Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Puutalon yläpohjan kondenssiongelma

Hankkeen valmistelu

Kysytty: 27.10.2012 klo:0:57
Puutalon vintti muutettiin alkuperäisestä asuintiloiksi jokunen vuosi sitten. Ongelmana on kondenssivesi joka pakkasen lauhtuessa valuu tippuen sieltä sun täältä esim. kattoikkunoiden yläpuolelta ja hirsien vierestä.
Yläpohjan rakenteet suunniteltiin tarkkaan ja työ tehtiin huolella, mm riittävää tuuletusrakoa pidettiin tärkeänä jotta ongelmia ei pääsisi syntymään. Nyt tämä kondenssivesiongelma antaa aihetta epäillä mahdollisia syntyviä kosteusvaurioita. Asuntoa voi myös olla vaikea myydä tämän ongelman vuoksi. Mikä siis avuksi ja mistä ongelma johtuu?
Yläpohja rakennetttin rakennekuvien mukaan: peltikaton alla harvalaudotus, jonka jälkeen vähintään 10cm ilmarako,120mm uretaanilevy jossa höyrysulku molemminpuolin, sen jälkeen n. 50mm "saunasatu"uretaanilevy foliopinnoitteella, sitten poikittaiskoolaus ja lopuksi paneeli.Vaahtoa laitettiin kaikkiin120mm uretaanilevyn aukkoihin.
Pitäisikö heti peltikaton alla olla aluskate, voisiko kondenssiongelma johtua vain sen puutteesta? Vai tulisiko lämpöeristystä ja mahdollisia höyrysulkuja lisätä? Vai voiko ongelma johtua asunnon puutteellisesta ilmanvaihdosta? Kokemuksia ja ideoita kaivattaisiin?
Kenelle vastuu tästä ongelmasta kuuluu, kuvien piirtäjälle, vastavalle mestarille, taloyhtiölle vai rakentajalle?

Kiitoksia vaivautuneille jo etukäteen!


Lepakko
Kysymyksiä: 1 kpl



Virallinen vastaus
Kyse on vanhasta hirsirakenteisesta talosta. Taloyhtiö on ilmeisesti hakenut rakennusluvat osakkeenomistajan teettämillä kuvilla. Taloyhtiön yhtiökokouksen pöytäkirjassa on ilmeisesti sovittu vastuunjaosta ja siitä, että osakkeenomistaja teettää t...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Hankkeen valmistelu / Puutalon yläpohjan kondenssiongelma":
Jäsenen antama (27.10.2012 klo:10:49) kommentti

Aluskate on oltava, mutta se ei ratkaise, sillä näkemättä tapausta käsitykseksi muodostuu huolimaton työ.

Suunnittelijaa ei voi tietojen puuttuessa eli näkemättä suunnitelmia panna vastuuseen.

Vastuukysymyksestä on myös tietojen puuttuessa vaikea sanoa, mutta tässä vaiheessa osoitan vastuun huoneiston omistajalle, koska hän hankkeeseen ryhtyvänä on ainakin viime kädessä aina vastuussa.
 
Mainintasi: "Yläpohjan rakenteet suunniteltiin tarkkaan ja työ tehtiin huolella"

on valitettavasti hyvin suhteellinen käsitys, jota vahvistaa kysymyksesikin.

Jäsenen antama (27.10.2012 klo:16:24) kommentti

Taloyhtiö. Onko siellä viereisiä vinttitiloja? Jos, niin minkälaisessa käytössä ja kunnossa?

Jäsenen antama (27.10.2012 klo:16:41) kommentti

Uretaani sinänsä vastaa aluskatetta, mikäli levyjen raot on kunnolla tiivistetty uretaanilla. Se on nyt vain liian lyhyt eli räystäältä pitäisi saada uretaanilevylle jatkoa sen verran että vesi valuu seinän ulkopuolelle.

Ikkunan yläpuolella pitää aluskatteella olla "ohjaimet", jotka ohjaavat veden ikkunan ohitse. Tarvittaessa ikkuna pitää irrottaa karmeineen että tuon voi tehdä.

Jäsenen antama (27.10.2012 klo:21:39) kommentti

Ehdotan kattolumitöiden tekoa ennen lumien sulamista.

Jäsenen antama (28.10.2012 klo:7:53) kommentti

Vastuu kuuluu taloyhtiölle tässä vaiheessa. Kannattaisi tehdä tutkimus kohteesta, jossa selvittää ongelman aiheuttaja. Muutoin ei homma etene oikein. Eihän korjausta voi tehdä ennekuin tiedetään mikä kondenssin aiheuttaa....

Jäsenen antama (28.10.2012 klo:11:12) kommentti

Saattaapa kyseinen taloyhtiö olla sama, jonka vastaavanlaista taistelua pääsin hyvin läheltä seuraamaan. Siinä yksi hallituksen jäsen oli huolestunut ko. puutalon tulevaisuudesta, vaikka hänellä itsellään ei ollut vastaavanlaisia ongelmia, koska hänen ”lisärakentamisensa” oli huolellisen työn seurauksena täysin kunnossa, mutta monilla muilla ”omatoimirakentajilla” ko. talossa rakenteet toimivat kuin kysyjälläkin. Tässä kyseisessä talossa hyvin moni on omin kustannuksin tehnyt ullakolle lisähuoneita ”päänsä päälle”.



Tämä vastuuntuntoinen hallituksen jäsen hankki yksityisesti muutaman puolueettoman asiantuntijan lausunnon kyseisistä vioista ja korjaustavoista. Lausunnonantajina oli mm. eristevalmistaja (omallakohdallaan), pitkän linjan rakentaja/saneraaja ja jopa rakennusalan (aito)tohtori, joka ammatikseen teki/tekee myös alansa töitä. He tutustuivat piirustuksiin ja kävivät myös paikalla tutustumassa. Heillä kaikilla oli samansuuntaiset lausunnot korjaustavoista. Mainittakoon vielä, että seinissä oli kosteutta jopa silmin havaittavissa/käsitettvissä, kun maalit olivat hilseilleet/hilseilemässä suurina kappaleina ullakkokerroksen osalta.



Mutta mutta ja vielä kerran mutta, yhtiökokous uskoi muita hallituksen jäseniä, jotka taas uskoivat siinä huseraavaa ”laitos-/postimiestä", että ”ei huolta”, vaan maalataan se peltikatto. Sen he tekivät ”korjauksena” kaikkiin virheisiin.



PS! Kun tämä hallituksen jäsen oli myymässä asuntoaan, niin kyseinen laitosmies oli vielä silloiselle ostajaehdokkaalle sanonut kyseisen asunnon katto (= ko. asunnon nykyinen yläpohja) on väärin tehty.



Voi pyhä yksinkertaisuus! Itkeä ei voi, eikä nauraa kannata.

Kaupat kuitenkin syntyivät, koska ostaja luotti enemmän annettuihin lausuntoihin tämän asunnon kohdalla kuin noiden ”laitettavien miehien”.



Tällöin vastuuntuntoinen hallituksen jäsen sai tarpeekseen ja myi asuntonsa eikä ostaja ole perään huutanut, joten se osoittaa, että huolellinen työ kannattaa.



Niin taloyhtiö vastaa ja mitä pitemmälle mennään, niin sitä raskaammin.



Vielä kysyjälle, että ajat saattavat olla kohdallasi vielä kovia aikoja ja hyvin kivisiä. Otan osaa kuvaannollisesti! Se on heikko lohtu.


Jäsenen antama (28.10.2012 klo:14:32) kommentti

Jos osakas on omana työnään (taloyhtiön luvalla tai ilman) tehnyt lisää tilaa ullakolle, ei taloyhtiö vastaa virheellisistä rakenteista. Tässä tapauksessa on selvää että lisätilan rakentaja on sössinyt, joten osakas vastaa virheestä.

Taloyhtiö ei vastaa osakkaan rakennusvirheistä vaan ainoastaan oikein tehdyistä rakenteista. Näin vaikka taloyhtiö olisi antanutkin luvan osakkaan omatoimiselle rakentamiselle. Osakas esittää piirustukset, jotka taloyhtiö hyväksyy esitettäväksi rakennuslupaviranomaiselle (tai voi taloyhtiö vaatia piirustuksiin korjauksiakin, mutta silti osakas vastaa kaikista virheistä). Tämä on yleinen periaate osakkaan omissa  töissä, esim. pesuhuoneremonteissa. Tuo lisärakentaminen hyödyttää yksinomaan osakasta, muiden ei kuulu siinä esiintyvistä virheistä  vastata.

Jäsenen antama (29.10.2012 klo:14:19) kommentti

Mietitäämpä asiaa vielä...

Vaikka lisärakentaminen on tehty taloyhtiön luvalla rakenteet eivät muutu osakkaan omaisuudeksi. Ne ovat taloyhtiön omaisuutta ja vastike lasketaan myös lisäneliöiden mukaan. Myös kunnossapitovastuu rakenteiden osalta kuuluu taloyhtiölle ja sitä myötä myös virheiden korjaaminen.

Kumotkaa tämä, eli etsikää as oy laista se kohta mikä tämän kumoaa...

Jäsenen antama (29.10.2012 klo:15:18) kommentti

Niinpä juu! Pohdinta ei ole ainakaan tässä tapauksessa oikeaan osuva, koska ei ole tarkempaa tietoa miten/millä tavalla nuo lisäneliöt on hankittu/tehty ja onko niistä yhtiöjärjestykseen tehty muutoksia ja siten myös maksettu yhtiövastiketta.

Saahan sitä pohtia, mutta....

Perusteellinen selvitys on tietenkin paikallaan, mutta on varmasti riitaisa ja hyvin sotkuinen. Uskon ja pahoin pelkään, että kysyjänkin yhtiössä (tapauksessa/tapauksissa) on "siepparit/si... olleet ruispellossa".

Jäsenen antama (29.10.2012 klo:17:11) kommentti

Rakenteet ovat taloyhtiön omaisuutta ja lisäneliöistä maksetaan vastike. Mutta rakennusvirheestä vastaa tässä tapauksessa osakas jonka rakentajat ovat tehneet huonon suunnitelman/ toteutuksen. Taloyhtiö vastaa kyllä sitten kun osakas on korjannut virheet.

Sama asia kuin pesuhuoneissa. Taloyhtiö antaa luvan tehdä remontin, mutta jos vedeneriste pettää siksi että vedeneriste on tehty huonosti, niin osakkaan on se korjattava, osakas maksaa vahingot mitä on tullut talon rakenteille tai alakerran asukkaalle jne. Taloyhtiö vastaa vain oikein ja kunnolla tehdystä vedeneristeestä. Tarvitaan näyttö virheestä, mutta tässä se on selvästi nähtävissä koska vesi tulee katon läpi.

Esim. osakas voisi nyt (tietenkin kysyttyään ensin lupaa hallitukselta) asentaa harjalle tuuletusventtilejä tilanteen korjaamiseksi, jos kyse on huonosta tuulettumisesta. Tai sitten osakas voisi asentaa lämmitysvastuksia (osakkaan mittarin kautta) tuuletusrakoon tms. Kondenssiongelma voi johtua liian paksuista eristeistäkin, on liian vähän lämpöä ullakolla.

Todennäköisesti kyse on vain toimivan aluskatteen puuttumisesta, se pitää laittaa osakkaan kustannuksella kuntoon.

Jäsenen antama (29.10.2012 klo:23:21) kommentti

Höpöttelyä ja muuta höpinää ja luritusta.

Jäsenen antama (30.10.2012 klo:8:39) kommentti

Lisäyksenä vielä se että kyseisessä tapauksessa kysyjä on todennäköisesti hankkeen alullepanija ja siten myös vastuussa rakennuspuuhistaan ja velvollinen maksamaan korjauskulut.



Tilanne olisi toinen, jos kysyjä olisi ostanut huoneiston ja myöhemmin tuo vika olisi hänelle vasta kaupan jälkeen selvinnyt.



Silloin taloyhtiö korjaa ja yrittää sen jälkeen periä kustannuksia työn tekijältä, edelliseltä omistajalta.



Ei ole höpöttelyä, vaan oikeusoppineet tämän periaatteen mukaan ratkaisevat juttuja oikeudessa.

Jäsenen antama (30.10.2012 klo:9:01) kommentti

Ugh! Noin "puhuu" oikeuden esitutkinta!


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Kondenssinestomaali vanhan konesaumapeltikaton alapintaan?

Remontoimme rintamamiestaloa, jossa on konesaumapeltikaton alla harvalaudoitus, mutta ei aluskatetta. Nyt uusimme yläpohjan eristyksen siten, että katon suorall...

Puutalon rappaus

Mistä saisi tietoa puutalon rappauspinnan tekemisestä,tekniikasta ja kustannuksista.Olen aloittamassa rakentamista vuonna 2007 ja olisin kiinnostunut tekemään kustannuks...

tarttuuko home taloon?

Pinosimme puutalon seinää vasten homeisia koivuklapeja, tarttuuko home klapeista taloon?...

kivi vai puu

Paljonko maksaa neliöltä puutalon  ja kivitalon rakentaminen?...

Liesikuvun paloeristäminen

Olen eristänyt liesikuvulta huippuimurille menevän Ø100mm peltiputken yläpohjan ja vesikaton välillä raskaalla verkkovillalla ja päällä on vielä lämmöneristeenä tavallist...

ilmanvaihtoputken klommo

Onko (koneelliselle) ilmanvaihdolle haittaa siitä,että jouduimme ilmastointiputkeen tekemään pienen klommon sisäänpäin (n.5cm), jotta saimme kaiken tarpeellisen kulkemaan...

lattiat narisee

vanhan 50-luvun puutalon lattiat narisevat ilkeästi.pystytäänkö asialle tekemään mitään ottamatta lattioita auki.kynnykset ovat noin 2 cm lattiaa korkeammalla jos jonkinl...

hirsi vs.puu

pitääkö paikkaansa että hirsitalon voi rakentaa jopa halvemmalla kuin puutalon? vaikka pakettihinta on vähän suurempi hirsitaloissa kuin puutaloissa?...

Alupaperi

Suunnittelen puutalon yläkertaan rakennettavien huoneiden kosteussuluksi rakennusmuovin tilalle alumiinipaperia kattoon ja seiniin Miten on sen soveltuvuus ? Saadaanko s...

salaoja kellaritiloissa?

Miten laitetaan salaoja vanhan puutalon kellariin, mihin on tullut vettä? Mihin laitetaan salaojan kaivo, laitetaanko se kellariin vai viedäänkö putket rakennuksesta ulos...

IV-kanavien eristäminen

Rakenteilla olevassa talossamme on ristikkopalkein toteutettu vino yläpohja, johon tullaan asentamaan 300mm mineraalivillaa levyinä + tuulensuojavilla. Kaikki IV-kanavat...

Eristystapa

Olen rakentamassa lisätilaa, 60-luvulla rakennettuun puurunkoiseen rossilattiaiseen omakotitaloon. Matalan yläpohjan tuuletustilan takia yläpohjan eristepaksuus jää 30 cm...

Yläpohjan eristäminen

Talo on rakennettu kahdessa osassa, toinen hirsi- ja toinen puurunkoinen. Molemmat puolet ovat saman loivan harjakaton (pelti) alla. Yläpohjan rakenne on oletettavasti...

Harjatiilen tiivisteet?

Taloyhtiössäämme asennetaan kuntotarkastajan suosituksen mukaan katon pesun yhteydessä harjatiilien alle tiivisteet. Kuulemma kuitenkin haittaavat toisaalta yläpohjan tuu...

Palovillan asentaminen

Mites tässä tulisi toimia?Vinttiremppa menossa ja vinokatolle tuulensuojia laittamassa. Piipun ympärillehän pitäisi tulla palovillaa niin paljon yli 30 cm) , että varsina...

U-arvon parantaminen

Kuinka paljon eristyskyky paranee jos yläpohjan u-arvo muuttuu 0.13:sta 0.08:aan? Eli mielellään ymmärrettävinä lukuina wattia/neliö, tms. josta pystyisi laskemaan energi...

Yläpohjan tuulettuminen räystäiltä harjalle

Olen miettinyt kuinka yläpohjan tuulettuminen toimii talvella rakenteessa, jossa ilma tulee räystäiltä yläpohjan tuuletusväliin ja poistuu katon harjalta. Lumettomana aik...

Hirsituvan sisäpuolen rakennuspaperi

Rakennan 20 neliön hirsisaunatupaa,jossa saunan päällä parvi. Kyse on yläpohjan la lattioiden sisäpuolesta,höyrynsulkumuovi,tuulensuojapaperi,joku muu paperi tai ei mitää...

Tuleeko ilmastointiputki ersitää loppuun asti sekä teipata läpivienti tiiviiksi

Hei,kävin tarkistamassa 10-vuotta vanhan rivitalon yläpohjan tilanteen vessan katon pienehkön vesivaluman takia (juurkin kuvassa olevan putken alla). Huomasin, että ilmas...

Autotallin ilmanvaihto

MoiMeillä on erillinen 45m2 kahden auton talli, jossa ei ole lämmitystä. Seiniin on kertynyt aina talvien jälkeen homepisteitä ja tila on talvisin todella kostea (vesipis...

luukku yläpohjaan

50-luvun talossani ei ole ollenkaa yläpohjan tarkistusluukkua (ei sisällä eikä ulkopuolella) ja tänä kesänä olisi tarkoitus tehdä sellainen,että pääsisin katsomaan yläpoh...

Hormiston vienti yläpohjan läpi

Hirsimökissäni on nyt valmis vesikatto. Kattoon on tarkoitus tehdä reikä ja viedä Leca-hormisto yläpohjan läpi. Mistä löydän tyyppikuvan hormin läpiviennistä yläpohjan lä...

Yläpohjan puhalluseristeen valinta

Yläpohjaan on saatavilla useaa erilaista puhallettavaa eristysratkaisua (ekovillaa, kivivillaa jne jne) ja jokaisen myyjä kehuu tietenkin omaansa parhaaksi. Voisitteko ly...

Välitilan eristäminen?

Mitä pitäisi tehdä kylpyhuoneen alaslasketun katon ja yläpohjan väliin jäävälle tilalle, kun kylppärissä on painovoimainen ilmanvaihto? Kun remontin yhteydessä otimme ala...

Yläpohjan ilmaväli ja puhallusvilla

Olemme remontoimassa rintamamiestaloamme ja ottamassa n. neljänneksen kylmästä vinttitilasta yhden huoneen jatkoksi (muutoslupa on olemassa). Olen tutustunut yläpohjan ra...