Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

WC-n vesilukon jäätymisen esto

Huvilat ja mökit

Kysytty: 30.9.2008 klo:11:58

Miten suosittelette estettävän WC:n hajulukon ja viemärin jäätymisen? Kiinteistöä ei lämmitetä talvella.Lapanen
Kysymyksiä: 1 kplVirallinen vastaus
Puhallat kaikki vesijohdot ilmeisesti tyhjiksi vedestä. Varmista myös, että pytyn säiliö tulee tyhjäksi. Tyhjennä hajulukko vedestä, ja kaada tilalle raakaa jäähdyttäjänestettä, tai rypsiöljyä.

Arvostele vastaus kysymykseen "Huvilat ja mökit / WC-n vesilukon jäätymisen esto":
Jäsenen antama (27.7.2011 klo:21:13) kommentti

Niin siis millä "puhallan"? Ihan kiva neuvo, mutta puolitekoinen. Mitä on "raaka jäähdyttäjäneste"? Ilmeisesti siis tavallista auton jäähdytinnestettä...

Jäsenen antama (27.7.2011 klo:21:44) kommentti

Millainen on WC hajulukko ja miksi viemäri jäätyy ?      

Jäsenen antama (27.7.2011 klo:23:20) kommentti

Puhallus tarkoittaa, että käytät paineilmaa. Tietysti tarvitset kompressorin siihen tarkoitukseen.

Jäsenen antama (27.7.2011 klo:23:58) kommentti

Ei kysyjä kysynytkään "WC hajulukkoa". Sinä saat WC-pytyn hajulukon tyhjättyä jollakin kipolla esim. jugurtti-purkilla tms. lappamalla ja se onnistuu myös lattiamärkäkaivosta(jos on) samalla menetelmällä. Jos on lavuaari ja siinä erillinen vesilukko "paljun alla", niin tyhjää sekin. Se on avattava. Kaada sitten sitä raakaa (auton)jäähdytinnestettä eli neste "kuivana", niin kuin ravintellissa tilataan alkkomaholi kuivana. Tyhjätyn veden tilalle tietenkin.

Tyhjennys onnistuu myös halpahallista löytyvillä imupumpuillakin.

Muuten WC-pytyn hajulukon tyhjennys puhaltamalla on hieman erikoinen ohje. Ohjeen antajat:yrittäkääpä ja kertokaapa kokemuksenne. Odotan mielenkiinnolla. Muutenkaan en antais mitään puhallusneuvoa. Myös lattiakaivon tyhjennys on puhaltamalla konstikas ja samoin lavuaarin vesilukonkin.

Viemäreitä ei tarvitse tyhjätä, vaan ainoastaan vesilukot tai suoraan tyhjäämättä kaataa jäähdytin nestettän vesilukkoihin niin paljon, että niissä on jäähdytin nestettä niin pajon, että se "peittää reiän", vaikka vesi on haihtunut.

Hifistelijöille, että kuivaWC:ssä ei ilmeisesti ole taas vesilukkoa "pytyssä".

Jäsenen antama (28.7.2011 klo:8:08) kommentti

Missä kohtaa ohjeessa lukee että hajulukko on puhallettava tyhjäksi?

Joko olen sokea tai tyhmä, mutta valitettavasti en huomannut sitä.

Jäsenen antama (28.7.2011 klo:9:14) kommentti

Jos ollaan tarkkoja, niin jäähdytysnestettä ei saa laittaa viemäriin, se on ympäristörikos.

Jäsenen antama (28.7.2011 klo:9:57) kommentti

Järjen käyttö on sallittu!

"Joko olen sokea tai tyhmä, mutta valitettavasti en huomannut sitä."

Valitse itse tai jos et osaa valita, niin ota molemmat!

Nimimerkistä päätellen uuden kysymyksen asettaja:
"Missä kohtaa ohjeessa lukee että hajulukko on puhallettava tyhjäksi?"
pitäisi olla alan ammattilainen (onkin "ammattilainen"), joten mitä osaa viemäreistä pitää sitten puhaltaa tyhjäksi ellei vesilukkoja?

Näillä palstoilla on syytä osata soveltaa kysymystä käsittäen mitä ei-ammattilainen kysyy.

"Jos ollaan tarkkoja, niin jäähdytysnestettä ei saa laittaa viemäriin, se on ympäristörikos."

Tämä pitää täysin paikkansa, jolloin meikäläinen jätti sen ratkaisun kysyjän harkittavaksi, koska ko. systeemiä käytetään pilvin pimein kielloista huolimatta ja se ohje oli jo laukaistu areenalle. Mikään ohje ei ole yleensä täydellinen, joten ohjeen saajan on syytä osata itsekin ajatella. Muuten ruokaöljyn kaataminenkin viemäriin on kiellettyä.

Kyseiseisessä ongelmassa meikäläinen neuvoo henkilökohtaisesti aivan muuta, joka on taatusti sallittu, mutta on hieman työläämpi.

Lisättäköön vielä eräs keino, jossa itse viemäriin ei mene mitään:
 tyhjennä
1) WC-pytystä
2) lattiakaivosta
jollakin pienellä "kipolla" tai ime halpaimupumpulla vesi pois
3) avaa lavuaarin vesilukko (ja samalla putsaa se ) ja jätä se tyhjäksi, sulje se (siinä on pohja kierteellä)

Sitten kaada riittävän isoon taatusti alaosastaan reiättömään muovipussiin  (reikä - isokin - sallitaan vain pussin yläpäässä ja on välttämätönkin)  ko. edellä mainittuja aineita. Sitten asettelet/nostat pussit tyhjättyihin vesilukkoihin ko. pussit ikään kuin veden paikalle. Lavuariin tietenkin vain lavuaarin pohjalle, ei tungeta vesilukkoon.
 
Käytä myös aivojasi, mutta ei niitä vesilukkoihin kuitenkaan, vaan jätä ne omalle paikalle, jolloin keväällä taas voit niitä käyttää ottaessa vesilukot käyttöösi.

Yleisohjeena (kevättä varten) vesilukkojen käyttöönotto suoritetaan päinvastaisessa järjestyksessä.

Tässä on/oli ohjetta ThePutkarillekin.

PS!

"Jos ollaan tarkkoja, niin jäähdytysnestettä..."?, niin ollaanpa tarkkoja: mitä se on? 

Ja hifistellään vielä, kun minä käytän nimen omaan jäähdytysnestettä esim. vettä jäähdyttämään jotakin, niin taatusti ei ole kiellettyä kaataa sitä viemäriin eikä ole ympäristörikos. Jokaiseen itsensä on harkittava mitä viemäriin laittaa/kaataa.
Jäsenen antama (28.7.2011 klo:12:59) kommentti

Jos yleisen meuhkaamisen ohessa lukisi ajatuksella alkuperäisen rakentaja.fi vastauksen, niin asian luulisi selviävän. Puhalletaan _vesijohdot_ tyhjäksi, ei viemäreitä.Tätähän ei varsinaisesti kysytty, mutta oli oivallinen lisäys vastaukseen, koska kysymyksestä ilmeni kiinteistön jäävän kylmilleen.

Jäsenen antama (28.7.2011 klo:17:32) kommentti

Luetko ratoiv / monta ollenkaan näitä palstan vastaajien tai muiden kirjoittajien viestejä? Vaikuttaa ettet omaa parhaimmuuttasi siihen kykene. Minä en ole esittänyt muita kysymyksiä kuin sen jonka esitin. En tiedustellut miten viemärin hajulukot tyhjennetään. Itse rupesit välittömästi meuhkaamaan jotain aivan muuta, kerta et osaa omia virheitäsi myöntää. Edelleenkään en näe vastaajan palautteessa mitään mainintaa viemärin vesilukon tyhjentämisestä. Näetkö sinä? Ja jos näet olisi varmaan oman turvallisuutesi takia syytä hakeutua lääkärin tai psykiatrin hoitoon.

Jäsenen antama (28.7.2011 klo:20:07) kommentti

Kyllä luen, mutta tällä kertaa meni hieman hatarasti. Myönnän.

Kysymyshän koski ainoastaan vesilukon jäätymisen estoa. Oli tietenkin hyvä, että vastaaja vastasi lajemmin kysyjälle. Kiitokset siitä hänelle.

Kysymys siis koski ainoastaan vesilukon tyhjennystä, johon vastasin, mutta onko sinun kommenttisi asiallisia arvoisa ThePutkari?"Ja jos näet olisi varmaan oman turvallisuutesi takia syytä hakeutua lääkärin tai psykiatrin hoitoon."Jos minä näen siinä jotakin, niin sinäkö varmistat turvallisuuteni hakeutumalla itse ko. instanssiin? Jos tuo hakeutuminen koskee itseäsi, niin päätä sinä itse, minä en. Kun annat ohjeita lääketieteestä, niin silloin sopisi paremmin nimimerkki: ThePuoskari

Jäsenen antama (28.7.2011 klo:21:41) kommentti

Eikun "ThePuoskari", koska mielestäsi en ole (siinäkään) ammattilainen.

Jäsenen antama (28.7.2011 klo:22:26) kommentti

Tuulilasinpesuneste ajaa saman asian, on puolet halvempaa ja ei ole ympäristörikos..

Jäsenen antama (28.7.2011 klo:22:52) kommentti

Kyllä on sekä halvempaa että ympäristörikos!

Jäsenen antama (29.7.2011 klo:11:03) kommentti

Mitenkähän olisi suolan laittaminen niihin vesilukkoihin.

Mahdollisesti merisuolaa kun nuo meret evät juurikaan jäädy.

Jäsenen antama (29.7.2011 klo:12:33) kommentti

Juuri niin! Yhdenmukaisuusshan on taattu, mutta ainakin yksi eroavaisuus: en ainakaan minä ole kuullut, että vesilukkoon olisi kukaan (ihminen) ainakaan hukkunut.

Jäsenen antama (29.7.2011 klo:16:36) kommentti

Suola saattaa vähentää valurautaputkistojen käyttöikää, ainakin teoriassa. Siinä pytyn vesilukossa ei ole ihan vastaavia virtauksia kun atlantilla, ja itämeri on kyllä mielestäni joka talvi jäässä ainakin sen puolisen metriä.

Jäsenen antama (29.7.2011 klo:20:17) kommentti

Pöntön hana kiinni ja vedät säiliön tyhjäksi. Sitten vaan puoli litraa raakaa lasinpesunestettä pönttöön. Lattiakaivoihin ja altaiden hajulukkoihin kannattaa lurattaa myös muutama desi. Ei jäädy.

Jäsenen antama (29.7.2011 klo:20:30) kommentti

Ja mitä vesijohtoihin kaadetaan?    

Jäsenen antama (29.7.2011 klo:21:48) kommentti

No on kysymättäkin selvää! Ilmaa tietty! Se on sellaista ainetta, että saa jäätyäkin. Ei huolta vaikka putket vähän supistuvatkin sen vaikutuksesta. Kyllä ne palautuvat sitten taas ilman sulaessa ennalleen.

Jäsenen   antama (6.11.2014 klo:16:59) kommentti

Laitan biohajoavaa jäähdytysnestettä hajulukkoihin.
Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

tukos WC-pytyn viemärissä

WC-pytty ei vedä. Voiko viemärin aukaisuvaijerilla survoa estettä pois vai vaurioittaako pytyn pintaa, meneekö vaijeri vesilukon läpi? Onko jostain kemikaalista apua?...

Maatuneen haju vesilukosta

Suihkuttoman WC:n remontin jälkeen tulee lattiakaivosta viemärin haju. Remontin yhteydessä tuli lattiaan muovimaton tilalle kaakelit ja vesikiertoisen lattialämmityksen t...

WC viemäri haisee uuden sakokaivon asennuksen jälkeen

Ongelmani on seuraavanlainen: Uusin kiinteistöviemäröinnin eli vanhat betonirengaskaivot korvattiin 2:lla sakokaivolla ja pumppukaivolla. Asennuksen jälkeen rupesi wc:ssä...

kiehumisen esto laite keskuslämmitys kattilassa

Saisko kuvan ja kytkentäkaavan  kiehumisen esto laitteesta puu lämmittesestä kaskuslämmitys kattilaan...

Onko oikein

Pesuhuoneessa on WC ja suihkun lattiakaivo noin metrin päässä toisistaan. Kun WC:tä huuhtelee niin lattikaivon vesilukon vedenpinnan korkeus vaihtelee muutaman sentin? S...

Terassilla olevan laatoituksen liukkauden esto

Terassillamme on laatoitus. Millä sen liukkauden esto on järkevimmin hoidettavissa? Valitettavasti ei rakentaja ollut laittanut sähkökaapelia laattojen alle, joka olisi h...

mitä rakenteita alapohjaan...

uusimme vanhaa pestilaa, saunaa, vessaa ja pukuhuonetta, josta tulee kodinhoitohuone. kaikki on purettu pohjalaattaa myöten ja seinätkin menee uusiksi. vain rajoittavat s...

Haapalauta

Olemme sahauttaneet haapalautaa josta on tarkoitus tehdä mökille sisäkatto. Laudoista höylätään vain sahatut pinnat ja reunat on nyt kuorittu ja ne jätetään sellaisiksi....

Perustus kuntoon

50m2 ala kuorittu n.50sm syvä 16mm pesty kiviaines ,millainen kosteuden kapilari esto rakennusmuovi vai  eristekangas ja mihin kohtaan puoleen syvyyten vai mihi...

kuivakaivojen putket

Ongelma on että WC:ssä haisee miedosti viemärille. Lattiakaivon vesilukossa on vettä. Lattiakaivoon tulee teknisestä tilasta kuivakaivon putki. Uponorin lattiakaivossa on...

Padotuskorkeus

Lasketaanko padotuskorkeus liittymäkohdan liitoskohdasta (tonttijohto D200) vai ison viemärijohdon laesta (voi olla vaikka D400 mm) ja mihin kohtaan viemärijohdon kylkeen...

Uuden keittiön viemäröinti haisee

Remontoimme keittiömme 10/2003, ja jo tammikuussa 04 tiskiallas alkoi haista ummehtuneelle ja eltaantuneelle. Putkimies väittää että syynä on paistinpannujen pesutyylimme...

Pesukoneen poistoputken liittäminen.

Kylpyhuoneessamme on lavuaari jolla viemäriyhteys noin 100mm seinästä. Pesukone on 1,5m tästä viemäristä, samalla seinällä. Voiko poistovettä johtaa kiinteällä putkella s...

Puhdistamon jäätyminen

Millä voisin estää puhdistamon jäätymisen kun se on syksyllä asennusvaiheessa täytetty vedellä. Talo ole vielä käytössä joten "prosessin" kautta ei tule lämpöä eikä virt...

Kuka vastaa mistäkin kustannuksesta PH/WC-remontti

Miten on, kun- PH/WC:ssä tehty remppa ennen vuotta 2000 asoy:n tietämättä eli ei mitään ”julkista” historiatietoa    -- asoy-kennotalo rakennettu 70-luvulla     -- rempan...

Maapohjakosteuden nousu lecaharkossa ?

Kuulin juuri tuttavaltani, että heidän hirsimökkinsä rossipohjan pilareissa, jotka on tehty leca-harkoista, nousee maapohjakosteus uhkaavasti ylöspäin. Mökki on perustett...

lto:n esilämmitys

voiko ilmanvaihtokoneen lto-kennon jäätymisen estää laittamalla vesipatteri asunnosta koneeseen tulevaan poistoilmakanavaan ja lämmittää tätä kautta kennoa, näin ei olisi...

Kaivon eristäminen

Mitä voisin laittaa porakaivoon eristeeksi, teko jäännyt keskeneräiseksi. Saattolämpö on kuitenkin käytössä, mutta kaivosta puuttuu vielä oikea betonikansi, ulkopuolella...

Teräspaalut ja pakkannen

Eli jos käyttää teräspaaluja ja paalujen päälle tulee se perinteinen rautakehikko ja talo suoraan siihen päälle; mitenkä estetään liian kova kylmyys talon alla ? Olen nim...

putken kaato

homman nimi on tämä.asumme hajaasutusalueella.laitoimme viemäriputken tulemaan normaalia ylempää eli se tulee heti anturan yläpinnasta. ulos kivijalasta.tämä siksi että s...

Salaoja tonttien välissä

Hei, Miten syvälle pitäisi kahden tontin välinen salaojaputki asentaa, jos olemme aikeissa istuttaa rajalle pensasaidan. Haluaisin estää salaojan tukkeutumisen, jäätymi...

70-luvun, kolmikerroslasin tiivistys

Voiko, tai onko järkevää, yrittää tiivistää sisäpuolelta 70-luvun kolmikerroslasin (umpinainen, ei avattava, lämpölasi) ruudun ja karmin välistä saumaa. Saumassa on jokin...

Vanhojen tiilien käyttö pihakiveyksessä

Minulla on runsaasti vanhoja, kunnostamani torpan multipenkistä esiinkaivettuja tiiliä. Voiko niitä käyttää pihapöytäryhmän alle tehtävässä kiveyksessä vai halkeavatko ne...

salaojitus matalaan sokkeliin

talon sokkelin korkeus on yhteensä vain noin 40cm johon pitäisi asentaa salaojat.hieman näin amatöörinä ihmettelen toteutusta koska salaojaputkienhan tarvitsisi olla suur...

kosteusvaurio

heiRossipohjan rakenne on seuraava: parketti, sasmox-levy jossa sähkölämmityskaapeli, 25-cm mineraalivilla, tuulensuojalevy, avoin. pilariperustus.Talvella jätin jäätymis...