Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Spu

Hankkeen valmistelu

Kysytty: 30.9.2012 klo:17:33
Terve.
Sellaista piti kysäistä tuosta SPU koulusta, kun siellä on toi korjausvaihtoehto A ja sieltä 3kuva (Väliseinän ja ulkoseinän liitos). http://www.rakentaja.fi/artikkelit/6257/rintamamiestalo_korjausvaihtoehto_1.htm

Eli siis kysymys, voiko tuohon jäädä tuo ilma rako SPU eristeen ja ulko laudoituksen väliin? eli kun lähdetään ulkoa päin liikkeelle, niin lauta ulkoverhous, tuuletusrako, tuulensuojalevy, vanha ulkoverhous ja hyörynsulkuna toimiva pahvipaperi (musta). Sitten onkin koolaukset 120mm, niin jos laitan vaikka 70mm SPU levyä niihin väliin, niin kun tuolla opetetaan, niin saako sinne jäädä se 50mm ilma rako? Siinä kuvassa ainakin näyttäisi olevan, vai onko vaan malli kuva..

Jotkut sanoo et täytä villalla ja jotkut et älä vaan täytä, et se rupee mätäneen/ homehtumaan.
Pitäis varmaan ainakin se paperi repii pois vai mitä pitäis tehdä, kertokaa tietämättömälle?Virallinen vastaus
Tärkeintä on, että uuden julkisivulaudoituksen ja vanhan rakenteen väliin jää riittävä ilmarako. Muualle rakenteeseen ei tarvitse järjestää tuuletusrakoa. Uretaanilevy ei päästä läpi vesihöyryä, joten rakenteeseen ei synny kondenssiongelmaa. Koko seinä tehdään uretaanieristeellä. Sekaeristystä emme suosittele.

Arvostele vastaus kysymykseen "Hankkeen valmistelu / Spu":
Jäsenen antama (30.9.2012 klo:21:53) kommentti

Ei siellä mitään rakoa ole. Ei siellä opeteta sitäkään, että 70 mm levyä. Siellähän sanotaan, että niin paksua eristettä kuin mahdollista. Jos et täytä koko koolausväliä, niin "rako" eli vajaus on sisäpuolella, jolloin vajaukseen voit asentaa tekniset putket ja johdot sekä sen voit täyttää ja kannattaakin täyttää villalla.

Levynä kannatta käyttää foliopintaista, mutta sitten kannattaa huomioida myös "kännykän" kuuluvuus eli sinne johonkin väliin joka seinälle "erikoislevyä" (katso valmistajan sivustoilta).

Saumauksessa on myös syytä käyttää ns. elastista vaahtoa, sillä ns. paisuva vaahto ei jousta rakenteiden "liikkumista", jolloin sinne saattaa tulla hiushalkeamia. Kun vaahdotat niin tuhauta rakoon vesisumua eli hienoinen kosteus, jolloin vaahto tarttuu ja paisuu aivan eri tavalla kuin kuivat pinnat on kyseessä. Jokainen kpl kannattaa saumata keskenään ja ympäristöönsä. Käytä pistoolivaahtoa, älä sorru pillivaahtoon.

PU-levy on jo sekä höyrynsulku että tuulensuoja.

Sumuttimena kannattaa käyttää halpishalleista saatavaa "kompurakäyttöistä" maaliruiskua eli ei oikeastaan "äidin" vanhaa sumutinpulloa.

Työ tekijäänsä neuvoo!

Jäsenen antama (1.10.2012 klo:13:58) kommentti

Siis jäähän sinne levyn taakse rako siinä vintti eristämis videossakin, niin saako se sinne jäädä, toisin sanoen hengittääkö sen raon kaasut yms. ulos sieltä raosta? Ja tarkoitushan olisi käyttää 70mm + 30mm spu levyjä, eli 70mm tasaisesti koolausten kanssa, niin kuin videossakin ja 30mm sen päälle. Sit kipsilevy tai panelin, mitä se emäntä ikinä vaatiikaan..

Jäsenen antama (1.10.2012 klo:14:21) kommentti

Tottahan sinne levyn taakse oikeastaan pitääkin jättää tuuletusrako ennen julkisivupanelointia, mutta eristeiden väliin ei saa jäädä rakoa. Kannattaa käyttää vain PU-eristettä. Jos jää tyhjää tilaa, niin se jätetään eristelevyn sisäpuolelle, jossa saa vedettyä kaapeloinnin ym. ja voi täyttää villalla, jos niin katsoo aiheelliseksi.Mikäli ymmärsin oikein, niin silloin sen vanhan tuulensuojalevyn edessä olevava piki- ym. pahvipoistetaan ja eriste työnnetään sitä vanhaa tuulesuojaa vasten, jolloin tyhjä tila jää etuosaan, jos jää tyhjää ja menetellään kuin edellä yritin sanoa. Varsinainen tuuletusrako on sitten sen vanhan tuulensuojalevyn takana julkisivuverhouksen sisäpuolella.

Jäsenen antama (1.10.2012 klo:19:55) kommentti

siis ulkoa päi kun lätee etenemään, niin eka ulkoverhous, ilmarako, tuulensuojalevy, vanha ulkoverhous ja sitten musta pahvipaperi. Eli toi paperi näkyy nytten koolausten välissä vintillä??

Jäsenen antama (1.10.2012 klo:21:06) kommentti

Eipä muuta voi sanoa tuosta"siis ulkoa päi kun lätee etenemään, niin eka ulkoverhous, ilmarako, tuulensuojalevy, vanha ulkoverhous..."kuin ohoh, onpas rakenne!

Jäsenen antama (1.10.2012 klo:22:50) kommentti

siis se vanha ulkoverhous on jätetty sinne alle, tarkastettu et on kunnossa ja raavittu liika maali irti pinnasta. Lähinnä kaipaan nyt sitä vastausta? voiko sen ilma raon jättää sinne muhimaan, et haituuko ilma/ kaasut sieltä sitten ulos päin, kun sisään päin se ei ainakaan sieltä enään tuu spu levyn läpi..

Jäsenen antama (1.10.2012 klo:23:15) kommentti

Jos se toimii ilmarakona, niin saa jättää eikä tungeta siihen mitään!

Jäsenen antama (2.10.2012 klo:6:07) kommentti

siis se jää sinne vähän niin kuin ilmakuplaks, eli ilma ei suoraan kierrä sieltä mihkää. Ainoastaan sen verran, jos rakenteet antavat myöden. Mut mut kannattaisko sieltä ottaa se pahvi paperi pois välistä?

Jäsenen antama (2.10.2012 klo:9:24) kommentti

Kyllä voi jäädä, joten ota se "pahvi paperi" pois, koska ei ole tietoa millainen se "pahvi paperi" on ominaisuuksiltaan.

Jos mahdollista, niin pane siihen ilmataskunkin pu-levyä, ei muunlaista eristettä, jolloin eristyskyky kasvaa. Kyllä sekin kannattaisi.

PS! Missäs nyt marksto ja savonhumu luuraavat?

Jäsenen antama (2.10.2012 klo:10:11) kommentti

Melkoisella todennäköisyydellä se paperi on bitumivuorauspaperia/pahvia, jota tervapaperiksikin kutsutaan.

Tiiveydeltään se on noin 10-kertainen tuulensuojaan nähden ja taasen SPU-levyt ovat 300-kertaa tiiviimpiä.

Rakennehan tiivistyy sisäänpäin, oikeaopisesti.


Jäsenen antama (2.10.2012 klo:10:58) kommentti

Mallikkaasti selvitetty. Kysyjä sai vastauksen eikä suinpäistä susituomiota. "Virallisen" vastaajan linjan mukainen ohje.

Jäsenen antama (2.10.2012 klo:11:35) kommentti

Markston kanssa samaa mieltä, kyllä tietoa on, sitä kun vaan sitten joskus pihistellään ja arvuutellaan..., niin että lypsämällä...!
Niin että tässä nyt sitten tulee vähän kehuakin, kun kerran lypsettiin...!

 (Ja vaikka en olekkaan enää "aito" Savon "humu", mutta korppi ei pesemällä valkene...! )

Jäsenen antama (2.10.2012 klo:12:31) kommentti

Kun kysyjä ei anna riittävästi tietoa ei lysämälläkään, niin silloin ei pysty neuvomaan kuin vain lyhyesti "antamaan tuomion". Arvailuihin ei kannata lähteä, koska siitä se kova  tuomio saattaakin tulla kysyjälle, jolle sitten maksuvelvollisuus valitettavasti usein tulee. Sitä minä en missään tapauksessa kysyjälle suo tai toivo. Parempi varoittaa ja antaa pihistetelevä vastaus kuin antaa olla: "asiasipa on" ja vaieta.

Täällä niitä vaikenijoita ja "asiasipa on"-mentalitetill olijoita on pilvin pimein ja "kunhan minä vain saan, muusta viisvälitän.

Asialliseen ja ainakin lähes riittäviin alkutietoihin perustuvaan kysymykseen annetaan aina suora vastaus, joka ei ole vain lyhyesti esim. "susi on", jos osataan ja ehditään.

Jäsenen antama (2.10.2012 klo:15:50) kommentti

Juu, mutta kun susituomion saa mitä mallikkain vastaus, se harmittaa tämmöistä totista poikaa.

Jäsenen antama (2.10.2012 klo:15:55) kommentti

:) Pakko sanoa etta nyt oli paljonkin asiaa tässä ketjussa!! Näitä lisää!

Jäsenen antama (2.10.2012 klo:18:43) kommentti

Jos mahdollista, niin pane siihen ilmataskunkin pu-levyä, ei muunlaista eristettä, jolloin eristyskyky kasvaa. Kyllä sekin kannattaisi.

Heh eli ei saa jäädä rakoa vai? Jotkut sanoo et laita villaa, toiset sit taas sanoo et älä laita, et se kerää kaiken kosteuden itseensä. Eli oikeaa vastausta ei ole?

Jäsenen antama (2.10.2012 klo:23:31) kommentti

Nyt on pakko kysyä: "Etkö ymmärrä lukemaasi vai etkö lue ollenkaan vastauksia vai pelleiletkö muuten huviksesi!"
Kysymykset ovat retoorisia, koska ei ole lopussa kysymys (?)-merkkiä. Siis en kaipaa vastauksiasi.
 
Nyt vielä kerran ja mahdollisimman lyhyesti, jotta asia menisi perille ja vielä keppikirjaimin:

SAA

Jäsenen antama (3.10.2012 klo:6:20) kommentti

tulihan se selvä vastaus sieltä. Mikä ihmeen bitiumpahvi ja pk-levy, mulla ei oo hajuakaan noista miksi sellaisia sinne lisäätte, kun nimen omaan kysyn että saako jäädä rako, niin tulee sitten jonkin laista vastausta et laita sinne älä laita. Aikaisemmin mainitsin että videossa se jää sinne, sit täällä joku mesoo et, "ei sinne mitään jää". Ja on se kumma kun kysymys palstalla täytyy viljellä kysymys merkkiä joka koloon et porukka tajuaa, että kyseessä on kysymys. Takertukaa nyt joku vielä kirjoitus virheisiin, niin johan alkaa mennä pelleilyks???!?!?!?!

Ja anteeksi jos tänne tulee vastauksia saa ja ei saa, en voi tietää kumpi on oikea kun ei ole vain ja ainoastaan yhtä vastausta!!!?!?!?!

Jäsenen antama (3.10.2012 klo:10:25) kommentti

Luinpahan tuossa uteliaisuuttani tämän ketjun aivan melkein ”ajatuksella”.Siinäpä kysyjä ”kiittää” vastaajaa oikein ”komeasti”. Minun vähäinen käsitykseni mielestäni  kyllä ymmärsi  vastaajan/vastaajien hyvän tarkoituksen, jotta kysyjä saisi perusteellisen selvityksen ja opastuksen miten kysyjän kannattaisi ratkaista ongelmansa, vaikka hän kysyi siitä ”raosta”. Niissä oli väännetty sitä kuuluisaa rautalankaa oikein olan takaa ja ”niin maan perusteellisesti”,
mutta jostakin ihmeen syystä ne menivät ilmeisesti kysyjän hilse… tukka-/hiusrajan yli.

Tässä on hyvä esimerkki kiitoksesta, kun vastaajat ovat uhranneet aikaansa, jotta kysyjä saisi vielä paremman ratkaisun mitä hän tavoittelee. Toivottavasti vastaajat eivät lannistu tällaisista”kiitoksista”.

Tässä on täystyrmäys yritykselle auttaa kysyjää. Lopussa se "suuri kiitos" näköjään seisoo! Saakohan kysyjä vastaisuudessa neuvoja näillä palstalla!

Eiköhän joskus kannata vaieta, vaikka tuntuu ”kaltoin” kohdelluksi. Ainakin tällaiseassa tai vastaavassa tapauksessa.

PS! Tämän ketjun neuvot ainakin minä mielestäni ymmärsin ja niitä neuvoja seuraten kysyjä saisi huomattavasti paremman ratkaisun.  Minähän en noita neuvoja nyt ainakaan tällä hetkellä tarvitse, mutta toivottavasti jotakin ”kiitollisempaa” tarvitsijaa ja niistä olisi apua.

Toisaaltahan se on niin, että jos kysyjä ei ymmärrä neuvoja,
niin se on neuvojan vika eli päinvastoin kuin eräässä ”maakunnassa”, jossa
vastuu siirtyy automaattisesti kuulijalle/lukijalle, mutta sehän on näköjään
poikkeava ”maakunta”.


Jäsenen antama (3.10.2012 klo:13:51) kommentti

Kyllä minä ainakin laittaisin jos olis 120mm koolaus, niin väliin 120mm eristettä, SPU tai jotain muuta.

Turha 50mm rako eristeen ulkopuolella, ei se haittaa, kosteus ym. teknisesti, mutta jos haetaan parantunutta lämpötaloutta, niin se vain on turha.

120mm vs. 70mm on kuitenkin paljon lisää lämmöneristettä.Ja vesa11, jos et tunnista bitumivuorauspahvia tai -paperia, käy rautakaupassa, kyllä sedät siellä opastaa.

Jäsenen antama (3.10.2012 klo:14:09) kommentti

Suuret kiitokset kysyjälle kiitoksista (käsitin ne sellaisiksi) omasta puolestani. En suoraan sanottuna edes luullut noin ylenpalttisia kiitoksia saavani. Otan palautteen eli eli opstuksen ja ojennuksen eli(ilmeisesti) kiitokset nöyrin mielin vastaan. Kiitän ja kumarran lakki kourassani. Toivottavasti yrittänyttä ei laiteta, mutta ei myöskään lannistuta.

Jäsenen antama (3.10.2012 klo:17:05) kommentti

OK anteeksi, meni vähän yli toi teksti sun muuta. Yritän täs tupakin polttoa lopettaa, eikä järkiluista ja hermot menee pienemmistäkin asioista. Vielä kerran anteeksi jos pahoitin tosissani jonkun mielen tai edes leikillä.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Palokatkoa ullakon eristämiseen

 Terve olen aloittamassa tekemään ullakon lämmöneristystä http://www.spu.fi/eristeet_rakennekuva?id=11173317 kuvan mukaisesti. Hieman epäselvää on vielä mitenkä teen palo...

kiviseinän eristäminen

Hei!Aion asentaa puukiukaan tilalle hetivalmiin sähkökiukaan, jolloin vanha piippu ja paloseinä (muuratut ja rapatut) tulee eristää (muut seinät ja katto on paneelipinnal...

Gyproc kipsilevyn käyttö purueristeisessä talossa.

Kannattaako purueristeisessä talossa käyttää ulkoseinien sisäpinnoissa Gyproc kipsilevyä tai SPU Anselmia? Hengittääkö Gyproc riittävästi?Hengittääkö SPU Anselmi vai muod...

yläkerta

Miten erisämisessä voidaan käyttää spu-eristettä ja villaa yhdessä,voiko esim laittaa spu-eristeen päälle vuorivillan, entä kun yläkerran ulkoseinän matalaosa tulee vuori...

Maanvaraisen lattian eristäminen

SPU kellarin eristeoppaasta yritin selvittää maanvaraisen kellarin lattian eristämistä. Siellä on ohje, että pitää tehdä kapillaarikatko (sepeliä riittävä kerros). Sitten...

Voiko SPU:n taakse lisätä villaa?

Hei!Olemme eristämässä ullakkoa ja käytäisimme seinissä (harjakatto, joten seinäkorkeus noin 1100mm) SPU AL 70 ja SPU Anselmi 40. Jos eristys tuntuu jälkikäteen liian pie...

Ullako + spu

Elikkä kyseessä 60 luvun talo,  yläkerta oli eristämätön, peltikatolla..Kesällä tuli laitettua SPU 100mm eriste levyt katon eristeeksi + uretaanit saumoihin + folioteipit...

Pesuhuoneen seinärakenne

Hei!Rakenteilla olevassa saunamökissö tuli eteen jälleen yksi ratkaistava asia. Pesuhuoneen seinärakenne ulkoa sisään on suunniteltu olevan seuraava: 70 mm häylähirsi (ra...

Autotalliin villaa vai spu:ta

Hei.Olen rakentamassa kymppitallia ja kysyn että kannattaako se eristää kivivillalla, =tuulensuojalevy, 15cm villaa ja höyrynsulku vai pelkästään 9cm spu:ta. spu olisi he...

Ilmarako kylppärin seinälevyn taakse

Vanha talo, 70-luvulla tehty lisäsiipi, jossa kylpyhuone. Purettu homevaurion takia, siis kylppäri. Nyt edessä uusiminen. Rakenne: ulkopuuverhous, ilmarako, tuulensuoj...

Spu-eriste vanhaan hirsiseinään

Voinko käyttää spu-eristettä sisäpuolella vanhan (1929) omakotitalon hirsiseinässä seuraavasti: Ensin lauta pystyyn oikaisten hirs...

Vanhan talon vintin eristys

Netti on täynnä erimielisyyttä spu versus villa kun kyseessä on vanhan n. 70 v. puolitoistakerroksisen talon vintin eristämisessä. Mikä...

Lisäeristys ja äänieristys samalla

Talo rakennettu vuonna 84.Huoneittein välisissä seinissä ei ollenkaan villaa. Nyt tekisin remontin ja laittaisin spu ja kipsilevyn seinäpinnaksi panel...

Kylmäkatkaisu autotallin ovelle

Autotalli siporex 250mm harkoista. Sokkeli leca-harkoista, jossa 60mm spu-eriste yläosassa. Oveksi Crawford g30, joka asennetaan harkon sisäpintaan. Lattialämmityksenä gl...

Kesämökin seinien eristys spu-eristeillä

Kesämökin seinien eristys. Mikä on oikea tapa eristää seinät käyttäen spu-uretaanilevyjä? Ulkovuoren alla on vain tervapaperi, ei mitään tuulensuojalevyä eikä ilmarakoa....

Pesuhuoneen seinän rakenne

Mökille rakennettavan saunarakennuksen seiniin on suunniteltu asennettavaksi normaalin villaeristyksen sisäpuolelle lisäeristykseksi ja höyrysuluksi SPU AL40 polyuretaani...

Ulkoseinien lisälämmöneristys sisäpuolelta SPU-levyillä

Kyseessä on 1-kerroksinen rivitalo rak. 1995, huoneisto keskellä, ei siis päätyasunto. Voiko Spu-eristelevyt laittaa suoraan sisäseinään vai pitääkö sisäpuolelta purkaa e...

Huoneiden lisäeristäminen osittain

Voiko SPU:n eristeillä lisäeristää talosta vain talon päädyissä olevien takka ja olohuoneiden ns. helpot seinät eli seinät ilman patterita ja ikkunoita ja onko siitä mitä...

säästäjä

moiolis spu al 100mm koolauksessa kiinni ja pitäis pintaverhoilu tehdä kipsilevystä.säästäjänä mietin et onko mahdollista katkaista kylmäsilta ja tehdä niin et koolauksee...

Seinän u-arvo?

Mikä mahtaa olla tällaisen seinän u-arvo:uloimpana runkoleijona, runkotolpat 48x173 mm k600 tai k900 jaolla ja tolppien väliin 150 mm spu-levy? Jos laskin oikein niin tuo...

Uretaanilevyn asennus

 Suunnitelmissani on lisäeristää makuuhuoneet sisäpuolelta 12mm gyproc+30mm SPU levy-yhdistelmällä.Nykyinen seinärakenne sisältäpäin:- maalattu lastulevy- tervapaperi- 10...

Tornitalo

Minulla on kaksikerroksinen 77 rakennettu talo. Siinä on ylhäällä myöhemmin rakennettu torni, joka taitaa olla aika heikosti eristetty.Torni on n.8 neliön kokoinen. Torni...

Sisäkaton rakenne?

MoiOlen tässä pikkuhiljaa laittelemassa sisäkattoja ja en oikeen mistään saa selville miten on sen tuuletusraon kanssa..Eli yläkerrassa on alumiinipintainen SPU-levy kato...

SPU-eriste

Hei!Voiko SPU-eristettä asentaa yläpohjaan, yläpohjan alaosaan eli vaakatasoon? Mitä jos uretaanilla tiivistys? Sopiiko vanhaan tiilitaloon (yläkerta tosin ei enää tiiltä...

verannan eristäminen sisäpuolelta

Hei. Minulla on tarkoitus lisäeristää kylmä veranta joka on n.7m2. Eristämiseen käytän spu-anselmi eristelevyä. Kolme seinistä on puurunkoisena rakennettu, ja rajoittuvat...