Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

vesieristys ja sen puuttuminen

Hankkeen valmistelu

Kysytty: 22.1.2012 klo:9:23
moi
tämä kysymys saattaa kuulua oikeudellisen kysymyksen puolelle, mutta kysyn tässä.

Ostimme reilu 2 vuotta sitten omakotitalon, jonka pesuhuoneeseen on tehty remontti 2008. pesuhuone sijaitsee kellarikerroksessa.
Myyjän teettämässä kuntokartoituksessa on todettu:
"PESUHUONE:
-pesuhuone on tilaajan mukaan remontoitu vuonna 2008
-lattia on betonia. Pinnoitteena on laatoitus, jonka alla ei koko alalla ole vedeneristystä. Tilaajan mukaan vedeneristys on tehty lattiakaivon ympäristöön.
-Seinät ovat puu- ja levyrakenteisia. Päällysteenä on laatoitus. Tilaajan mukaan levyn takan on muovikalvo. Remontin yhteydessä levy on todettu kostuneeksi, mutta sen takana olevat rakenteet kuiviksi.
-Nykyisten märkätilarakentamista koskevien ohjeiden mukaan levyrakenteeseen ei asenneta höyrysulkumuovia. Levyrakenne yleensä kostuu."

Talo on myyjän -83 rakentama talo, jossa on nyt paljastunut todella paljon kaikkea vikaa ja virhettä. Taloon on tehty kaikki sisäpinnat "myynti remontti" mielessä, eli kaikki on uuden näköistä, mutta tehty "hiukan sinne päin"
Nyt meitä arveluuttaa tuo pesuhuone, mitähän siellä "uuden" laattakerroksen alla todellisuudessa on? Pesuhuoneessa ulkoseinässä on poistoilmaventtiili ( samalla seinällä on suihku ) , jonka poistin sisäpuolelta, siitä näkee, että uusi laattakerros on vanhan päällä. Siksi epäilyttää että miten remontin yhteydessä on voitu mitenkään todeta levy kostuuneeksi jos sitä ei ole edes avattu, vain laatoitettu vanhan päälle.
Asia tuli vasta nyt mieleemme, koska yläkerran wc:n laattaseinät on tehty laatoittamalla vanhan laatan päälle. ( yläkerran wc:ssä on vesivahinko, jonka takia laajempaa selvitystä tehty )
Miten remontti on tehty 2008 mutta ei esim. seinillä ole vesieristystä, eikö remontti ole silloin ollut määräysten vastainen?
Meidän olisi kai pitänyt tajuta tilanne, taitaa olla myöhäistä reklamoida myyjää asiasta?
Virallinen vastaus
Kosteuden seinässä ja lattiassa voi todeta pintakosteusmittarilla. Jos sillä havaitaan kosteutta seinässä, on tarkoituksenmukaista ottaa rakenteita auki ja tarkastaa niiden kunto. Myyjä varsin avoimesti on pyrkinyt ilmoittamaan tehdyn korjauksen tekotavasta, ja sillä perusteella olet saanut kuvan väärästä rakenteesta. Korjausten tekoaikana vesieriste olisi pitänyt tehdä kaikkialle pesuhuoneen seiniin ja kattoon. Samalla olisi pitänyt levyn alta ottaa höyrysulku pois. Mielestäni rakenteet on nyt avattava ja korjattava määräysten mukaisiksi.

Arvostele vastaus kysymykseen "Hankkeen valmistelu / vesieristys ja sen puuttuminen":
Jäsenen antama (22.1.2012 klo:13:28) kommentti

Myyjä on kertonut rehellisesti kaikki viat, ja ostaja tiesi mitä oli ostamassa. Ei voi reklamoida enää asiasta.

Jäsenen antama (22.1.2012 klo:16:21) kommentti

Miksi ostitte talon? Vikoja täynnä?

Jäsenen antama (22.1.2012 klo:18:02) kommentti

varmaankin viat talossa ovat usein sellaisia joita huomaa paremmin kun asuu talossa, kun käy noin tunnin parin tutustumis käynnin talossa jota on ostamassa.   Vi..u jos kuntokartoituksessa lukee: PESUHUONE REMONTOITU vuonna 2008, niin eikö siitä pitäisi voida olettaa pesuhuoneen olevan kunnossa?  Vaarallisin löytynyt vika talossa oli taloon tuleva maakaapeli, joka oli 5 metrin matkalla talon edessä 10cm syvyydellä, ilman mitään mekaanista suojaa tai varoitusnauhaa. Lisäksi se oli vain 4x6 neliömilliä cu. piirustuksissa mainittiin 4x10 neliömilliä cu.  Olisi kai pitänyt olla myyrä ja tutkia maakapelin upotussyvyys ja mitata johtimien halkaisijat....

Eli suomeksi sanottuna: ei voi osata kaikkia "tee se itse miehen" tekemiä rakenne ja muita ratkaisuja löytää  talosta osto tilanteessa.
Lähes kaikki viat on löytynyt nyt kuukauden sisällä, kun on tutkittu pintaa syvemmältä.

Jäsenen antama (22.1.2012 klo:19:24) kommentti

Hyvä "piihhllaa".Purkaudut:

"Vi..u jos kuntokartoituksessa lukee: PESUHUONE REMONTOITU vuonna 2008, niin eikö siitä pitäisi voida olettaa pesuhuoneen olevan kunnossa?"Ensimmäisessä kysymyksessäsi kirjoitit kuntotarkastuksen lausumasta enemmän.

Etkö muka lukenut kyseistä tekstiä loppuun, vai etkö ymmärtänyt sen sanomaa? Vai takerrutko sen lausunnon ensimmäiseen lauseeseen, josa todetaan, - tilaajan kertoman mukaan - remontin tehdyksi v.-08?Nuo viat tai puutteet on saatettu tietoosi ennen kaupan vahvistusta, joten...?!

Kyllä se reklamointi kyseisen vian osalta on myöhäistä."Miten remontti on tehty 2008 mutta ei esim. seinillä ole vesieristystä, eikö remontti ole silloin ollut määräysten vastainen?"Ko. remontti on tehty kieltämättä väärin. Tosin laki ei velvoita "isäntää" tekemästä remonttia oikeaoppisesti, vaan omassa talossaan saa jokainen remontoida niin kuin itse haluaa (tämä "noin nyrkkisääntönä").

Jäsenen antama (23.1.2012 klo:9:12) kommentti

Onko kuntotutkija todennut pesuhuoneen olevan määräysten vastainen raportissa? Jos kyseessä riskirakenne ja mahdollinen vaurio niin lukeeko raportissa jokin korjaussuositus tai suositus tutkia asiaa syvemmältä? Kirjoituksesi perusteella et voi esittää vaadetta vesieristeen puuttumisesta mutta jos seinän sisällä on tapahtunut suurempia rakenteellisia vaurioita niin myyjä on vastuussa. Jos taas myyjä kertoo myynnin yhteydessä vaurioista ja siitä että pesuhuone pitää remontoida uusiksi niin vaateelle ei ole perusteita. Vesieristeen puutteet eivät vielä ole suuri virhe, mutta jos siitä on aiheutunut kosteusvahinko puhutaan virheestä ja myyjä ei pääse vastuusta jos kertoo pelkästä vesieristeestä. Suosittelen suurempaa kuntotutkimusta koko taloon, koska rakentajan osaaminen on ollut aika heikolla pohjalla. Muista että reklamointiaika ei ole 5-vuotta! Puhutaan Muutamista kuukausista kun huomaa jonkin virheen.

Jäsenen antama (23.1.2012 klo:10:46) kommentti

"-Nykyisten märkätilarakentamista koskevien ohjeiden mukaan levyrakenteeseen ei asenneta höyrysulkumuovia. Levyrakenne yleensä kostuu."

Raportissa todetaan että rakenne on oman aikansa määräysten mukainen. Myöhemmin määräyksiä on muutettu koska kyseinen rakenne on osoittautunut huonoksi. Myyjän ilmoituksen mukaan levy oli kostunut mutta rakenne levyn takana on kuiva. Alkuperäiseen rakenteeseen ei ole tehty muutoksia, ainoastaan pintalaatat on uusittu.

Pesuoneremontti on tehty laatoittamalla laatan päälle, mikä ei ole määräysten vastaista. Ja se pitääkö pesuhuone remontoida uudelleen riippuu siitä, pitääkö uusi omistaja asiaa tarpeellisena ja onko valmis maksamaan remonttikulut.

Monet v. 1983 rakennetun talon omistajat eivät ryhdy remontoimaan vaan jatkavat asumista v. 1983 määräysten mukaisessa talossaan. Luultavasti suurin osa ei edes tiedä tuosta kostumisongelmasta.

Myyjä on kuitenkin tuonut asian esille ennen myyntiä, joten kyse ei ole piilovirheestä ja ilmeisesti kerrottu vika on vaikuttanut myös myyntihintaan alentavasti.

Jäsenen antama (23.1.2012 klo:12:23) kommentti

Tilaajan mukaan levyn takan on muovikalvo. Remontin yhteydessä levy on todettu kostuneeksi, mutta sen takana olevat rakenteet kuiviksi.tarkoitin juuri tätä lausetta eli omistaja on tehnyt remontin pesuhuoneeseen ja havainnut kostuneen levyn ja muovin seinässä, mutta toteaa että rakenteet ovat kuivat. Kuntotutkija ei ole antanut ymmärtää raportissa( oletan näin) että pesuhuone pitää tutkia ja remontoida. Nyt kun kysyjä epäilee isompaa vauriota aiheutuneen remontista ja sitä onko myyjä päässyt vastuusta sanoisin että ei ole. Jos kuntotutkija tai myyjä on kehottanut lisätutkimaan rakenteita niin vastuu ei ole enää myyjällä.
Jäsenen antama (23.1.2012 klo:12:40) kommentti

"Nyt kun kysyjä epäilee isompaa vauriota aiheutuneen remontista ja sitä onko myyjä päässyt vastuusta sanoisin että ei ole."

No jos sieltä levyn takaa paljastuvat homehtuneet runkotolpat, siinä tapauksessa myyjä joutuu vastaamaan, koska silloin kyseessä on piilovirhe. Myyjä ilmoitti että rakenteet ovat kuivat.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Tuuletusrako saunassa

Talomme saunassa on pystypanelointi.Panelit on laitettu yli 10v. sitten ja sen aikainen tekijä ei ole jättänyt alle tuuletusvakoa(on pelkkä vaakakooli...

Varttikatteen muutos

Taloni on rakennettu -80 ja vesikatteena on mineriittikate ilman aluskatetta. Huolena on tuo aluskatteen puuttuminen.Suunnittelin, että laitan 45*45 - koolauksen n. k600...

kosteussulku

Minulla on sellainen 1980 rakennettu yksikerroksinen rivari, sisäkattoa vaihdettaessa olohuoneesaan huomasin että kosteussulku muovi puuttuu kokonaan. Sisäkaton paneelin...

saako anturan täyteviisteen jättää rakentamatta vaikka se on rakennuspiirrustuksissa piirretty ja aiheuttaa

 Jos talon rakennuspiirrustuksiin on piirretty anturaan viiste, voiko sen kuitenkin jättää pois. Olen ostanut talon, jossa näin on menetelty ja kosteutta löytynyt maanvas...

Vesieristys pyykinpesukoneen takana

Kysymys puuttuu, mutta tarkoittanet, mitä koneen alla tarvitaan. Kysymyksen puuttuminen johtuu kotisivumme ongelmista, ei kysyjästä....

Kaakelointi vanhojen laattojen päälle ja vesieristys

Olen suunnittelemassa kylpyhuoneremonttia peltielementtikylpyhuoneeseen ja suunnitelmissa on asian helpottamiseksi asennuttaa kaakelit vanhojen kaakelien päälle. Peltiele...

Kylpyhuone ja vesieristys

Hei! Kylpyhuoneeseen tehdään lattialämmitysremontti. Laatat ja vanha vesieristys poistetaan. Asennetaan uusi saneerauslattialämmityskaapeli ja sen p&a...

Kylpyhuoneen kosteusvahinko

Hei,Kenen vastuulla on kylpyhuoneessa silikonisaumaukset, jotka tulisi uusia 3-5 vuoden välein? Kuuluvatko nämä taloyhtiön vastuulla oleviin tiivisteisiin ja eristeisiin?...

Maadoitus kerrostalossa, kenen vastu?

Tein kerrostaloasuntoon ( 1069) remontin. Ei parannustöitä, vain korjaustyötä. Pyysin taloyhtiöltä remonttiluvan ja sain sen. Ilmoitin että vaihdan keittiökoneet. Vanha l...

Pesuhuoneen hormin laatoitus

Pesuhuoneessa kulkee piippu, joka on kahdelta sivulta  pesuhuoneessa.Tarkoitus on  tehdä vesieristys ja laatoittaa piippu.Tarvitseeko se koteloida vai voiko sen tehdä suo...

katon höyrynsulun liittäminen seinien vesieristykseen

tervehdys!olen aloittamassa vesieristyksen pesuhuoneessa ja kysyisin miten katon alumiinipaperi liitetään seinään eli gyprockiin?tehdäänkö ensin vesieristys ja sen päälle...

Vesieristyksestä

Rivitalohuoneistossamme (n.5 v. vanha) havaittiin kylpyhuoneessa/kodinhoitohuoneessa lattian painauma, jonka seurauksena lattiassa oli halkeamia laatoituksen saumoissa us...

Hirsisaunan betonilattian pinnoitusvaihtoehtoja

Hirsimökin saunan lattia on betonista ja se pitäisi pinnoittaa. Sauna tulee olemaan talvisin kylmillään. Kysyisinkin jos pinnoittaisin lattian 2 komponentti eboksi maalil...

kellarisaunan pesuhuoneen ulkoseinän lisäeristys

 58 valmistuneen talon seinärakenne on sen aikaista harkkoseinää, sisenpänä ohuempi harkko ja vesieristys sekä kaakeli, uloinpana rappaus. kokonaispaksuus n.27sm  voiko l...

piippu ja palomuuri pinnoitus

pesuhuoneessani on osa piippua, jossa on saunan hormi puolivälistä alkaen, vieressä kaksi tuuletushormia, ja pannuhuoneen puolella seinän takana ensin ilmastointi hormi j...

lattian valusta

Rossipohjarakenteisen saunan rakenne on piirretty seuraavasti: lattiankannattajat, joissa kannatinlaudat, kuitulevy, villat, havuvaneri, valu, johon asennetaan lämmityska...

Galvanoitu aaltopelti ruostuu

Kyseessä 60-luvun puolivälissä rakennettu 20 x 10 m piharakennus jossa katteena galvanoitu aaltopelti ilman aluskatetta. Nyt katteessa on alkanut näkyä ruostetta etenkin...

Rossipohjan lisälämmöneristäminen

Kysymys ilman-/höyrynsulusta sekä rintamamiestalomme osittaisen rossipohjan lisäeristämisestä. Rakenne on seuraava: lattialaatta, kosteussulku, lattialastulevy, lämmitysk...

Ilmastoinnista

Minulla on kaksikerroksisessa talossa ongelmana vessojen ilmanvaihdon puuttuminen. Suoran putken voisi laittaa ylös katolle, mutta toimisiko vaihtoehto, jossa vetäisin il...

Apuva!

Ostimme alkukesästä 1-kerroksisen talon johon teemme remonttia. Välikatosta löytyi hometta. Syynä vuotava katto/aluskatteen puuttuminen. Onko mahdollista että tiiliverhou...

Vesieristys ja muurahaiset

Vaikuttaako kivitalon(tiili-villa-tiili) kylpyhuoneessa vesieristyksen puuttuminen mihinkään? Vai onko ihan normaali käytäntö jättää pois kaakeleiden alta?Sitten toinen j...

Omakotitalon piirustusten puuttuminen

Olen kiinnostunut ostamaan 50-luvun alussa rakennetun omakotitalon. Talo vaatii laajan (putki-, sähkö-, sisäpinta-, salaojat) remontin. Talosta ei ole olemassa minkäänlai...

Savupellin puuttuminen - oikeus pidättää rakentajan takuu?

Uudessa neljän huoneiston as oy:ssä oli lopputarkastus, jossa korjattavat viat hoidettu kahden huoneiston osalta, mutta yhdessä puuttuu takasta savupelti ja toisessa vara...

Asennusvirhe = rakennusvirhe?

Uudenveroiseksi saneerattu rivitalo, vanhan betonilattian päälle laitettu lattialämmityskaapelit, valettu tasoitevalulla kaapelit piiloon. Askelääneriste (ei höyrynsulkev...

Talo rakennettu ilman sääsuojaa

Kaipaisin vastauksen siihen miten toimia kun saimme kuulla että vuonna 2003 rakentamaan alettu talomme, joka käyttöönotettu vuonna 2005, on rakennettu syys/talvella ja ol...