Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Pesuhuoneen päivitys

Hankkeen valmistelu

Kysytty: 11.1.2013 klo:19:09
Kohteessa purettu suihkutiloja kipsilevypintoihin asti, ja hyvin kuivia ovat levyt.

Kipsilevynä on vaan käytetty GN13, eli "pehmoisempaa" kipsilevyä, joka kysyjän oletuksen/tiedon mukaan ei ole hyväksyttävä levy nyky-märkätiloissa (pitääkö paikkaansa)? (ei sertifikaattia). Kohteessa tuplakipsilevytys.

Kyseisen kipsilevyn päälle ei ilmeisesti täten voida lähteä tekemään vedeneristystöitä? Korjaustoimenpiteinä olen miettinyt:

a) Kaakeliluja märkätilalevy suoraan vanhojen kipsien päälle, ja siihen laatoitus tms.

b) Purkaa kipsilevyt pois, ja muuten sama käsittely kuin yllä.

Eli, ongelmana mielestäni on tuo "pehmoisempi" kipsilevylaatu, EK-kipsin päälle oltaisiin ilmeisesti voitu lähteä tekemään vedeneristystä normaalisti.Teräs Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 161 kplVirallinen vastaus
Vastaavan levymateriaalin päälle on aikaisemmin tehty vesieristys eikä niissä ole havaittu vaurioita, kun vesieristys on tehty huolella. Jos epäilet levyn kestävyyttä, ne on syytä vaihtaa tai asentaa päälle uusi kipsilevy.

Arvostele vastaus kysymykseen "Hankkeen valmistelu / Pesuhuoneen päivitys":
Jäsenen antama (11.1.2013 klo:19:33) kommentti

Mistäpä kysyjä noin väärän käsityksen on saanut! (!=ei tarvitse vastata.) Se on yhtä hyvä pohja kuin mikä muu tahansa, eli jos tarvitsee tasoituista, niin se tehdään ja sitten vesieriste huolellisesti "selkään" ja niin edelleen. Serfikaatiolla ei tehdä koskaan mitään, vaan huolellisella ja vastuullisella työllä olipa pohja ja työ mikä tahansa.

Jos ollaan aivan tarkkoja ja työ ei ole ensiluokkaista ja huolellista, niin tuo pohja on silloin paras mahdollinen. En perustele miksi. Sen verran paljastan, että se littyy silloin homehtumiseen ja/tai lahoamiseen. Jos työ on kuten sanottu huolellinen ja vastuullinen, niin eteenpäin vaan ja mitään ongelmia ei ole. Se on todettava, että minähän en ole sitä tekemässä, joten kysyjä itse tykönänsä päättäköön.

Olipa pohja mikä muu tahans ja työ huolimatonta, niin silloin on pahempaa kuin nykyisellä pohjalla. Se on vielä huomioitava, että valmistajat/myyjät kehuvat vain omaa tavaraansa, jotta saisivat sitä kaupaksi "höynäyttäen" tietämättömiä saadakseen setelit taskuihinsa.

Jäsenen antama (11.1.2013 klo:20:54) kommentti

"Se on vielä huomioitava, että valmistajat/myyjät kehuvat vain omaa tavaraansa, jotta saisivat sitä kaupaksi "höynäyttäen" tietämättömiä saadakseen setelit taskuihinsa."

Jep, mutta VTT ynnä muut vastaavat tahot ovat puolueettomia ja pitkälti voittoa tavoittelemattomia tahoja rakennustarvikemarkkinointiin liittyen.

Esim. TM -Rakennusmaailman testeissä on vuosien mittaan narautettu aika monta valmistajaa, kuin toisaalta myös todistettu oikeiksi monien kärkitoimijoiden lupaukset.

Jäsenen antama (12.1.2013 klo:11:18) kommentti

Eipähän tuohon ole oikeastaan muuta sanottavaa kuin, että onpahan päästy hyvin läheltä seuraamaan, kun aina kulloinkin rautakaupasta/rakennustarvikeliikkeestä hankitut (=rahalla itse  ostetut ja maksetut) ne "pehmoisemmat" kipsilevyt (merkillä ei ole ollut väliä) on yli 30v ajan pantu kymmenien talojen seiniin (sisäpuolelle), olipa seinä "kuiva tai märkä", jolloin ainuttakaan reklamaatiota, saatikka ei edes ei huomautusta vuosien varrella ole tullut.

Tuote ja työ varmaan silloin on ja ollut alapuolella arvostelun tai vähintään huono hutiloiden tehty tai tuo seuraamisaika kalenteriajassa, jota ei ole voinut mitenkään nopeuttaa kuten keinotekoiset tutkijat tekevät, kun ei ole ollut sitä  lisärahaa. Nehän tekevät jopa päivässäkin (= yhdessä päivässä) sata (100)vuotta kestävän kestotestin, kun ovat voittoa tavoittelemattomia - rahalla.

Ehkäpä huomautusten puute onkin seurausta siitä, että se on paljon helpompaa kuin niillä "kovilla" tehdyt seinät, jolloin virheitten tekeminen on huomattavasti vähäisempää. Amatöörin on pyrittävä mahdollisimman yksinkertaisen ja helpon ratkaisun tekemiseen, jolloin virhemahdollisuudet vähenevät. Toisaalta kovien levyn käsittelystä ei ole oikein suurtakaan näkemystä, joten vertailuun ei kannata lähteä, koska ei ole sitä maksettua virttä, jota pitäisi veisata eikä ole kuunneltu myyjien/valmistajienkaan kiitosvirsiään tuotteistaan. 

Toisaalta on todettava myös lehtien tekemistä testeistä/kirjoituksista sekin, että nekin myyvät vain tuotettaan - toivottavasti - vai onko sekään sillä tavalla?

Jäsenen antama (12.1.2013 klo:11:52) kommentti

Voin ottaa syyt niskoille luetun ymmärtämisestä, mutta eipä varmaan aivan selkeimmästä päästä ole JR:n kirjoitustyylikään...

Tiedossa on, että pehmokipsiä on käytetty pitkään, ja vaikka märkätilasertifikaatti olisi / on poistunut, ei levyä ole silti huononnettu.

Mutta homman juoni...

Määräyskokoleman ohjeen mukaan tehty = Ongelmatapauksessa vahvemmilla vakuutusyhtiö ym. tahojen kanssa.

Omien ohjeiden mukaan tehty, vanhentuneiden määräyskokoelmien mukaan = täysin omalla vastuulla.

Ja vaikka kuinka tekisi JR:n liputtamaa täydellistä työtä, niin täydellistä lopputulosta ei saa, ottaen huomioon että telattavissa vesieristeissä on havaittu vuotoja männä vuosina.

Jäsenen antama (12.1.2013 klo:13:27) kommentti

Tuohan on täysin höpöpuhetta, niin höpöä kuin olla voi, että tehdään toisen vastuulla. Silloinhan se on täysin vastuuttomasti tehty ja maksumieheksi pyritään saamaan viimekädessä vakuutusyhtiö, jolloin ollaan täysin suolla.

Määräyskokoelmat ovat vain osaamattomia varten! Olipa määräykset mitä tahansa, niin tehdään niin kuin hyvä tulee eikä minkään määräyksen mukaan. Käytetään mieluumminkin se määräyskokoelmien alarajojen tutkimisaikakin hyvään työhön. 

Kun tehdään hyvin, niin se ylittää aina, siis aina, kaikki viralliset määräykset.

Kun ammattirakentaja joutuu hakemaan vastauksia ongelmiinsa näiltä amatöörien sivustoilta, niin ihmettelen suuresti. Kaikki kunnia amatööreille, että ne tietävät yleensä paremmin kuin "ei-kertarakentajiksi" itsekehujat. Sehän johtuu siitä, että on niitä amatöörejä, jotka osaavat itsekin ajatella ja suhtautua terveellä tavalla kyseenalaistaen kaiken saamansa infon.

"Ja vaikka kuinka tekisi JR:n liputtamaa täydellistä työtä, niin täydellistä lopputulosta ei saa, ottaen huomioon että telattavissa vesieristeissä on havaittu vuotoja männä vuosina."

Niinpä täydelliseen lopputulokseen ei kannata koskaan edes pyrkiä, koska sitä ei koskaan tulla tekemään, niin kuin joku tuntuu aina vain hakeman, vaan pyritään toiseksi parhaaseen eli hyvään lopputulokseen.

Jos vuotoja on esiintynyt niissä "telattavissa" vesieristeissä, niin vika ei ole kuin huonolaatuisessa vesieristeessä tai oikeammin telaajassa, mutta ei myöskään varmaankaan siinä telassa. Noin se pahus tuppaa olemaan, kun varsinkin tekee toisen persauksilla istuen.

Vielä kirjoitustyylini on vain amatöörin tekemää. jos joku ei ymmärrä, niin en ota syytä siihen itselleni, koska minäkin hyvin harvoin ymmärrän eli oivallan noitten "ei-kertarakentajien" tekstiä, tuskin koskaan. Kun en ymmärrä, niin en sysää sitä kirjoitustyylin arvosteluun, vaan kysyn lisätietoja tyhmillä kysymyksilläni. Sehän on taas minun ongelmani ja syy on äitini maidossa ja isäni lirauksessa, mutta minulle aivan riittävän hyvää. Siihen on tyytyminen, kun on vain lusikalla - sekin pienikoppainen - annettu. Vai miten se oli?
 

Jäsenen antama (12.1.2013 klo:14:55) kommentti

Kun riittävän lujalle alustalle tehdään - huolella - vedeneriste, ei ongelmia ole. Ihan sama onko alustaa tehty EK:sta, GN:sta, vai jostain toisesta materiaalista."Pointti" on siinä, jos, ja kun vedeneriste pettää - joko työvirheen tai ikääntymisen johdosta, - mitä siitä seuraa ??Saatte itse tehdä päätelmät:

Kipsilevyalusta vs. kiviaineinen alusta / kapillaarinen kosteuden siirtyminen rakenteessa, ja sen vaikutukset, sekä korjaustarpeen havaitseminen aikajanassa eri vaihtoehdoilla / materiaaleilla.

Jäsenen antama (12.1.2013 klo:17:58) kommentti

Sehän on juuri noin, voiko tuota paremmin kuvailla ts mitä pikimmin esim. vesieristeen aiheuttama pettäminen havaitaan, niin sitä parempi pohjaratkaisu on. Kun se kosteusvirhe havaitaan eli jos ei muuten, niin rakenne itse, joten sitä helpommat seuraukset siitä on.
 
Jos rakenne paljastaa virheensä nopesti,
- niin seurauksena on tarpeen vain korjaus eikä muuta, joten siitä selviää rahalla,
- mutta jos se paljastuminen pitkittyy, niin sitä varmemmin tarvitaan rakennusalaan perehtymätöntä lääkäriä, jolloin ei mahdollisesti rahakaan auta tai
- peräti pappia, jolloin korjaustyö on varmasti myöhässä. Tässähän raha taas auttaa. Älä kysy vain miten, vaan päättele itse.

Näitä nökökohtia ei oikein ymmärretä. Sehän johtuu siitä, että tehdään niin kuin muut tekevät eikä ajatella ollenkaan itse aivan tavallisella järjellä - ei enempää eikä vähempää tarvita.

Mutta oli mikä materiaali tahansa, niin hyvää kestävää rakennetta ei tehdä
- millään lailla ja määräyksillä, 
- ei sertifikaateilla,
- ei huonolla, saatikka vastuuttomalla työllä luottaen siihen, että muut sen korjauksen sitten maksavat,
- ei myyjien/ainevalmistajien kehuilla ja/tai nettiohjeilla,
sillä joka noihin kyseenalaistamatta edes tavallisella arkijärjellä varustettuna luottaa,  on varmasti täysin hakoteillä eli metsässä ja eksyksissä. Omahan on silloin vikansa.

Jäsenen antama (13.1.2013 klo:1:18) kommentti

Yllättävän paljon uudiskohteiden, esim. pesuhuoneita puretaan ja saneerataan, vieläpä rakentajan omalla kustannuksella. Jokainen saa päättää kumman teorian puolesta lyö rahansa:a) Rakentaja on tehnyt määräysten mukaan, hyvän rakennustavan vähittäisvaatimukset täyttäenb) Rakentaja on lähtenyt soveltamaan omia, omasta mielestään parempia ratkaisuja mitä määräykset määräävät.

Jäsenen antama (13.1.2013 klo:3:27) kommentti

"a) Rakentaja on tehnyt määräysten mukaan, hyvän rakennustavan vähittäisvaatimukset täyttäen"

Ei ole silloin tehnyt hyvin!

"b) Rakentaja on lähtenyt soveltamaan omia, omasta mielestään parempia ratkaisuja mitä määräykset määräävät."

Ei riitä pelkästään "omasta mielestään", vaan pitää tietää ja myös osata. Ne "mielet" ovat olleet määräyksiä huonommat. Kun tehdään hyvin, niin määräykset riittävät alimpaan tasoon eli aravatasoon.

Jäsenen antama (13.1.2013 klo:10:22) kommentti

Tavanomaista on, että vikoja tulee (tiedossa tapauksia), muihinkin kuin rakennusteknisiin seikkoihin. Esim. pesukone+liitokset hajoaa... Ja sinänsä, ehjä ja määräyksiä paremmin tehty rakenne puretaan auki... tapaukset on varmaan yksilöllisiä, mutta aika hyvät puhelahjat pitää olla jos vakuutusyhtiölle pystyy myymään määräysten vastaisen rakenteen, periaatteella "se on paremmin tehty kuin määräykset vaativat". Siis toisin sanoen, vaikka määräyksiä paremmin tehty rakennen toimisikin hyvin normaaliolosuhteissa, laitevika saattaa narauttaa sen, ja joutua maskumieheksi, vaikka vika olisikin jokin ulkopuolinen (laitevika). Näitä tulee harvase päivä tietoon.


Jäsenen antama (13.1.2013 klo:10:34) kommentti

Höpöily ja hyvin huonosti eli suorastaan naurettavien tekaistujen ontuvin perustelujen kera näyttää ne "rakennelmat" jatkuvan sinne selittelyjesi pyramidisi huipulle. Sitten tulee suorastaan euforinen olo.

Mitä tekemistä on keskenään rikkoutuneella pesukoneella ja sitten hyvin tehdyllä vesieristeellä?

Jos pesukone rikkoo hyvin tehdyn vesieristeen, niin silloinhan se pesukone korvaa vahingot! Eikö vain? Oletko toista mieltä? Saat olla!

Tämähän on keskustelufoorumi.

Jäsenen antama (13.1.2013 klo:10:55) kommentti

Valitettavasti nuo suorastaan naurettavat höpöilyt ovat aivan todellisia esimerkkitapauksia uudisrakentamiseen liityen.

Jos laitevika laittaa purkuun rakenteen, se samalla tutkittaneen suurennuslasilla onko määräysten mukaan tehty. JOs kaikki on määräysten mukaan, vikatutkinta keskittynee enempi laiteteknisiin asioihin. Jos rakentaja on tehnyt rakenteen määräysten vastaisesti, mutta omasta mielestään määräyksiä paremmin. Saattaa riskinä olla, ettei selitys mene läpi vakuutustarkastajalle. Tapaukset tietysti aina yksilöllisiä, mutta suurimmassa osassa tietämissäni tapauksissa rakentaja maksaa koko touhun ja tavanomaista on, että lisää virheitä löytyy purun yhteydessä (eli, määräysten vastaisia seikkoja), ja asikkaallee annetaan mahdollisuus vielä valita uudet pinnoitteet tms., saa mahdollisuuden valita mahdollisimman kalliit.

Jäsenen antama (13.1.2013 klo:10:59) kommentti

Eli,

Rakentaja on tehnyt rakenteen määräyksiä paremmin = saatetaan tulkita (vaikkapa ulkopuolisen laitevian purun yhteydessä), että rakenne on tehty määräysten vastaisesti.

Tehty määräysten vastaisesti = rakentaja korvannee, vaikka vika ei olisi itsessään tehdyssä rakenteessa.

Jäsenen antama (13.1.2013 klo:11:16) kommentti

Näyttää euforinen tila olla vielä hakusesssa, mutta muut kyllä ymmärtävät:Jos tehdään määräyksiä paremmin, niin ei täysjärkinen tulkitse sitä määräyksien vastaiseksi. Meneepä selitelmät niin ihmeellisiksi, että näin heikkopäinen ei pysy samalla tasolla, joten olkoon tämä tässä.Nyt tässä ketjussa ja tällä kertaa on sentään positiivista se, että nyt ei ollut piilomainontaa tekaistuna tai sitten en huomannut sitä, koska olen alemmalla tasolla.

Jäsenen antama (13.1.2013 klo:13:45) kommentti

Onko kipsillä toteutettu rakenne määräysten vastainen kosteissa tiloissa ?

Käsittääkseni / muistikuvani mukaan ei ole.

Ohjeistuksia ja suosituksia tuohon suuntaan kyllä löytyy, mutta ne eivät ole velvoittavia, vaan osittain markkinatalouden tuotetta.Perusteluna ohjeistuksiin ja suosituksiin on käytetty itse materiaalin vedensietokykyä muuttumattomana, mutta unohdettu, - ehkä tarkoituksella, - tuo aikaisempi esittämäni ajattelumalli vauriotilanteissa.Nuo vakuutuskorvaukset on jo vähän kaukaa haettua, mikäli itse työ on tehty hyvän rakennustavan mukaisesti.
Jäsenen antama (13.1.2013 klo:18:13) kommentti

Ek -kipsi sallitaan, GN:ää virallisesti enään nykyään ei, tämän vahvistaa myös Gybroc Oy:n tuotepäällikkö (tai ainakin joskus 2 vuotta sitten vahvisti henk.kohtaisella juttutuokiolla). Myös eräät märkätilakouluttajat puoltavat näkemyksen (märkätiloihin EK-kipsiä, ei GN:ää). Myös Cybrocin sivuilta (joita ei tietenkään kannata uskoa) löytyy kohta jossa EK luetellaan sallittavaksi toissijaisena käyttökohteena märkätioihin, vaan GN:ssä tätä pykälää ei löydy.

Valitettavasti nuo vakuutustapausesimerkit perustuu pitkälti tositapahtumiin.

Jäsenen antama (13.1.2013 klo:20:56) kommentti

Kirjoitustyylihän ja varsinkin tieto se on tuokin, mutta mitähän sanotaan Gyprocin sivustoilla? Kannattanee kurkata sinnekin.

Jäsenen antama (13.1.2013 klo:21:11) kommentti

http://www.gyproc.fi/Haku?term=gn+13

Kiitos vinkistä Jaakko Laukka, tuolta linkistä tosiaan löytyy mitä levytyyppiä kylppäriin ja mitä sitten kuivempiin tiloihin!

Jos mun viestissä / siinä esiintyvistä tiedoista jokin jäi epäselväksi niin:

Ek -kipsi = Erikoiskova kipsilevy GEK 13.

GN = Gyproc GN 13 Normaali.

Lisäksi tekstissäni on käytetty sanoja Gybroc / Cyproc / Cybroc, ne kaikki tarkoittaa kuitenkin "Gyproc"

Esittämiäni tietoja voi vertailla linkin takaa löytyvään, (linkin tarkoitus ei ole silti olla mainos).

Jäsenen antama (13.1.2013 klo:21:37) kommentti

"mutta mitähän sanotaan Gyprocin sivustoilla? Kannattanee kurkata sinnekin."

Eli Jaakko Laukka suosittelee kurkkaamaan ainevalmistajan kotisivuille (eli mainostaa)... Miksei Jv:t ja Jr:t jne. ole terävänä estelemässä tapahtuvaa mainontaa... Sillä ketään muuta tuo "mainonta" ei varmasti häiritse.

Jäsenen antama (13.1.2013 klo:23:48) kommentti

Toki materialivalmistajat suosittelevat tuotteitaan niille otollisimpiin paikkoihin.Kysymys olikin rakennusmääräyskokoelmasta. Siellä ei ole määräystä etteikö GN kelpaisi kosteaan tilaan. Toki EK on parempi kovuutensa puolesta, mutta määräykset eivät ota asiaan kantaa.Määräykset on määräyksiä, joita ei tule "alittaa", ja suositukset ja ohjeistukset ovat niitä "toisia juttuja".

Jäsenen antama (14.1.2013 klo:0:14) kommentti

Muokk. Tiivistetään pikkuisen:

Eli, jos määräykset eivät ota asiaan kantaa, mutta ainevalmistaja antaa ohjeet levyjen käyttökohteista... Niin tarkoittaako tuo sitä, että se taho joka ei ota asiaan kantaa on vahvempi taho?

"Määräykset ovat määräyksiä joita ei tule ´alittaa´ ja suositukset ja ohjeistukset ovat ´ńiitä toisia juttuja´". Selvä. Kiitos tiedosta, tällä pärjääkin pitkälle!

ELI, jos määräyksissä ei ole erikseen mainintaa, että "tasakattoja, purueristyksiä ja valesokkelia tulee välttää". Eli, jos tuo lause on itsestään selvyytenä jäänyt pois nykyajan määräyskokoelmasta, niin tarkoittaako se että kyseisiä ratkaisuja voi siis tehdä.

Jäsenen antama (14.1.2013 klo:0:23) kommentti

Lisäksi olen nähnyt suhteellisen paljon leimattuja lupakuvia, joissa maininta: "märkätilat ja vedeneristykset ainevalmistajien ohjeiden mukaan". Jopa talotehtaiden kuvasarjoissa (lue: menestyvien, kärkitoimittajien). Joten enpä taida olla ainut, joka pyrkii tekemään mieluummin "VTT" -leimalla varustettujen, parin muun virallisen tahon vahvistamilla ohjeilla, kun nimimerkkien vihjeillä, jotka suosittelee käyttämään kuivatilalevyjä märkätilassa varmistaakseen, että rakenne on määräyksiä parempi...

Eikä tuota GN13:aa omien havaintojeni käytetä enään edes kuivissakaan tiloissa, asuinrakennuksissa juuri lainkaan.

Jäsenen antama (14.1.2013 klo:11:38) kommentti

Itsehän aloit "jauhamaan" määräysten vastaisesta toteutuksesta ja sen vaikutuksesta vakuutuskorvauksiin.

Tuohon totesin ettei ratkaisu ole määräysten vastainen. Ohjeistus on eri asia, jota tulee myös osata "käyttää" oikein.Täytyy myös ymmärtää, että esim. työselitys voi olla määräävä asiakirja.

Jäsenen antama (14.1.2013 klo:11:43) kommentti

Onpa ihmeellistä päkätystä. Tee niin kuin lystää ja Sinulle sopii. En kuitenkaan tarkoita vaihtoehtoja tai muita, vaan Teräs:tä.

Jäsenen antama (14.1.2013 klo:12:10) kommentti

Suuri vahinko ketjun rakennusteknisten asioiden pohdinnan kannalta ei varmaan olisi tapahtunut vaikka Jaakko Laukan viestit olisi jäänyt kokonaan kirjoittamatta? Myöskään "vaihtoehtoja:n" tuorein kirjoitus ei mielestäni sen kummemmin "aukaista umpisolmua". Omasta puolestani kuitenkin sallittakoon kaikki, tämähän on keskustelupalsta, enkä aio ryhtyä "palstapoliisiksi" tai Valvojaksi niin kuin eräät "rivikirjoittelijat" tekevät..

Jos määräykset eivät (vaihtoehtoja:n mukaansa) ota asiaan mitään kantaa, mutta ainevalmistaja antaa tarkat ohjeet, mitä kipsityypppiä märkätiloihin, mitä kuivatiloihin - en tekisi asiasta ongelmaa. Varsinkin jos asian puoltaa virallinen / valtuutettu märkätilakouluttaja-taho.

Jos jollekkin tuli yllätyksenä, että määräyksiä ja/tai ainevalmistajan ohjeita vastaan tehty suoritus saattaa hankaloittaa vakuutuskorvausasioita vahinkotilanteessa - ketju ei ole ollut turha.

Jäsenen antama (14.1.2013 klo:12:12) kommentti

Eli yhdessä lauseessa vielä kerran:

Jos määräykset eivät asiaan kantaa, mutta ainevalmistaja antaa hyvin tarkat ohjeet - voitaisiko olettaa, että jälkimmäistä kannattaa totella, kyseisessä ongelmatapauksessa? Varsinkin tapauksissa, jossa työntekijällä ei ole vakuutusyhtiöiden osakkeita takataskussa.

Ps.

... varsinkin jos leimakuvissa on lisätty kohta "tehdään ainevalmistajan ohjeiden mukaan", kuten eräiden ehdottoman mainostamattomien kärkitalotehtaiden kuvasarjoissa.

Jäsenen antama (14.1.2013 klo:15:18) kommentti

Täyttä lätinää ja ja lotinaa, mutta ei häivähdystäkään tiedosta

Jäsenen antama (14.1.2013 klo:16:16) kommentti

Oliskohan tämä asia loppuunkäsitelty?

Jäsenen antama (14.1.2013 klo:16:30) kommentti

Heti ja  alkuunsa! Punainen lappu tulpaksi!


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

MDF-panelointi

Maalatun keittiön gyprok katon panelointi MDF panelilla, olisiko noin 30-40mm koolaus 400 mm välein sopiva että voisi paneloinnin tehdä.Tarkoitus on samalla tehdä keittiö...

MINERIITTIKATON osittainen uusiminen

Paritaloyhtiömme on valmistunut 1990. Vesikaton materiaali on Mineriittiä.Vuonna 2007 puolet Mineriittilevyistä vaihdettiin takuutyönä uusiin. As Oy maksoi työn osuuden....

Kokonaisremontin hinta?

HeiOlemme ostamassa 1970 -luvulla tehtyä 1- kerroksista 150m2 omakotitaloa hienolta paikalta. Aiomme remontoida talon perusteellisesti, ja remonttiin tulevat ainakin seur...

Pesuhuoneen katon höyrynsulku

Meillä on rakenteilla kaksikerroksinen omakotitalo. Detaljeissa sanotaan, että saunan ja pesuhuoneen katossa tulee olla höyrynsulku. Höyrynsulkumuovi...

höyrynsulun paikka.

Rakennamme taloa, jonka kosteat tilat on muurattu tiilestä. Ulkoseinän kohdalla on höyrynsulkumuovi, 3cm:n tuuletusrako ja muurattu tiili. Talotoimittajan rakennepiirustu...

Kylpyhuoneen valut

Kylpyhuonetta rempataan , -66 omakotitalo. Purkuvaiheessa huomattiin alajuoksut lahonneiksi. Kaksi seinää ulkoseinää vasten. Alajuoksut olleet pesuhuoneen lattiapintaa al...

Sauna ja pesuhuoneen välinen seinä

Kysymyspalstalla on useassa kohdin selvitetty, ettei yhdessä rakenteessa saa olla kahta höyrysulkua, minkä vuoksi esim. pesuhuoneen kohdalla ulkoseinässä ei saa olla höyr...

höyrynsulku

Sauna ja pesuhuoneen välille tulee lasiseinä, ja katosta yhtenäinen. kuinka toteustan saunasta höyrynsulun katossa? voinko ns. katkaista kattopaneloinnin ja "tuulettaa" s...

väliovien asennus

saunan/pesuhuoneen ja pukuhuoneen/pesuhuoneen väliovien asennuohje 17,5cm paksuun väliseinään....

Höyrysulku vai ei

Tuleeko höyrysulku puurunkoisessa talossa pesuhuoneen kohtaan kun pesuhuoneen sisä seinät muurataan kahi harkolla? Sisä pintaanhan tulee jo kosteus sulku...

Ilmanvaihdon mitoitus

Mistä saisin selkeät ohjeet mökkisaunan, pesuhuoneen ja pukuhuoneen ilmanvaihtokanavien mitoituksesta ja sijaintisuosituksesta? Nyt pesuhuoneen kuuma patavesi aiheuttaa...

Pesuhuone

Onko ilmoitettava taloyhtiölle kirjallisesti pesuhuoneen seiniin tehdyistä kiinnityksistä . ( pesuhuoneen seinissä ja lattiassa laillinen vesieristys...

Kaakelilujalevyn vuoto ja tuuletus

Hei!Asun 80- luvun omakotitalossa. Neljä vuotta sitten on tehty pesuhuoneen ja saunan remontti, jonka yhteydessä pesuhuoneen pintamateriaaliksi valikoitui puurungon pääll...

Saunan ja pesuhuoneen seinän pinnoitus 9 mm lujalevyllä

Hei!Saunan ja pesuhuoneen 150 mm harkkoseinässä puukiukaan vieressä on vaakasuuntainen hiushalkeama, joka on alle 1mm.Halkeama on muuraussaumassa,ulottuen seinän molemmil...

Saunan ja pesuhuoneen ilmansulku ?

Mikä on oikea linjaus alumiinifolio asentamiseen märkätiloissa? Saunan puolella hirsitalossa ilman muuta se tulee kattoon, mutta entä pesuhuoneeseen? Osa on sitä mieltä,...

kylmävesiputki saunassa

Meille asennetaan saunaan lauteiden alle lämminvesivaraaja. Käyttövesiputket tulevat pesuhuoneen puolelta. Jakotukki on pesuhuoneen katossa saunan ja pesuh...

Hirsimökin saunan katon alaslasku

Hirsimökki, jossa päätykolmiot tehty kappaletavarasta. Saunan ja pesuhuoneen katto rakennetaan alaslaskulla kattovasoista. Kattovasojen välissä villat sekä villojen alapu...

Pesuhuoneen katon höyrynsulun korjaaminen

Jouduin uusimaan pesuhuoneen alaslasketun katon paneloinnin, samalla huomasin, että höyrynsulku on paneloinnin yläpuolella pahoin rikkoontunut. Kysymys onk...

Pesuhuoneremontin laatoitustyöstä taloyhtiölle kuuluva osuus

Asukas on toteuttanut oma-aloitteisen pesuhuone- ja saunaremontin. Remontista on tehty asianmukaiset ilmoitukset taloyhtiölle ja taloyhtiö on myös osaltaan...

Kipsivalulattian valuesteen täyttö

Yläkerran pesuhuoneen lattia on erotettu muusta lattiasta puukaistaleella kipsivalun ajaksi. Pesuhuoneen lattia on n. 1cm alempana jotta kaadot saadaan tehtyä s...

pesuhuone ja saunaremontti

Ajattelimme tehdä saunaremontin ensin, ja pesuhuoneen myöhemmin,ehkä kesällä.Miten saunan vesieristys pitäisi tehdä saunan oven ja pesu...

Höyrynsulkumuovi kylpyhuoneen ja varaston ja ulkoseinän välissä

Hei, tuleeko höyrynsulkumuovia käyttää pesuhuoneen ja ulkoseinän välissä, seinän rakenne sisältäpäin olisi: kaakeli...

saumoihin silikoni vai ehkä sikasil

Tarkoitus uusia pesuhuoneen saumat. Nurkkasaumoissa ollut pohjalla saumauslaasti ja päälle vedettynä väritön silikoni. Silikoni kellastunut ja halkeillut samalla kun saum...

Rantasaunan hormin liittyminen harkkoväliseinään

Löylyhuoneen tilan säästämiseksi voidaanko saunan ja pesuhuoneen välinen tiili- tai harkkoväliseinä rakentaa siten, että kiukaan h...

Pesuhuoneen väliseinän ja katon liitoskohdan kosteussulku

Kyseessä 1 1/2 kerroksisen omakotitalon yläkerran pesuhuoneen väliseinien ja katon liitoksen kosteussulku. Katossa höyrynsulkumuovi (jonka päällä puhallusvilla) ja alla k...