Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Kattoikkunan vuoto ja sen aiheuttamat viat

Ikkunat ja ovet

Kysytty: 27.2.2010 klo:18:09

Hei, Taloyhtiössämme on tänään havaittu, että kolmessa asunnossa (yht.4 kpl) on kattoikkuna alkanut vuotamaan. Ilmeisesti katolla oleva lumi ja ikkunan pinnalla oleva jää ovat aiheuttaneet tämän, kun pitkän pakkasjakson jälkeen oli ensimmäinen leuto päivä. Kävimme katolla hakkaamassa jään pois ikkunan päältä ja ympäriltä, jolloin myös vuoto loppui. Kysyisimmekin, olisiko syytä tarkistaa katon rakenteita ikkunan ympäriltä esim. villoja, jos niihin on päässyt valumaan kosteutta?


Pirtsu
Kysymyksiä: 1 kplVirallinen vastaus
Tärkeintä on nyt, että lisävauriot estetään. Kun ympäristö on puhdas, kannattaa harkita tilapäisen lämpövastuksen asentamista ikkunan ympärille. Näin estyy jäätyminen. talvi on nyt ankara. Normaalisti ei mitään lisäapua tarvita. Rakenne kannattaa ottaa kesällä auki, tarkastaa rakenteet, ja korjata mahdollinen rakenteellinen virhe.

Arvostele vastaus kysymykseen "Ikkunat ja ovet / Kattoikkunan vuoto ja sen aiheuttamat viat":
Jäsenen antama (28.2.2010 klo:8:06) kommentti

Tuskinpa tuolta kesällä enää mitään löytyy. Avaamalla ja rakentamalla kaikki varmuuden vuoksi uudelleen saa korkeintaan mielenrauhan. Kysymys on siitä että sulava lumi tunkeutuu läpi saumoista paineella. Lämpövastus vain edistää tätä. Lumi pitää kattoikkunan ympäriltä lapioida pois jos tuolta ongelmalta haluaa täysin välttyä.

Jäsenen antama (1.3.2010 klo:18:06) kommentti

 
Juuri noin, kun kattoikkuna on asennettu tehdasohjeitten mukaan. Ei ole huolta huomisesta, kun se asennus tehdään oikein.

Jokupa on asentanut uusia ja korjannut vanhoja tehdasohjeasennettuja ikkunoita eikä minkkäänlaista jälkiseurausta ole ilmennyt. Tehdasohjeet ovat täysin p:stä. Minkäänlaisia lämpökaapeleita ei missään tapauksessa kannata eikä pidä asentaa, sillä silloin ollaan enemmän vaikeuksissa. Mistä ja miten vedätte sähköt, ettette tee tahallisia reikiä katolle? On se vain tyhmää aiheuttaa lisämurhetta. Ei tarvitse käydä lumiakaan luomassa, kun ikkuna asennetaan oikein ja kunnolla.
Ikkuna on hyvä, mutta asennusohjeet sieltä jostakin ja syvältä.

Jäsenen antama (1.3.2010 klo:18:11) kommentti

Jos on lunta niin paljon kun tänä vuonna, niin sulavesi voi nousta kaikkien reunalistojen tms. rakenteellisten suojauksien ylitse.

Itse ottaisin enimpiä lumia talven mittaan ympäriltä pois. Lumenluonnissa ei kannattane paljon kolautella lasia teräslapiolla...

Jäsenen antama (2.3.2010 klo:22:47) kommentti

Sattuipa tänään pientalon rakenteita opastava kirja käteeni ja kuinka ollakaan, niin vielä kohta eli sivut, jossa opastetaan kattoikkunan asennusta. Siinä opastus oli lähes erään kattoikkunan tehdasasennusohje eli täyttä soopaa. Sitten katsoin kirjan tekijät, joista yksi oli suurena guruna tunnettu alan oppikirjojen tekijäkin ja opettaja U.S., mutta nyt kylläkin vain asiantuntijan roolissa.Eipä ole ihme, että tehdään sutta ja sekundaa, jos ei itse ollenkaan ajattele tai ei ole tietämystä.