Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

meluntorjunta

Hankkeen valmistelu

Kysytty: 15.11.2012 klo:12:41

Kysymys meluntorjunnasta uudehkossa rivitaloasunnossa. Asunto on vilkkaan tien vierellä ja ohi menevä liikenteen melu häiritsee tai oikeammin vain bussit, joista kuuluu sellainen jyristävä ääni, joka selvästi menee rakenteiden läpi.

Kyse on olohuoneen seinästä, joka on tiensuuntainen. ulkoseinät on siporex-harkkoa ja käsitykseni mukaan sisäpinnalla on joku "kangaspinnoite" tms. nimenomaan liikennemelun takia.

Kyseisellä sivustalla on myös suht iso ikkuna 170 cm x 180cm, joka varmasti päästää ääntä läpi, vaikka kolminkertainen lasi siinä onkin.

Kysymys onkin, voiko itse tehdä jotakin vaimentaakseen ääntä, etenkin sitä matalataajuista.

Verhoja tai muita tekstiiilejä ei vielä ole ja varmaan ne oman osuutensa tekee, mutta yleisesti ottaen luulen, ettei tekstiilit tätä ongelmaa poista.

Virallinen vastaus
Seinärakenne on mielestäni melkoisesti ääntä eristävä. Nykyisten ikkunoiden rakenne poistaa ääntä myös tehokkaasti. Ensimmäiseksi tulee mieleen, että ääni tulee yläpohjan kautta....

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Hankkeen valmistelu / meluntorjunta":
Jäsenen antama (16.11.2012 klo:8:39) kommentti

Kun lisää massaa, se vaimentaa ääntä. Kyse on kuitenkin taloyhtiöstä, joten lähtisin selvittelemään asiaa ensin isännöitsijän kautta. Toisaalta pelkkä korvakuulo ei kerro sitä,onko melua liikaa vai ei. Siihen pitäisi tehdä mittaukset,jossa todetaan,vaimentaako seinä rakenne riittävästi sitä liikenne melua vai ei. Jos se vaimentaa ja te koette sen vielä ongelmana, niin sitten siinä on ongelma,koska taloyhtiö ei varmaan ala millekkään, jos mitatut desibeliarvot alittavat rajat. Se mittauskin maksaa jonkin verran.Kyllä se melko vähäistä on,mitä itse voit tehdä.

Jäsenen antama (16.11.2012 klo:16:01) kommentti

Kannattaisi ehkä ensin harkita raja-aidan parantamista, mikäli se on mahdollista.quad

Jäsenen antama (16.11.2012 klo:17:10) kommentti

Kannattaisi harkita maiseman vaihtoa rauhallisempaan, mikäli se on mahdollista.     

Jäsenen antama (16.11.2012 klo:22:49) kommentti

>Toisaalta pelkkä korvakuulo ei kerro sitä,onko melua liikaa vai ei<
Toisaalta jos melu on häiritsevää, niin silloin melua on liikaa.  
Jokainen ihminen kokee/reakoi eritavoin ääniin ym. ´ärsykkeisiin`  
Niinpä sen ´melumittarin` voipi laittaa sinne minne aurinko ei paista!    

Jäsenen antama (19.11.2012 klo:8:40) kommentti

Kun korvasta puuttuu se db-mittarin asteikko. Sillä mutu tuntumalla ei paljon asioita ratkaista. Mutta mallinsa jokaisella.

Jäsenen antama (23.11.2012 klo:8:24) kommentti

Kannattaisi selvittää, onko alue määritelty kaavassa melualueeksi, jossa vaaditaan erityisiä ääntä eristäviä rakenneratkaisuja. Kunnasta löytyy apua tähän http://www.ymparisto.fi/default.asp?node=22183#a1
Mikäli melu ylittää ohjearvot, eikä sitä ole kaavassa huomioitu, voi kuntaa lähestyä tarpeella meluntorjunnasta (meluaita tms.)

Jäsenen antama (11.9.2013 klo:9:46) kommentti

Muutin kokonaan toisenlaiseen asuntoon kun neljännen ikkunalasin ja eristeseinän teettäminen sisäpuolelle ei auttanut meteliin. Lisäksi yläpuolella olevaan asuntoon muutti perhe, jonka niistäminen ja yskiminen kuului minulle muista äänistä puhumattakaan.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Liesituulettimen hormin ilmaäänieristys

Hei,muutimme kesällä 2012 ison rakennusliikkeen uuteen kerrostaloon.Lukuisten pienten korjauksien jälkeen näyttäisi edessä olevan vielä yksi isompi korjaus; ilmaäänierist...

Taloyhtiön vastuu äänieristämisessä

Taloyhtiössämme( viiden asunnon taloyhtiö rak. 1938, hirsirunko) teetettiin äänitasomittaus alakerran asukkaan kärsimien äänihaittojen vuoksi. Asian tiimoilta olemme olle...