Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Rasitesopimukset

Hankkeen valmistelu

Kysytty: 22.4.2004 klo:10:42
Onko rasitesopimuksille jonkinlaista pohjaa, jota voisi käyttää apuna sopimusta laadittaessa? Meidän pitäisi tehdä rasitesopimus kunnallistekniikasta (vesi- ja viemäriputket kulkevat kahden muun tontin/tilan kautta) sekä tiestä (naapuri on luvannut että saamme rakentaa tien tontille hänen maidensa läpi, kunhan vastaamme huolto- ja yllpitokustannuksista). Mitä näihin sopimuksiin olisi tärkeä laittaa?Virallinen vastaus
Tonttia varten voidaan toisen rekisteriyksikön alueelle perustaa rasitteena pysyvä oikeus mm. kulkuyhteyteen, autojen pysäköintiin, veden johtamiseen sekä vesi-, viemäri-, sähkö- taikka muun sellaisen johdon sijoittamiseen ja käyttämiseen. Rasiteoikeus voidaan erityisistä syistä perustaa myös määräaikaisena. Rasitteen perustaminen edellyttää tonttien omistajien kirjallista sopimusta. Lisäksi edellytetään, että rasite on tarpeellinen eikä siitä aiheudu huomattavaa haittaa. Tonttirasite perustetaan erillisessä rasitetoimituksessa tai tontin lohkomistoimituksen yhteydessä. Sopimuksen laatimisessa kannattaa käyttää asiantuntijaa. Kaupunkien kiinteistövirastot laativat sopimuksia parilla sadalla.

Arvostele vastaus kysymykseen "Hankkeen valmistelu / Rasitesopimukset":

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: