Jäsenen Jaggeri antama (5.1.2009 klo:7:54) kommentti Miten tuon U-arvon voi itse tarkastaa ?
Jäsenen Monta antama (5.1.2009 klo:9:08) kommentti Mitähän tuo asiantuntija tarkoittaa tuolla U-arvon tarkastamisella? Jos se tarkoittaa sitä, että kyselet ikkunan valmistajalta ja uskot sitä mitä sieltä sanotaan, niin silloin se on hilseen alapuolelle menevä juttu. Sinä et muutoin pysty sitä vähällä kummalla tarkastamaan, vaikka en kuitenkaan väheksy Sinun fysiikan taitojasi.
Siinä on lisättävä ilman kiertoa ikkunan ohi eli se ilmavirta on saatava jollakin tavalla pyyhkimään niitä ikkunapintoja paremmin kuin nykyisin. Se "jäätyminen" ei ole normalia. Jos jäätyminen on normaalia , silloin se "normaalitilanne" on normaali huono rakennesysteemi. Ongelma esiintyy usein "patterittomissa ikkunoissa" tai lattialämmityksellä hoidettuna ikkunoiden alapuolella "lattialämmitysputkisto on vajavainen" tai ikkunat ovat sisäseinäpintaan nähden syvennyksissä.
Ikkunat pitäisi tai oikeammin pitää/kannattaa asentaa "aina tasan sisäpinnan kanssa".
"parempi U-arvokin johtuen ilmasta lasien välissä."
Tuo ei yksinään selitä U-arvon paremmuutta.
Jäsenen Atro antama (5.1.2009 klo:9:08) kommentti Meillä oli samanlainen lähtötilanne. Valitsimme lopulta kaikki ikkunat avattaviksi. Ohessa aiempi kommenttini tällä palstalla.
"Päädyimme avattaviin ikkunoihin kiinteiden sijaan, koska ikkunat tulivat syvälle seinärakenteeseen aiheuttaten huonon ilmanvaihdon ikkunan alareunassa. Lähinnä siitä ja kiinteiden ikkunoiden lasipaketin ohuudesta johtuen (lisäys: valmistajasta riippuen n.35mm...>50mm) kiinteiden ikkunoiden reuna-alueiden lämpötila vähenee kovemmilla pakkasilla niin, että (sisäilman) kosteus melkoisella todennäköisyydellä tiivistyy ja jopa jäätyy sisälasin sisäpintaan. Tämän halusimme välttää. Tosiasiassa, avattavien ikkunoiden välitila tuulettuu myös tuolla kylmällä ulkoilmalla."
-> Tuskin läydät tästä maasta niin hyviä ikkunoita, joiden alareuna ei tapauksessasi kostuisi. Saattaa olla olemassa joitakin sähköllä lämmitettäviä ikkunoita, mutta niiden hinta on kova. Sinuna voisin kokeilla pienikokoista irrallista lämpölistaa ikkunapenkillä. Kysele niitä sähköliikkeestä.
Jäsenen Jaggeri antama (5.1.2009 klo:12:32) kommentti Eipä nuo nyt sentään ainakaan -17 asteessa ole jäätyneet, mutta tiivistyypähän pikkasen kosteutta nimenomaan ikkunan alaosaan. Ja tuo nyt ei ainakaan lisää karmin elinikää, vaikka tuskin se nyt siitä ihan heti mätäneekään - ei näitä kovempia pakkaspäiviä nyt koko ajan ole. Noiden ikkunoiden asentaminen ei edes onnistu tasan seinäpinnan kanssa, sillä noissa kiinteissä ikkunoissa on n. 10cm karmisyvyys ja lasielementit tulee vasta sitten. Kiinteät ikkunat tuntuivat järkeviltä hankintahetkellä, kun osa ikkunoista on isoja (mm. 4 kpl 1.8m x 2.4m) ja osa sijaitsee 3m. korkeudessa niin peseminenkään ei kovin kätevää ole. Ei siis silloin tullut edes kysyttyä olisiko tuon kokoisia edes avattavana valmistettu. No, täytyy ehkä kysellä tuollaista listaa tai sitten tehdä itse jonkinlainen lämmityselementti
Jäsenen Kokemus-0 antama (7.1.2009 klo:14:52) kommentti No, meillä taas on kosteutta näkynyt ehkä päivänä, kahtena vuodessa nimenomaan suurehkoissa avattavissa ikkunoissa, mutta ei koskaan suurissa kiinteissä (1.4 m x 2.6 m), joissa ikkunapinta on syvennyksessä. Uskon, että tuo on hallittu lattialämmitysputkiston selvästi suuremmalla tiheydellä noiden korkeiden ikkunoiden alla. Ikkunat on Finndomon tehtaalta (=Vaajatalon suurelementit). Perstuntumalta kehtaisin väittää, että maasto-olosuhteista riippuen ilmansuuntakin voi tehdä tuollaisen eron.
Jäsenen Atro antama (7.1.2009 klo:16:25) kommentti Ovatko kiinteät ikkunanne lattiaan asti vai onko niillä ikkunapenkki?
Jäsenen Kokemus-0 antama (8.1.2009 klo:11:57) kommentti Jos meikäläistä tarkoitit, niin ikkunat alkavat n. 10 cm korkeudelta.
Jäsenen Atro antama (8.1.2009 klo:13:43) kommentti Juu, tuo lähtökorkeus tihennetyn lämmityksen kanssa pienentänee kostumisriskiä. Ainakin verrattuna siihen, jos ikkunasyvennys alkaisi esim. 70cm korkeudella. Ikkunat kostuvat herkimmin alalaidastaan.
Jäsenen Jaggeri antama (9.1.2009 klo:16:26) kommentti Meillä alkavat matalimmillaan 30cm korkeudelta ja ovat syvennykessä. Lattialämmityskin on päällä vain jos sisälämpötila laskee ja kun takkaa poltetaan paljon, niin ei välttämättä ole lattiakaan järin lämmin. Sain kuitenkin ikkunavalmistajalta vinkin ja se oli pienen alumiinisen neliöprofiilin laittaminen ikkunan alareunaan siten, että se osuu ikkunapintaan. Ostin sitten hieman epäillen tarjoustalosta yhden listanpätkän ja laitoin sen ikkunan alaosaan niin eipä tiivistynyt sen ikkunan alaosaan -15 asteessa mitään vaikka viereiseen tiivistyi. Liekö tuossa alumiini johtaa kylmää ikkunapinnasta sen verran sitten pois. No, lista ei ulkonäköäkään pilannut, joten laittelen noita varmaan sitten muihinkin kiinteisiin ikkunoihin.
Lisää kommentti*