Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Voidaanko mainittu ”elintasosiipi” lukea säilytys- tai yhteistilaksi sekä erilliseksi siipirakennukseksi?

Hankkeen valmistelu

Kysytty: 7.2.2018 klo:21:58
Rintamamiestaloon on rakennettu erillinen lisäsiipi "elintaso siipi" vanhan ulkoportaikon kohdalle. Lisäsiipi on 1 kerroksinen ja rajoittuu vanhan rakennuksen ulkoseiniin, joka on 3 krs. Lisäsiivessä on pääsisäänkäynti, josta pääsee 1 krs. oven kautta sekä kellariin (kuva 1). Lisäsiivessä on vain vaatekaappi ja työpöytä, tila on yhtenäinen, lämmin (eteinen eli vähän viileämpi) sekä avoin. Lisäsiivestä pääse kellariin, jossa on myös pääasiallisen käyttötarkoituksen mukaista tilaa (pesutilat ja sauna), muuta reittiä talosta ei ole kellariin ellei autotallin ovea lasketa. Lisäsiiven katto on rakennettu osin nykyisen rintamamiestalon katon lapetta jatkamalla, mutta myös niin että lisäsiiven katto on osin eri tasossa kuin talon pääkatto (tila on L -kirjaimen muotoinen – talon kulmassa). Voidaanko rakennusoikeutta käytettäessä tila katsoa siipirakennukseksi? Voidaanko tilan sanoa olevan säilytys- tai yhteistilaa. Rakennuslupa lisäosalle on haettu 1980-luvulla, asemaakaava uusittu 1995.

 


Marju
Kysymyksiä: 3 kpl
Jäsenen antama (8.2.2018 klo:19:01) kommentti

Nytkö tuota vasta rakennettaisiin, vaikka lupa on haettu jo 1980-luvulla. Ei se varmasti enää voimassa ole, vaan uusi lupa on siinä tapauksessa haettava viimeisimmän kaavoituksessa sallitun rakennusoikeuden pohjalta.


Virallinen vastaus
Kaikki katettu tila, mikä rajoittuu seinään tai ikkunaan tai oveen ja pysyvää aukkoa edellämainituista on alle30 % kyseessä olevasta tilasta, lasketaan rakennusoikeuteen.

Arvostele vastaus kysymykseen "Hankkeen valmistelu / Voidaanko mainittu ”elintasosiipi” lukea säilytys- tai yhteistilaksi sekä erilliseksi siipirakennukseksi?":
profiilikuva
OH
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen antama (14.2.2018 klo:21:06) kommentti

Kysyjän mukaan ko rak.toimenpiteet on jo aiemmin suoritettu. Toivottavasti sen aikanaan myönnetyn luvan mukaisina ja lopputarkastettuina? Elleivät ole lopputarkastettu sen luvan mukaisena niin sitten pitää mennä rak.tarkastajan puheille ja kertoa tilanne. Seurauksena ilmeisesti ainakin uusi rak.lupahakemus.Tarvitset alan tuntevan suunnittelijan apua tilanteesi selvittämiseksi. Jäsenen antama (14.2.2018 klo:21:14) kommentti

Jos taas tontille halutaan lisärakennusoikeutta aiemmin käytettyjen tilojen käyttötarkoituksien nimikointia muuttamalla, niin esitettyjen tietojen mukaan kaikki rakennettu tila on käytettyä rakennuksen kerrosalaa. Jos joltain osin voidaan osoittaa tilan oleva <2200mm korkeana ikkunatonta varastotilaa, pätevä suunnittelija voi kikkailla sillä...
Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Yläkerran lattian korjaaminen

Meillä on vuositakuutarkastuksen yhteydessä todettu erittäin huonosti rakennettun yläkerran lattian. Lattia joustaa reilusti jokaisessa huoneessa. Nyt rakennuttaja on ilm...