Jäsenen Jari77 antama (24.10.2012 klo:22:40) kommentti Viime talvena oli sama ongelma ja kyllä se paine nousi aika pitkään. Jos täyttöventtiili päästää vettä järjestelmään, niin miksei se vuotaisi vaikkei pumppu ole päällä? onhan kaupungin vesijohtoverkossa suurempi paine?
Jäsenen Larmatin antama (25.10.2012 klo:7:18) kommentti Siis ainahan se paine siellä nousee mutta jos painevaraaja ei ole toimintakuntoinen niin sitten voit joutua laskemaan vettä pois järjestelmästä. En pidä mahdollisena sitä että sinne tulisi vain pumppu päällä lisää vettä järjestelmään. Minkäväristä on pois tuleva vesi? Mustaa vai ruskeaa? Miten paljon paine nousee siellä?
Jäsenen Jari77 antama (25.10.2012 klo:12:07) kommentti No omasta mielestänikin vaikuttaa oudolta. pois tuleva vesi on suhteellisen kirkasta, ensimmäisellä kerralla syksyllä kun päästi niin oli hetken mustaa. No olen koittanut pitää painetta 1 barissa, mutta päivässä kahdessa se voi nousta 1,7 asti. Ja kun pumppu on pois päältä esimerkiksi kesällä, ei paine nouse yhtään. Jari
Jäsenen marksto antama (25.10.2012 klo:17:17) kommentti Pari pientä kysymystä: -Miten suuren vesimäärän joudut laskemaan pois, jotta paine laskisi mainitsemasi 0,7bar? (1,7-> 1 bar). -Jos et vettä poista, tiedätkö paineen nousevan niin korkealle, että varoventtiili avautuu? -Lämmitysjakson alkaessa paine on pienempi kuin sen loppuessa. Kuinka suuri tämä paine-ero on? -Joudutko koskaan lisäämään vettä verkostoon? Täysin selvää on, ettei järjestelmässä vesi itsekseen lisäänny ja pois laskettavan veden kirkkaus viittaa siihen, että verkostoon tulee jostakin "tuoretta" vettä. Sen lähteet ovat joko täyttöventtiili tai lämminvesikierukan vuoto. Enemmän mielikuvitusta vaativa vaihtoehto on, että verkoston koeponnistuksessa tarvittu vesijohtoyhteys olisi edelleen paikallaan ja vuotaisi. Sekin tosin sitten kesät talvet. Jatkuvasta veden vaihtumisesta aiheutuu laitteiston sisäpuolista ruostumista (syöpymistä), joten se olisi kyllä saatava loppumaan.
Jäsenen Jari77 antama (25.10.2012 klo:21:22) kommentti Heitän ihan hatusta vesimäärän nyt mutta 6-7 litraa lasken pois. kaksi talvea sitten varoventtiili avautui, muttei ole sen jälkeen enää avautunut. lämmitysjakson alun ja lopun välistä paine-eroa en tiedä. kesän aikana paine tippuu pikkuhiljaa ja alkusyksystä kun laitan kierron päälle, joudun lisäämään verkostoon vettä. paisuntasäiliöräkin on tutkittu aina välillä mutta sen pitäisi toimia ihan hyvin. tosin sisällä ei ole typpeä vaan ilmaa. onko mahdollista että kierron ollessa päällä, se imisi jostain ilmaa? kun avaan venttiilin kattilan päältä sieltä tulee aina jonkun verran ilmaa, siis pitkin vuotta.
Jäsenen Larmatin antama (25.10.2012 klo:22:56) kommentti No eli sun paisunta-astia ei toimi oikein ja se vesihän tulee sun lisäämänä sinne Onko paisunta-astia minkä kokoinen ja onko järjestelmän vesitilavuus kuinka paljon? Älä laske vettä pois, varoventiili sen homman tekee silloin kun on sen aika.
Jäsenen vaihtoehtoja antama (26.10.2012 klo:0:39) kommentti ..."varoventiili sen homman tekee silloin kun on sen aika." Sikäli kun kyseinen osa on toimintakuntoinen. Eli... - mitäs jos varoventtiili ei toimikkaan...?
Jäsenen Larmatin antama (26.10.2012 klo:6:49) kommentti Tokihan sen toiminta testataas aina välillä ja ei se estä sitä että valvoo sitä painetta. päästää sit paineita pois itse jos paine rupeaa olemaan melkein 2kg jos se varo ei jostain syystä toimisikaan.
Jäsenen marksto antama (26.10.2012 klo:11:05) kommentti Kokeilepa nyt niin, että lasket verkoston alimmaksi paineeksi n. 0.5 ... 0,6 bar. Se riittää hyvin tavallisen 1 1/2- kerroksisen talon tapauksessa. Sen jälkeen seurailet paineen vaihtelua ja veikkanpa, ettei paine enää nouse ainakaan yli 1,5 barin. Päätelmäni on, että paisuntasäiliö on sinänsä ihan kunnossa, mutta sen paisuntatilavuus verkoston vesitilavuuteen nähden on hiukan pieni. Toisin sanoen pyrit käyttämään liian korkeaa painetta paisuntasäiliön kykyihin nähden. Paisuntasäiliöön asetettua esipainetta en tietenkään tiedä, mutta mainitsemalleni alueelle se yleensä asetetaan. Kokeile nyt ensin näillä, palataan asiaan jos tilanne ei korjaannu.
Jäsenen savonhumu antama (26.10.2012 klo:15:01) kommentti Muistetaan sitte sekin että jos halutaan tarkastaa/asetella paisunnan esipainetta niin se pitäs tehdä paisari tyhjänä. kun on tyhjennetty se niin asetellaan/tarkastetaan paine ja taas "kytketään"(olis hyvä olla sulku paisuntaputkessa ja tyhjennyshana sulun ja paisunnanvälissä) takas lämmitysjärjestelmään. Sitten täyttöpuolellta nostetaan haluttu käyttöpaine, joka usein on tuo esipaine+0.2-0.3 bar lisää riippuen tietenki lämmitysjärjestelmän ylimmästä kohdasta.. Paisuntasäiliöissä on tietenki eroja mutta allekirjottaneen 120 Litran reflex paisunnassa on suositeltu minimipaine 1bar, jonka alle ei ohjekirjan mukaan kannata laittaa vaikka laskukaavat anto mulleki paljon pienempiä lukemia.. Tuo kannattaa tsekata jos jotain papruja kyseessä olevasta säiliöstä löytys vielä..
Jäsenen marksto antama (26.10.2012 klo:17:56) kommentti Niin, siinä on se seuraava askel. Mainitsemissani rakennuksissa 1 bar esipaine vaan on tarpeettoman suuri rajoittaen paisunnan hyötytilavuutta.
Jäsenen savonhumu antama (26.10.2012 klo:21:05) kommentti Totta on tuokin ja en kyllä itsekkään ihan tuohon 1bariin asti esipainetta jättäny vaan pudotin muistaakseni 0.8 ja käyttöpaine nyt inan yli 1bar. Ei paljoo painemittari heilu tuolla säädöllä vaikka suuriakin lämpötilamuutoksia varaajan eri osissa tapahtuu kun on yhdistelmänä uunikiertoo, aurinkoo ja sähköö. 1.5bar varo ei oo lauennu kertaakaan oikeesti. Uunipiirin täytössä laskin vähä turhan ronskilla käellä käyttöveen paineella putkistoo täyteen, varaajan ollessa jo täys niin tulipa testattua että toimii :D Muulon ei painemittari elä kun ehkä 0.1bar suuntaasa. Paisunta mitotettiin noiden suurien lämpövaihtelujen takia hieman normia isommaks niin siinäki varmaan syy miks on nuin stabiili paine kokoajan. Alkuperäsen ongelma kyllä minunki "korvaan" kuulostaa liika pieneltä paisunnalta..
Jäsenen Jari77 antama (26.10.2012 klo:21:58) kommentti Meillä on kaksi kerroksinen omakotitalo, ja siksi olen pitänyt tuota painetta 1barissa. Paisuntasäiliö kyllä nyt näillä puheilla kuulostaa alimitoitetulta. Laskin äsken paineen siihen 0,6-0,7bariin ja kokeilin että varoventtiili toimii. Heti ensimmäiseksi huomasin että pumppu alkoi pitämään lorisevaa ääntä. Eli onko verkostossa silloin liian vähän vettä?
Jäsenen savonhumu antama (27.10.2012 klo:0:20) kommentti Minkä kokoinen paisunta on ja mikä on lämmitysjärjestelmän tilavuus noin suurinpiirtein jos ei mistään paperista löydy tarkasti? Jos oot jatkuvasti ottanu tuota vettä pois järjestelmästä ilman että lisäystarvetta myöhemmin olis tullu niin kunnolinen ilmauski vois olla poikaa tähän kohti enneku ruppee isompia johtopäätöksiä tekemään.. Onko kyseessä pattereillä lämpiivä vai vesikiertolattioilla oleva talo? Itse ilmaus on melko helppo tehhä kumpaanki. Pitäs vaan tietää miten se täyttö/tyhjennys/ilmaus on järjestetty tuohon. Paras olis jos sais rajoitetulla(täyttö sulkua maltillisesti käyttäen) käyttöveen paineella ajettua järjestelmää läpi kunnollisen tovin jos on epäilystä että ilmaa järjestelmässä on niin tulis se täyttöki varmisteltua samalla että on ok. ilmaushanasta(jos semmonen on) ajaa vaikka letkulla viemäriin tuon kierron ajan vettä. Pattereita jos on niin niissähän on ilmausruuvit jokaisessa, niin vois alkuun testata että mitä niistä tulee kun niitä hieman availee yksitellen..
Jäsenen Jari77 antama (27.10.2012 klo:9:13) kommentti Kiitos vastauksista. Olen kaikki patterit ilmannut ja niistä ei tule ilmaa, vaan ihan vettä tasaisesti. Mutta olen pidempään jo ollut siinä uskossa että siellä on ilmaa eikä vesi kierrä kunnolla. Nyt kylmän yön jälkeen huomasin että koko verkosto oli melko viileä. Kävin pannuhuoneessa ja pumppu pulputti siellä vieläkin. Avoin suntin kokonaan ja kuulosti siltä kun vesi olisi suhauksittain hetken aikaa mennyt eteenpäin tai ainakin ne virtaavat äänet loppuivat. Ja verkosto tuli ihan kuumaksi kun suntti oli kokonaan auki. Paisuntasäiliöräkin on silmämääräišesti arvioiden jotain 50l luokkaa ja lämmitys järjestelmän tilavuutta en osaa kyllä arvioida. Kuusi patteria talosta löytyy, pannuhuone on autotallissa kymmenen metrin päässä päärakennuksesta ja tosiaan kahdessa kerroksessa 125 asuinneliön vanha puinen omakotitalo. Mulla on pannun päällä varoventtilin jälkeen mitä luulisin ilmaushanaksi. Eli ymmärränkö ajatuksen oikein että päästän kokoamaan vettä verkostoon ja tuosta ilmaushanasta päästän samalla koko ajan vettä viemäriin kunnes ei tule enää mitään ilman pärskähdyksiä? Onko suntti tällöin auki vai kiinni ja onko pumppu päällä?
Jäsenen Larmatin antama (27.10.2012 klo:9:22) kommentti Pumput pitää yleensä ääntä jos painetta ei ole tarpeaksi, toki ilmaakin sinne silloin "kehittyy". Painetta vain reilust järjestelmään ja sitten kunnolla kuumaksi niin että vettä tulee varoventiilistä ylitse. sitten kun järjestelmä jäähtyy niin paine putoaa, jos putoaa liian ales niin sitten paisuntasäiliö ei toimi oikein tai on väärän kokoinen. Minimi paine mikä siihen mittariin tulee pitäisi olla korkeus ero ylimmän lämmitysjärjestelmän osan ja painemittarin korkeuden mukaan tarpeeksi iso. Esim Pannu alakerrassa ja painemittari siinä. kaksikerrosta ja ylin patteri 7metriä painemittarista. Painetta pitää aina kylmänäkin olla silloin vähintään 0.7bar jotta yläpatteriin ei tule alipainetta. Minimi paine saisi olla 0.7+ 0.2bar (tuo 0.2 bar voisi olla turvamarginaali)
Jäsenen marksto antama (27.10.2012 klo:10:37) kommentti Kun vettä lisätään verkostoon, sen mukana tulee myös "ilmaa". Kylmään veteen liukenee ilmakehän kaasuja sen lämpötilan määräämissä rajoissa. Lämpötilan noustessa veden liuotuskyky pienenee ja kaasut erottuvat. Runsaan vedenlisäyksen jälkeen edessä on ilmaamisen tarve. Putkisto autotallista asuinrakennukseen kulkee varmaankin maanalaisessa kanavassa. Silloin verkostoon muodostuu kaksi "ylintä" kohtaa, toinen pannuhuoneeseen putkien painuessa sinne putkikanavaan, toinen tietenkin rakennuksen ylimpiin pattereihin. (Toivottavasti ei ole muita "yläpusseja") Niihin ilma kertyy ja kummatkin on ilmattava. Etenkin putkeen muodostuva ilmapussi jarruttaa virtausta voimakkaammin, koska vedelle jää vähemmän putken poikkipintaa virratakseen. Jos korkeuksien vuoksi joudut pitämään korkeahkoa painetta verkostossa, on joko hankittava uusi suurempi paisunta-astia tai vanhan rinnalle asennettava toinen täydentämään puuttuvaa tilavuutta. Voit tietenkin mitata tai arvioida korkeuseron pannuhuoneen lattiasta ylimpään verkoston kohtaan. Tuskimpa se ylittää 4m.
Jäsenen Jari77 antama (27.10.2012 klo:11:06) kommentti Korkeusero kyllä ylittää neljä metriä, mutta varmaan siinä viidessä metrissä mennään. Talo on hieman korkeammalla kun autotalli. Saanko tuon pumpun pulputuksen pois lisäämällä painetta? Jos laitan veden kiertämään oikein lämpimänä jotta saan kaasut pois niin varmaan pattereita termostaatit pois siksi aikaa. Kun ilmaan patterit täytyy pumppu sammuttaa, eikö?
Jäsenen Jari77 antama (27.10.2012 klo:13:50) kommentti Patterit ilmattu, ei tule ilmaa. Verkostopaine 0,7 Bar ja paisunta-astialla 1bar. Pumppu porisee vieläkin. Sain sen hetken hiljaiseksi kun otin sen pois päältä ja laitoin päälle. Mutta nyt taas porisee. Kun pumpun nopeutta vaihtelee, reagoi pannu siten että välillä kuuluu ikään kuin ilmakupla irtoaisi pannun pohjasta ja nousee ylös (mielikuva, en tiedä missä oikeasti kupla on) ja kun pannun päältä ilmaushanaa avaa niin tulee pieni määrä ilmaa ulos. Pumpun porina on ihan uusi asia. Sitä ei ole ennen tapahtunut.
Jäsenen marksto antama (27.10.2012 klo:15:53) kommentti Noilla paineilla pumpun kavitoinnista ei voi olla kysymys, joten ilma siellä todennäköisimmin ääntä aiheuttaa. Onko pumppu esim. kattilan päällä tai muuten korkealla siten, että putket lähtevät siitä alaspäin? Jos on ja vaikka muutenkin voit kokeilla seuraavaa: Mootorin kuori nykypumpuissa on yhteydessä verkoston vesitilaan eli täynnä patteriverkon vettä. Moottorin perässä on ruuvi, jonka avaamalla pääsee käsiksi mm. akselin päähän ja voi ruuvimeisselillä pyöritellä jumiutunutta pumppua, jos se ei tahdo seisonnan jälkeen käynnistyä. Pysäytä pumppu ja avaa varovasti ko. ruuvi. Sieltä valuu vettä ja sen mukana ilma voi poistua. Jos moottorin pää osoittaa ylöspäin, ilma poistuu varmimmin, jos vaakasuoraan niin epävarmemmin ja jos alaspäin ei kannata yrittää. Seuraava temppu sitten on raottaa pumpun painepuolen liitintä, mutta sen antaisin putkimiehen tehtäväksi. Sittempä neuvot alkavat minulta loppua.
Jäsenen Larmatin antama (27.10.2012 klo:15:59) kommentti Pumpulta ilmaaminen on sitten ihan vääräpaikka ilmata
Jäsenen Jari77 antama (27.10.2012 klo:20:05) kommentti Mitä haittaa tuosta pumpun kautta ilmaamisessa on? Meillä on juurikin vaakasuorassa tuo pumppu.
Jäsenen marksto antama (27.10.2012 klo:20:35) kommentti Ei mitään, mutta jos liittimiä pitää aukoa, anna putkimiehen tehdä se ettet saa pumppuun enemmän ilmaa.
Jäsenen Larmatin antama (27.10.2012 klo:20:43) kommentti No ylimmästä kohdasta pitää ilmat laskea pois. tietysti jos joku pöllö on asentanut pumpun ylimmäiseksi osaksi ja siinä ei ole ilmauspaikkaa vieressä niin sitten.. Sammuta pumppu ja ilmaa normaaleista ilmausventtiileistä
Jäsenen Jari77 antama (27.10.2012 klo:20:46) kommentti Pumppu on kattilan yläosan ja suntin kanssa samalla korkeudella, mutta ei verkoston korkeimmalla kohdalla. Ja vieressä on automaattinen ilmanpoistin.
Jäsenen Jari77 antama (27.10.2012 klo:20:49) kommentti Pumpun äänet alkoivat kun laskin verkoston paineen. Eli voiko kyseessä kuitenkin olla kavitaatio vaikka paineet näyttäisivät olevan hyviä?
Jäsenen Larmatin antama (27.10.2012 klo:21:38) kommentti Paa painetta vaan lisää. Liika tulee automaattisesti pois ylipaineventiilistä.
Jäsenen marksto antama (28.10.2012 klo:10:14) kommentti Näinollen samaa mieltä. Lisää painetta ja anna varoventtiilin varjella, ettei paine liiaksi kasva. Älä laske itse vettä pois. Jos veden ollessa viileimmillään paine menee alle n.0,7bar on syytä hankkia vanhan rinnalle toinen säiliö tai hankkia kokonaan uusi suurempi. Tulipa vielä mieleen, että pumpuissa usein on valittavissa useampia (yleensä 3) kieroslukuja. Jos se nyt pyörii suurimmalla, voit kokeilla seuraavaa alempaa kierroslukua. Jos tämä mahdollisuus on, valintakytkin löytyy moottorin kyljestä. Itselläni pumppu pyörii alimmilla kierroksilla mikä meillä riittää hyvin.
Lis�� kommentti*