Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Valesokkelin korjaus

Hankkeen valmistelu

Kysytty: 5.6.2013 klo:16:26
kun tuollainen valesokkeli on enkä meinaa purkaa koko taloa, niin löytyisikö jostain rakenne piirustus miten valesokkelin rakenne on vähiten huono. talossani on vain yksi kulma liian alhaalla.Virallinen vastaus
Valesokkelin korjaus pitää tehdä rakennesuunnittelijan ohjeen mu...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Hankkeen valmistelu / Valesokkelin korjaus":
Jäsenen antama (6.6.2013 klo:7:41) kommentti

Mitä haittaa siitä valesokkelista on ? On todettu kosteusvahinko vai onko tarkoitus korjata kaiken varalta? Mitä tarkoittaa liian alhaalla? Vastaaja on tulkinnut alhaalla olon siten,että perustus on painunut, onko näin käynyt ?

Jäsenen antama (7.6.2013 klo:9:42) kommentti

Tarkoittanee että talossa yksi kulma jossa maanpinta ylempänä?
 "Kyllä kaikkien pitäisi ymmärtää mitä tarkoitan vaikka en sitä kysymyksessäni kertoisikaan!"  

Jäsenen antama (7.6.2013 klo:13:26) kommentti

joo talo on aikanaan rakennettu pääasiallisesti kalliolle ja hiukan korkeimman kohdan taakse, taloa on sitten vuosien aikaan laajennettu ja nyt ollaan siinä vaiheessa että ollaan jo liian lähellä maanpintaa eli hiukan sen alla yksi kulma on rakennettu siten että sokkelinpäälle on 2 alinta lautariviä suojattu kattohuovalla sitten vaan maata kylkeen kiinni, laudotus on edelleen kohtuullisen hyvässä kunnossa, mutta nyt kun olen remontoimassa taloa voisi samalla kunnostaa kyseisen kulman vaikka vähän korkeammalla valesokkelilla ilman kattohuopaa ja laittaa maan kaadot kuntoon.

Jäsenen antama (7.6.2013 klo:16:11) kommentti

Älä misään nimessä rakenna valesokkelia. Kannattaa keksiä parempia ratkaisuja.

Jäsenen antama (10.6.2013 klo:7:24) kommentti

Valesokkeli on toimiva rakenne.

Jäsenen antama (10.6.2013 klo:9:30) kommentti

Valesokkeli on aivan hyvä rakenne, kun se tehdään oikein.

Jäsenen antama (10.6.2013 klo:17:55) kommentti

Valesokkeli on rakennusfysikaalisesti riskirakenne, erittäin herkkä homehtumaan. Älä rakenna.

Jäsenen antama (10.6.2013 klo:22:38) kommentti

http://www.hometalkoot.fi/filebank/904-Tunnista_ja_tutkiriskirakenne2012.pdf
Jäsenen antama (11.6.2013 klo:0:24) kommentti

Valesokkeli ei ole sen kummemmin riskirakenne kuin mikä muukaan. Kaikki ovat riskirakenteita, jos ne tehdään väärin tai vähintään huonosti.

Valesokkeli kuuluu myös hyvään rakennustapaan silloin, kun se tehdään oikein. Tästä on turha väitellä. Käsittääkseni missään määräyksissä ei kielletä valesokkelin tekemistä. Jos joku toisin väittää, niin heittäköön sen ensimmäisen kiven eli osoittakoon pykälät. Mutua  on turha tyrkyttää.

Jos/kun valesokkeli on epäonnistunut, niin se on tehty väärin/huonosti ja vastoin hyvää rakennustapaa.

Jäsenen antama (11.6.2013 klo:8:08) kommentti

Valesokkeli on riskirakenne, siitä ei päästä yli eikä ympäri. Se on tällä hetkellä suurimpia sisäilman pilaajia. En väitä, että 100% valesokkeleista on homeessa, mutta niissä rakenteissa esiintyy erittäin paljon mikrobivaurioita.


Jäsenen antama (11.6.2013 klo:8:46) kommentti

Nuo ed. lausumathan ovat täysin yksisilmäisiä eli vai hyvin pieni osa riskirakenteista, sillä kaikki osat ovat yhtäläisesti riskirakenteita.Kaikki piipun nokan ja anturan alla olevan maan väli on riskirakenteita, jos niitä sillä tavalla ajattelee. Sillä tavallahan ei pidä niitä rakenteita ajatellakaan, vaan miten kaikki rakenteet tehdään oikein ja vähintään siis hyvää rakennustapaa noudattaen, jolloin niistä tulee vähintään nykymäääräykset täyttäviä rakenteita, mutta tietenkin siinä toivossa ja uskossa, että nykymääräys ei ole susi tulevaisuudessa.

Jäsenen antama (11.6.2013 klo:9:00) kommentti

Valesokkelia on erittäin vaikea saada toimiman kunnolla. Siksi niissä esiintyy erittäin paljon ongelmia. Valesokkelia ei pysty rakentamaan ns "hyvän rakennustavan mukaisesti"

Jäsenen antama (11.6.2013 klo:9:06) kommentti

Kyllä sen pystyy rakentamaan ja niitä on hyvin paljon toimivia tehty. Tällämenolla vaikuttaa, että nykyään koko rakennus on riskirakenne.

Jäsenen antama (11.6.2013 klo:10:08) kommentti

20-30 vuoden päästä korjataan tänäpäivänä tehtyjä uudistaloja joista todetaan ihan samallatavalla riskirakenteita jotka ei sitten toiminukkaan

Jäsenen antama (11.6.2013 klo:10:16) kommentti

Näinhän se menne....
Nyt todetut riskirakenteet on esitetty mm RT- korteissa. Nykyisin tehdään ns maakuoppa-alapohjia, joita voi verrata näihin virheellisiin valesokkeleihin. Ja hometta riittää....
Kyllä tutkijoilla riittää töitä pilvin pimein...

Jäsenen antama (11.6.2013 klo:10:30) kommentti

" Nykyisin tehdään ns maakuoppa-alapohjia, joita voi verrata näihin virheellisiin valesokkeleihin."Kun tehdään väärin kyseinen juttu, niin eihän se tietenkään toimi.

Jäsenen antama (11.6.2013 klo:10:33) kommentti

Eihän maakuoppa-alapohjaa pysty tekemään mitenkään oikein!

Jäsenen antama (11.6.2013 klo:11:21) kommentti

Kyllä pystyy, sillä onhan vielä voimassa rakennusfysiikassa se savupiippu-efekti ilman tulta ja palokunnan apua - aivan automaattisesti.Vai onko se joillakin aivan tuntematon käsite. Ainakin siltä vaikuttaa.

Jäsenen antama (11.6.2013 klo:11:36) kommentti

Näinhän se menee, mutta kun ne "savupiippualapohjatkin" ovat kondenssissa ja homeessa.....

Jäsenen antama (11.6.2013 klo:13:42) kommentti

Niin onhan tietenkin ne "savupiippualapohjat", jotka on puolestaan väärin toteutettu. Tottahan toki myönnän sen totuuden. Kun sekin toteutetaan huolella ja oikeaoppisesti vähintään hyvää rakennustapaa noudattaen, niin se toimii. Kuten tuolla jossakin on todettu vastaavasti, että missään sitäkään ei kielletä tekemästä.

Mitä ei ole erikseen kielletty, niin sen saa ja pitää tehdä oikein.

Jäsenen antama (11.6.2013 klo:18:51) kommentti

Mistä olikaan kysymys? Valesokkelista.

Se on riskirakenne, ei kannata rakentaa...

Jäsenen antama (12.6.2013 klo:9:22) kommentti

Eihän niitä enää nykyään rakennetakkaan, myös tasakatto on riskirakenne ja sisäpuoliset vesikourut ja syöksyt.

Jäsenen antama (12.6.2013 klo:12:39) kommentti

Joillakin tuntuu olevan hyvin yksioikoinen käsitys, sillä koko talo on riskirakenne, joten sitä ei kannata rakentaa kuin oikein tehtynä.

Jäsenen antama (12.6.2013 klo:15:35) kommentti

Kyllähän se niin on! Riskirakenne on se, että mitä enemmän luulet tietäväsi, niin sitä vähemmän tosiasssa tiedät. Riskirakenne on siis se tietämättömyydessä tekaistut rakenteet ja siis ensin tekaistaan ja sitten vasta ihmetellään mites siinä näin kävi.

Ei kannata vetää esille yksittäisiä kohtia rakenteissa, vaan ajatella se kokonaisuutena  eli kiinnittää huomio niin suunnittelussa kuin tekemisessäkin jokaiseen pienimpäänkin yksityiskohtaan ensin pohtimalla ja ajattelemalla minkä jälkeen se jokainen yksityiskohta toteutetaan.

Siis rakennuksessa on jokainen yksityiskohta riskirakenne, jos se toteutetaan joko suunnitellaan ja/tai toteutetaan huonosti.

Se, että erikoisesti väitetään jonkin osan olevan riskirakenne, on täysin mutua, jossa luuleminen perustuu lauman paatokselliseen mutuun.

Ei kamnnata luetellla missään talkoissa niitä "sataaneljää" yksittäistä kohtaa riskirakenteiksi, koska niitä on rakennuksissa miljoonia, kun on tehty huonoa työtä jättäen vähintään hyvan rakennustavan sivuseikaksi tieten tai tietämättä luulemalla..

Muuten vastuullisen rakentamiseen/hankkeeseen ryhtyvän ei kannata teettää mitään talkoilla, sillä silloin syntyy sitä sutta ja riskirakenteita. Jos rakentaja välttämättä haluaa yhteisöllisyyttä rakentamisessa käyttää, niin silloin ainoa talkootyö voi olla hiekan lapioiminen kasasta toiseen ja sekin mahdollisimman kaukana itse rakennuksesta, niin tai myös ojan kaivuu, jolloin juomana on vain promilletonta kraanavettä ja leivän päällä vähän suolasilakkaa käyttänyt pikaisesti makaamassa. Tällöin talkoolaiset ainakin vähitellen katoavat ja kunnon rakentaja säilyttää kasvonsa, kun ei ilkeä/voi sanoa talkoolaisille "kiitos ei, älä tule häiritsemään rakentamistani".

Niin onhan sitä muutakin ts. lasten kaitseminen, jolloin muija/äijäkin pääsee täyspainoisesti osallistumaan työhön, mutta ei talkoolaisena. Huomatkaa, että talkoolaisella ei ole mitään vastuuta rakennuksella, mutta hankkeeseen ryhtyvällä sitäkin enemmän - nimittäin siitä talkoolaisesta kaikesta enemmän, myös sen hengestä.

Jäsenen antama (12.6.2013 klo:16:40) kommentti

 Kysymys
>>Kun tuollainen valesokkeli on enkä meinaa purkaa koko taloa, niin löytyisikö jostain rakenne piirustus miten valesokkelin rakenne  on vähiten huono. talossani on vain yksi kulma liian alhaalla.<<  

Jäsenen antama (12.6.2013 klo:20:40) kommentti

Sellaisia tyyppipiirustuksia ei ole.

Ensin pitää tietää tarkaan nykytilanne ja sitten ruveta pohtimaan mikä vaihtoehto on paras mahdollinen.

Täältä käsin sitä on turha ruveta arvuuttamaan...


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Valesokkelin korjaus

Kivijalka hilseilee. Valesokkelin korjaus suunnitteilla. Onko Terästassu Valesokkelikengän sopiva vaihtoehto, suuri hintaero. Onko Eps sopiva jos sillä val...

Valesokkelin korjaaminen

Talon valmistumisvuosi on 1978, rakenteeltaan puurakenteinen, jossa osittainen tiiliverhous. Seinien rakenneperusta on valesokkeli, jonka alajuoksu (kakkosnelonen) on n....

Isodrän vai patolevy

Sokkelin ulkopuoli tarvinnee  avata. Rinnetalo,  valm. -70, 2 kerrosta, kellarikerros (asuttu) osin maanpinnan alla. Salaojat tiiliputkea, nurkkakaivot näk...

Valesokkelin kaatumisen korjaus

Miten ja millä täyttäisi talon takana olevan kaatuvan valesokkelin aukot, jotta lumi ja vesi ei pääse talon alle. Talo on rakennettu vuonna 1903...

Valesokkelin tuuletus

Miten tulisi toteuttaa valesokkelin oikeaoppinen tuuletus?...

Salaojat jäävät pintaan?

Perustuksen valesokkelin alareuna on vain 30-40cm syvyydessä. Tähän ei ilmeisesti kannata salaojia laittaa? Lattiapinta on 30-40cm maanpinnan yläpuolella (maanvarainen l...

tiiliverhouksen tuuletusaukot

v.1981 rakennettuun tiiliverhoiltuun taloon on aikanaan jätetty alareunan tuuletusaukot tekemättä. vaurioita ei ole havaittavissa mutta ajattelin aukot tehdä joka kolmant...

Sokkeliin oviaukko

Teen valesokkelin rakenteillla olevaan varastoon. Jos ulko-ovi on piirustuksissa 9 x 21, niin kuinka leveä aukosta tulee tehdä huomioiden karmit jne. Eli kuinka paljon yl...

Valesokkelitalon alajuoksujen korotus

Terve!Olemme miettineet alaohjauspuiden nostoa valesokkelin omaavassa talossa. Tänä vuonna on ilmestynyt Tapani Moilaselta 70-luvun pientalojen korjausopas ja olimme aiko...

Ulkoseinien rakenne valesokkelitalossa

Talo on -72 rakennettu valesokkelitalo. Pohjalta päin katsottuna lattiarakenne sora, muovi, betoni,styroxi,betoni. Väliseinät on rakennettu pohjavalun päälle. Onko kuiten...

Valesokkelin sisäpuolinen eristäminen

Olen lisäeristämässä ulkoseiniä sisältäpuolelta. Samalla ajattelin uusia valesokkelin sisäpuolella olevan eristyksen. Tällähetkellä siinä on alaohjauspuun päällä villasui...

Perustusten uusiminen

Jos miettisi talon sokkelin korjaamista, 1970-luvun valesokkelimallia. Missä hintaluokissa liikuttaisiin jos joutuisi uusimaan valesokkelin eli laittamaan nuo seinäkorotu...

Sokkelin halkeamat/pinnoitus

Taloni julkisivumuuraus (kahi-tiili) lähtee ns. valesokkelin päältä, joka on muurattu kapeasta kevytsoraharkosta. Pinnoitteena on rappaus. Tuo harkkomuuraus on muutamasta...

valesokkeli

omakotitalossani on niinsanottu valesokkeli .hirsirunkoisen talon sokkkelia on korotettu katkaisemalla vuorilaudat ja päälystämällä alimmat hirret ja sokkeli kattohuovall...

Lisäeristystä

Mitä kannattaa tehdä,ulkoseinän ja lattian rajassa tuntuu viileältä.Seinärakenne alhaalta ylöspäin: 240 eristeharkko,runko 125mm jossa kivivilla,ulkopinnassa 70mmX200mm v...

ulkopuolinen routaeristys kuntoon

1989 rakennettu talo n.1-4m hiekkapenkalla reunavahvisteinen betonilaatta jonka alla ei mitään eristystä yläpuolella 25cm villaa ja puulattia,seinärunko lähtee laatan pää...

valesokkelin kosteus eristys

omistan 70 luvun tiili omakotitalon ,oisko valesokkelin ulkopinnassa hyvä olla patosuoja ja sitä vasten sepeli ja sen päälle styrox kaltevaan tasoon vedenpoistoa varten...

Vale sokkelin kuivaus

Onko drymat menetelmä todellinen vaihtoehto vanhan sokkelin (rak. 1975) korjaukseen (vedeneristys , salaojitus , maanpinnan muotoilu. Menetelmää on kä...

Valesokkeli

Riittääkö maanvaraisen laatan kapselointiin finnfoam eriste vanhan ja uuden laatan välissä? Täytyykö kaikki seinäeristeet vaihtaa...

Talon sokkeli

Talossa on valesokkeli, joka on kastunut ja sokkelissa on kosteuden aiheuttamia tummia jälkiä ja kalkkihärmää. Onko suositeltavaa,että sokke...

Valesokkelitalon peruskorjaus

Olen suunnitellut vuonna 1963 rakennetun omakotitalonperuskorjausta. Talo on rakennettu yhteen tasoon, aika mukavasti korkeallekohdalle maanmuotoja ajatellen. Talossa on...

Kosteuden poisto laatan ja vesieristeen välistä.

Hei!Ostimme vuonna 2003 valmistuneen rivitaloasunnon.Kyseisestä asunnosta löytyi pintamittauksella kosteutta suihkun kohdalta lattialaattojen alta.Kylpyhuoneessa on koste...

Laattojen saumauksen tummuminen

Parin vuoden ikäisen kylpyhuoneen lattialaatojen vaaleat saumat ovat alkaneet hiljalleen  tummua vihreänruskeiksi. Saumojen pintaan on tullut tuota väriä, joka palaa hilj...

Ikkunoiden korjausta ja huoltoa

Moro!Asun vuonna 1980 valmistuneen kerrostalossa.Talossamme on mietitty, että ensi vuonna teetettäisiin korjaus ikkunoille.Ilmeisesti korjaus sisältäisi ikkunoiden maalau...

Radon/jätevesiputki ristissä

Ostimme asunnon suoraan rakennuttajalta.Mielestäni on 10-vuoden vastuu.Kuinka iso/laaja korjaus on, ja osaatko sanoa kauan kestää? Miten käytännössä korjaus tapahtuu? Asu...