Jäsenen PSa antama (8.1.2012 klo:6:26) kommentti Oleellista on ,ettei sinne kallion pintaan jää vesipesiä,vaan täytyisi valaa vesitiivis betoni siten ,että mahdollinen vesi valuisi beonin/kallion pintaa pitkin rakenuksen ulkopuolelle.
Jäsenen Betonitohtori antama (8.1.2012 klo:9:44) kommentti Melko mahdoton tehtävä. Kellarin seinät kuitenkin kastuvat vaikka lattia jollain tavalla onnistuisi. Salaojitus talon ympäri auki louhittuun ojaan. Todennäköisesti joudutaan asentaman perusvesipumppaamo, jotta ojat saadaan toimimaan. Onko tämän vaivan arvoista puuhaa?
Jäsenen patrium antama (13.1.2012 klo:21:47) kommentti Vastaukset yllä ovat aivan höpö höpöjä. Asennat isodränit/fuktisolit lattian alle tasauskerroksen päälle ja saat 100 % kapillaarikatkon ja lämmöneristyksen kaupan päälle. Suositus on 95 kPa:n levy. Näitä on tehty tuhansia.
Jäsenen Betonitohtori antama (14.1.2012 klo:16:08) kommentti Hyvä patrium.... Lattian alla oleva eriste ei poista ulkoseinien kapilaariisuutta alhaalta päin. On niitä muitakin eristeitä kuin mainitsemasi eriste. Täällä ei saa mainostaa!
Jäsenen REMPPAAJA23 antama (14.1.2012 klo:19:39) kommentti seinät eivät ole kalliossa kiinni . . ja seinät ulkopuolelta salaojitettu, patolevytetty ja eristetty ... joten taidan laittaa noita ns salaojittavia eristeitä lattian alle ja sillä hyvä!
Jäsenen Betonitohtori antama (14.1.2012 klo:20:19) kommentti Salaojitus ei poista kapillaarista kosteuden nousua kellarin seinälle. Eikä patolevyt yms... Toki saatte rakentaa ihan miten vain, mulle täysin yhdentekevää, mutta yritän vain esitellä mahdollisia riskitekijöitä.
Jäsenen rakrak antama (14.1.2012 klo:21:49) kommentti Lattian saa kuivaksi kyseisillä levyillä, ja onnistuu ihan finnfoamin ja uretaanin yhteiskäytölläkin. Sokkeliin tulee kumminkin nousemaan kosteutta jos sen alla ei ole mitään katkoa. (jos tosin on hyvä tuuri, voi siellä olla kreosiittitervaa, mutta jos sokkeli ole kalliossa kiinni niin ei taida olla.) Lopputulos on kumminkin varmasti kuivempi kellari, mutta kuten edellä kerrotaan seinissä kosteus pysyy.
Jäsenen REMPPAAJA23 antama (19.1.2012 klo:14:14) kommentti Sokkelin ja kallion välistä tulee salaojitusputket(eli vanhassa rakenteessa lattia alla harrastettu salaojitusta alusta alkaen) ja sokkelin/seinien alosien ja kallion välissä sepeliä . ainoastaan anturat valettu suoraan kallion pintaan kiinni.. seinät/lattiat kosteusmitattu muutama vuosi sitten ja lukemat oli kait jotain 3,8-6 % ja joissain kohdin seinien alaosissa hieman yli 6% tosin mittaushetkellä lämpötila oli noin 16 astetta ja ko tilan ilmaistointi/lämmitys oli hieman puutteellinen jolloin ilmankin suhteellinen kosteus hieman korkea(suositus kait 3-5% betonipinnoille)kiitos kuitenkin vastauksista... olen kuitenkin sitä mieltä että kaikki vaiva kannattaa jotta kohta 60 vuotta vanha talo saa jatkoaikaa kun on kerran pysynyt näin kauan pystyssä...
Jäsenen nakertajax antama (19.1.2012 klo:14:50) kommentti " sokkelin/seinien alosien ja kallion välissä sepeliä . ainoastaan anturat valettu suoraan kallion pintaan kiinni" Hieman epäselväksi jää rakenne, ainakin minulle. Toki jos apua vastauksista, niin eipä tuossa sitten mitään.
Jäsenen Vaaka antama (19.1.2012 klo:16:43) kommentti Uretaani ei pidä vettä, päinvastoin se imee vettä n. 5 %. Laittakaa uretaani levyn pala veteen ja punnitkaa paljonko se painaa kuivan ja märkänä ? Jäsenen patrium antama (20.1.2012 klo:0:32) kommentti Joo, ei saa mainostaa kuin Rakentaja.fi, jonne on myyty joka alueelta yksi tuote ja kilpailevia tuotteita ei sallita. Jokainen joka vaivautuu edes TM Rakennusmaailman testejä lukemaan tietää, että EPS, uretaani jne. vettyvät paitsi Rakentaja.fi. Salaojittavia vettymättömiä kosteuseristeitä asennetaan parhaillaan tuhansia neliöitä mm. Teknillisen Korkeakoulun päärakennuksen saneerauksessa, mutta Rakentaja.fi:lle ne eivät kelpaa, koska diili on tehty F****amin kanssa. Sama koskee kaikkia tuotealueita, vain yksi on sallittu ja se on se hyvä tuote, jonka linkkiä vedätetään sitten joka paikkaan. Moraalitonta touhua. Ai niin minähän vain tuon esiin vaihtoehtoja Jäsenen Ötzi antama (20.1.2012 klo:9:12) kommentti Niin... Keskustelupalsta E I O L E M A I N O S P A L S T A ! Jäsenen Betonitohtori antama (21.1.2012 klo:8:59) kommentti Hyvä Remppaaja 23... Mistä olet saanut kosteuslukemat ja mitä ne tarkoittavat? Oletko itse mitannut ja millä mittarilla?
Jäsenen REMPPAAJA23 antama (21.1.2012 klo:18:42) kommentti Mittaukset tehty Vaisalan kalibroidulla mittapäällä varustetulla mittarilla (RH %) ja Humitest MC-100S rakennuskosteusmittarilla (ns pintakosteusmittari). Mittaustulokset sai henkilö jolla rakennusmestarin koulutus ja tietääkseni hän tekee työkseen ko mittauksia.Mittaustulokset selvitin jo viestissäni niinkuin ne minulle selvitettiin(eli perusarvo kuivalle betonille 3..5% ).Tosin on huomattava että ne ovat todellakin tehtaan ilmoittamia perusarvoja! Olen kyllä törmännyt moisiin lukemiin monessa kuntoarviossa, joten hieman ihmettelen miksi kysyt .."mitä ne tarkoittaa" ja "olenko itse mitannut"....
Jäsenen patrium antama (21.1.2012 klo:19:41) kommentti Eipä silti, etten olisi liian jyrkkä niin kyllähän täältä saa paljon oikeitakin vinkkejä ja ohjeita, mutta minua hämää tuo sidonnaisuus joka tuoteryhmässä yhteen valmistajaan ja jos muista kysyy niin tulee tälläistä "emme tunne tuotetta jne.." läppää Jäsenen Betonitohtori antama (21.1.2012 klo:20:00) kommentti Betonin kosteus mitataan porareikämittauksella. Porareikämittauksen tulos kuivalle betonille olisi 75% RH paikkeilla, johon voidaan esim muovimatto asentaa. Jos jollakin mittarilla saadaan mittaustulos betonista 3-5% on täyttä huuhaata! Mitä tuo lukema tarkoittaa? Suhteellista kosteutta? Paino-%kosteutta tai jotain muuta? Pintamittari ei ole kosteusmittari, se on pintatunnistin, jolla voidaan selviitää onko jokin kohta rakenteessa kosteampi kuin jokin muu kohta, ei muuta. Siksi kysyin. Ei taida olla homma hanskassa.
Jäsenen HTT antama (21.1.2012 klo:20:08) kommentti Pintamittarit pitäs lailla kieltää,tai ainakin niiden käyttö.Kyseisessä tapauksessa ei mitään hyötyä!
Jäsenen Halpakorjaus antama (22.1.2012 klo:9:12) kommentti Kuntotarkastajat yleisesti mittaavat pintamittareilla pesuhuoneen lattian kosteuksia muovimaton päältä. Onko siinä sitten mitään järkeä? Miten sen kosteuden vaihtelun eri kohdissa voi mitata pintamittarilla muovin alta?
Jäsenen vaihtoehtoja antama (22.1.2012 klo:11:57) kommentti Tuo 3-5 lukema on todennäköisesti sen pintatunnistimen antama lukema, joka ei kerro rakenteen kosteudesta sen oikeita kosteusarvoja. Jos 3-5 olisi betonin paino%, olisi se saatu laboratorio-olosuhteissa kuivattamalla ja punnitsemalla, - koepalasta saatu tulos. Näinkin saadaan luotettava mittaustulos, mutta menetelmän käyttö on todella harvinaista. Porareikämittaus työmaaolosuhteissa on käytännössä se oikea tapa, ja silloin tulokset ovat RH%, lämpötilat ja kastepiste. Mitäköhän siinä kosteusmittausraportin johtopäätöksissä on mainittu ?
Jäsenen Betonitohtori antama (22.1.2012 klo:12:15) kommentti Pintatunnistin on kosteusmittaajan oiva apuväline silloin kun kartoitetaan kosteuseroja rakenteissa. Eli selvitetään mikä kohta rakenteista on ympäristöään kosteampi / märempi. Sen jälkeen vasta arvioidan mistä mitataan, miksi mitataan ja millä välineillä. Pintatunnistimen näyttöarvoja ei pidä esittää asiakkaalle! Kun niiden näyttöarvoja ei osaa tulkita suurin osa edes niiden käyttäjistä.
Lisää kommentti*