Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Oikeus ja velvoitteet aidan rakentamiseen

Hankkeen valmistelu

Kysytty: 22.3.2012 klo:8:01

Paritaloyhtiössä kahden talon väli on 12 m, porrastettu 0,6 m + 0,6 m piha-alue. Asukas A haluaa rakentaa/rakennuttaa piha-alueiden rajalle omaa asuntoa 0,6 m alempana olevan pensasaidan (alkuperäinen ja asemapiirrokseen merkitty) paikalle miehenkorkuisen n 1,6 m korkean lauta-aidan. aita tulisi asukkaan a ns takapihan puolelle ja 8 m päähän huoneistosta.


Asukas B vastustaa luonnollisesti puuaidan, etenkin korkean puuaidan rakentamista, koska se tulisi asuntoon nähden ns etupihan puolelle, 4 m päähän huoneistosta (makuuhuoneet ja sisäänkäynti) ja 0,5 m päähän pihakäytävän reunasta 0,6 m pengerryksen päälle.


Mitkä ovat asukkaan A oikeudet vaatia ko aidan rakentamista? Mitkä ovat asukkaan B oikeudet vastustaa ja olla hyväksymättä aidan rakentaminen? Miten tässä as oy:n tulisi menetellä? Onko esim Vantaan rakentamisohjeissa tms ohjausta tällaisiin tapauksiin?mimassa
Kysymyksiä: 18 kplVirallinen vastaus
Taloyhtiön pitää käsitellä yleisessä kokouksessaan aidan rakentaminen ja hyväksyä se. Koska aidan korkeus on yli 1,2 m, hankkeelle pitää hakea toimenpidelupa rakennustarkastuksesta. Tässä yhteydessä asuntoyhtiön osakkaita myös kuullaan ja rakennustarkastuksen harkintaan jää luvan myöntäminen, mikäli taloyhtiö on sitä puoltanut.

Arvostele vastaus kysymykseen "Hankkeen valmistelu / Oikeus ja velvoitteet aidan rakentamiseen":