Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Taloventtiilin korjaus

Hankkeen valmistelu

Kysytty: 18.8.2013 klo:15:42
Kunnan teknisen toimen taholta on ilmoitettu, että omakotikiinteistöön tulevan vesijohdon katusulku kuuluu kiinteistönomistajan vastuualueeseen. On ilmennyt tarkastuksessa, että ajotiellä sijaitsevan katusulun venttilin karan sokka on poikki. Että sokka voitaisiin vaihtaa, on suoritettava kaivuutöitä, ventiilin korjauksen jälkeen uudelleentäyttö sekä kadun uudelleen pinnoittaminen eli kustannuksia vesilaitoksen mukaan tulisi noin 4000 eur. Olen kuullut, että venttiilin rakenne on sellainen, että se voi murtua liikenteen vaikuttaessa venttiilikaraan.

Vaikuttaa epäoikeudenmukaiselta, sillä toisaalta kiinteistöomistajalla ei ole minkäänlaista oikeutta ja mahdollisuutta vaikuttaa venttiilin toimintaan.
Miten estän vesivahingot jos tulee esim tilanne, että talomme pannuhuoneessa oleva tuloveden sulkuventtiili alkaa vuotaa ja katuventtiili ei saa kiinnit?

Onko tämä kaikki laillista? Voiko jonnekin asiasta valittaa.Virallinen vastaus
Taloventtiilin kunnossapito kuuluu kiinteistölle. Tekemäsi vesisopimuksen ehdoissa on valtakunnallisesti tällainen ko...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Hankkeen valmistelu / Taloventtiilin korjaus":
Jäsenen antama (19.8.2013 klo:10:42) kommentti

Katusulku ainakin alueella, jossa asun , kuuluu vesilaitoksen piikkiin. Kunnossapitoineen. Muunlaisesta järjestslystä en ole kuullut. Kaipa se teillä sitten on toisin tekemienne sopimusten mukaan.

Jäsenen antama (19.8.2013 klo:23:28) kommentti

Kunnat ja kaupungit,niitä rakentaa.Vastuu yleensä kuuluu niille. Näin itse olen ainakin ajatellut. Toivottavasti,joku tämän asian tietää tarkemmin.

Jäsenen antama (20.8.2013 klo:0:03) kommentti

Netistä yleensä löytyy aika helposti sen oman kunnan vesilaitoksen liittymis- sun muut ohjeet ja määräykset. Taitaa olla Suomessa vähän paikkakunnittain, ei kai se "valtakunnallista" voi olla koska "marksto" llakin on semmonen tuuri käyny asuinpaikan valinnassa...! Kyllä vähän ihmeelliseltä vaikuttaa, mutta taitaa siellä vielä olla köyhiä kuntia ?  Yksinkertaisella kuukkeloinnilla saa selville, että esim. Salo on yksi näistä? Tällä puolen lahtea kunta vastaa laitteistostaan, se on valtakunnallista! Kiinteistön omistaja vastaa tietysti omista asennuksistaan talossa, sekä asennuksesta venttiilin ja mittarin välillä.
Totta on kyllä tosiaan, että jos on tuollaisen sopimuksen sattunut joskus allekirjoittamaan, niin siinä ei sitten paljon itkut ja valitukset auta!

Jäsenen antama (20.8.2013 klo:8:05) kommentti

Jatkan tähän senverran vielä, että jos nyt on noin hauska tilanne että se venttiili on kiinteistöön kuuluva, niin kukas se sitten tarvittaessa määrää milloin se pannaan kiinni ja sitten taas aukaistaan...?! Mitähän sen vesilaitoksen säännöissä siitä sanotaan?

Jäsenen antama (20.8.2013 klo:17:58) kommentti

ASEMAKAAVA-ALUEET

VESIJOHTO JA JÄTEVESIVIEMÄRI

Liittämiskohta ja vastuualueen raja kiinteistölle on tontin raja.

Laitos vastaa vesijohdon ja viemärin rakentamisesta tontin rajalle sisältäen talokohtaisen katusulkuventtiilin. Liitostyön talojohdoille tontin rajalla tekee laitos, josta laitos laskuttaahinnaston mukaan.

Vesimittarin asennukseen kuuluvat työt ja tarvikkeet venttiileineen, liitoskappaleineen  sekä huoltoauton km maksaa liittyjä, jonka omaisuudeksi nämä jäävät. Vesimittarin kustantaa laitos. Vanhoilla liittyjillä vesimittarin omistus siirtyy laitokselle vesimittarin vaihdon yhteydessä. Tarvittaessa uusittavat vesimittarin sulkuventtiilin, takaiskuventtiilin, liitoskappaleet ja tarvikkeet asennuksineen kustantaa liittyjä, jonka omaisuudeksi nämä jäävät.

HULEVESIVIEMÄRI

Niillä alueilla, missä on järjestetty hulevesiviemäröinti.

Liittämiskohta ja vastuualueen raja kiinteistölle on tontin raja.

Laitos vastaa hulevesiviemärin rakentamisesta tontin rajalle. Liitostyön talojohdoille tontin rajalla tekee laitos, josta laitos laskuttaa hinnaston mukaan.

VESIJOHDON JA VIEMÄRIEN KUNNOSSAPITO

Laitos vastaa:

  • Vastuualueen mukaisesta verkoston kunnossapidosta.
  • Kiinteistön vesimittarin kunnossapidosta.
  • Taloventtiilin uusimisesta (tarvittaessa).

Liittyjä vastaa:

  • Kiinteistön talosulkuventtiilinkaran ja karansuojaputken esillä olemisesta.
  • Tonttijohdon kunnossapidosta.
  • Mahdollisesti haittana olevista puuston, istutuksien tai rakennelmien poistamisesta ja uudelleen istutuksista.

HAJA-ASUTUSALUEET

VESIJOHTO

Liittämiskohta ja vastuualueen raja kiinteistölle on jakeluvesijohto (laitoksen yleinen johto, runkojohto). Tonttijohdon liitostyön runkojohtoon tarvikkeineen tekee laitos, josta laitos laskuttaa hinnaston mukaan, tonttijohdon rakentamisen tarvikkeineen kustantaa liittyjä. Talosulkuventtiilin ja liitossatulan tai t-haaran kustantaa laitos. Laitos voi myöhemmin tarvittaessa lunastaa kiinteistön tonttijohdon tai sen osuden, korvaamalla tonttijohdon omistajalle alkuperäiset rakentamiskustannukset, vähennettynä tarvikkeista ikähyvitys. Lunastettu talojohto tai sen osuus muuttuu tällöin runkojohdoksi jonka kunnossapidosta vastaa laitos.

Vesimittarin asenukseen kuuluvat työt ja tarvikkeet venttiileineen, liitoskappaleineen maksaa liittyjä, jonka omaisuudeksi nämä jäävät. Vesimittarin kustantaa laitos.

Vanhoilla liittyjillä vesimittarin omistus siirtyy laitokselle vesimittarin vaihdon yhteydessä. Tarvittaessa uusittavat vesimittarin sulkuventtiilin, takaiskuventtiilin, liitoskappaleet ja tarvikkeet asennuksineen kustantaa liittyjä, jonka omaisuudeksi nämä jäävät.

JÄTEVESIVIEMÄRI

Liittämiskohta on mahdollinen runkoviemärijohto, paineviemäri tai viemärikaivo.

Tonttijohdon liitostyön runkojohtoon tarvikkeineen tekee laitos, josta laitos laskuttaa hinnastonmukaan.

Liittyjä kustantaa:

  • Tonttijohdon rakentamisen tarvikkeineen.
  • Talosulkuventtiilin asennuksen.

Laitos kustantaa:

  • Talosulkuventtiilin.
  • Liitossatulan tai y-haaran.

Laitos voi myöhemmin tarvittaessa lunastaa kiinteistön tonttijohdon tai sen osuuden, korvaamalla tonttijohdon omistajalle alkuperäiset rakennuskustannukset, vähennettynä tarvikkeista ikähyvitys. Lunastettu talojohto tai sen osuus muuttuu tällöin runkojohdoksi jonka kunnossapidosta vastaa laitos.

Jäsenen antama (20.8.2013 klo:19:10) kommentti

>Kunnat ja kaupungit,niitä rakentaa.Vastuu yleensä kuuluu niille. Näin itse olen ainakin ajatellut. Toivottavasti,joku tämän asian tietää tarkemmin<
Kunnossapidosta vastaa laitos, kustannuksista vastaa liittyjä.  
Ps. Jos tonttijohto on vanha/ikäloppu kannattaa se samalla uusia.  


Jäsenen antama (21.8.2013 klo:8:58) kommentti

"Kunnossapidosta vastaa laitos, kustannuksista vastaa liittyjä,"

Siis mistä kustannuksista tässä tapauksessa...?, Ja mistä tuo lainaus on repäisty...? Voiko sen "valtakunnallistaa", siellähän vaikuttaa olevan kuntia/kaupunkeja, joissa taloventtiili luetaan tonttijohtoon kuuluvaksi ts. "huoltovelvollisuus kiinteistöllä"!

Jäsenen antama (21.8.2013 klo:9:31) kommentti

Liittämiskohta ja vastuualueen raja kiinteistölle on jakeluvesijohto (laitoksen yleinen johto, runkojohto). Tonttijohdon liitostyön runkojohtoon tarvikkeineen tekee laitos, josta laitos laskuttaa hinnaston mukaan, tonttijohdon rakentamisen tarvikkeineen kustantaa liittyjä.

Runkojohto on laitoksen vastuulla ja tekee siihen liitokset/liittymät laskuttaa liittyjää...

Laitos huoltaa/kunnossapitää  ja laskuttaa liittyjää aiheutuneista kustannuksista. Ei ole merkitystä omistaako venttiilin liittyjä vaiko laitos.
Huoltovastuu laitoksella liittyjän vastaa kustannuksista.
"Ps.Ei ne naapurit sitä laskua maksa.
Esim. Liittymä on rikkoutunut tien alta ja vuotaa runsaasti vettä, niin ei laitos voi jäädä odottamaan liittyjän mahdollisia toimia asian korjaamiseksi.

Jäsenen antama (21.8.2013 klo:9:47) kommentti

Niin, niin..., meneekö jankuttamiseksi; mutta tässähän nyt ensikädessä on kysymys siitä onko tuo venttiili laitoksen vai kiinteistön huoltovelvollisuuden piirissä! Paikkakuntakohtaisia eroja kun käsittääkseni on? Jos nyt on niin että laitos vastaa venttiilin huollosta/vaihdosta, niin se ei saa maksaa kiinteistön omistajalle mitään! Venttiilin vaihtohan edellyttää tietysti tonttijohdon poiskytkemistä/liittämistä, mutta sehän liittyy siihen huoltoon..., ja vaikka siitä nyt laskutettaisiinkin, niin ei kai se nyt niin kauheita maksa (paljonko menee aikaa: mutteri auki/kiinni?) Ja kyseessä oleva korjaushan ei vaikuta edes vaativan tonttijohdon irroittamista?

Niin  ja sitten kun ei tosiaan tiedetä että asuuko kysyjä siellä Limingan niityllä, Pellossa vai Salossa...?

Jäsenen antama (21.8.2013 klo:10:57) kommentti

Siis että huoltovelvollisuus ei ole sama kuin maksuvelvollisuus, kyllä on ihmeellinen käytäntö? Mitäs marksto tähän sieltä "onnelasta", vai onko hänkin ymmärtänyt asian väärin...?

Jäsenen antama (21.8.2013 klo:18:54) kommentti

Meillä asia on niin kuin alussa sanoin. Hankintaraja on selvä, katusulun liitos runkovesijohdon kyljessä, ei tontin raja. Katusulku on vesilaitoksen omaisuutta ja sen toiminta vesilaitoksen vastuulla. Näistä "valtakunnallisista" jutuista en tiedä.

Sittenhän on monenlaisia vesiosuuskuntia, joiden käytäntöjen kirjavuudesta en myöskään ole selvillä.

Vertaisin asiaa kuitenkin kaukolämpöön. Siellä ko. yhdistyksen jäsenlaitoksissa käytäntö on yhtenäistetty siten, että hankinta- ja vastuuraja kiinteistöön tulevissa johdoissa ovat lämmöntoimittajan omaisuutta olevat sulkuventtiilit. Ne tosin sijoitettuna tilaajan lämmönjakohuoneeseen. Voisinpa kuvitella, että jokin vastaava yhtenäinen käytäntö on olemassa vesilaitoksillakin.

Asun muuten suuren kaupungin suurehkossa naapurikunnassa ja vaikka vesilaitoksemme onkin itsenäinen kunnan liikelaitos, sen alueella noudatetaan aivan samoja sääntöjä kaupungin kanssa.

Jäsenen antama (21.8.2013 klo:19:09) kommentti

Täälläpäin kaikki runkojohdosta eteenpäin on kiinteistön omistajan vastuulla. Myös kunnossapito. Vesilaitos tekee kuitenkin kytkennät mittarille asti, mutta itseppä olet vastuussa toisten tekemisistä.

Oma kaivo on varteenotettava vaihtoehto, eikä tarvi pelätä että jossain välissä on unohtunut tuiki tarpeellinen viemärin ja juomavesijohdon yhdysputken hana auki...Suomessa on juomakelpoista vettä lähes joka kolkassa, on silkkaa järjettömyyttä tuoda sitä samaa tavaraa parintuhannen putkistokilometrin + em. yhdysputken kautta juotavaksi.

Kaupunkialueella johonkin rajaan asti ymmärrettävää, muttakun nykyjään pitää se vesilaitoksen vesi saada joka paikkaan ikäänkuin se olisi jotenkin parempaa. (muista em. yhdysputki)
Jäsenen antama (21.8.2013 klo:20:52) kommentti

Kysymys
>Kunnan teknisen toimen taholta on ilmoitettu, että omakotikiinteistöön tulevan vesijohdon katusulku kuuluu kiinteistönomistajan vastuualueeseen. On ilmennyt tarkastuksessa, että ajotiellä sijaitsevan katusulun venttilin karan sokka on poikki. Että sokka voitaisiin vaihtaa, on suoritettava kaivuutöitä, ventiilin korjauksen jälkeen uudelleentäyttö sekä kadun uudelleen pinnoittaminen eli kustannuksia vesilaitoksen mukaan tulisi noin 4000 eur<

Kysyjän tapauksessa ja yleisesti taloventtiilin asennus, huolto ja kunnossapito on laitoksen kontolla. Koska taloventtiili kuuluu kiinteistönomistajan vastuualueeseen liittymän omistaja saa maksaa ´viulut`  (n.4000€)       

Jäsenen antama (22.8.2013 klo:8:31) kommentti

" Kysyjän tapauksessa ja yleisesti taloventtiilin asennus, huolto ja kunnossapito on laitoksen kontolla. Koska taloventtiili kuuluu kiinteistönomistajan vastuualueeseen liittymän omistaja saa maksaa 'viulut'" Ötzi, tuo oli sekavaa...?

Jäsenen antama (22.8.2013 klo:9:26) kommentti

No ´viulut` tarkoittaa maksuvelvollisuutta.
Ja ´kontolla` tarkoittaa velvollisuutta/yksinoikeutta suorittaa kyseinen tehtävä.  
Ei niitä asennuksia voi antaa kenentahansa "vasenkätisen" tehtäväksi.  

Jäsenen antama (22.8.2013 klo:13:30) kommentti

Siis eroja on tässä asiassa maitten välillä, ja Suomessa kuntien/kaupunkien välillä? Täällä Ruotsissa kunta maksaa viulut ja liittyjät vaan huoltoa tarvittaessa "soittelee", meikäläinen kylläkin ehkä enemmän tuon "huilun" virtuoosi...!; saa sitten nähdä kauanko tässä vielä jaksaa "puhaltaa"!

Ja arkkimestari  taas kerran  laukoo lonkalta ja "valtakunnallistaa"!

Jäsenen antama (23.8.2013 klo:21:03) kommentti

Meillä Suomessa tosiaan "kunta" omistaa koko höskän vesimittariin asti ja vastaa myös omistaan.

Jäsenen antama (24.8.2013 klo:8:54) kommentti

Tuo ei paljon selventänyt; tämä asia vaikuttaa olevan Suomessa aika sekaisin....?

Jäsenen antama (24.8.2013 klo:16:44) kommentti

"Eihän tästä selvää saa kysymyskin varsin epäselvä, no kait tuo selviää viimeistään maanantaina"  

Jäsenen antama (26.8.2013 klo:20:11) kommentti

Nyt on maanantai...?


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Tuuliohjaimet

Kattoremontti tehtiin, koska kattopelti oli kiinni villaeristeissä. Korjaus tehtiin väärin ja koska kattoa ei korotettu jäi yhä kosketus villaeristeisiin ja vettä tuli lä...

Harjatiilen tiivisteet?

Taloyhtiössäämme asennetaan kuntotarkastajan suosituksen mukaan katon pesun yhteydessä harjatiilien alle tiivisteet. Kuulemma kuitenkin haittaavat toisaalta yläpohjan tuu...

Hallituksen oikeudet

Voiko hallitus ilman yhtiökokouksen lupaa:- Asennuttaa asfaltoinnin parkkipaikalle ja keskuskäytävälle siten että osalle asukkaista tulee sisäänkäynnin eteen päällyste (y...

Radon/jätevesiputki ristissä

Ostimme asunnon suoraan rakennuttajalta.Mielestäni on 10-vuoden vastuu.Kuinka iso/laaja korjaus on, ja osaatko sanoa kauan kestää? Miten käytännössä korjaus tapahtuu? Asu...

Kosteuden poisto laatan ja vesieristeen välistä.

Hei!Ostimme vuonna 2003 valmistuneen rivitaloasunnon.Kyseisestä asunnosta löytyi pintamittauksella kosteutta suihkun kohdalta lattialaattojen alta.Kylpyhuoneessa on koste...

Laattojen saumauksen tummuminen

Parin vuoden ikäisen kylpyhuoneen lattialaatojen vaaleat saumat ovat alkaneet hiljalleen  tummua vihreänruskeiksi. Saumojen pintaan on tullut tuota väriä, joka palaa hilj...

Ikkunoiden korjausta ja huoltoa

Moro!Asun vuonna 1980 valmistuneen kerrostalossa.Talossamme on mietitty, että ensi vuonna teetettäisiin korjaus ikkunoille.Ilmeisesti korjaus sisältäisi ikkunoiden maalau...

Mitä voisi tehdä tämmöiselle tiili seinälle. ä

Miten se   paikkaus korjaus tehdään....

narvi-padan muurauksen korjaus

narvi-padan muurauksen korjaus,millä aineella?...

Myyjän vai rakentajan vastuu

Ostimme viime vuonna omakotitalon. Talo on alunperin elinkeinonharjoittajan vuonna 2005 rakentama ja olemme nyt sen toiset omistajat. Teetimme nyt viime talvena lämpökame...

Korjaus

Muovimaton korjaus , tippunut matolle palavaa -ainetta pienelle alueelle keittiössä...

höyrynsulkumuovin paikkaaminen

Paikkasin  höyrynsulkumuovissa olevan viillon ilmastointiteipillä yläpuolelta päin. Onko tämä riittävä korjaus vai olisiko pitänyt olla joku muu teippi....

piilosokkelin korjaus

Miten mielestänne piilosokkelin seinän korjaus kannattaisi tehdä ... riittääkö alaosien purkaminen pelkästään, ettei koko seinää?...

Sokkelin korjaus.

Sokkelin rappaus on irronnut noin neliön alueelta ja kysyisin mikä on oikea laasti korjaus toimenpiteeseen? Mitä korjauksessa on otettava huomioon?...

oksat

hei vaidoimme 04-toukokuussa muutamia ulkoseinälautoja oksakohdat käsittelimme oksalakalla pintamaalina vinha peittäväpuunsuoja samana kesänä tulivat oksakohdat näkyviin...

Vuotava vaakasauma

V.-57 rakennetun peltikaton vaakasauma vuotaa(vaakalaudoitus,laudat alkanut mustua).Pellityksen kunto erittäin hyvä.Miten voisi tiivistää? Minkälaiseen korjaus asiantunti...

20 luvun omakotitalon seinän peruskorjaus

seinän alaosassa on lahovaurioita, miten korjaus kannattaisi tehdä ja minkälainen runko siinä on talo on lautarakenteinen. Onkohan kysymyksessä hintavakin urakka?...

sadevesikaivon korjaus

Sadevesikaivossa yksi rengan on liikahtanut jolloin hiekkaa pääsee valumaan kaivoon. Miten kannattaisi korjaus hoitaa ja kuinkahan kallista moinen olisi....

tasakaton korjaus

nyt viimeinkin alkaisi tasakaton korjaus autotalliin,miten tiuhaan pitäisi lauittaa kattoparrut jos päälle tulee 18mm vaneri,riittääkö kattoparrujen jaoksi 600mm,vai pitä...

rossilattia

talossa on rossilattia,mikä on pudonnut alas eli purut on nyt maata vastan voiko aiheuttaa hometta ku ilma ei pääsee nyt kiertämää, miten korjaus onnistuisi helpoiten???...

vuokralaisen tekemät tahalliset vahingot

vuokralainen rikkonut tahallisesti asunnon ison ikkunan ja ulkko-oven lasin.vuokralainen on varaton. kuuluuko korjaus kustannukset taloyhtiölle vai osakkeen omistaja...

lattiakaivon tiivisterengas repsottaa.

Huomasin yllättäen, ettei pesuhuoneen lattiakaivon tiivisterengas ole kunnolla paikallaan.Kaivon kiristysrengasta laitettaessa on toimittu huolimattomasti,vesie...

Julkisivurappaus

Rapattu tiiliseinä. Hiushalkeaman korjaus ikkunanpielessä mitä suosittelette?...

Remontin vanheneminen

Vanheneko remontti jos korjaus viivästyy esim.1 vuodessa jos taloyhtiö ei saa korjausta hoidettua...

Taloyhtiön remontin maksurajat

Hei! Kysyisin? Mikä on maksuraja.Minkä Yhtiön hallitus voi maksaa remontista. Ilman yhtiökokouksen päätöstä? Kysyisin myös. J...