Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

vanha lattialämmityskaapeli

Hankkeen valmistelu

Kysytty: 15.6.2012 klo:21:38
Voiko käyttää toimivaa vuonna 1988 rakentaessa asennettua tassu merkkistä kaapelia kylpyhuoneen lattiassa, vai pitäisikö se remontin yhteydessä uusia?
Kuinka pitkä lattialämmityksen vastuksen kesto yleensä on?Virallinen vastaus
Sähköasentaja tarkastaa kaapelivastuksen. Vanhoista kuvista varmaan löytyy kaapelin pituus ja vastuksen suuruus. Jos kaapeli on kunnossa, sitä voi edelleen käyttää, koska kaapelin varsinainen elinikä on ainakin 50 vuotta.

Arvostele vastaus kysymykseen "Hankkeen valmistelu / vanha lattialämmityskaapeli":
Jäsenen antama (16.6.2012 klo:0:51) kommentti

Jos remonttia kerran tehdään ei ole mitään järkeä säästää tuossa, kaapeli on aikansa elänyt.Tämän päivän tuotteet joka suhteessa parempia!

Uusiksi vaan !

Jäsenen antama (16.6.2012 klo:10:04) kommentti

"Kuinka pitkä lattialämmityksen vastuksen kesto yleensä on?"Sitä ei tiedä kukaan eikä tule tietämäänkään.

Jäsenen antama (17.6.2012 klo:9:02) kommentti

Lattialämmitys kestää kunnes menee rikki ja lakkaa lämmittämästä.  Sen pituinen se...        

Jäsenen antama (17.6.2012 klo:10:08) kommentti

Kaapeli meni rikki kun porasin lattiaan reikiä.

Jäsenen antama (17.6.2012 klo:10:39) kommentti

Iso mies poraa...      

Jäsenen antama (17.6.2012 klo:11:14) kommentti

Kyllä juuri niin ja myös pienikin, joka ei ole kaapissa tai ei ole seli....seli..., niin siis paatissa nukkumassa.

Jäsenen antama (17.6.2012 klo:19:17) kommentti

Arkkimestari suosittelee vanhan jättämistä???Laihialta vai!Kyllä se nyt remontin yhteydessä on järkevää vaihtaa! Kuinka pitkän takuun sähkömies jättää sille kaapelin toiminnalle? Maksun vain ottaa!Uusille vehkeille valmistajan takuu vähintään 10 vuotta! Vanha saattaa poksahtaa milloin vain! Ja tuo viisikymmentä vuotta...Puhaltakaa pilliin!

Jäsenen antama (18.6.2012 klo:18:25) kommentti

Tosin se kaapelin hinta ei vaikuta hevon p.... siinä lattiaremontissa jos se nyt sitten poksahtaa takuuaikana.  Ei se kaapelinvalmistaja kuitenkaan ota osaa siihen lattiantekoon muuten kuin toimittaa uuden kaapelin.  Niin että kyllä se on ihan herrassaan mikä on paras ratkaisu.  Sitä ei voi tietää kun sitä ei voi tietää.  Jos vanha on jo kestänyt hirmu kauan niin voisi olettaa että sen asennus on onnistunut hyvin joten se voi ihan hyvin kestää vielä toiset hirmu kauan.  Asensin ensimmäisiä kaapeleilla toteutettuja lattialämmityksiä noin vuonna 1968-69 -70 tai jotain ,,,ja tiedän että niistä osa on vielä käytössä yhtään en tiedä särkyneen mutta osa lattioista on purettu tai kaapelit on rikottu porauksilla.  Niin että jos ne hyvin tehdään ja niitä ei rikota valuvaiheessa niin kyllä ne kestää.  Silloin ei vielä käytetty kutistesukkajuttuja kaapelipäissä eikä jatkoissa vaan oli yksjohdinkaapeli joka liitettiin silumiinirasiassa joka valettiin umpeen.
Niin että ei se uusikaan kaapeli sitä lopullista varmuutta tuo.Ei niihin rikkoutuneisiin lämmityskaapeleihin niin kovin usein "törmää" jos jätetään ne tahallaan säretyt (poratut, piikatut, kottikärryllä valuvaiheessa säretyt)laskuista pois.

Jäsenen antama (18.6.2012 klo:19:19) kommentti

Jos valitaan kunnon vehkeet niin saadaan kunnon takuu, eli ns. täystakuu, ja se on juuri sitä miltä kuulostaa, tämä täytyy huomioida valitessa!

Jäsenen antama (19.6.2012 klo:12:16) kommentti

Vehkeet pitää olla hyvät se on selevä.