Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

kynnyksenteko

Ikkunat ja ovet

Kysytty: 2.1.2011 klo:23:18
Olen aikeissa vaihtaa kynnykkset eivätkä kaupan standardikynnykset käy.
Tarkoituksena on tehdä ne tammilaudasta ja kysynkin millä menetelmällä kynnysten päistä olisi paras poistaa noin 2x2 cm:n palat. Poisotettava pala on leveyssuunnassa laudan keskellä joten pikkisuuntainensahays on vaikea. Olisiko yläjyrsin (+pöytä) sopiva työkalu?Virallinen vastaus
Syyn suuntaiset sahaukset saat tehtyä normaalilla sahalla. Terävällä taltalla ja vasaralla saat tehtyä poikkisuuntaisen katkaisun.

Arvostele vastaus kysymykseen "Ikkunat ja ovet / kynnyksenteko":
Jäsenen antama (4.1.2011 klo:19:10) kommentti

Homman voi tehdä näppärästi usealla eri tavalla riippuen siitä mitä on käytettävissä. Esimerkiksi1) Käsisaha + taltta - kuten jo ehdotetiinkin

2) Heiluripistosahalla

3) VannesahallaYläjyrsintäkin voi käyttää esimerkiksi pöydällä tai ilman, mutta ao. välineen käyttäminen vaatii enemän kokemusta kuin edelliset 3 esimerkkiä, ja saattaa olla hieman yllätyksellinen työturvallisuus näkökulmasta peilaten.

Jäsenen antama (4.1.2011 klo:19:21) kommentti

Niinpä, mutta 2) ja 3) aiheutaa enemmän haittaa ja pään vaivaa kysyjälle kuin "hyötyä". Oletan, että hän ei ole ammattilainen, kun kysyy tällaista täällä, joten kysyjän kannattaa noudattaa vain tuota rakenta.fi:n neuvoa.

Jäsenen antama (4.1.2011 klo:20:42) kommentti

Oppia ikä kaikki, pieni pohtiminen kuulemma kehittää. Halusin testata :-) Jokainen meistä on käynyt joko kansakoulun tai peruskoulun jotkut jopa keskikoulun, missä tekninen työ on pojilla pakollinen aine, missä 1) ja 3) termeinä ovat tulleet tutuiksi.Veikkaisin jotta kysyjällä on jotain näkemystä käsityövälineistä koska on tunnistanut yläjyrsimen. 2) Terminä saattaa maallikolle olla uusi ja hämmentävä - myönnän, kun rautakaupassa ne mokomat puhuvat pistosahasta tai sähkösahasta.Kysyjän tapauksessa sähkökäyttöisistä käsityövälineistä puhuttaessa nimenomaan keskilaatuinen esimerkiksi Boschin vihreän sarjan kone voisi olla näppärä ao. tarkoitukseen ja vähän muuhunkin nikkarointiin. Helppo käyttää, sahaus menee suoraan, eikä henkilövahinkoja synny muutoin kuin erityisesti yrittämällä.

Jäsenen antama (4.1.2011 klo:21:36) kommentti

En malta olla jatkamatta hieman tätä keskustelua, vaikka ymmärränkin, että seuraava pohdinta ei kohtaakkaan kysyjän tarvetta.Nythän olemme heitelleet lähinnä ehdotelmia työkalusta, millä loveta tammea ottamatta esimerkiksi kantaa siihen, kannattaisiko kynnykset tosiasiallisesti valmistaa esimerkiksi joko kokonaan tai osittain laudanpätkistä liimaamalla ne haluttuun muotoon, mikä vaatii enemän ammattiosaamista ja koneita viimeistelyyn, mutta millä tekniikalla päästään erityisesti loveusten osalta tehdaslaadun tasoon. Erityisesti kun kynnyksiä on useita liimaustekniikka muodostuu kilpailukykyiseksi.Jos nyt halutaan vielä arvioida vaihtoehtoa 1) eli käsisahaa ja talttausta, sahaus on vielä OK, mutta talttauksella ei saa viimeisteltyä tasopintaa tammen kovuusluokassa olevaan puuhun syiden poikkisuunnassa vaan talttauspinta joudutaan viimeistelemään joko viilaamalla tai hiomalla. Tästä tullaan työturvallisuuskysymyksiin hengityssuojaimien käytössä koska tammen hiontapöly - jos sitä pääsee keuhkoihin on ja pysyy siellä, jotkut ovat sitä mieltä, että tammen hiontapöly ja asbestipöly ovat keuhkojen toiminnan kannalta samalla viivalla... mene ja tiedä ?

Jäsenen antama (4.1.2011 klo:22:48) kommentti

No nytpä se meni tieteelliseksi ja niin rovastimaiseksi, että piispaa taitaa olla peräti. No hifistellään vielä, että työkalut 2) ja 3) kuuluvat siihen sarjaan, että kannattaa unohtaa ja viilaa ei kannata käyttää, sillä eiköhän se leikkauspinta/-t jää kokonaan pimentoon.

Eihän sitä koko palaa kerralla poikkisuunnassa kannata pätkäistä ja mitähän ne liimaohjeetkin sitten sanovat? Toisaalta ei kannata niin puuskuttaa, että lastut lentävät keuhkoihin.

Ja onpahan viilaushommasta tulossa sitten uusi tautikin: tammitoosi...mene ja tiedä?

Jäsenen antama (4.1.2011 klo:22:59) kommentti

Kaikki pöly on terveydelle haitallista hengitettynä.

Mutta puupölyistä pyökki taitaa olla se pahin.

Tuskin puupölyt kuitenkaan ihan asbestin "veroisia" ovat.

Jäsenen antama (5.1.2011 klo:13:20) kommentti

Näin se varmaan on verrattaessa asbestiin, mutta useinhan teollinen raaka-aineiden käyttö on huomattavan etupainotteista ennen kuin mahdolliset terveyden haittavaikutteet on tutkittu kunnolla. Se mihin tutkimusten pääpaino kohdistuu on usein sen tyyppiset tuotteet, mille altistuu suuremmat ihmismassat. Suomessa puulajit ja niiden käyttäytyminen ei kuulu tähän ryhmään.Jos nyt halutaan katsoa hieman historiaan esimerkiksi muutaman kymmenen vuoden päähän, niin esimerkiksi asbesti oli teollisilta ominaisuuksiltaan ylivoimainen todella moneen käyttötarkoitukseen. Sitä lykättiin rakennusmateriaaleihin, joka ukko ruuvasi asbestilevyjä saunan seiniin, kattoja tehtiin, auton jarrupaloissa sitä oli,hitsauskäsineet oli asbestia, mattoja käärittiin laivojen korsteeneihin jne.. Entäs PCB, tunsin ennen ukkoja, jotka kondensaattoritehtaalla liotteli käsiään PCB altaissa... PVC se mainio sähkökaapeleiden täyteaine, muovipussien ja rakennusmuovien raaka-aine, mikä on nyt vaivihkaa korvattu PE tuotteilla. Entäs sähkömagneettinen säteily... jne.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: