Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Viemärin Padotusventtiilin rakennusmääräykset 1950 luvulla?

Hankkeen valmistelu

Kysytty: 4.1.2012 klo:21:00
Hei vaan,

Olisin kysynyt apua seuraavanlaiseen ongelmaan. Asun Turussa ruutukaava alueella.
Omakotitalomme on rakennettu 1952 jolloin talon silloinen omistaja on anonut lupaa kaupungin yleiseen johtoon rakennettavaa likaviemäriä varten laaditun piirustuksen hyväksymistä. Turun kaupungin maistraatti oli määrännyt silloisen kaupungin insinöörin suorittamaan paikalliskatselmuksen sekä tarkistamaan viemärisuunnitelman. Pohjapiirros oli laadittu määräysten mukaan, kaupungin rakennussääntöön 11 marraskuuta 1895 vahvistetussa lisäyksessä, ilman muistutuksia. Maistraatti oikeutti hakijan tekemään kyseessä olevan likaviemärin esitetyn piirustuksen mukaisesti.
Viemärimme ovat toimineet meidän aikana 30v. ilman suurempia ongelmia. Vuonna 2009 uusimme talon ulkopuolisen alkuperäisen betoniputkiviemärin muoviputkilla,koska puunjuuret tukkivat sitä, samalla asennettiin hulevesiputki valmius sekä uusi raakavesilinja. Kaupungin vesilaitos kytki viemärin vanhaan kokooja linjaan. Kyseisestä muutoksesta tehtiin piirustus mikä hyväksytettiin kaupungin Vesilaitoksella ilman huomautuksia.
Kaupunki aloitti viime kesänä 2011 katumme viemärilinjojen uusimisen mikä jatkuu edelleen.Viemäri/hulevesi putkemme liitettiin uuteen kokooja linjaan Elokuussa 2011.Uusi kokooja linja asennettin vanhan kokooja linjan viereen. Joulukuun 10 päivän aamuna uusi kokooja linja yht äkkiä tukkeutui . Tukoksen syyksi selvisi avoimesta viemärikaivannosta irronnut muovinen kaapelikouru, minkä uppopumppu oli huuhdellut katumme päässä olevaan linjakaivoon.Tämän seurauksena viemärivesi tulvi lattiakaivoista kiinteistömme kellaritiloihin. Vakuutusyhtiömme lupasi korvata irtaimiston mutta koska viemärijärjestelmämme ei täytä rakennusmääräyksiä ja ohjeita D1 2007 liittyen padotusventtiiliin niin he eivät voi korvata kiinteistölle aiheutuneita vahinkoja.
Ei oikein mahdu oikeustajuuni että molempien hyväksyttyjen piirustuksien mukainen viemäri systeemi on yhtäkkiä joidenkin määräysten vastainen,ilman että mahdollisista uusista asetusmuutoksista informoitaisiin asianomaisia .Olisimme varmasti asennuttaneet puuttuvan padotusventtiilin kun uusimme viemärin 2009 jos siitä olisi joku informoinut. Eikö alkuperäinen hyväksytty viemärisuunnitelma sen aikuisine määräyksineen ole se lainvoimainen ?
Virallinen vastaus
Vesilaitos on hyväksynyt uudet suunnitelmat ilman padotuskorkeutta. Varmista tämä suu...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.

Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.

Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Hankkeen valmistelu / Viemärin Padotusventtiilin rakennusmääräykset 1950 luvulla?":
Jäsenen antama (7.1.2012 klo:16:24) kommentti

Uuden kokoojaviemärin rakentamisen yhteydessä kaupungin vesilaitokselta ei ole tullut mitään uusia vaatimuksia liittyen kiinteistön alkuperäiseen viemäriputkistoon.Tonttijätevesiviemärin uusinnan yhteydessä 2009 hyvksytyn piirustuksen liitteenä on ollut selvitys kiinteistön vesi ja viemärilaitteista mitoitustietoineen missä on mainittu alin viemäröity taso +7.88m. padotuskorkeus(suunniteltu)+9.55m. Mitoitustiedoista ilmenee myös että kiinteistössä ei ole padotusventtiiliä eikä JV-pumppaamoa.Olisin vielä kysynyt mielipidettänne. Onko vakuutusyhtiöllä juridista oikeutta evätä korvaukset vaikka talon alkuperäinen viemäriputkisto on rakennettu ja tarkastettu 1952 hyväksytyn piirustuksen mukaisesti?