Jäsenen asuntp antama (9.6.2012 klo:11:56) kommentti Ensin pitää ottaa yhteyttä isännöitsijään , sitten hallitukseen ja jos ei sekään tuo tulosta niin kokeile rakennusvalvontaa. Ota asia esille vuosikokouksessa. Pyydä ajoissa ennen vuosikokousta, että asia otetaan vuosikokouksesa käsiteltäväksi. Jos vuosikokous jo pidetty niin kirjallisesti isännöitsijöltä ja hallitukselta. Kysy myös muilta naapureilta ovatko he huomanneet samaa ongelmaa ilmanvaihdossa, Jos hallitus ei toimi vaatikaa ylimääräistä yhtiökokousta missä asia on selvitettävä.Virallisesti kunnan terveystarkastajaan, mutta omasta kokemuksesta voin sanoa, että terveystarkastajat puhaltavat yhteen hallituksen, rakennuttajan, ja isännöitsijän kanssa, joten voi olla vaikeaa saada sitä kautta apua..
Jäsenen Betonitohtori antama (10.6.2012 klo:7:57) kommentti Tässä on muutamia muttia matkassa... Rakennusvalvonta ei asialle tee mitään, ainut taho on isännöitsijä ja siitä eteenpäin hallitus ja yhtiökokous. Terveystarkastaja on ainut taho, joka voi mahdollisen terveyshaitan määrittää (terveydensuojelulain nojalla). Terveystarkastaja voi pyytää ulkopuolista konsulttia (kuntotutkijaa) selvittämään rakenteelliset asiat. Jos mikään edellisistä ei pure, pompi lakimiehen juttusille. Sitten kyllä asia selvitetään. Kun kohdetta ei ole nähnyt eikä tiedä muutenkaan rakennutapaa, muuta joissakin tapauksissa on jätetty vanhan yläpohjan eristeet paikalleen. Siellä se paska yleensä on....
Jäsenen JR454159223 antama (10.6.2012 klo:9:14) kommentti Mistä johtuu? Se johtuu siitä, että (rakenteet eivät ole tiedossa, joten vedetään arvailuja ”hatusta”) a)korvausilmaa tulee rakenteitten läpi eikä ainoastaan sieltä korvausilmakanavista ts. tulo-/poistoilmasäädöt ovat ”pielessä”. b) lisäksi vanha rakennus, jonka vaippa (= seinät, katto,lattia) ei ole ”riittävän” tiivis ts. sellaista kutsutaan hataraksi eli kuvaavasti ”harakanpesäksi” kuvaamaan rakenteiden tiiveyttä. Tiiveys kohdistuu vaipassa yleensä eri rakenneosien rajapintoihin ja varsinkin kuten seinä/katto, seinä/lattia, seinä/ikkuna-ovi, sähkörasiat. Tietenkin myös keskellä rakennetta, kun ne höyrynsulut ym. ovat mitä ovat, jos on, niin mahdollisesti täysin repaleiset, jolloin korvausilma tullee myös keskeltä rannetta. c)Joka tapauksessa tulo/poistoilma on säädetty oikean suuntaisesti eli huoneistossa on alipainetta (ehkäpä liikaakin). d)Kun edellä olevat saadaan kuntoon, niin ”se paska ” saa olla, koska niitähän ei kannata lähteä poistamaan, silloin on purettava koko talo ja tehtävä uudelleen, mutta silloinkin edellä olevat puutteet on oltava kunnossa. Siis syynä ei ole ne vanhat ”paskat”, vaan hataruus ja säädöt. e)Korjaus tuohon olisi, mutta rakennusfysikaalisesti kylläkin virheellinen siten, että saatetaan huoneistoon ”reilu” ylipaine ts. ilmaa imetään enemmän kuin ulos työnnetään. Miten korjataan? f)yhteys isännöitsijään, g) yhteys hallituksen puheenjohtajaan/hallitukseen, h)käsittely yhtiökokoukseen, jonne se viedään hallituksen kautta. Jos on muita ”uhreja”, niin yhdistäkää voimanne ja ennen yhtiökokoukseeen viemistä/menemistä kannatta muita osakkaita ”lopata”. i)”paskoja” voitaneen korjata vain hieman, mutta ei ollenkaan kokonaan. Jos edellä oleva ei tuota tulosta, niin mahdollisesti terveystarkastaja auttaa, kun otetaan kumppaniksi jämerä rakennusalan ammattilainen, jolle raha ei ole pääasia. Tämän jämerän avustuksella lähdetään sitten uudestaan liikenteeseen f)-kohdasta. Jos asia viedään oikeuteen, niin silloin on mukaan otettava vain rahan, mutta ei valitettavasti rakennusalaa ollenkaan, tunteva lakimies. Tällöinkin ”hanskat” on pidettävä kysyjällä ja jämerällä.
Jäsenen Betonitohtori antama (10.6.2012 klo:9:22) kommentti Jos rakenteissa todetaan kosteus / homevaurio sen ainut oikea korjaustapa on sen poistaminen ei koteloiminen. Jos vaurio koteloidaan, niin mikäs siinä, mutta kun meillä ei ole tiiviitä rakenteita, joiden takana vaurion mömmöt pysyisivät! Jos esim asuntokaupan tarkastuksessa on maininta, että "välipohjassa on kosteus / homevaurio, joka on koteloitu"! Ostaisitteko asunnon tai OK-talon... Jos ostaa, niin sehän silloin harkittu homma kuin "kiljuhumala"
Jäsenen JR454159223 antama (10.6.2012 klo:9:49) kommentti "Jos rakenteissa todetaan kosteus / homevaurio sen ainut oikea korjaustapa on sen poistaminen..." Tuohan on tietenkin totta, mutta kysyjän tapauksessa se ei poistane ongelmaa, koska ne vanhat rakenteet yleenä haisevat enemmän tai vähemmän johtuen eri syistä. Tottahan se on, että tunkkaisuuteen yleensä on vaikuttanut kosteus tavalla tai toisella ja myöskin syntyen tavalla tai toisella. Vanhasta raennuksesta niitä ei saada tyystin pois kuin purkamalla kaikki ja tekemällä kokonaan uusiksi. Koteloiminen vaipan sisäpinnan ukopuolelle koko rakenne/rakennus, on ainut oikea tapa välttää eri hajuhaitat. "Jos esim asuntokaupan tarkastuksessa on maininta, että "välipohjassa on kosteus / homevaurio, joka on koteloitu"! " Onpa erikoinen kommentti! Ihmettelyni! Tietääkö kommentoija, että silloin usein tai oikeastaan aina on helpompi poistaa se itse vaurio kuin koteloida se, jolloin ei käsittääksen ole niin hölmöä, että tekee tuon vaikeamman vaihtoehdon. "Ostaisitteko ... OK-talon..." En osta toisen tekemää!!!!!!!!!!!!!!, jolloin ei ole vielä ollut sitä "kiljuhumalaa" eikä koskaan tule. Ei ole, eikä tule!
Jäsenen Betonitohtori antama (10.6.2012 klo:13:39) kommentti Vaipan sisäpinnan ulkopuolelle koteloiminen ei onnistu, koska rakenteita ei saada tiiviiksi. Alipaineistetut sisätilet aiheuttavat aina ilmavuotoja rakenteiden läpi. Siksi koteloiminen ei onnistu 100%. Jos esim kysyjän tapauksessa on jätetty vanhoja eristeitä vanhaan yläpohjaan, joka nyt on välipohja olisi pitänyt kaikki eristeet yms poistaa uuden kerroksen rakentamisen yhteydessä.
Jäsenen ruosu antama (10.6.2012 klo:16:46) kommentti Osoonikäsittelyllä voisi tuo ongelma rakenteita pahemmin purkamatta ratketa! Tietysti pitää varmistua ensin siitä että ongelma ei uusiudu! T.s syy selvittää ja eliminoida, osoonilla hajut ja pöpöt kyllä lähtee, kulkee samoja teitä kuin ne "huonot" ilmatkin, ja raikasta tulee, kannattaisi vakavasti harkita!
Jäsenen Jv20531112 antama (10.6.2012 klo:22:23) kommentti " Vaipan sisäpinnan ulkopuolelle koteloiminen ei onnistu, koska rakenteita ei saada tiiviiksi. Alipaineistetut sisätilet aiheuttavat aina ilmavuotoja rakenteiden läpi. Siksi koteloiminen ei onnistu 100%." Tuohan on aivan päivänselvä sanomattakin. "Jos esim kysyjän tapauksessa on jätetty vanhoja eristeitä vanhaan yläpohjaan, joka nyt on välipohja olisi pitänyt kaikki eristeet yms poistaa uuden kerroksen rakentamisen yhteydessä." Niin jos! Vaikka olisikin poistettu, niin sekään ei ole välttämättä ratkaisu, vaan se korvausilma tulee vääristä eli helpoimmin tulevista rei'istä. Saattaapa se olla "maan hajuakin". "Osoonikäsittelyllä voisi tuo ongelma rakenteita pahemmin purkamatta ratketa!" Täyttä lööperiä hurreista!
Jäsenen ruosu antama (10.6.2012 klo:23:08) kommentti "Hurrit" ei ole täältä lähtöisin, vaikka on niitä kai täälläkin! Kyllä sillä osoonilla on joskus pahempiakin hajuja poistettu! Ja jos siellä hometta ja muuta on, niin eikös se pitäisi saneerata pois! Sinnehän se jää muhimaan, vaikka se ilma saataisinkin kulkemaan oikeata tietä!
Jäsenen Betonitohtori antama (11.6.2012 klo:5:50) kommentti Eihän tästä nyt kannata hirveeest ruveta kiistelemään kun rakenteita ei ole avattu. En kannata otsonikäsittelyä. Se ei ole mikään korjaustoimenpide, vain joissakin tapauksissa desinfiointiin käytettävä kaasu. Erittäin vaarallinen keuhkoille.
Jäsenen Jv20531112 antama (11.6.2012 klo:7:19) kommentti Olen samaa mieltä. Asia on siellä paikanpäällä ratkaista asiantuntijan johdolla, mutta se asiantuntija ei ole missään tapauksessa koskaan rahan ahneet lakimiehet, sillä ne eivät tunne muuta kuin "rahat omaan taskuun" lopputulemasta viisveisaten. Kävi miten kävi, niin lakimiehet voittavat aina siitä huolimatta, vaikka kepu ei petäkään aina. Silloin, kun käytetään lakimiestä/-iä, on heti hävitty ja kalliiksi tulee. Rakennusalan tuntevan ja osaavan jämerän henkilön on ratkaistava "jutut" eikä lakimiesten avustuksilla. On huomattava, että lakimies vain avustaa rahat pois päämieheltään, joka luulee, siis luulee, häntä avustettavan. Sehän on juuri päin vastoin: päämies avustaa rahat pois itseltään lakimiehelle, joka tietää, siis tietää, häntä avustettavan. Näissäkin asioissa ratkaisee vain tieto eikä luulla tietävänsä. Luulotieto on pahin mahdollinen tieto. PS! Lakimiehet puhuvat/sanovat "Me voitimme?" Milloinkahan se on tapahtunut, kun se rehti ja rehellinen voittaja on saanut korkeintaan vain omansa, mutta mitä onkaan vastapainona joutunut maksamaan? Ei koskaan, kun ei puhuta rikollisuudesta. Miksi rikollisia pitää puolustaa? Siksi, että lakimiehet voittavat rahat taskuunsa! Toivottavasti tästä oli kysyjälle jotakin vihjettä.
Jäsenen Halpakorjaus antama (11.6.2012 klo:7:28) kommentti Usein vanhassa kerrostalossa likaista ilmaa tulee oven postiluukusta. LTO:ta voi käyttää 1-tehollakin, silloin ei alipaine ole niin suuri.
Jäsenen ruosu antama (11.6.2012 klo:8:27) kommentti "Eihän tästä nyt kannata ruveta hirveesti kiistelemään..." Mutta pitkiä litanioita on jo tullut taholta ja toiselta mikä minkin puolesta ja vastaan...! Otinpahan sitten tuossa vaan esille sen osoonin, ja jos tarkkaan lukee niin en sitä korjausmenetelmäksi ole suositellutkaan, onpahan vaan hyvä loppusaneerausmenetelmä.Totta on että ei ole "hyvä keuhkoille", ja käsittelyn aikana ei saa siellä oleskella, mutta ei jätä mitään jälkiä!Eikä se terveellistä ole sitä homettakaan sisäänsä vetää! Mutta jottei väittelyksi menisi, niin aivan kuten usein aikaisemminkin,paikanpäällä tosiaan tämäkin tutkittava. Että samaa mieltä siinä suhteessa!
Jäsenen Betonitohtori antama (11.6.2012 klo:16:07) kommentti Mutta jos mikään muu ei auta, kannattaa ottaa lakimies hoitamaan asiaa. Kyllä se siitä oikenee....
Jäsenen Jv20531112 antama (11.6.2012 klo:21:51) kommentti Mikähän neuvo on vielä hölmömpi? Ei mikään! Ei kerrassaan mikään. Asia kannattaa nimenomaan hoitaa rakennusalan ammattilaisen kanssa. Ajatelkaas ne , jotka pystyvät. Asukkaan asiaa hoitaa kaksi rahan ahnetta juristia eli tapellaan asukkaan puolesta ja asukasta vastaan. Toisen maksaa asukas kokonaan itse ja toisen kollektiivisesti sen toisenkin, joka taistelee asukasta vastaan. Näillä juristeilla ei ole rakennuksesta mitään käsitystä. Otatteko työhön täysin alan kyvyttömän. Joku näyttää ottavan. Eipä ole järjen häivää, mutta eihän täällä aina noissa neuvoissa olekaan. Se on heikko lohtu. Vielä heikompi lohtu: Niissä taloyhtiöissäkään ei järki päätä pakota.
Jäsenen Betonitohtori antama (12.6.2012 klo:6:11) kommentti Hyvä JV jne... Sinunkin neuvosi on yhtä hölmö kuin minun neuvo. Aivan tasavertaisia... Jos toinen tai toinen osapuoli on periaatteensa takan, "minä oikeassa" niin silloin ollaan umpikujassa ja silloin ei rakennusalan ammattilainen merkaa yhtikäs mitään. Näissä tapauksissa tarvitaan lakimiehiä / naisia ratkomaan asioita. Ja ratkaisu tulee varmastai. Sitä ei aina tiedä onko ratkaisu oikein, mutta aina ratkaisu tulee...
Jäsenen Jv20531112 antama (12.6.2012 klo:6:27) kommentti "Näissä tapauksissa tarvitaan lakimiehiä / naisia ratkomaan asioita. Ja ratkaisu tulee varmastai. Sitä ei aina tiedä onko ratkaisu oikein, mutta aina ratkaisu tulee..." Nuo tuohan vasta täysin hölmö kommentti, kannattaisi muuten antaa muiden opettaa tohtoriksi. Koska "ammuttu lintu on jäänyt ilmaan", mutta kyllä kynittykin (huom! kynitty) lintu jää maahan.
Jäsenen HTT antama (12.6.2012 klo:7:55) kommentti Joopa joo
Jäsenen Betonitohtori antama (12.6.2012 klo:18:48) kommentti Niimpä niin....
Jäsenen Pm antama (12.6.2012 klo:21:41) kommentti Aivan
Jäsenen ruosu antama (12.6.2012 klo:22:04) kommentti Hoh hoijaa...! Nyt täytyy saada raitista ilmaa...!
Jäsenen Jv20531112 antama (13.6.2012 klo:0:28) kommentti Joopa joo! Niinpä niin! Aivan ensin on selvitettävä mikä on vikana ja miten se korjataan, jolloin päästään vasta määrittämään kuka sen maksaa.
Jäsenen Ötzi antama (15.6.2012 klo:0:30) kommentti Auttaisiko vanhanosan IV konehuoneen tuuletuksen/korvausilman tehostaminen, jos on kovasti alipainetta? Auttaisiko asunnon ikkunan avaaminen ennen kuin vanhanosan ilmanvaihto kytkeytyy suuremmalle teholle? Pitää tehdä empiirisiä tutkimuksia. Jäsenen nakertajax antama (15.6.2012 klo:9:56) kommentti Minulla on (taas kerran) vaikeuksia ymmärtää tuo tilannekuvaus: "huoneistoon on laitettu ilmanvaihtokoneeksi ILTO 260. On ohjeistettu että liesituulettimen säätö pidetään kakkosella ja pois ollessa yksi. Nyt kuitenkin jostain tulee tosi ummehtunutta ilmaa joka pöllähtelee aina talon ilmastointikoneen käyntiäänen voimistuessa (kuuluu asuntoon)." Onko siis tuo ilmastointikone, jonka ääni voimistuu, talon "pääilmastointikone", eikä tuo asuntokohtainen ILTO 260? Jos noin, taitaa olla vaan ILTO korvausilman "ottoputki" liian lähellä pääkoneen "poistoputkea". Joka tapauksessa, vaihtoehtojahan tuossa ongelmassa on se että ILTO vetää korvausilmaksi "hajustettua ilmaa" tai sitten korvausilma tulee hallitsemattomasti väärää reittiä. Edellä suositellut empiiriset tutkimukset ovat tosiaankin paikallaan. Ja ainakin aluksi ilman asiantuntijoita, joilla nenä toimii tilanteen mukaan. Aivan simppelitkin perusjutut kannattaa tarkistaa. Äskettäin törmäsin "haisevan kylppärin" tapaukseen, jossa viaksi paljastui lavuaarin viemärin liitos. Allaskaapin asentaja oli tehnyt lavuaarin putkelle reiän kaapin pohjaan, ja kohdistus oli mennyt vähän pieleen niin että tuo 32 mm putki juuri niukasti osui kaapin alle lattiasta nousevaan 75 mm putkeen. Niin oli laitaosuma että mikään tiiviste ei sinne ollut sopinut. Pelkästään tuo peite/koriste "kuppi" oli pudotettu liitoksen päälle, mutta tiivishän se ei ollut. Tutkiessani nostin tuota kuppia ja toden totta, ilmavirtaus oli tunnistettavissa paljaalla kädellä. Kylppäriin tuli korvausilmaa viemärin ilmastointiputken kautta!
Jäsenen Ötzi antama (15.6.2012 klo:22:17) kommentti Oletan...Kerrostalon ´kattokerrokseen` tehty yksi IV kone joka on yhdistetty vanhoihin poistokanaviin, poistoilmasta siirretään lämpöenergia varaajaan/lämpimäänkäyttöveteen. "Kattohuoneisto" on ´uudisrakennus` jossa oma ilmanvaihtokoje. Ps. Mistä näitä kysymyksiä tulee?
Lisää kommentti*