Jäsenen Jv20531112 antama (7.11.2012 klo:23:37) kommentti Ensiksi: Ko. ohje on huono ja toiseksi: älä käytä kyllästettyä puutatavaraa, sitten kolmanneksi: "Jos seinä joskus kostuu, se ei aiheuta lattiarakenteelle vesivahinkoa." Miten ihmeessä aiheuttaisi vahinkoa, kun alla on vesieristetty laattalattia?
Jäsenen Ötzi antama (8.11.2012 klo:0:09) kommentti Lasitiiliseinä Jäsenen ykoch antama (9.11.2012 klo:11:43) kommentti Miksi ko ohje on huono? Miksi ei kyllästettyä? Niinhän tuossa sanottiinkin, ettei aiheuta lattialle vasivahinkoa, koska lattiaa ei muutettu eikä laatan läpi esim ropattu mitään.
Jäsenen antama (9.11.2012 klo:13:12) kommentti Tee runko rosterista ja pistä sikafexillä lattiaan, seinään muutamalla propulla ja sikaflexillä. Sitten pinnoitat rungon wedilevyllä ja laatoitat yli. Ei ole mitään "happanevaa" sen jälkeen!
Jäsenen Jv20531112 antama (9.11.2012 klo:13:23) kommentti " Miksi ei kyllästettyä?" Ajattalepa - myrkkypuuta sisälle ja vielä sunaan! "Niinhän tuossa sanottiinkin, ettei aiheuta lattialle vasivahinkoa, koska lattiaa ei muutettu eikä laatan läpi esim ropattu mitään." Niinhän ne sanovat paljon muutakin täyttä soopaa, sillä halvalla ei saa hyvää - edes ohjetta!
Jäsenen Betonitohtori antama (10.11.2012 klo:7:41) kommentti Kyllästetty puu eikuullu asuinrakennuksen rakenteisiin muualle kuin ulos. Siis ulkosalla oleviin säälle altiisiin rakenteisiin, terasseihin yms... Jos joku suunnittelija laittaa kestopuuta esim. ulkoseinien alajuoksuihin, niin rakenne ei ole silloin oikein suunniteltu. Myös kestopuu homehtuu siinä missä muutkin materiaalit. Järki hoi äly älä jätä!
Jäsenen Larmatin antama (10.11.2012 klo:19:25) kommentti Muuraa seinä siihen ja laatoita päältä.
Jäsenen ruosu antama (11.11.2012 klo:0:12) kommentti VOI! VOI! VOI! "Jos seinä joskus kostuu, ei se aiheuta lattiarakenteelle vesivahinkoa!!! Seinät homehtuu/mätänee, lattia se vaan kestää... kestäää....kestääää...;Rakas Luojani, anna mun kaikki kestää!
Jäsenen Pm antama (11.11.2012 klo:10:07) kommentti Siporexilla ja Lecalla on hyviä väsiseinäharkkoja, joista muuraa ko seinän käden käänteessä. Kylppärin puolelle laatoitus ja saunan puolelle vaikka paneeli. Vesieristeen voi laittaa sinne kylppärin puolelle.
Jäsenen vaihtoehtoja antama (11.11.2012 klo:11:12) kommentti Olikohan tuo nyt loppuun asti mietitty ? Susi tulee, susi menee, ongelmat jää.
Jäsenen JR454159223 antama (11.11.2012 klo:12:35) kommentti Näitten sivustojen ylläpitäjille: Tämä on hätähuuto! Näillä sivustoilla on maksettujen vastaajien (oletan ja oletukseni on varmankin oikein) taholta annettuja ohjeita aivan ala-arvoisella tasolla olevia. Niitä ei peruuteta ts. edes korjata, jotta kysyjälle ei jäisi väärää infoa. Miksi näin? Siis miksi näin? Eikö palstojen ylläpitäjillä ole haluakaan tehdä tai antaa vähintään hyvään rakennustapaan kuuluvia ohjeita ja neuvoja. Jokainenhan meistä tekee virheitä, mutta useat sitten myöntävät virheensä suoraselkäisesti, mutta "virallinen" vastaaja ei koskaan. Miksi? Sitten kysyjälle: Sen väliseinän alaosan voi tehdä mistä tavanomaisesta seinämateriaalista tahansa, mutta ei missään tapauksessa kestopuusta. Sitä ei missään tapauksessa saa panna siten, että siitä pääsee "höyryjä" ja muita kaasuja sisätiloihin. Kun olemme tarkkoja, kuten pitääkin, niin se kyllä kestää kosteutta rakenteena paremmin kuin ei-kestopuu, jolloin se muodostaa myös varaallisemman rakenteen, sillä se ei paljasta "romahtamisellaan" niin nopeasti virhettä kuin tavallinen ei-kestopuu, jolloin se on levittänyt mahdollisia home- ja lahoitiöitä pitempään kuin "lääkäri määrää". Siis se on susitapauksessa siinäkin suhteessa vaarallisempi kuin "kestämätön" puu. Huomatkaa, että kivirakenne kuuluu samaan kategoriaan tässä susitapaussuhteessa kuin kestopuukin. Siis oikein tehtynä kysyjä voi tehdä ko. seinän mistä tahansa materiaalista, mutta ei ainakaan kestopuusta, koska se ei ole koskaan oikein tehty.
Jäsenen rakrak antama (11.11.2012 klo:14:28) kommentti Kestopuuta ei kannata käyttää, ainakaan asunnon sisäpuolella terasseihinkin löytyy mielestäni parempaa tavaraa. Em. seinän tekisin peltirangasta (tosin mikään ei estä käyttämästä puuta) ja jostain kylppärilevystä, kuten vaikka tuosta wedistä, tai jostain edullisemmasta ja vähemmän mainostetusta vastaavasta. Kiinnitys lattiaan liimalla, uretaanilla tms. Ei missään tapauksessa roppaamalla. Onko muuten lattian kaadoissa huomioitu tuo seinä?
Jäsenen Betonitohtori antama (11.11.2012 klo:15:42) kommentti Hyvä PM Kyllä lattian vesieristettä pitää nostaa seinälle vähintään 100 mm myös saunan puolella.
Jäsenen Halpakorjaus antama (11.11.2012 klo:16:22) kommentti Turhaa vouhkaamista. Saunan lattian alaosassa lämpötila on löylyissäkin n. +30 astetta. Jos kestopuuta voi olla muualla talossa alajuoksuna niin yhtä hyvin tässäkin. Nykyään kestopuu ei ole enää niin myrkyllistä kuin aiemmin. Arvioitava on kumpi on vaarallisempaa: kestopuun höyryt vai homeitiöt jotka pesiytyvät kyllästämättömään puuhun. Terassilla oleskellaan ajallisesti monin verroin enemmän kuin saunan löylyissä (n. 1 tunti viikossa).http://finnexgroup.fi/articles/proba/ Vaikuttavina aineina AB-luokan kestopuussa ovat kupari ja kromi, niitähän on vesiputkissa ja hanoissa samoja aineita. Arseenia ei ei enää käytetä. Kuparisesta vesiputkesta liukenee juomaveteen kuparia joskus niin paljon että hiukset muuttuvat vihreiksi.http://www.kestopuu.fi/kestopuun_kayttoohje.html http://www.kestopuu.fi/rt_kortti.html Totta on että heinäkuusta 2012 lähtien uusi Rt-kortti ei enää ohjaa käyttämään minkäänlaista kestopuuta (siihen saakka suositeltiin myrkyllisempää A-luokan kestopuuta) alajuoksuna. Jäsenen ruosu antama (11.11.2012 klo:16:28) kommentti Huumoriako se Halpakorjaus yrittää, ei kai tuota voi nyt tosissaan ottaa...?
Jäsenen Betonitohtori antama (11.11.2012 klo:18:11) kommentti Eli, ei kestopuuta sisärakenteisiin... se on oikein...
Jäsenen Pm antama (11.11.2012 klo:21:43) kommentti Saunan puolelle voisi laittaa yhden laattakerroksen. Vesieristettäkin voi laittaa jos siltä tuntuu. Nyt täytyy muistaa, että lattiassahan on jo vesieriste ja laatoitus.
Jäsenen JaakkoLaukka antama (12.11.2012 klo:9:54) kommentti Kosteuden nousu tuohon seinärakenteeseen on estettävä altapäin (kapillaarisuus ja saumat) ts. eristettävä lattiasta ja sitten järjestettävä siihen seinään tuuletus, jotta mahdollinen seinään päässyt kosteus tuulettuu pois. Tämä sitten sekä kivi- että puu/levyseinässä. Seinälle nosto on turhaa liioittelua. Tuo tuuletus on helpoin tehdä saunan puolelle ja se on oltava auki sekä alhaalta että yläosasta.
Jäsenen savonhumu antama (12.11.2012 klo:11:40) kommentti Özin ehdottama lasitiilinen seinän alaosa lienee riskittömin tuossa, ei tarvii paljo mietiskellä että onko hyvä vai ei! Tieten jos kiusaa silmää niin sitten jotain muuta.. Äkkiseltään tusntus että maitolasitilistä alaosa ja sitten "oikeesta" lasista yläosa ei välttämäti olis pahan näkönen ratkasu!
Jäsenen ruosu antama (12.11.2012 klo:13:08) kommentti Niinpä, sitä minäkin tuossa jo jonkun aikaa olen meinannut, vaikken ole mitään sanonutkaan! Lasin kapillaario on aika olematon, ja sitten kun siellä alla on vielä se profiili mihinkä ne ladotaan! saattaapa sinänsä olla kysymys esim lauteitten tai kiukaan kiinnittämisestä tuolle seinälle? Lauteethan voi tukea lattiaan, mutta kiuas?, jos sattuu vettä räiskähtämään niin kestääkö ettei poksahda! Mutta mitenkäs olis "mutanttiseinä"? Jos sinne alareunaan pistää varvin lasitiiliä, ja siitä jatkaa sitten millä haluaa,eikös siinä ole kapillaarikatkoa kerraksi? Ja alkuperäiskysyjä aivan normaaalijärjestyksessä vaikenee kuin välisenä?
Jäsenen ruosu antama (12.11.2012 klo:15:36) kommentti Sattui kirjoitusvirhe, ei asiavirhe; kysyjä vaikenee kuin väliseinämuuri...?, yritän noin; tiedä sitten...?
Jäsenen Halpakorjaus antama (12.11.2012 klo:16:59) kommentti Vedeneriste nostetaan saunan puolella n. 15 cm lattiasta ylös. Paneelin alle alumiinpaperi ja tietenkin tuuletusväli. Näin tuo väliseinä voidaan muurata harkoista eikä ole pelkoa kapillaarikosteudesta. Lattialaatan alla on vedeneriste kapillaarikatkona.
Jäsenen ruosu antama (12.11.2012 klo:17:53) kommentti Halpakorjaus ei vieläkään oikein ymmärrä...!
Jäsenen Halpakorjaus antama (13.11.2012 klo:8:26) kommentti Lähtökohtaisesti kysyjäkin varmaan kyllä ymmärsi että tuo oli alunpitäen tehty väärin, eli olisi pitänyt muurata ensin väliseinä ja vasta sitten tehdä koko tilan kattavat yhtenäiset vesieristeet niin kuin yleensä tehdään. Jotta ei tarvitsisi purkaa kaikkea (arviolta n. 10 000 euroa lisäkustannus), hän nyt etsii mahdollisimman hyvää muuta ratkaisua. Täällä esitetyissä ratkaisuissa on kaikissa se epävarma kohta että saumaa pitkin pääsee (lähinnä kuitenkin teoriassa)kosteus seinän alle ja aiheuttaa jonkin asteen kosteusongelman. Käytännössä huoli on aivan turha, koska samalla tavoin asennetaan esim. WC-istuin tai allaskaappi lattiaan, seinäkaappi seinään. Kukaan ei ole vielä tosissaan esittänyt että WC-istuin pitäisi asentaa ensin ja sitten vedeneriste lattiaan joka nostetaan 15 cm WC-pytyn reunoille jne.
Jäsenen Pm antama (13.11.2012 klo:10:01) kommentti Onhan saunan porrasjakkaran jalat vesieristetty 15 cm:n korkeuteen?
Jäsenen Jv20531112 antama (13.11.2012 klo:10:41) kommentti Toivottavasti kysyjä ja muutkin sivuuttavat halvat neuvot, koska halvalla korjatuissa pirteissä on kylmää, jolloin pitää lämpimikseen horista.
Jäsenen PetriM antama (25.11.2012 klo:19:11) kommentti Itse tein vastaavaan paikkaan väliseinän lasitiilistä. Ei ime kosteutta, eikä lahoa. Antaa valoa, mutta sopivalla pintastruktuurilla siitä ei näe läpi.
Lisää kommentti*