Jäsenen antama (19.2.2010 klo:8:53) kommentti

Jos ei lukiessaan ymmärrä, niin on parempi jättää kommentoimatta... kysyvä ei tieltä eksy jne...


Lyhyesti ja yleistettynä!: ulkoa koneen kautta tuleva ilma on suht. kuivaa(kirjoitin huoneilman kosteudesta), mutta useimmiten kuitenkin kylmempää kuin vallitseva huoneilma... jos se ohjataan suoraan ikkunaan, niin sitä lasipintaa jäähdytetään, jolloin huoneessa vallitseva kosteus tiivistyy pintaan... (vrt. huonepölystä tulevat "surureunat" tuloventtiileiden ympärillä) ja tätähän tässä ketjussa juuri pyrittiin välttämään, eli liittyypä sittenkin aiheeseen... "ilman ohjaaminen ei lisää sen määrää"??? kuka niin sanoi/kirjoitti?rautalankaa: alkutilanteessa huoneessa vallitseva paine 1 ilmakehä ja ilma lähes paikallaan. huone 22 astetta ja tuleva ilma 16 astetta. Tuleva ilma "ammutaan" eli ohjataan suoraan lasiin, jolloin pintaa kohti vaikuttava virtaus/paine kasvaa ja tuleva ilma viilentää pintaa (tuleva ilma lämpiää toki paineen vaikutuksesta, mutta tässä tapauksessa n. 1/10 astetta riippuen ilman nopeudesta ja etäisyydestä kohdattavaan pintaan...) jolloin se muuttuu lauhduttimeksi...


Jäsenen antama (19.2.2010 klo:9:31) kommentti

jankuta jankuta mutta älä missään nimessä myönnä olleesi väärässä.

Jäsenen antama (19.2.2010 klo:10:02) kommentti

Paljonko muuten on normaalisti asuintiloissa ilman suhteellinen kosteusprosentti?

Jäsenen antama (19.2.2010 klo:10:13) kommentti

Kesällä ehkä välillä 50-90% talvella kovilla pakkasila voi pudota asunnosta riippuen jopa alle 20 %:n.

Jäsenen antama (19.2.2010 klo:10:33) kommentti

Tällä hetkellä sisälämpötila 21,5, kosteusprosentti 52.

Jäsenen antama (19.2.2010 klo:11:35) kommentti

Suosittelen mittarin kalibrointia. Jos kyseessä on hiuskosteusmittari, se käy helposti käärimällä mittari märkään pyyheliinaan ja säätämällä lukema tunnin kuluttua lähelle 100%:a. Toimenpiteen kun toistaa muutaman kerran niin näyttö on aika lähellä totuutta. 52% ei sitä näillä keleillä ole. Jos kyseessä on digitaalinen mittari niin kalibroinnista en tiedä miten se tehdään vai voiko sitä tehdä lainkaan.


Jäsenen antama (19.2.2010 klo:20:45) kommentti

Joo...., kyllä yli 50% suhteellinen kosteus on korkea näillä keleillä. Voi olla ettei ilmanvaihto toimi ollenkaan, mutta silti ei pääse noihin lukemiin.

Jäsenen antama (20.2.2010 klo:9:20) kommentti

Mittari on hiuskosteusmittari, jota en ole kalibroinut oston jälkeen.
Täytyypä kokeilla kosteaa käärettä, ehkäpä musta Rellukin käy kostutusaineeksi, mää ja tiiä.(M....lle tiedoksi)
Ilmanvaihto on hieman alipainen ja mitään ikkunoiden huurtumista missään vaiheessa ei ole tapahtunut. Tämä alkuperäiselle kysyjälle tiedoksi. Siksi epäilen sinun ilmanvaihdon oikeellisuutta.
Talon tilavuus on 955 mottia, joten kuutioitakin on riittävästi ja ilmaa riittä vaihdettavaksi.


Ilmastointisuunnittelija oli normaali insinööri ei mikään taruolento. Johtuu tästä, että kaikki toimii erinomaisesti ja olen ilmastointiini erittäin tyytyväinen.


Jäsenen antama (20.2.2010 klo:9:24) kommentti

Ne rautakauppamittarit eivät näytä oikein kalibroi tai ei....


Jäsenen antama (21.2.2010 klo:10:05) kommentti

Kosteusmittarini näyttää päin pyllyä. Kopion oheisen linkin yksityisen henkilön pitämästä sää asemasta. Tästä voidaan katsoa mm. sisälämpötila ja suhteellinen kosteus.

Suhteellinen kosteus oli sisällä tätä kirjoittaessani 15%http://veikkola-weather.com/wxlive.php

Jäsenen antama (21.2.2010 klo:11:41) kommentti

Kun arvioidaan sisätilojen kosteutta lisätään ulkoilman kosteuteen noin 2-4 g/m3. Lisäys tulee asumisen kosteustuotoista, eli ihmisistä, kotieläimistä, ruuan laitosta, peseytmisestä jnee..
Talvella ulkoilman suhteellinen kosteus on korkea, usein yli 90% RH, mutta ilman kosteussisältö erittäin pieni. Nykypakkasilla on ulkoa tulevassa korvausilmassa kosteutta n. 1 g/m3 ja siihen lisätään tuo sisäilman kosteustuotto niin saadaan karkeasti 4-5 g/m3. Kun tämä ilma lämmitetään vaikka +20 asteeseen saadan sisäilman suhteelliseksi kosteudeksi vähän yli 20% RH. Jos kosteustuottoja ole voi kosteus laskea alle 10% RH.

Jäsenen antama (23.2.2010 klo:9:27) kommentti

Ongelmahan alkuperäisellä kysyjällä on kastepisteen muodostuminen ikkunan pintaan aiheuttaen ilmassa olevan vesihöyryn härmistymisen. Ongelma voidaan poistaa lisäämällä ikkunan pintalämpötilaa tai alentamalla sisätilan suhteellista ilman kosteutta. Mikä on oikea kosteusprosentti milläkin ikkunan pintalämpötilalla niin tämähän on ilmeisesti laskennallisesti todennettavissa. Asiantuntijat voivat laskea tämän helposti.

Jäsenen antama (23.2.2010 klo:12:47) kommentti

Myöskin paksut verhot aiheuttavat kondenssikosteuden tiivistymistä ikkunapintoihin. Se rouva pirhana...

Jäsenen antama (23.2.2010 klo:13:53) kommentti

Ikkunoiden koko ja paikka/asema seinässä vaikuttaa höyryyn...ja varsinkin ikkunoiden laatu, mutta ei aina.

Jäsenen antama (24.2.2010 klo:0:52) kommentti

"Myöskin paksut verhot aiheuttavat kondenssikosteuden tiivistymistä ikkunapintoihin. Se rouva pirhana..."Tää oli kyllä ihan uutta...

Kyllä se vaan taitaa olla niin että harakanpesä on tullut ja vuotaa kylmää jollon akkunat huurtuu.

Jäsenen antama (22.3.2010 klo:13:02) kommentti

Meillä löytyi helppo ratkaisu onneksi tuohon ongelmaan.Ulkopuolella,ikkunan pellin päällä oli lunta niin paljon,että peitti ilmareiät.Ei muutakuin lumet pois ja alkoi ikkunoista näkeä ulos.

Jäsenen   antama (21.3.2018 klo:0:16) kommentti

Meillä oli täällä uudessa talossa uusissa ikkunoissa huurtumis- ja lopulta ihan jäätymisongelmaa. Vain yläkerran ikkunoissa ja vaan kunnon pakkasilla. Nyt homma ok, meriselitystä alla:- IV säädettiin uudestaan (nyt yläkerran alipaine 2 "paskalia" ja alakerrassa 6). Yläkerrassa oli ongelmien aikaan enemmän vaipan paine-eroa (ulkoilmanpaine versus talon sisilmanpaine) kuin toi "2 pascalia" mitä on nyt.- ?itse ikkunoista löytyi lillasti sanomista, pahiten oireilevassa ikkunassa (hätäpoistumisikkuna) oli karmi yläreunasta viallinen ja "rakosellaan" silleen, että huoneilmalla oli tavallaan ihan näköyhteys sinne ikkunalasien väliin. Kosteus tiivistyi uloimmaisen ikkunan sisäpinnalle. Muissa yläkerran ikkunoissa oli vähän sanomista uloimmaisissa kumitiivisteissä. - ei verhoja. Sälekaihtimet.- talo kuivunut rakentamisen jälkeen 2 talvea.- kosteus% nyt talvella noin 32 astetta. Huonelämpötila +23C (vaimo on vilukissa).- kivitalo, LTO.Nyt vihdoin ikkunahomma siis ok. IV-kone säädettiin uudestaan, suodattimet oon aina vaihtanu jne. Ikkunatoimittaja sääti, tarkisti ja kunnosti ikkunansa. Eli ei jäädy eikä edes huurru nuo yläkerran akkunat enää. Case closed. 
Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Miksi Ikkunat huurtuvat?

Asumme vuonna 1978 rakennetussa omakotitalossa jossa ikkunat huurtuvat sisäpuolelta.Joka aamu saamme ikkunakuivaimella ja pyyhkeellä kuivata ikkunat.Ikkunat on kolmilasis...

Huurtuvat lasit

50-luvun rintamiestalossa on alkuperäiset 2-kertaiset ikkunat joihin on aikaisempi omistaja asentanut ns.lämpölasin joten ovat nyt 3-kertaiset.Ongelma on kostealla ja sat...

ulkoikkuna huurtuu ja pakkasella jäätyy sisäpuolelta

Aikaisemmin vain syksyisin keväisin ulkopuolelta huurtuvat ikkunat ovat nyt alkaneet huurtumaan myös ulkoikkunan sisäpinnalta. Jäätyminen ja huurtuminen alkaa karmin alar...

Ja taas ikkunat huurtuvat...

Asumme (4 ihmistä ja 2 kissaa) 1987 valmistuneessa 110m2 omakotitalossa, jossa ikkunat huurtuvat talon sisäpuolelta syksyisin ja joskus talvella ne myös jäätyvät. Epäilen...

Ikkunat huurtuu uudessa talossa.

On 10/2011 valmistunut 2-kerroksinen paritalo. Ongelma on että ikkunat huurtuvat alaosaltaan.Energiamuoto on maalämpö....

Ikkunoiden huurtuminen

Pakkasella ulkoikkunat huurtuvat. Sisäikkunat ovat lämpölasia. Ikkunoiden väliin on asennettu sälekaihdin. Vuotaako sälekaihdinasennus vai t...

JALASSAUNA RAKENNUSAJAKSI

TARKOITUS OLISI TEHDÄ JALASSAUNA RAKENNUSAJAKSI JA KÄYTTÄÄ SITÄ EHKÄ MYÖHEMMINKIN,KUN TALO ON REMONTOITU. TARVITAANKO RAKENNUSLUPA TAAJAMAN ULKOPUOLELLA SAUNAAN.SAUNAN KO...

Uusien rakenteiden mitat

Kun uusitaan rakennuksessa ikkunat ja ulko-ovet. Kenelle kuuluu, että uudet rakenteet tulevat oikean mittiset. Esim, ettei ulko-oven korkeusmitta ei pienene, jolloin oven...

kostea ilma

Hei,saunan jälkeen sisäilma on mielestäni tosi kosteaa huonetiloissa esim sisäeteinen ja olohuone. eteisen ikkunat huurtuvat hieman vesihöyrystä.saunassa on koneellinen p...

yläkerran ikkunoiden huurtuminen/jäätyminen

Me olemme rakentaneet optiroc-kivitalon. Rakenne runkokivi 13 cm+villaa 155 mm+ tuuletusrako+ verhoustiili. Nyt ongelma on se, että vähänkin ilman ollessa pakkasella, ylä...

Ikkunoiden huurtuminen

Asumme rintamamiestalossa, jossa on painovoimainen ilmanvaihto. Kotiimme on 80-luvulla vaihdettu kolminkertaiset ikkunat. Ongelmana on, että ikkunat huurtuvat uloimmasta...

Miksi ikkunat huurtuvat edelleen?

Miksi ikkunat huurtuvat edelleen vaikka on uudet tiivisteet vaihdettu ja lasit tarkistettu. Ikkunat > ulkolasi omat pokat + kaksi lasia omilla pokilla erllisellä kiinnity...

Ikkunoitten jäätyminen sisäpuolelta?

Asun -78 valmistuneessa täystiilitalossa.Ikkunat ovat alkuperäiset,kaksikerroksiset ,ei aukeavat + tuuletus ikkunat. Aamuisin ikkunat ovat sisäpuolelta,alareunasta märät...

Hirren pintakäsittely

Höylähirsisen uuden mökin pintakäsittely askarruttaa. Valitakko vesi- vai liuotinohenteinen kuultava puunsuoja? Onko totta että vesiohenteinen antaisi jopa paremman suoja...

Kiinteät MEKA3K matalaenergiaikkunat

Hei.Kyselin aiemmin ikkunoistamme jotka jäätyvät sisäpuolelta.Ikkunafirman huoltomies kävi lämpökuvaamassa ikkunoitamme,vastauksia odotellaan.Selvisi että kiinteät ikkuna...

piipun pellitys rintamamiestaloon

Ostimme viime syksynä talon jossa on alkuperäinen piippu. Sisäpuolelta hormia on ilmeisesti uusittu, mutta vuoraus on edelleen vanha tiilivuoraus. Ostettaessa taloa oli t...

ulkovuoraus

Hei! Ajattelin uusia Rintamamiestalon ulkolaudoituksen.Vanha laudoitus raakalaudasta pystylaudoitus ja ripa.Uusi vuoraus tulisi myös raakalaudalla.Olen lisäeristänyt talo...

40-luvun puutalon ikkunat huurtuvat

Suvullamme on 40-luvun lopulla rakennettu lautaverhoiltu kesäasunto, joka on ollut pääosin kesäkäytössä. Se lämmitetään varaavalla takalla ja muutamalla sähköpatterilla,...

Painovoimainen ilmanvaihto

Talomme on rakennettu 1980 ja siinä on painovoimainen ilmanvaihto. Talo on yksitasoinen puusta rakennettu ja tiiliverhoiltu. Ongelmana on ilman kierron heikkous mm. makuu...

ikkunat huurtuvat ulkopuolelta

Miksiköhän meidän ikkunat huurtuvat ulkopuiolelta n. 20cm alareunasta aamuisin. Tälläistä en muista ennen tapahtuneen. Aamuisin jolloin ne ovat huurtuneen on ollut usei...

Panelikatto repesi rikki - mitänyt?

Miten nyt, kun panelit repesivät talven aikana rikki? Joutuuko repiin kaiken pois, vai onko jotain kikkoja? Jos uusii panelin, niin käykö taas näin? Puu siis elää - ja ny...

jäätyvät ikkunat

meillä on vuonna -70 rakennettu talo, makuuhuoneisiin ja keittöön vaihdettiin ikkunat elokuussa -05. Nyt kovilla pakkasilla on uusien ikkuinoiden alareuna useimmiten aam...

Oikea oppinen seinärakenne

Tarkoitus olisi tehdä 50-luvun talon kellaritiloihin lämmin pesutila/sauna.Mikä mahtaa olla oikea oppinen seinä rakenne/lattia rakenne?Sokkelin sisäpuolisessa seinässä hi...

Vanhan kellarin seinän eristys

Miten vanhan kellarin (rv.-57) betoniharkkoseinä kannattaa eristää? Kellari on rakennettu talon alle. Tarkoitus on asentaa ulkoseinustalle salaoja ja patolevy ja tehdä la...

talo 75

Minulla on vuonna 1975 rak.omakotitalo,jossa on ns. 3:n kertaiset lämpölasit. Eli lasi elementti, missä on kolme lasia toisissaan kiinni. Ja joka kiinnitetään listan avul...