Jäsenen PetteP antama (4.9.2012 klo:15:07) kommentti Tässä kommenttia. Jotain asiaan vaikuttavia asioita jäi kysymyksessä vielä auki.. Mitä villaa sinne puhallettiin? Minkä ikäinen talo, millaiset seinät, ikkunat, alapohja? Ilmanvaihto? Lämpimän käyttöveden osuus? Jos alunperinkin yläpohjan kautta karannut lämpömäärä oli pienehkö osuus koko kulutuksesta, niin se villan lisääminen ei voi suuresti vaikuttaa. Ilmeisesti on suora sähkölämmitys? Talviaikaan käsittääkseni se kodinkoneiden energiatehokkuusvaikutus on suunnilleen +-0, paitsi pesukoneessa voi tulla oikeaa säästöä. Onko nyt kyse talviajan sähkönkulutuksesta vai ympärivuotisesta? Kuka on Tampereen TK? Jos se on netissä, niin linkkiä tänne. Muutkin voi sitten yrittää ymmärtää tuota konvektiovaikutustutkimusta.
Jäsenen ruosu antama (4.9.2012 klo:15:41) kommentti Tampereen Teknillinen Korkeakoulu, (yliopisto) kai sieltä jotakin löytyy netistä? Siellä ei vielä ole keritty käymään, mutta omia mielipiteitä on tästä asiasta, palaan asiaan!
Jäsenen rakrak antama (4.9.2012 klo:18:09) kommentti Minkätyyppinen ilmanvaihto, ja minkätyyppinen lämmitysjärjestelmä? (veikkaus huippari ja sähköpatterit) Vanha kodinkone muuten kuluttaa yleensä poiskytkettynä tasan nollaa, uudessa on usein muuntajan perässä kelloa ja lediä poiskytkettynäkin. Sähkölämmitystalossa tuolla ei tosin ole juurikaan merkitystä. Mutta kyllä, myös puhallusvilla kannattaa tuulensuojata.
Jäsenen Karttu antama (4.9.2012 klo:18:40) kommentti
Jäsenen Karttu antama (4.9.2012 klo:18:49) kommentti Hei, Okt, Siporex -95, yläpohja kevytbetonia + 10 cm selluvillaa + 30 cm Knaufin hartsitonta. IV lto:lla. Suora sähkö, alapohjasta ei niin väliä. Ikkunat Fenestran 3 krs selektiiviset (mitä ne tähän kuuluvat?) Kulutusseuranta helmi-kesä -12. Käyttöveden energian kulutusta ei tarpeen selvittää tämän tapauksen osalta. Käyttö tavanomaista vähäisempää lomamatkan takia. Astepäiväluvun vertailu talveen 2011 olisi aiheellinen, mutten löydä sitä Naantalin kohdalta. Tampereen Tekninen Korkeakoulun (YO) hanke, jota vetäjä esitteli mm. radiossa runsas kuukausi sitten. Nimeä en valitettavasti muista. Miten RakRak suorittaisi tuulensuojauksen 40 cm:n villapatjan päältä? Jos keksit näppärän konstin kertokaa niistä ihmisille. Olennainen asia.
Jäsenen kvkj antama (5.9.2012 klo:9:31) kommentti On kyllä aika lyhyellä aikavälillä tuo kulutusseuranta. Nythän oli vielä aika viileä kevät. Villapatjan päälle tuulensuojakangasta,
Jäsenen PetteP antama (26.9.2012 klo:11:10) kommentti Ikkunat ja seinät kuuluvat aika vahvasti kysymykseesi siitä miksi yläpohjan lämmöneristyksen lisääminen ei vaikuta sähkölaskuusi. Jos lämpö on alunperinkin karannut paljolti seinien tai ikkunoiden läpi, niin yläpohjan eristyksen lisääminen ei tilannetta muuta. Mutta siihen konvektioon paksussa eristekerroksessa.. Tampereen teknillisessä yliopistossa aihetta onkin tosiaan tutkittu jo pitkään. Täältä löytyy esimerkiksi DI Pakkasen esitys aiheesta http://www.rakennusteollisuus.fi/Talonrakennus/Rakentamisen+kehitys/FRAME-hanke/Seminaarien+aineistot/ Tuota esitystä äkkiä katsomalla näyttää, että konvektion vaikutus tulee _suhteellisesti_ huomattavaksi eristepaksuuden kasvaessa. Puhallettava lasivilla olisi hiukan vastaavaa puukuitueristettä heikompi, ei suurta eroa. Paksumpi kerros eristää silti enemmän kuin ohut.
Lisää kommentti*